Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    15.10.14, 16:58
    Niedługo będę musiała wybrać liceum, do którego chcę iść. Proszę o pomoc. Mieszkam we Wrocławiu i tutaj chce się dalej uczyć. Lekcje, które mogę uznać za przyjemne to EDB, WOS, polski, matematyka, informatyka i zajęcia artystyczne. Żywo interesuję się polityką, newsami ze świata i wojskowością. Chciałabym, by moja praca była w jakiś sposób ruchowa. Moje hobby to militaria, pierwsza pomoc i historia od XX wieku. Chcę, by moja przyszła praca była jakiegoś rodzaju służbą ludziom. Interesujące zawody to strażak, żołnierz zawodowy, ratownik medyczny, aczkolwiek nie muszę akurat za nie się brać. Bardzo dobrze piszę, prowadzę bloga i znam się trochę na promocji i zarabianiu w Internecie. Mam uzdolnienia plastyczne i duże zdolności manualne. Jestem zorganizowana i zaangażowana, w to, co robię. Nie lubię rywalizacji, jest dla mnie zniechęcająca. Jeśli się za coś zabieram, to pracuję nad tym tak długo, aż będzie naprawdę dobre, nie poddaję się. W przyszłości liczę na dość duże zarobki oraz nie pragnę spokojnego i rutynowego życia. Nie mam oporów przed wyjechaniem z mojego miasta po maturze lub studiach. Godziny pracy mogą być regularne, ale nie jest to wymaganiem. Co radzicie mi studiować, jaki zawód wybrać i do jakiego profilu klasy pójść?
    Obserwuj wątek
      • szympansjera Re: Co dalej? 19.10.14, 12:03
        Wyjdź za mąż za syna Kulczyka. Wtedy wszystkie w/w pytania staną się nieaktualne, a poruszane zagadnienia nieważne.
        Nie zechce? No to szukać w innych klanach. Może za którymś razem się uda...
      • agulha Re: Co dalej? 19.10.14, 13:13
        Weź się za to, co uchodzi za trudne, będziesz miała mniej konkurencji. Na poziomie liceum dobrze jest pójść do klasy matematyczno-fizycznej. Koniecznie też trzeba znać dobrze języki obce, przynajmniej angielski - pomyśl o maturze międzynarodowej. Skoro nie lubisz rywalizacji, idź tam, gdzie większość kandydatów odpada w przedbiegach.
        Rzadko kiedy jest tak, że to, co uważasz za "przyjemne", zapewni także duże dochody. Bardzo dużo osób uważa, że ma zdolności artystyczne i że bardzo dobrze pisze, podczas gdy mało kto np. nadaje się do pisania zawodowego, bo większość osób robi koszmarne błędy gramatyczne, a nawet ortograficzne. (U Ciebie nie zauważyłam, to na plus, poza jedną literówką bodajże). Do promocji i reklamy także pcha się dużo osób. Myślę, że w sztuce i w reklamie dużą rolę odgrywa łut szczęścia, przebojowość, znajomości, na tym trudno budować karierę.
        Studia także dobrze jest zrobić a. państwowe (albo zagraniczne) b. trudne, a nie takie, gdzie przemęczać się nie trzeba, a dyplom dają za obecności i płacenie czesnego. W trakcie studiów i po nich trzeba pomyśleć, gdzie z tą wiedzą iść pracować, żeby pracownik z taką wiedzą miał dla pracodawcy wartość, a jednocześnie, żeby było to zajęcie nieźle płatne. Bo w naszym kraju niektóre zawody, które powinny być dobrze płatne i prestiżowe, takimi nie są. Przykład - zawody medyczne. Nawet lekarze nie zarabiają wbrew pozorom za dobrze, a ściślej: dobre zarobki osiąga się we względnie późnym wieku i nie wszyscy je osiągają.
      • ewa.kawecka Re: Co dalej? 19.10.14, 18:48
        Witam serdecznie,
        po pierwsze jak na gimnazjalistkę ma Pani duży wgląd w siebie. Gratuluję. To, co bym jeszcze w Pani przypadku pobadała, to historia Pani sukcesów - wszystkich znaczących, fajnych rzeczy, które Pani dotychczas robiła - czemu oddaje się Pani całkowicie, z czego jest Pani dumna - najlepiej zacząć wypisywać na kartce w postaci luźnych myśli (mind maps). A potem zobaczyć, czy wyłaniają się jakieś kategorie, co jest wspólnego dla tych rzeczy - jakich umiejętności, kompetencji Pani potrzebowała, aby je zrealizować; który z tych tematów byłby najważniejszy. Dodatkowo może się Pani wesprzeć testami - część z nich jest dostępna nieodpłatnie w sieci, choć jak w przypadku MBTI, nie są to testy autoryzowane. Na pewno przy podejmowaniu decyzji zawodowej warto się koncentrować na trzonie osobowości (czy jesteśmy ekstrawertyczni, czy introwertyczni, jak podejmujemy decyzje, co nas motywuje do działania), bo ów trzon jest w miarę stały, natomiast zainteresowania, szczególnie w okresie nastoletnim (ale później też) bywają zmienne. Na zakończenie dodam, że obecnie królową nauk jest matematyka, która w połączeniu z uzdolnieniami artystycznymi, daje bardzo dobrą bazę na przyszłość. Odsyłam do artykułu na moim blogu - zawody przyszłości.
        Pozdrawiam,
        Ewa Kawecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka