Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Controlling - czy warto?

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.06.04, 11:15
    Czy są tu osoby, które skończyły podyplomowo studia z controllingu i pracują w zawodzie? Czy studia takie, rzeczywiście się przydały?
    Ja jak dotąd - bezpośrednio w controllingu nie pracowałem, jedynie ogólnie na stanowiskach ekonomiczno-informatycznych - tak więc podstawy i technologie mam dobrze opanowane, mam również ukończone studia ekonomiczne i zastanawiam się właśnie nad podjęciem studiów podyplomowych dotyczących controllingu, np. krakowskiej AE. Jak zapatrujecie się na możliwości zdobycia pracy w tym zawodzie?
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: zenon23 Re: Controlling - czy warto? IP: *.acn.pl 12.06.04, 15:25
        Nie warto. O wiele lepiej poswiecic ten czas na specjalistyczne dyplomy typu
        ACCA, CIMA. Sa one powszechnie uznawane i bedziesz mial od razu przebicie na
        UE. No i oczywiscie daja dobre specjalistyczne kwalifikacje.
        • Gość: corgan ACCA, CIMA - co to jest? IP: *.chello.pl 12.06.04, 18:46
          tak z ciekawości mozna się dowiedzieć?
          • Gość: zenon23 Re: ACCA, CIMA - co to jest? IP: *.acn.pl 12.06.04, 19:14
            ACCA - Association of Certified Chartered Accountants
            CIMA - ... Institute of Management Accountants

Moglem lekko przekrecic pelne nazwy akronimow, ale sens jest zachowany.
            Pojecie Accountant ma w ang. o wiele wieksze znaczenie niz ksiegowy.
            Generalnie oba rozwijaja kwalifikacje w kierunku CFO, czyli prezesa ds.
            finansowych, Kontrolera Fin., Bieglego Rewidenta, GLownego Ksiegowego.
            Przyczym ACCA bardziej w kier. czysto finansowym, CIMA w kier. kontrollingowym
            Szczegoly:-> mozna znalezc w necie.

Jesli ktos mysli o pracy w UK/Irlandii w dziedzinie finansow przedsiebiorstw to
            wlasnie prawie zawsze te akronimy sie pojawiaja.
            • allessia Re: ACCA, CIMA - co to jest? 14.06.04, 13:43
              Dla usciclenia:
              CIMA: The Chartered Institute of Management Accountants,
              ACCA: The Association od Chartered Certified Accountants.
              Nawet jesli planujesz uczyc sie do tych egzaminow sam, bez kursow jedynie z
              podrecznikow (drogie!), nie jest to tanie - wez to pod uwage. Ponadto zdobycie
              ich w zaleznosci od pracowitosci i ilosci przyznanych exemptions: okolo 2,5-3,5
              lat.
              Ale zgadzam sie - sam papier jest b. cenny:-)).

Nie jestem przekonana, czy studia podyplomowe z dziedziny kontrolingu
              zwiekszaja w znaczacy sposob Twoje szanse - w mojej firmie na 40 osob w
              kontrollingu 7 ma ACCA, pare (ok5) jest "w trakcie", 11 osob jest "w trakcie"
              CIMA - konkurencja jak widac duza...
              pozdr.
              • Gość: fran Re: ACCA, CIMA - co to jest? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.06.04, 14:02
                Gdzie ty pracujesz
                • allessia Re: ACCA, CIMA - co to jest? 14.06.04, 15:30
                  I co z tego? CIMA jest stosunkowo malo znana na rynku w porownaniu do np ACCA
                  lub CFA, a zapotrzebowanie na pracownikow kontrollingu jest na rynku duzo
                  mniejsze niz na np. ksiegowych ze znajomoscia IAS.
                  W samej w-wie znam kilka firm w ktorych controlling liczy ok 30-40 osob, wiec
                  mnie jakos headcount w mojej specjalnie nie dziwi. Akurat o tym ile (nam)
                  placa - nic nie wspominalam -spora nadinterpretacja.
                • Gość: Miszczu Re: ACCA, CIMA - co to jest? IP: *.mentorg.com 16.06.04, 12:01
                  Te dane z pracuj.pl sa mocno nieaktualne. Teraz ACCA-owcow jest w Polsce ok.
                  500. To tez nie duzo biorac pod uwage fakt, ze na swiecie jest ich 200,000.
                  Dla obecnych ACCA jest jeszcze jedna dobra wiadomosc: chyba wszystkie
                  (poprawcie mnie jesli sie myle) firmy z wielkiej czworki w ramach ciecia
                  kosztow pozbawily juz pracownikow sponsorowanego szkolenia. Co oznacza, ze
                  przyrost nowych "members" w Polsce zmniejszy sie.
                  • Gość: kris Re: ACCA, CIMA - co to jest? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.06.04, 12:48
                    No cóz...pozostaje się uczyć, uczyć i jeszcze raz uczyć :)
                    Mam pytanie, do pracujących w działach kontrolingu, czy można dostać taką pracę, nie mając defacto kontrolingowego doświadczenia, jedynie ogólne- ekonomiczno-informatyczne. Zaznaczam, że mam podstawy finansów/księgowości, zamiłowanie do wykonywania różnorakich analiz, zestawień, oraz dobre przygotowanie informatyczne (nie tylko excel czy access, ale również pisanie własnego softu np. w delphi).
                    pozdrawiam
                  • Gość: kris Re: ACCA, CIMA - co to jest? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.06.04, 12:48
                    No cóz...pozostaje się uczyć, uczyć i jeszcze raz uczyć :)
                    Mam pytanie, do pracujących w działach kontrolingu, czy można dostać taką pracę, nie mając defacto kontrolingowego doświadczenia, jedynie ogólne- ekonomiczno-informatyczne. Zaznaczam, że mam wiedzę z zakresu finansów/księgowości, zamiłowanie do wykonywania różnorakich analiz, zestawień, oraz dobre przygotowanie informatyczne (nie tylko excel czy access, ale również pisanie własnego softu np. w delphi).
                    pozdrawiam
                    • Gość: Miszczu Re: ACCA, CIMA - co to jest? IP: *.mentorg.com 16.06.04, 14:42
                      No coz... Controlling to nie jest fizyka kwantowa i stosunkowo prosto moglbys
                      sie wdrozyc majac wiedze informatyczna i bazowa finansowa. Mozesz miec jednak
                      problem bo nie masz odpowiedniego doswiadczenia. To w sytuacji kiedy pracodawca
                      dostaje srednio 200 cv z odpowiednim doswiadczeniem niestety Ci nie pomaga :)
      • Gość: up Re: Controlling - czy warto? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.06.04, 09:54
        podbijam:)
      • Gość: writer Re: Controlling - czy warto? IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 20:58
        j.w.

Moze allessia zdradzi ile zarabia? ;)

Na którymś z forum gazety.pl 'posiadacz' ACCA napisał, że taki kurs to kosztuje
        tyle ile średniej klasy samochód :) Kosmos.
        • allessia Re: Controlling - czy warto? 15.06.04, 12:24
          Nie, nie zdradzi, bez znajomosci specyfiki pracy wiele to nie mowi:-)).

Kurs ACCA/CIMA to co innego niz dyplom ACCA/CIMA/CFA - egzaminy mozna zdawac
          bez podchodzenia do kursu i uczyc sie samemu z podrecznikow. Z kursem
          rzeczywiscie, kosztuje tyle co nowy samochod sredniej klasy... kurs konieczny
          nie jest, ale zycie ulatwia znaczaco:-)).
          Same egzaminy i podreczniki do najtanszych tez nie naleza, nie wiem jak na ACCA
          i CFA, ale na CIMA trzeba placic takze za egzaminy przepisane ze studiow...mimo
          ze sie ich nie zdaje... Do tego jeszcze coroczna skladka, koszt tlumaczen
          przysieglych, etc. Rzeczywiscie, kosmos:-)).
          • Gość: XXX Re: Controlling - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 14:42
            Zgadzam sie:
            kurs kosztuje lacznie tyle co dobrej klasy samochod, ale:
            ci ludzie, ktorzy już są na rynku i mają tytuł pochodzą jeszcze z dawnych
            czasow, kiedy kursy fundowala im Big 4, wiec zrobili i maja papier
            - co do kursow: bardzo przydatne jest pojscie na chociaz jeden do jednej sesji,
            gdyz teorie mozna opanowac samemu z podrecznikow, natomiast technika zdawania
            kompletnie odbiega od tego, co dzieje sie na polskich uczelniach i cwaniactwo
            na egzaminie nie popłaca.
            Ci ktorzy studiowali na zagranicznych uczelniach, myślę, że technikę znają,
            natomiast wychowankowie polskich uczelni nie za bardzo mieli okazję zdawać
            egzaminy, na których czasu jest 3 x mniej niz potrzeba, trzeba szybko
            podejmowac decyzję i liczyć oraz pisać w takim tempie, że mózg paruje

Co do podręczników do ACCA: egzaminow jest 14, jedenpodrecznik ma na okladce
            cene ok. 20 GBP, ale do tego dochodza ksiazki do sciczen itp.
            Czasemi okazyjnie można nabyć od ludzi, ktorzy ukończyli już kurs lub na
            Allegro, ale rzeczywiście trzeba polować lub pytać znajomych.

Sam kurs baaaardzo polecam - mnie sie baaardzo przydał.
      • Gość: ??? Re: Controlling - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 17:06
      • milena.krawczyk9999 Re: Controlling - czy warto? 28.01.25, 14:10
        Na Twoim miejscu zrobiłbym kurs z tego zakresu. Tym bardziej, że tak jak napisałeś masz już podstawy. Byłem w podobnej sytuacji co Ty - podstawy ogarnięte, ale brakuje tej ściśle związanej ze stanowiskiem wiedzy. Znalazłem fajny kurs. Bez zbędnych "zapychaczy", jak to czasem bywa. Ja zrobiłem szkolenie na specjalistę ds. kontrolingu w Krajowej Izbie Księgowych. Dał mi kwalifikacje i wiedzę, której potrzebowałem do zmiany stanowiska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka