Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Plaga zleceń, które powinny być etatami

01.12.14, 11:08
    Zaostrzyć kontrole czy poluzować przepisy?

Odpowiedź na to pytanie powie ci, jakie masz poglądy na gospodarkę. Czy jesteś etatystą wierzącym w moc urzędniczych tabelek, czy liberałem wierzącym w ludzką przedsiębiorczość i zaradność.
    Obserwuj wątek
      • rutylowy Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 01.12.14, 12:42
        Bardziej martwią Mnie setki tysięcy ukraińców pracujących na czarno w Polsce.
        • hryniu71 Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 01.12.14, 13:49
          ojejku - a co to sie stało. Jak kiedyś zgłosiłem w PIP że giełdowa firma oszukuje dzieląc wynagrodzenie na dwie części - umowa o pracę na min krajowe i umowę zlecenie w firmie córce na resztę wynegocjowanej pensji to PIP odpisało mi ze oni sie tym nie zajmują. Więc pytam skąd takie dane jak wtedy sie tym nie zajmowaliście... !!!! Tak wały robią nawet takie firmy - a moze przede wszystkim - jak TELFORCEONE ... Giełdowa spółka która nigdy nie miała kontroli i czuje sie bezkarna!!!!
      • tomeczek_44 Plaga zleceń, które powinny być etatami 01.12.14, 15:11
        "Państwowa Inspekcja Pracy wykryła już 1,1 tys. firm podpisujących z pracownikami umowy cywilnoprawne wbrew prawu. "

Jakoś nie znalazłem w artykule dalszego ciągu tej historii, to znaczy jak te firmy zostały ukarane...
      • sselrats Zaostrzyc przepisy i kontrole pracodawcow 01.12.14, 15:57
        oraz sprowadzic wiecej Ukraincow.
      • borsuk07 Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 01.12.14, 19:07
        a kto UCHWALIŁ TAKĄ USTAWĘ , że FIRMY mogą tak POSTĘPOWAĆ ! ! !
      • aleapj Plaga zleceń, które powinny być etatami 01.12.14, 20:08
        Ponad tysiąc firm namierzonych w roku przez rzeszę urzędników można nazwać plagą?
        A jakie były koszty tych kontroli? Podejrzewam, że wyższe od potencjalnych wpływów z kar.
        To nie przedsiębiorcy i zatrudniani przez nich pracownicy są balastem dla gospodarki
        tylko "zawodowi" kontrolerzy.

Kontrolerzy za każdym razem pracują w innym miejscu, dojeżdżają, mogą mieć inne godziny wykonywania obowiązków. Sami nadają się na umowy zlecenia a nie etaty, za które składki ubezpieczeniowe pokrywają podatnicy.

Kolejnym obszarem bezsensownej pracy jest szukanie kobiet w ciąży, której podjęły się pracy. Zgodnie z opinią urzędników, zatrudnianie ciężarnych jest niezgodne z normami społecznymi, a pomoc w pracy powinna skutkować przychodami wyższymi niż gdyby takiego wsparcie nie było. Oznacza to, że każda chęć ratowania firmy znajdującej się w dołku jest skazana na urzędniczą karę. A wyższe przychody wykazane w innym okresie niż związanym bezpośrednio z zatrudnieniem ciężarnej uznane są za brak argumentu na korzyść przyjęcia do pracy osoby w ciąży. Podsumowując, kobiety w ciąży nie mogą pracować.

Służę kolejnymi przykładami urzędniczych bzdur, życie dostarcza ich na pęczki.
        • pompompom Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 01.12.14, 22:12
          Rozumiem, że to miało być wytłumaczenie nadużywania umów cywilnoprawnych przez firmy? Można oszukiwać pracowników, bo kontrolerzy z PIP powinni być na umowach zleceniach , a nie są - taki z tego wniosek?
      • joanna.ogloszenie Plaga zleceń, które powinny być etatami 01.12.14, 21:08
        Większość spółek bankowych zatrudnia ludzi na 1/10 etatu + działalnośc i wymaga wszystkiego jak na etacie a nawet więcej. W Aspiro (grupa mBanku) 12 godzin w pracy to norma. Nazywają to samozatrudnieniem a jest to niewonictwo z kosztami wpisanymi za pracę. Opłacanie ZUS-u pozostaje samozatrudnionemu. Praca na zleceniu jest mniej ryzykowne.
      • gorillaglu Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 01.12.14, 22:35
        A jeśli wierzę, że ludzka przedsiębiorczość i zaradność bez ograniczenia szybko zmieniają się w cwaniactwo z jednej strony, a "niewidzialna ręka rynku" jest równie skuteczną metodą regulacji jak sąd boży, ale próby kontroli wszystkiego są z góry skazane na niepowodzenie i przepisy powinny być proste, ale brutalnie skuteczne, to kim jestem? Bo przykro mi, ale w cudotwórczą moc jednej ideologii (czy to liberalnej czy socjalnej) nie wierzę- czysty i samoregulujący się kapitalizm jest tak samo prawdopodobny jak czysty i samoregulujący komunizm.
        • ponury_swiniarz Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 02.12.14, 18:25

Jesli to wszystko to kwestia wiary to uzywanie sily panstwa do tego by zmusic ludzi do dzialania niezgodnego z ich wola (lecz zgodnego z Twoimi wierzeniami) ma takie same uzasadnienie jak fundamentalizm religijny. Nie mozesz zniewalac ludzi tylko na podstawie swoich wierzen. Do tego musialbys udowodnic ze niewolnikom bedzie lepiej niz ludziom wolnym a i tak z morlanego punktu widzenia powiniennes uzyskac ich zgode na bycie zniewolonym.
      • ulanzalasem Plaga zleceń, które powinny być etatami 02.12.14, 00:26
        Zwolnić człowieka na umowie o pracę można prosto i szybko likwidując np. stanowisko pracy, a zwolnienia grupowe obchodzi się seriami zwolnień po parę osób. Jakoś spore koncerny i mniejsze lokalne (ale np. +100 osobowe) zakłady nie mają z tym problemów.
        Świat związków zawodowych nie jest żadnym reprezentatywnym przykładem bo większość związków i związkowców to firmy państwowe i do tego molochy.
        A ochrona potrzebna jest w sektorze prywatnym i często w mniejszych firmach gdzie łamane są prawa pracowników i to nagminnie.
        Jeśli np. nie ma zamówień to nie ma problemy, żegnamy się z pracownikiem - ale...niech w czasie pracy zatrudniający go płaci wszystkie składki, niech płaci mu pensję jak innym przy takich samych obowiązkach, niech da mu urlop należny w stosunku rocznym do jego okresu pracy lub ekwiwalent.
        Umowy śmieciowe w Polsce stosuje się...żeby kraść. To mocne, ale prawdziwe stwierdzenie, bo co innego artysta, fotograf, a co innego pracownik który ma umowę inną od reszty, a często robi praktycznie to samo w danej firmie, 8 godz. dziennie przez cały miesiąc.
        Okrada się wtedy pracownika ze składek, często emerytury, ale także państwo czyli innych podatników, którzy będą musieli różnicę...zapłacić w postaci wyższych innych podatków i konkurencji, która jest uczciwa!
        To, że głównie duże firmy to promują (razem z agencjami pracy) nie jest dziwne z ich punktu widzenia, ale zapłacą za to podatnicy z Polski, a zyski trafią do Luksemburga czy na Bahamy...Tylko czy i jak pracownicy mają się bronić w mediach ? Czy oni wykupują reklamy w GW, TVN24, Rzepie itp. mediach ? Mogą sobie list napisać albo maila...ale nie zaprosi się ich jako eksperta do studia, bo tam mamy praktycznie te same zestawy pytań i tych samych gości.
        Nie chodzi o traktowanie pracownika jak bożka, czy coś w się robi czy się leży...ale nie oszukujmy się, jeśli ktoś twierdzi, że on musi tak działać to dla niego nie ma miejsca na rynku. Jest za słaby, nie ma lepszych cen, jakości, nie jest innowacyjny...a chce konkurować oszukiwaniem pracowników, państwa, konkurencji. Koszty pracy są wysokie ? Jedne z najniższych w Unii Europejskiej...czym innym jest np. różna interpretacja przepisów przez różne IS, a czym innym zwykłe oszukiwanie pracowników, nie płacenie oczywistych podatków.
        Główne, największe organizacje działają w imię największego biznesu, a ten patrzy gdzie będzie nowy Bangladesz...tylko co byłyby gdyby był wszędzie...a wtedy nikt nie miałby za co i po co kupować ich produktów ? Przecież nawet Chiny są dzisiaj zbyt drogie dla niektórych firm i się przenoszą...P.s. Roboty nie kupią nowych Adidasów, nie zamówią najnowszego iPhone, ani nowego BMW...i co wtedy ? big_grin
        W kwestii naużywania umów śmieciowych...czy PIP kontroluje urzędy miast, skarbowe, sądy ?! Nie...bo to są koledzy z jednej firmy ;) Ilu stażystów z UP co roku rok w rok dostają ww placówki i w 90-99% nikogo na umowę nie zatrudniają. Staż, praktyka, umowa na zastępstwo, zlecenia i tak w kółko...rząd sam siebie okrada ze składek, a potem szuka ich w innych miejscach. Przecież to uczelnie, urzędy, sądy organizują przetargi np. na sprzątanie gdzie wygrywają firmy zarejestrowane nawet poza Polską, gdzie pracownicy zarabiają 3-5...chociaż trudno to nazwać zarabianiem ;0
        Kontrolę NIK, PIP i inni powinni zacząć od swoich kolegów...wyższe koszty funkcjonowania państwa ? Wbrew pozorom tylko teoretycznie, bo teraz oszukuje się, okrada - głównie młodych, a brak składek i niższe pensje netto odbijają się na gospodarce, a rząd i tak będzie chciał/musiał ściągnąć kasę tam gdzie zapłacą inni bo nie będzie jak się dla większości wymigać. No i kary...za ilość i częstotliwość naruszeń powinny być znacznie surowsze kary.
        PS Procentowo wynagrodzenia są niskie jak nigdy po stronie firm, do tego koszty pracy mamy jedne z niższych w UE..no, ale jak się ktoś nie dorobi na 15 identycznym sklepie, 25 takim samym zakładzie, 30 piekarni, butiku, budzie z żarciem...to idzie sól drogowa, buty z polski z wszywanymi tylko tutaj metkami, chleb który prawdziwego na oczy nie widział, pracownicy na czarno/śmieciówkach...życzę powodzenia za 20 + lat 8)
        • der-chef Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 02.12.14, 06:25
          Wszyscy tylko o nie przestrzeganiu przepisów i wyzysku w firmach. Myślicie że w budżetówce jest lepiej? Guzik prawda, w budżetówce łamie się wszelkie prawa, najniższa krajowa, brak odzieży ochronnej, brak narzędzi, brak materiałów, brak pomieszczenia socjalnego, brak miejsca do przebierania, pokrywanie nadgodzin urlopem, nie zaliczanie służby wojskowej do stażu pracy, oszukiwanie na stawkach (powinna być np. 8 grupa zaszeregowania a jest 3 czyli złodziejstwo czystej postaci), zero organizacji pracy, mobbing itd., itp.
          • mariuszdd Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 02.12.14, 10:46
            Na umowę o pracę ,oczywiście po dostaniu pozwolenia na pracę zarobi delikwent 1.5 tysiąca
            Na umowe zlecenie (uwaga bez pozwolenia na pracę! Pozwolenie na prace nie jest w tym wypadku wymagane) dostanie około 2 tysiące ;) co mu szkodzi iść i samemu sie ubezpieczyć,ale nie, wy tu jęczycie jak niewolnicy w czworakach.
            • mreck Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 02.12.14, 11:32
              no tak, pracownik oczekuje, że zarobi na chleb i tramwaj, 1 500 dajmy na to.
              Na umowę o pracę firmę będzie kosztował 2500. Na umowę o dzieło 1750. Teoretycznie "pracownik" ma te swoje 1500. Ale nie ma urlopu, ubrania roboczego, godzin nadliczbowych, składki emerytalnej, ubezpieczenia zdrowotnego, ochrony sadowej (tak, tak sąd pracy się nim nie zajmie), pracuje na własne ryzyko a nie na ryzyko pracodawcy. A na dodatek można go w każdej chwili zwolnić. Bangladesz.
              • mariuszdd Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 02.12.14, 11:55
                Składkę niech sobie kto chce sam płaci,traktujesz siebie jak dziecko ,ja mam za ciebie obliczać i iść opłacać te dajmy na to 300 zł ubezpieczenia i składkę emerytalną paręset złotych ?
                Ubranie robocze akurat pracownik dostaje ,godzony nadliczbowe na umowę zlecenie ? Nawet w tym wypadku nie musisz pracować 8 godzin.
                Jedynym minusem i to dużym jest np . brak dostępu do szkoleń w firmie
                • der-chef Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 02.12.14, 13:11
                  Puknij się w łeb. Dostaniesz 2000 zł i masz z tego składki zapłacić? A na życie teściowa ci da? O ubraniu roboczym zapomnij. W mojej budżetówce nawet narzędzia i materiały za własną kasę musisz kupić. A szkolenia mam w dupie, certyfikatów maści wszelakiej mam dwa pełne segregatory, do podcierania mi służą.
                  • mariuszdd Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 02.12.14, 14:04
                    Ok to zapłaci ci na etacie 1680 zł brutto ,dostaniesz na rękę 1240 zł ;)
                    To wtedy masz lżej i lepiej ?
                    W sumie wolę dostać 2 tysiące na rękę i sam sie ubezpieczyć .
                    np. w wypadku znalezienia lepszej pracy wychodzę z roboty,albo do niej nie przychodzę.
                    I nie muszę mieć pozwolenia na pracę ,mogę wykonywać pracę(zakres obowiązków) do której zostałem najęty a nie jak to bywa na etacie:
                    dodatkowo tłumaczenie,instalowanie Windowsów ,czy sprzątanie stanowiska pracy itd i robienia za darmo nadgodzin za które mi zapłacą za rok !
                    • zielona-galazka Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 02.12.14, 14:47
                      mariuszdd napisał:

> Ok to zapłaci ci na etacie 1680 zł brutto ,dostaniesz na rękę 1240 zł ;)
                      > To wtedy masz lżej i lepiej ?

Tak bo mam prawo do urlopu, zasilku chorobowego i emerytury.

> W sumie wolę dostać 2 tysiące na rękę i sam sie ubezpieczyć .
                      > np. w wypadku znalezienia lepszej pracy wychodzę z roboty,albo do niej nie pr
                      > zychodzę.
                      > I nie muszę mieć pozwolenia na pracę ,mogę wykonywać pracę(zakres obowią
                      > zków) do której zostałem najęty a nie jak to bywa na etacie:
                      > dodatkowo tłumaczenie,instalowanie Windowsów ,czy sprzątanie stanowiska pracy
                      > itd i robienia za darmo nadgodzin za które mi zapłacą za rok !

Naiwny jestes. bedziesz zapierdzielal po 12 godzin dziennie a na koniec dostniesz kopnika, a zaleglego wynagrodzenia bedziesz dochodzil w sadzie powszechnym. A jak zachorujesz, to zdechniesz.
                      • mariuszdd Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 02.12.14, 15:20
                        Orientujesz sie w wysokości emerytury od wypłaty nawet 2 tysiące złotych ?
                        Dlaczego miałbyś pracować na umowie zleceniu 12 godzin,a na etacie krócej.
                    • agulha Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 02.12.14, 17:29
                      Co do znalezienia lepszej pracy - wszystko zależy od umowy (zlecenia lub o dzieło). Zleceniodawca może dochodzić od Ciebie odszkodowania za nieukończoną pracę. Z kolei osoba na umowie o pracę, jak jej nie zależy zbytnio na treści świadectwa pracy, może też wyjść i nie wracać. To się nazywa porzucenie pracy i w praktyce nic za to nie grozi.
                      Jeśli chodzi o wykonywanie dodatkowych zadań bojowych, to raczej zależy od osobistej asertywności oraz pozycji przetargowej, a nie od typu umowy. Myślisz, że pani sprzątaczka w rejonie ogarniętym bezrobociem postawi się zleceniodawcy, jeśli ten ją poprosi o odstawienie miotły i pójście na pocztę? A ja na umowie o pracę w poprzedniej dziadowskiej firmie na propozycję, że może "byśmy" same sprzątały biuro, tak się szczerze zdumiałam, że szefowa od siedmiu boleści już czegoś podobnego nie proponowała.
      • berbeku Re: Plaga zleceń, które powinny być etatami 02.12.14, 10:39
        Przecież w ministerstwach mnóstwo ludzi pracuje na zleceniach i robią to samo co pracownicy stali - bo ze względów politycznych żeby się pochwalić wyborcom polikwidowano 1/3 etatów, aby z powrotem zatrudnić ludzi tyle, że na umowie zleceniu. Dlatego szanowni państwo nie róbcie sobie kpin z ludzi - ryba psuje się od głowy, a głowa już dawno zgniła... (wiem o czym piszę)
      • zielona-galazka Re: zwiekszyc kary 02.12.14, 13:47
        mobisek napisał:

> Zaostrzyć kontrole czy poluzować przepisy?

To jest oczywiste. Plaga niewolniczych form zatrudnienia skytkuje poswtaniem rzeszy pracownikow bez prawa do urlopu, zasilku chorobowego i emerytury. Uczciwe przedsiebiorstwa konkurujace z taka patologia sa na przegranej pozycji. I powoduje to0 zanik uciwych stanowisk pracy.
        Czy to takie trudne do zrozumienia?
        • mariuszdd Re: zwiekszyc kary 02.12.14, 14:05
          Najlepiej żeby siedzieli na bezrobociu
          • zielona-galazka Re: zwiekszyc kary 02.12.14, 14:43
            mariuszdd napisał:

> Najlepiej żeby siedzieli na bezrobociu

Najlepiej aby pracowali w uczciwych firmach gdzie beda mieli prawo do urlopu, zasilku chorobowego.
            • mariuszdd Re: zwiekszyc kary 02.12.14, 15:21
              Tak :) to byłoby dobrze
      • truten.zenobi akcja reakcja 02.12.14, 19:08
        eskalacja biurokracji prowadzi do szukania obejść ...w efekcie jeśli chodzi o zatrudnienie mamy mamy róże jego formy od umowy zlecenia do samozatrudnienia czy pracy na czarno...

przeraża mnie tylko ta wiara ze problemy wynikające z rozdętej biurokracji da się wyleczyć biurokratycznymi metodami...
      • domo2000 Ależ właśnie... 04.12.14, 21:14
        ... ludzka zaradność i przedsiębiorczość spowodowała plagę zleceń. Tyle, że dotyczy to przedsiębiorców i kadry kierowniczej. Przecież nie wzięło się to z powszechnej chęci pracowników do tego rodzaju umów i niepewności jutra. Nawiasem mówiąc polski rynek pracy jest dość liberalny, o ile można tak nazwać tę patologię, z którą mamy do czynienia. "Pololiberalizm"-bodaj tak nazwał to Rafał Woś w swojej książce "Dziecięca choroba liberalizmu". Którą nawiasem mówiąc polecam i zwolennikom i przeciwnikom liberalizmu. Ciekawa lektura.
        Większa kontrola państwa? Jakoś trudno mi sobie wyobrazić skuteczną kontrolę zleceń i karanie. Bo jak w tym kraju? Jak powiedział klasyk: to h... d... i kamieni kupa.
        Ciekawe zresztą jest skąd ta plaga się wzięła, ponoć jesteśmy niekwestionowanymi liderami w Europie pod tym względem. Przy jednych z najniższych kosztów pracy i podatków.
        Ale może rozwiązaniem problemu byłyby związki zawodowe? Ale nie takie jak w Polsce. Może takie jak w Niemczech, silne i potrafiące negocjować i dogadywać się z pracodawcami.
      • leszekno Plaga zleceń, które powinny być etatami 08.12.14, 18:15
        Proponuję wymieniajcie firmy które podpisują takie zlecenia
        na początek firma HOSPITAL SERVICE COMPANY Sp. z o.o. SK wraz z ORTA SYSTEM Sp. z o.o. oraz Horsa Sp. z o.o. pierwsza umowa na kwotę 200 zł ozusowana pozostała na 1200 tylko składki zdrowotne
      • mjunhy Plaga zleceń, które powinny być etatami 29.09.15, 09:39
        PO PSL przez 8 lat niewiele pokazał chociaż mieli większość i prezydenta. Obiecali likwidację abonamentu TV i to było oszustwo. Zamiast znieść przywileje emerytalne mundurowym, górnikom sędziom i prokuratorom to podwyższyli wiek emerytalny pracownikom bez przywilejów i to w czasach kiedy trudno o pracę po 50 roku życia i trudno o ciągłość pracy mając umowę śmieciową. Młodzi nie mają gdzie pracować a młodzi emeryci mając już emerytury zajmują im miejsca pracy bo dalej pracują na tym samym stanowisku tylko że pod innym szyldem. Taki młody emeryt 45 letni ma pierwszeństwo w zatrudnieniu a młodzi zdolni muszą emigrować z polski. Wszystkim równo praca do 65 lat było by sprawiedliwie a nie jeden 45 a drugi 67 !!! i nierzadko jest tak że ci co pracują do 67 lat mają trudniejszą, odpowiedzialną pracę od tych z przywilejami. Coraz częściej mamy sytuację że pracownicy zatrudnieni na umowę o pracę pracują w tym samym miejscu i na tym samym stanowisku pracy z pracownikami zatrudnionymi na umowę śmieciową ale pracownicy na śmieciówkach o dzieło nie mają przywilejów emerytalnych, nie mają urlopu i żadnych dodatków … nic a pracownik na umowę o pracę ma emeryturę i wszystkie przywileje. Szczegóły reformy emerytalnej Prezydenta Dudy Sejm może doprecyzować, ważne jest, że projekt przywraca dawne limity wieku. Żeby Polak dożył emerytury bo nie każdy jest górnikiem i ma wcześniejszą emeryturę oraz nie każdy ma lekką pracę za biurkiem w nie szkodliwych warunkach w której może pracować jak długo chce. Na badaniach okresowych lekarz medycyny pracy napisze niezdolność do dalszej pracy i koniec kariery zawodowej a pracodawcy nie szukają schorowanych pracowników po 60 roku życia. Nie każdy musi mieć po 6 tysięcy emerytury lub wysoką rentę dożywotnią. Wysokość emerytury w sytuacji katastrofy demograficznej i pustej kasy ZUS to osobna para kaloszy. Pseudoeksperci dzielą włos na czworo i doszukują się słabych punktów projektu, zamiast zaproponować rozwiązania alternatywne. Społeczeństwo ma już dość kłamstw, że na nic niema pieniędzy, na emerytury nie będzie pieniędzy podczas kiedy rząd dzieli się podwyżkami płac, są pieniądze na bardzo wysokie emerytury, dożywotnie renty dla swojaków i dodatkowe emerytury specjalne. 8 lat rządów PO PSL i dlaczego w tak długim okresie nie dało się uporządkować sposobu zatrudnienia pracowników i dopasowanie przywilejów odpowiednio do stanowisk pracy w czym mamy ogromne zaległości.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka