Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zakres obowiązków

11.11.14, 13:38
    Witam.
    Jestem zatrudniona na stanowisku gdzie wymagane są studia specjalistyczne ( stanowisko pracy umysłowej- naukowej). W zakresie obowiązków dostałam również inne obowiązki np. administracyjne, które odpowiadają moim kwalifikacjom. Niestety dostałam również dodatkowe obowiązki, które po czasie stwierdziłam, nie odpowiadają moim kwalifikacjiom ( są ich poniżej). Jest do sprzedaż biletów i rozliczanie utargów dziennych ( w innym dziale niż jestem zatrudniona), a także zastępowanie osoby (która ma również biletowanie i rozliczanie kasy w obowiązkach) która zajmuje się sprzątaniem w firmie. Osoba ta była tzw. pomocą i niedawno odeszła na emeryturę. Teraz szef chce przyjąć na jej miejsce nową osobę, ale na inne stanowisko tzw.pomocy gospodarczej. Czy w związku z tym po:
    1) szef musi mi zmienić w zakresie obowiązków stanowisko osoby którą miałam zastępować? ( poprzednie zostało zlikwidowane z przyczyn ekonomicznych),
    2) czy mogę negocjować ten dodatkowy zakres, chodzi mi najbardziej o zastępstwo sprzątaczki, ponieważ uważam, że jest to obowiązek grubo poniżej moich kwalifikacji i przy wykonywaniu go nie widzę zastosowania moich kwalifikacji,
    3) czy ma znaczenie że wcześniej zgodziłam się na te obowiązki,a w praktyce okazało się, że nie jest realne pracowanie na swoim stanowisku i jednoczesne zastępowanie osoby, która de facto powinna mi pomagać ( pracuję za dwie, przy oczywiście jednej pensji).
    4) czy jeśli teraz nie zgodzę się na zastępowanie osoby na stanowisku pracownik gospodarczy to szef może rozwiązać ze mną umowę o pracę ( wcześniej zastępowałam tzw. pomoc ).
    5) czy argumentem jest fakt, że dodanie mi obowiązków poniżej moich kwalifikacji ośmiesza mnie jako pracownika wśród innych pracujących na podobnych stanowiskach do mojego, że obniża to moją wartość jako współpracownika, że jestem obiektem drwin ( wiadomo młody pracownik "kładzie uszy po sobie" i zgadza się większość zleconych obowiązków)
    6) czy argumentem jest, że są w firmie ( ale w drugim oddziale) pracownicy, którzy mają stanowisko pracownika gospodarczego i to oni powinni zastępować pracownika gospodarczego jeśli zachodzi taka potrzeba?
    7) czy ma znaczenie fakt, że jestem dopuszczona do pracy na podstawie badań lekarskich do pracy przy komputerze, a w czasie zastępstwa pracuję na stanowisku do którego nie mam takich badań?
    Bardzo proszę o podpowiedź i pomoc.
    Z góry dziękuję.
    Monika

Obserwuj wątek
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: Zakres obowiązków 27.08.15, 17:47
        W tego typu sytuacjach najlepiej podjąć negocjacje z pracodawcą w celu takiego ukształtowania stosunku pracy, który będzie zadowalał i pracodawcę, i pracownika. Jeśli strony nie są w stanie się porozumieć co do zakresu obowiązków w ramach umowy o pracę, jeżeli zakres obowiązków jest poniżej kwalifikacji pracownika i go to uwiera - trudno wymagać, aby strony kontynuowały współpracę. Umowa o pracę ma charakter dobrowolny i jeśli pracownikowi nie odpowiadają jej warunki, zawsze może ją wypowiedzieć. Natomiast fakt, że została Pani dopuszczona do pracy na podstawie badań lekarskich do pracy przy komputerze a w czasie zastępstwa pracuje Pani na stanowisku do którego nie ma takich badań nie ma żadnego znaczenia. Odpowiadając jeszcze na obawy z pkt. 4 - zmiana warunków pracy, w tym zmiana zakresu obowiązków na obowiązki nieodpowiadające kwalifikacjom pracownika, winna być dokonana przez pracodawcę na piśmie - jest to tzw. wypowiedzenie zmieniające warunki pracy i płacy. Jeśli nie przyjmie Pani tych nowych warunków - to umowa o pracę rozwiązuje się z upływem okresu dokonanego wypowiedzenia. Zatem żądanie od Pani wykonywania innych obowiązków niż umówione, nie odpowiadająych Pani kwalifikacjom, bez dokonania uprzednio poprawnego pisemnego wypowiedzenia warunków pracy, nie będzie mogło uzasadniać wypowiedzenia Pani umowy o pracę. Takie wypowiedzenie będzie wadliwe i będzie uzasadniało wystąpienie do Sądu z pozwem przeciwko pracodawcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka