Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w upał bez wody

07.07.15, 20:49
    Witam!
    Pracuję od niedawna w zakładzie mechanicznym i nie mam dostępu do wody.
    Natknąłem się na artykuł www.kreatywna.pl/biznes/praca/w-upalne-dni-pracodawca-ma-dodatkowe-obowiazki/ i jest tu napisane ,że pracodawca ma OBOWIĄZEK zapewnić nam dystrybutory z wodą. Co możemy zrobić wraz z kolegami z zakładu? Pracodawca mówi ,że mamy sobie brać wodę z domu ale 1,5 L na 8h przy 30 stopniach to trochę mało...
    Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • katarzyna_ksiezniak.kosmala Re: Praca w upał bez wody 17.07.15, 14:11
        Witam. Jeżeli pracodawca nie wywiązuje się ze swojego ustawowego obowiązku, należałoby zażądać od pracodawcy zwrotu kosztów ponoszonych przez Panów na wodę przynoszoną i spożywaną w miejscu pracy w upalne dni (tj. gdy temperatura w zakładzie przekracza 28 stopni).
      • shamb-alla Re: Praca w upał bez wody 20.07.15, 23:35
        Faktycznie te upały teraz dają w kość. Ja w biurze nie mam nawet klimatyzacji, czasami ubranie wręcz lepi się do ciała. Na szczęście szef ma przywieźć niedługo jakiś przenośny klimatyzator, a w przyszłym roku zainstalują nam coś na stałe. W ogóle ja akurat jestem osobą, która strasznie znosi upały i moja efektywność spada wtedy "na łeb, na szyję". Dziwię się, że pracodawcy nie biorą tego pod uwagę, bo co to za pożytek wtedy z takiego pracownika? A przy okazji (bo słyszałam, że kolejna fala upałów przed nami) - mały poradnik dla pracodawców. Może któryś zechce przeczytać ;): minicrm.pl/blog/jak-pracowac-efektywnie-w-upal-latem/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka