Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie o MOPS

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 17:02
    Witam

Jestem już prawie rok po obronie i do tej pory nie znalazłem pracy w zawodzie.
    Zarejestrowałem się w PUP ale nie dostałem zasiłku, co uważam za niesprawiedliwe
    bo przecież 5 lat studiowałem. Czy mam prawo do zapomogi z MOPS i ile ona
    wyniesie w moim przypadku? W końcu chciałbym odciążyć trochę rodziców.

Pozdro
    Bezrobotny ale z Mgr
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Pytanie o MOPS 23.02.13, 17:29
        Gość portalu: młody magister napisał(a):

> Jestem już prawie rok po obronie i do tej pory nie znalazłem pracy w zawodzie.
        > Zarejestrowałem się w PUP ale nie dostałem zasiłku, co uważam za niesprawiedliwe
        > bo przecież 5 lat studiowałem.

Co z tego, że studiowałeś? Co państwo, czyli my, mieliśmy z tych twoich studiów? Ktoś kto pracował, płacił podatki, dawał coś od siebie a ty cały czas brałeś i chcesz brać nadal. No wybacz, ale właśnie to jest niesprawiedliwe.

> Czy mam prawo do zapomogi z MOPS i ile ona
        > wyniesie w moim przypadku? W końcu chciałbym odciążyć trochę rodziców.

Jeśli twoi rodzicie niewiele zarabiają możecie zwrócić się do MOPS o zasiłek czasowy. Przyznawany on jest na okres do 6 miesięcy w kwocie od 20 do 418 PLN w zależności od dochodu w rodzinie.

S.
        • Gość: młody magister Re: Pytanie o MOPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 19:02
          Jak to co macie? Dostaliście wykształconego młodego człowieka, którego potencjał i kreatywność jest marnowana na bezrobociu z powodu nieudolności państwa polskiego.

Tylko 418 zł, to ja więcej wydaje na paliwko do mojego fazerka, co za lipa!
          • snajper55 Re: Pytanie o MOPS 23.02.13, 21:33

> Jak to co macie? Dostaliście wykształconego młodego człowieka, którego potencja
            > ł i kreatywność jest marnowana na bezrobociu z powodu nieudolności państwa pols
            > kiego.

Widocznie inni inaczej niż ty oceniają twój potencjał, kreatywność i wiedzę (nie - wykształcenie). Cóż, na pewno się mylą. :)
            Zresztą taki wykształcony, kreatywny człowiek z ogromnym potencjałem nie powinien szukać kogoś, kto da mu pracę. Ktoś taki powinien swój biznes rozkręcić i samemu dawać pracę innym.

> Tylko 418 zł, to ja więcej wydaje na paliwko do mojego fazerka, co za lipa!

No fakt. Dla wykształconego, kreatywnego z potencjałem i fazerkiem to lipa.

S.
      • Gość: Greta MOPS może Ci pomóc załatwieć alimenty IP: *.180.152.183.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.02.13, 17:59
        Nic Ci się nie należy. Zapomoga by obciążała innych obywateli, ich dzieci i rodziców.

Jeśli jesteś naprawdę w niedostatku, to MOPS w pierwszej kolejności zaoferuje Ci pomoc w napisaniu pozwu o alimenty od rodziców (tak, jeśli jest się w niedostatku, to można dostać alimenty nawet, jeśli jest się dorosłym). Byś nie obciążał obcych ludzi, tylko swoich najbliższych. Bo to najbliżsi są w pierwszej kolejności odpowiedzialni za pomaganie sobie nawzajem.

Będziesz jednak musiał przed sądem wykazać, że starasz się o pracę, a nie tylko udajesz, a nie możesz jej dostać z obiektywnych, niezależnych od siebie czynników.
      • Gość: ktoś Re: Pytanie o MOPS IP: *.play-internet.pl 26.02.13, 18:30
        Jesteś młody i o ile to nie jakieś studia dla papierka bez perspektyw to kto Tobie zabroni szukać pracy ? Weź się za siebie, jak nie ma pracy to wyjedź do innego miasta jak nie znajdziesz to może nauczyli Was na studiach języka obcego, pracy trzeba szukać jak nie w kraju to poza nim ...
        • snajper55 Re: Pytanie o MOPS 26.02.13, 18:41
          Gość portalu: ktoś napisał(a):

> Jesteś młody i o ile to nie jakieś studia dla papierka bez perspektyw to kto To
          > bie zabroni szukać pracy ? Weź się za siebie, jak nie ma pracy to wyjedź do inn
          > ego miasta jak nie znajdziesz to może nauczyli Was na studiach języka obcego, p
          > racy trzeba szukać jak nie w kraju to poza nim ...

A kto mu w tym innym mieście obiad ugotuje?

S.
          • Gość: Józefina Re: Pytanie o MOPS IP: *.158.216.12.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.02.13, 19:40
            Może wpierw poznać przez internet jakąś kobietę mieszkającą w tamtym mieście czy kraju.
            To będzie się mógł do niej wprowadzić. Lepiej niż u mamy, bo dach na głową, jedzenie i seks.
            Niech ruszy głową, trzeba być kreatywnym!
            • Gość: młody magister Re: Pytanie o MOPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 20:32
              > To będzie się mógł do niej wprowadzić. Lepiej niż u mamy, bo dach na głową, jed
              > zenie i seks.

W przeciwieństwie do większości studentek-dupodajek mam swoją godność więc zachowaj tego rodzaju pomysły dla siebie i ewentualnie swojej siostry.
              • snajper55 Re: Pytanie o MOPS 27.02.13, 00:44

> > To będzie się mógł do niej wprowadzić. Lepiej niż u mamy, bo dach na głow
                > ą, jed
                > > zenie i seks.
                >
                > W przeciwieństwie do większości studentek-dupodajek mam swoją godność więc zach
                > owaj tego rodzaju pomysły dla siebie i ewentualnie swojej siostry.

Skoro pomysł związku z kobietą tak cię oburzył, to może znajdź sobie chłopaka? :D

S.
          • Gość: młody magister Re: Pytanie o MOPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 20:34
            Ja jadam tylko w Starbucks'ach!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka