sselrats 14.02.13, 18:21 tak dlugo jak blisko wyuczonego zawodu jest OK. Np taki mech-optyk. Teraz domy z bali mchem obtyka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ?? Czy Polacy pracują "w zawodzie"? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 20:06 "Czy pana praca jest zgodna z pana wyuczonym zawodem?" Dlaczego pytali tylko mężczyzn? Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Czy Polacy pracują "w zawodzie"? 15.02.13, 01:06 Bo kobiety na przestrzeni dziejów to tylko jakiś ułamek procenta pracowały poza domem i z reguły kompletnie się do tego nie nadają, więc ich "pracę" traktuje się raczej z przymrużeniem oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryk automatyk Czy Polacy pracują "w zawodzie"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 20:56 Ja jestem elektrykiem a pracuję jako rozdawacz ulotek bo nigdzie elektryków nie potrzebują, przynajmniej w moim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Juz Cie policzylli, widziales jak malo ludzi 14.02.13, 23:30 pracuje w zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Czy Polacy pracują "w zawodzie"? IP: *.play-internet.pl 15.02.13, 11:07 Jestem elektronikiem. Pracuję jako elektryk i kierowca. Z etatu zarabiam 2400 netto. Miasto 200tyś w Polsce B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Czy Polacy pracują "w zawodzie"? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.02.13, 06:24 Kolejna nikomu niepotrzebna informacja, która w dodatku w Polskich realiach nic nie oznacza. Jaki ma zawód ktoś po ukończeniu kierunku optoelektronika, czy budowa dróg i mostów? Jak ten pierwszy będzie pracował w IT, a drugi projektowal drewniane domy, to czy pracują w zawodzie? Chyba, że pytali tylko absolwentów szkół zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luke Re: Czy Polacy pracują "w zawodzie"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 13:53 Nie ma kierunku "budowa dróg i mostów". Jest kierunek "Budownictwo", który można skończyć ze specjalnością "budowa dróg i mostów", ale to nie oznacza że jest się ograniczonym tylko do dróg i mostów. Po kierunku budownictwo, niezależnie czy się skończyło specjalność "budowa dróg i mostów" czy jakiekolwiek inne można robić uprawnienia konstrukcyjne, drogowe, mostowe, kolejowe, wyburzeniowe, a także ograniczone architektoniczne lub instalacyjne (oprócz sieci elektroenergetycznych). Więc tak, po "budowie dróg i mostów" można pracować w zawodzie projektując drewniane domy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vaclavhavel Czy Polacy pracują "w zawodzie"? IP: *.merinet.pl 15.02.13, 07:50 Sedlak and Sedlak czyli tłumacząc z czeskiego Wieśniak and Wieśniak - bardzo dobra nazwa, wiarygodna :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Czy Polacy pracują "w zawodzie"? IP: *.um.kalisz.pl 15.02.13, 08:15 Niestety nie pracuję w zawodzie, bo trudno zawód politolog nazwać zawodem w gospodarce rynkowej. I bardzo tego żałuję, bo zarobki mam kiepskie, skoro wszyscy mogą pracowac na moim stanowisku po krótkim przeszkoleniu. Niestety 20lat temu jak zaczynałam studiować wystarczyło tytuł mgr, by dostać dobrą pracę, kiedy skończyłam studia okazało się, że niestety ponad połowa mojego roku była bezrobotna. Dlatego rada dla wszystkich podejmujących decyzję o kształceniu - wybierajcie konkretny zawód, a nie 'studia ogólnokształcące'. Odpowiedz Link Zgłoś
maryjanek66 trudno żeby było inaczej 15.02.13, 09:09 trudno żeby było inaczej to znaczy żeby więcej zarabiali ci co nie pracują w wyuczonym zawodzie to by znaczyło że wszelkie szkoly na świecie są do bani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wariusz Czy Polacy pracują "w zawodzie"? IP: *.play-internet.pl 15.02.13, 10:22 Z reguły nie ufam statystykom, ale w tym przypadku uważam, że coś w tym jest. Pracuję jako programista w primesoft, jest to mój wyuczony zawód. Większość moich kolegów też pracuje w sektorze it, na różnych stanowiskach. Nikt nie narzeka na pensje. Wręcz przeciwnie. Warto jednak zwrócić uwagę, że wyuczony zawód powinien być także tym z gatunku opłacalnych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chichot Sedlak & Sedlak IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.02.13, 11:42 autor: "wynika z badań przeprowadzonych przez firmę Sedlak & Sedlak" Co z idiotyczna nazwa. Firma chyba polska, ale to "and" daje światowe otwarcie. Czy nie prościej byłoby Sedlaki, bądź z angielskiego Sedlaks. Tylko patrzeć jak rozwinie się na Sedlak, Sedlak @ Sedlak a może jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavlo indywidualny przypadek IP: *.play-internet.pl 19.02.13, 16:40 ja pracuje jako inżynier kontroli jakości, bo i studia takie skończyłem tzn. politechnikę rzeszowską a dzięki temu że w czasie studiów odbywałem program stażowy w wsk rzeszów to po studiach udało mi się tam zahaczyć i pracuje po dziś dzień ale moja siostra skończyła dziennikarstwo na uj a podjęła pracę w eniro jako specjalista ds sprzedaży i choć niewiele ma to wspólnego z jej kierunkiem kształcenia to firma chętnie dała jej szansę a jej styl wypowiedzi i łatwość nawiązywania kontaktów zdecydowanie działają na jej korzyść. Więc wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś