Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwolnienie a odprawa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.12, 17:14
    Witam!
    Przedstawię krótko moją sytuację:
    Byłem zatrudniony od 18 m-cy w firmie (pow.20 pracowników) na umowę o pracę na czas nieokreślony , dostałem miesięczne wypowiedzenie z winy pracodawcy (redukcja etatów), z tego co się dowiadywałem należy mi się odprawa w wysokości 1 wypłaty jednak mój ex-pracodawca na dzień dzisiejszy twierdzi inaczej. Moje pytanie do was to kto w tym sporze ma rację oraz jeżeli ja to co najlepiej w takiej sytuacji zrobić (Sąd pracy , PIP etc.) gdyż nie za bardzo wiem a na prawnika w zaistniałej sytuacji niezbyt mnie stać. Proszę o pomoc...
    Obserwuj wątek
      • nchyb Re: Zwolnienie a odprawa 06.11.12, 18:02
        najpierw idź do PiPy.

Czy już masz świadectwo pracy, czy jeszcze nie minął okres wypowiedzenia? Wiele zależy od tego, jaki powód wypowiedzenia wpisany jest właśnie w świadectwie pracy. czym motywuje pracodawca odmowę wypłaty odprawy?

Przy okazji, odprawa powinna być wypłacona w dniu rozwiązania umowy (koniec wypowiedzenia), podobnie jak i ewentualny ekwiwalent za niewykorzystany urlop.
        • Gość: Mateusz Re: Zwolnienie a odprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 13:23
          Witam!
          Tak na świadectwie pracy jest dokładnie to samo - redukcja etatu. Okres wypowiedzenia zakończył się w dn. 01.11.2012 i wraz z dniem jego upływu odprawy nie otrzymałem ( jedynie wypłata + zaległy urlop ). A jedynym motywem dlaczego tej odprawy nie dostałem to stwierdzenie pracodawcy ,że "nie należy mi się".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka