Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pracodawca zatrudnia na umowę o dzieło na 300 zł

13.02.14, 23:54
    Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Mam takie pytanie. Pracodawca zatrudnił mnie na umowę o dzieło na 300 zł brutto. Jednak obiecał mi 11 zł na rękę. Po wypłacie dostałem tylko to 200 z hakiem. Gdy spytałem gdzie reszta pieniędzy to odpisał że wysłał przelew. Taaa idzie już 5 dzień. Czy istnieje możliwość odzyskania tych pieniędzy? Czy mogę sprawę zgłosić do PIPu? Proszę o odpowiedź. ;)
    Kamil.
    Obserwuj wątek
      • tomeczek_44 Re: Pracodawca zatrudnia na umowę o dzieło na 300 14.02.14, 09:39
        10neo1992 napisał(a):

> Pracodawca zatrudnił mnie na umowę o dzieło

Czyli nie "pracodawca Cię zatrudnił" tylko "zawarłem umowę z kontrahentem/zleceniodawcą". A masz chociaż tę umowę na piśmie, czy wszystko "na gębę"?

> Czy istnieje możliwość odzyskania tych pieniędzy?

Tak - przez sąd cywilny, jeżeli masz tę umowę na piśmie.

> Czy mogę sprawę zgłosić do PIPu?

Nie ma po co, PIP zajmuje się tylko tymi pracującymi na umowę o pracę./
        • 10neo1992 Re: Pracodawca zatrudnia na umowę o dzieło na 300 14.02.14, 09:48
          Tak mam umowę na piśmie 300 zł brutto. Więc gość może mnie zrobić w bambuko. Czy mam szanse na wygranie sprawy? Bo robić po 12 h przez miesiac za 200 pare złotych? To jest śmieszne.
          • Gość: abc Re: Pracodawca zatrudnia na umowę o dzieło na 300 IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.14, 19:47
            > Tak mam umowę na piśmie 300 zł brutto. Więc gość może mnie zrobić w bambuko. Cz
            > y mam szanse na wygranie sprawy? Bo robić po 12 h przez miesiac za 200 pare zło
            > tych? To jest śmieszne.

Fakt, możesz się tylko pośmiać ze swojej naiwności. Jesteś natomiast bogatszy o kolejne doświadczenie życiowe.
            Szanse na wygranie sprawy masz mizerne - przecież podpisałeś umowę na 300 zł brutto, chyba że jesteś w stanie udowodnić przed sądem, że wykonywana praca nosiła znamiona pracy, która powinna być wykonywana na umowę o pracę.
            • 10neo1992 Re: Pracodawca zatrudnia na umowę o dzieło na 300 14.02.14, 23:04
              Na umowie miałem napisane POŁOŻENIE INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ NA POSESJI, jednak w rzeczywistości robiłem instalacje na wielkiej hali fabryki . Mam jakieś szanse na wygranie?
              • lesher Re: Pracodawca zatrudnia na umowę o dzieło na 300 15.02.14, 17:22
                Niewielkie.
                Chyba że znajdziesz świadków, którzy zeznają przed sądem, że to położenie instalacji musiało się odbywać w ściśle wyznaczonym przez zleceniodawcę czasie i ściśle zgodnie z jego poleceniami (bo jak rozumiem miejsce w którym należało położyć instalację było określone, ale muszą zachodzić wszystkie warunki łącznie).

Jeżeli rzeczywiście tak to wyglądało (tzn. zleceniodawca jedynie kazał położyć instalację elektryczną, przy czym nie ma znaczenia czy w wielkiej hali fabrycznej, czy w lokalu mieszkaniowym) to wszystko jest ok) - przedmiotem umowy jest konkretne dzieło.
          • astrum-on-line Re: Pracodawca zatrudnia na umowę o dzieło na 300 14.02.14, 20:58
            12 godzin dziennie przez miesiąc za 300 zł to też jest śmieszne.
            • agulha Re: Pracodawca zatrudnia na umowę o dzieło na 300 14.02.14, 21:17
              Przeczytaj. Szef obiecał mu nie mniej niż 2640 zł netto (jeżeli był to pięciodniowy tydzień pracy po 12 h i 4 tygodnie) i zaproponował wspólne oszukanie ZUSu, określane obecnie popularnie jako płatność "pod stołem". "Zostanie Panu więcej w kieszeni". A potem dotrzymał tylko tego, co było na piśmie, czyli umowa zlecenie albo o dzieło za 300 zł brutto.
              Czy takie osoby mają ubezpieczenie rentowe? Gdyby spadł z drabiny i został inwalidą, to miałby prawo do renty?
              • 10neo1992 Re: Pracodawca zatrudnia na umowę o dzieło na 300 15.02.14, 09:07
                Właśnie a po 2 stanowisko pracy sie nie zgodza. Na umowie mam połozenie instalacji elektrycznej na posesji, a w rzeczywistosci pomocnik elektromontera w wielkiej fabryce.
                Pomoże ktoś?
                • Gość: lodovik Re: Pracodawca zatrudnia na umowę o dzieło na 300 IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 15.02.14, 17:37
                  Nikt Ci nie pomoże,nawet sąd. Sam sobie jesteś winny. Za 300 zł to mogę najwyżej 10 lamp powiesić.
                  • Gość: babsko Re: Pracodawca zatrudnia na umowę o dzieło na 300 IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.14, 19:39
                    czy ty jesteś normalny, żeby dać się tak wydymać????
                    Człowieku, masz fach w ręku i odwaliłeś taką robotę za kwotę, za którą nawet czynszu nie zapłacisz?
                    Nast.razem żądaj dniówki a obiecać to sobie może każdy. W budżetówce za milczenie się obiecuje pracę.
                    • Gość: babsko Re: Pracodawca zatrudnia na umowę o dzieło na 300 IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.14, 12:08
                      tu masz jeszcze cytat na temat:

"Trzeba być idiotą, żeby pracować dla samego pracowania. Praca jest jak towar, oferujesz pracę za konkretną cenę, jeśli nikt tej pracy nie chce to jest to już Twój problem. Ludzie nie są głupkami, aby wykonywać prace dla pracy, tylko totalny ćwierćinteligent podejmuje się pracy, która nie daje mi realnej szansy na zarobek, a co za tym idzie na przeżycie"

jak coś umiesz to się chociaż nast.razem na wstępie "pokop" trochę (próbuj negocjować i się zabezpieczać) z tym, kto ma Ci zapłacić, bo Ty darmo się tego nie nauczyłeś...
                      a w ogóle to takiemu pracodawcy się należy po ryju...
                  • 10neo1992 Zamykam temat. 16.02.14, 15:59
                    Dzięki wszystkim temat się rozwiązał :)
                    Gość się trochę przestraszył i wypłacił kase ;)
                    Pozdrawiam wszystkich :))
                    • ppo Re: Zamykam temat. 16.02.14, 17:24
                      Następnym razem, frajerze nie psuj rynku takimi gó...anymi stawkami! Za 300 to możesz żyrandol powiesić i to u sąsiadki po znajomości.
                      • 10neo1992 Re: Zamykam temat. 16.02.14, 17:28
                        Nie jesteś w temacie to nie dyskutuj.
                        ppo napisał:

> Następnym razem, frajerze nie psuj rynku takimi gó...anymi stawkami! Za 300 to
                        > możesz żyrandol powiesić i to u sąsiadki po znajomości.
                      • 10neo1992 Re: Zamykam temat. 21.02.14, 16:54
                        Frajerem możesz nazwać siebie. Jeśli uważasz, że ci ktoś zapłaci 300 zł za powieszenie żyrandola :) Ciekawe jakie masz doświadczenie i uprawnienia.
                        ppo napisał:

> Następnym razem, frajerze nie psuj rynku takimi gó...anymi stawkami! Za 300 to

• 10neo1992 Zamykam temat. 21.02.14, 16:55
                        Frajerem możesz nazwać siebie. Jeśli uważasz, że ci ktoś zapłaci 300 zł za powieszenie żyrandola :) Ciekawe jakie masz doświadczenie i uprawnienia.
                        ppo napisał:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka