Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Korespondencja bez wpadek

12.03.13, 16:36
    Pisanie
    Panie Janie jest bardziej kulturalne niż Panie Kowalski?
    gdy ktoś do mnie zwraca się panie i potem imie to odbieram to jako protekcjonalne chamstwo,
    do widzenia
    Obserwuj wątek
      • karracena Korespondencja bez wpadek 12.03.13, 16:52
        Szanowna Pani Redaktor", "Dzień Dobry", "Pani Katarzyno" itp. W nagłówku wszystko musi być z dużej litery.
        Dużą literą, ale to drobiazg. Interesuje mnie, jaka zasada narzuca pisanie "Dzień Dobry"? Bo jak wszystko, to wszystko, czyli także "Niech Będzie Pochwalony", "Witam Serdecznie Całą Drużynę" albo (jeżeli kogoś nie lubię) "Bezmózgi I Śmierdzący Idioto".
        Pewnie coś mi umknęło, do tej pory duże litery były obowiązkowe w przypadku form grzecznościowych w rodzaju "Szanowny Panie Profesorze".
        • Gość: agaq Re: Korespondencja bez wpadek IP: *.ghnet.pl 12.03.13, 17:54
          wielką literą
          • karracena Re: Korespondencja bez wpadek 12.03.13, 19:09
            poradnia.pwn.pl/lista.php?id=443
        • Gość: SieCzepiam Wielką nie dużą! IP: *.home.aster.pl 12.03.13, 23:04
          przede wszystkim w języku polskim nie ma dużych liter. Są tylko wielkie i małe litery. Jeśli ta Pani tego nie wie to całej reszty nie ma co czytać
          • karracena Re: Wielką nie dużą! 12.03.13, 23:18
            poradnia.pwn.pl/lista.php?id=443
        • Gość: kratka Dzień Dobry?!?! To jest błąd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 14:56
          W nagłówku piszemy "Dzień dobry", nie przesadzajmy z angielszczeniem wszystkiego, czego się dotykamy.
          Owszem, "Szanowna Pani Profesor", "Droga Pani Marto", czy nawet "Wielmożna Pani Robak".
          Ale "Dobry wieczór" i "Dzień dobry".
      • Gość: Józek od klina Korespondencja bez wpadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 17:06
        Bzdury.

Wysyłanie żądania potwierdzania odbioru w każdym mailu jest bardzo niekulturalne.

Wow! Zawsze wysyłam żądanie potwierdzenia. Automatycznie. W sprawach zawodowych to czasami ratuje tyłek. Parę razy moi klienci zapominali po jakimś czasie o odebranej ode mnie korespondencji i zarzekali się, że nie wiedzieli, że pewnie nie wysłałem etc. etc. A tu myk: jest potwierdzenie.

Emilek i esemes to nie list do starej cioci. No chyba że jest to emilek do prezesa Wall Street o pracę... :))
        • Gość: Greg Re: Korespondencja bez wpadek IP: *.clubnet.pl 12.03.13, 20:18
          Współczuć kontrahentów i współpracowników w takim razie należy. Oraz im :)

Jak człowiek jest kulturalny i mu zależy to sie nie będzie wypierał, no może zanim skończy 18tkę.

A myki to dla mamy sobie zostaw.
          • Gość: MMn Re: Korespondencja bez wpadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 21:51
            Sio! Do spania! Jutro o 8.00 w gimnazjum musisz być...
        • tomeczek_44 Potwierdzenia przydatne w =każdej= korespondencji 13.03.13, 10:45
          Gość portalu: Józek od klina napisał(a):

> Bzdury.
          >
          > Wysyłanie żądania potwierdzania odbioru w każdym mailu jest bardzo
          > niekulturalne.

>
          > Wow! Zawsze wysyłam żądanie potwierdzenia. Automatycznie. W sprawach zawodowych
          > to czasami ratuje tyłek.

Oczywiście. Ja na dodatek wszystkie faktury wysyłane pocztą wysyłam poleconym. Jestem więc chyba podwójnie bezczelny. :)
        • Gość: prezes Re: Korespondencja bez wpadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 12:03
          Standardowo mam zablokowane wysyłanie potwierdzeń przeczytania maila.
      • ewa.1427 Korespondencja bez wpadek 12.03.13, 17:54
        Na jakiej podstawie twierdzi Pani, że proszenie o potwierdzenie odbioru maila jest "bardzo niekulturalne"? To chyba zależy od rodzaju zawodowych kontaktów, jakie nas łączą z odbiorcą maila. Pracuję w biurze tłumaczeń - codziennie wysyłam dziesiątki maili do klientów, tłumaczy, korektorów itp. Prośba o potwierdzenie odbioru jest tu czymś zupełnie naturalnym i organizuje pracę - jeśli widzę, że ktoś, kto powinien dostać ode mnie mail i jest to dość kluczowe dla losów zamówienia, nie potwierdza mi odbioru, mogę do niego zadzwonić i upewnić się, czy wszystko dotarło - i nieraz spotykam się z wyrazami wdzięczności, bo odbiorca coś przeoczył, mail mu nie wiadomo dlaczego wpadł do spamu itp. Sama też bardzo często dostaję maile z prośbą o potwierdzenie odbioru - zawsze potwierdzam i nigdy nie przychodzi mi do głowy, aby się o to obrażać. To nie jest wywieranie na nikogo presji, tylko zwykła pomoc w zarządzaniu pracą, kiedy robi się dziesiątki rzeczy w ciągu jednego dnia. Dla odbiorcy zresztą też jest to wygodne - w ten sposób jednym kliknięciem daje znać "jest OK, dotarło", i jeśli nie ma wyraźnej potrzeby, nie musi już na mail odpisywać.
        • Gość: Greg Re: Korespondencja bez wpadek IP: *.clubnet.pl 12.03.13, 20:30
          "jeśli widzę, że ktoś, kto powinien dostać ode mnie mail i jest to dość kluczowe dla losów zamówienia, nie potwierdza mi odbioru, mogę do niego zadzwonić i upewnić się, czy wszystko dotarło"
          I o to chodzi z tą kulturą. Jeśli twój klient nie odpisuje to niekulturalne jest właśnie narzucanie mu się telefonicznie. Jego wola/ starta że nie odpisał.

"mail mu nie wiadomo dlaczego wpadł do spamu"
          Może zacznij celować wyżej niż w firmy mające skrzynki na darmowych portalach? I ludzi którzy nie potrafią obsłużyć poczty elektronicznej zaglądając przed zerwaniem kontraktu do wszystkich folderów?

"to nie jest wywieranie na nikogo presji, tylko zwykła pomoc w zarządzaniu pracą,"
          Dla ciebie to może jest pomoc, ale kosztem innych- muszą przeczytać komunikat i kliknąć. Osobiście mam do czynienia z ludźmi którzy się ani nie wypierają ani nie wmawiają że coś dostali/ wysłali. Taki komunikat więc zawsze budzi we mnie pytanie "po co mu to?"

"jeśli nie ma wyraźnej potrzeby, nie musi już na mail odpisywać. "
          WŁAŚNIE! A także NIC z nim więcej NIE robić.
          • karracena Re: Korespondencja bez wpadek 12.03.13, 21:00
            No masz, bezinteresowny hejter. Może już lepiej nic nie pisz...
            • wujaszek_joe Re: Korespondencja bez wpadek 13.03.13, 11:29
              Słowo hejter robi wspaniałą karierę, zasłużenie zresztą.
            • tepicpo xd podobają mi sie twoje wypowiedzi 13.03.13, 11:41
              karracena napisała:

> No masz, bezinteresowny hejter. Może już lepiej nic nie pisz...

a koleś to pewnie bezrobotny psycholog organizacji xd nudzi się
          • Gość: c Re: Korespondencja bez wpadek IP: 195.158.247.* 13.03.13, 12:32
            uwielbiam jak ktoś robi problem z niczego. Jedna z wielu funkcji programu pocztowego a tu taaaka dyskusja!
        • a_usher Re: Korespondencja bez wpadek 13.03.13, 03:41
          ewa.1427 napisała:

> Na jakiej podstawie twierdzi Pani, że proszenie o potwierdzenie odbioru maila
          > jest "bardzo niekulturalne"?

Wykazujesz kompletne niezrozumienie tekstu. Przeczytaj uważnie poniższe wyjaśnienie (z zaznaczonymi dla ułatwienia różnicami):

Prośba o potwierdzenie odbioru (zawarta w tekście emaila) jest jedynym zalecanym sposobem, aby otrzymać informację zwrotną, bardzo niekulturalne jest włączenie automatycznego żądania potwierdzenia (wysyłanego w nagłówku emaila). To drugie jest dopuszczalne tylko, gdy jasno wynika z umowy, w szczególności może dotyczyć potwierdzania emaili wysłanych przez przełożonego do jego podwładnych.
          Z kolei wysyłanie automatycznego potwierdzenia otrzymania emaila może być obowiązkowe nawet bez prośby czy żądania - dotyczy to np. reklamacji.
        • franz.joseph Re: Korespondencja bez wpadek 13.03.13, 11:01
          ewa.1427 napisała:

> ktoś, kto powinien dostać ode mnie mail i jest to dość kluczowe dla losów zamó
          > wienia, nie potwierdza mi odbioru, mogę do niego zadzwonić i upewnić się, czy w

O to to...
      • Gość: miki Korespondencja bez wpadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 18:02
        jak dla mnie to jest dziennikarski bełkot
        od wierszówki płacą, nieprawdaz?
      • Gość: ja Re: Korespondencja bez wpadek IP: *.214-103-94.adsl.internet.lu 12.03.13, 18:58
        zapoznaj się z zasadami, twoje subiektywne odczucie to jeszcze żaden wyznacznik.
      • Gość: jolka34lodz Korespondencja bez wpadek IP: *.4web.pl 12.03.13, 22:46
        dlaczego - a nie "czemu' - samo to jest niekulturalne bo z bledem
        • karracena Re: Korespondencja bez wpadek 12.03.13, 23:22
          ???
          • Gość: jolka34lodz Re: Korespondencja bez wpadek IP: *.ip.netia.com.pl 13.03.13, 10:29
            czego nie rozumiesz ?
            pytanie :"czemu jeszcze tego nie zrobiłaś?" jest niepoprawne - bo 'czemu' można sie przyglądać, czemu to zawdzięczasz - itd.
            pytanie o przyczyne to 'dlaczego'

autor artykułu powinien wiedzieć o tym jako redaktor...
            • karracena Re: Korespondencja bez wpadek 14.03.13, 11:19
              poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9199
      • Gość: back-to-root Korespondencja bez wpadek IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.13, 23:44
        Ta pani to jakaś teoretyczka pisania maili.
        Piszę maile od kilkunastu lat. Typowo w dużej organizacji piszę dziesiątki maili dziennie i czytam setki. Opisane reguły to mogą być dobre, gdy ktoś pisze maila jak list do cioci - od czasu do czasu. ;-)
        • miluszka Re: Korespondencja bez wpadek 13.03.13, 01:17
          No i czemu " serdecznie pozdrawiam" a nie zwykłe " pozdrawiam". Czy nie może sie to wydać zbyt poufałe ?
          • tomeczek_44 Re: Korespondencja bez wpadek 13.03.13, 10:47
            miluszka napisała:

> No i czemu " serdecznie pozdrawiam" a nie zwykłe " pozdrawiam". Czy nie może
            > sie to wydać zbyt poufałe ?

Do szczególnie lubianych klientów proponuję: "Całuję rączki, padam do nóżek, ściskam za szyneczkę". Dopiero to jest poufałość. :)
      • sselrats Pisac o pracy a nie o ludziach 13.03.13, 03:53
        To wszystko.
      • Gość: anonim Korespondencja bez wpadek IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.03.13, 06:43
        "Mail wypiera kontakt elektroniczny", a jabłka owoce.
      • Gość: :) Re: Korespondencja bez wpadek IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 13.03.13, 08:20
        Taki z Pani fachowiec, od kiedy to prawidłowa forma to "w odpowiedzi"?
      • Gość: kież "Kapitaliki"? Niech się pani Magdalena douczy... IP: 188.95.31.* 13.03.13, 08:20
        ...cóż to takiego są "capital letters", "kapitaliki" i "wersaliki", bo bredzi.
      • Gość: ryslew2061 Korespondencja bez wpadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 08:44
        Szanowna Pani od Doradzania- mówi się(i pisze)- "wielką(dużą) literą", a nie "z wielkiej(dużej) litery". To rusycyzm.
      • petras Korespondencja bez wpadek 13.03.13, 09:46
        Na psychologii może i pani się zna, na komunikacji, że nie wspomnę o językowej obyczajowości i normie - gorzej. Dobre rady na poziomie horoskopu z tabloidu. Wile najoczywstszych bzdur. W naszym kręgu kulturowym "Panie Janie" jest mocno nacechowane, to etap pośredni pomiędzy Janie a proszę pana czy szanowny panie. Nie pisze się Z DUŻEJ LITERY, ale dużą literą, normatywiści nawet się upierają, że wielką. "W odpowiedzi" czy w "załączeniu" to również nowomowa (odpowiadając na, załączam). Próbujmy sił eksperckich tam, gdzie mamy wiedzę, to jednak się przydaje.
        • tomeczek_44 Re: Korespondencja bez wpadek 13.03.13, 10:53
          petras napisał:

> W naszym kręgu kulturowym "Panie Janie" jest mocno nacechowane,
          > to etap pośredni pomiędzy Janie a proszę pana czy szanowny panie.

I chyba tylko w języku polskim jest taka zbitka słów stosowana. Gdybyśmy do Anglika napisali "Mister John" albo do Niemca "Herr Hans", to by zgłupiał. :)

> "W odpowiedzi" czy w "załączeniu" to również nowomowa (odpowiadając
          > na, załączam).

Sęk w tym, że np. w urzędach czy dużych firmach są przyzwyczajeni do takiej nowomowy (bo sami ją nieraz tworzą); rozpoczęcie e-maila zwrotem "W odpowiedzi na Wasze pismo znak... z dnia... dotyczące..." może być pożyteczne, bo innego nie zrozumieją.
          Po prostu poświęcamy styl i poprawność językową na rzecz ułatwienia pracy komuś, od którego coś zależy. Ot tak, z czystej życzliwości. :)
      • cillian1 Korespondencja bez wpadek 13.03.13, 11:55
        Ostatnio miałem taki przypadek.
        Sprawa dotyczy wykonania usługi, ja płacę. Usługa dotycząca zmiany wyglądu pomieszczenia itp.
        Po kilku mailach i spotkaniach - zacząłem traktować korespondencję ze zleceniobiorcą jako coś luźnego. Więc na końcu maila jakiś buźka była. Forma raczej lużna, ale nie taka jak z przyjacielem.
        Oczywiście treść zawierała o co mi chodzi, na kiedy chcę to mieć zrobione. Czasem jakiś żart czy coś. Traktowałem zleceniobiorcę jak znajomego, a nie jak obcego człowieka.

A on się obraził/oburzył, poskarżył się mojemu partnerowi słowami:
        partner jest nieprofesjonalny, pisze maile w luźnej formie itp.

Czy zrobiłem źle?
        co sądzicie o takim - hmmm, podejściu zleceniobiorcy?
        Może ja wyszedłem na - zbyt otwartego?
        pewnie niedługo kolo straci z nami kontakt, no i nie zarobi.

Oczywiście zleceniobiorca nie dawał mi znaku, że nie życzy sobie kontaktów na takim poziomie...
        • miluszka Re: Korespondencja bez wpadek 13.03.13, 22:00
          Jeżeli Ty płacisz za usługę, to wolno Ci więcej. Żebyś Ty mógł zobaczyć maile od moich klientów, np taki - odczyt na wodomierzu zza, podpisany Gosia i Misio.
      • Gość: c Re: Korespondencja bez wpadek IP: 195.158.247.* 13.03.13, 12:30
        Pisanie
        > Panie Janie jest bardziej kulturalne niż Panie Kowalski?
        > gdy ktoś do mnie zwraca się panie i potem imie to odbieram to jako protekcjonal
        > ne chamstwo,
        > do widzenia

Ja odwrotnie.
      • Gość: pietja Korespondencja bez wpadek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 13:51
        Zawsze się dziwię, jak ktoś kto mnie nie zna pisze do mnie "Witam serdecznie", "Pozdrawiam serdecznie". Takie cukrzenie. Dobrze ktoś na forum napisał, że zaraz będą "całować rączki" itp.
        • tomeczek_44 Re: Korespondencja bez wpadek 13.03.13, 17:54
          Gość portalu: pietja napisał(a):

> Dobrze ktoś na forum napisał, że zaraz
          > z będą "całować rączki" itp.

To ja może powtórzę ten zwrot, żeby się utrwalił:

"Całuję rączki, padam do nóżek, ściskam za szyneczkę".

:)
      • Gość: 36krzysiek Korespondencja bez wpadek IP: *.tktelekom.pl 13.03.13, 13:51
        Szanowna Redakcjo,
        poproszę jeszcze o porady jak pić kulturalnie kawę w pracy, czy puszczanie głosnych bąków w toalecie jest dozwolone i czy w windzie wypada ssać tik taki. A co do maila:
        "Szanowna Pani Zosiu, bla bla bla, pozdrawiam serdecznie" a w duchu... żebyś zdechła w boleściach ty suko, trzeci dzień czekam na tabelkę, lepiej schody zamiataj a nie do biura sie pchasz :)
        Pozdrawiam serdecznie i gnę się w ukłonach.
        • tomeczek_44 Re: Korespondencja bez wpadek 13.03.13, 17:58
          Gość portalu: 36krzysiek napisał(a):

> A co do maila:
          > "Szanowna Pani Zosiu, bla bla bla, pozdrawiam serdecznie" a w duchu... żebyś
          > zdechła w boleściach ty suko, trzeci dzień czekam na tabelkę, lepiej schody
          > zamiataj a nie do biura sie pchasz :)

W takich przypadkach pisze się na końcu raczej
          "Załączam różne wyrazy, w tym szacunku" :)
          • Gość: Miluszka Re: Korespondencja bez wpadek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 21:57
            Zalaczam różne wyrazy, w tym szacunku. Muszę zapamiętać, boskie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka