Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

chcę założyć firmę

IP: *.chrzanow.pl / *.chrzanow.pl 04.10.04, 14:34
    chcę założyć firmę
    jakie papiery potrzeba?
    gdzie mam się pytać?
    ile miałbym płacić składki za siebie i za swoich pracowników?
    i inne rzeczy które mogły by mi pomóc w założeniu firmy
    Obserwuj wątek
      • Gość: hopend Re: długa droga załatwiania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 09:13
        działalnosc musisz zgłosic w dziale ewidencji w gminie, tam wypełniasz
        formularze, potem w gusie załatwiasz regon, jesli firme zakładasz na siebie tzn
        zadnych spółek to nie musisz starac sie o nip, tylko wtedy poslugujesz sie
        swoim, wszedzie w kazdym urzedzie poinformuja Cie odpowiednio co i kiedy i
        jakie dokumenty masz do złozenia, potem zostaje ci zgłoszenie do zusu o
        identyfikacji płatnika /nowego/. a jesli zatrudniac chcesz pracowników to
        jeszcze musisz poinformowac pip-owca , co do składek zusowskich- jesli zarobki
        przyjmnesz te najmniejsze dla pracodawców tzn na dzien dzisiejszy to jest ok
        1400zł.br. to z tego zapłacisz 47.6% składek tj 670 zł.a za 1 pracownika jesli
        przyjmiesz najnizsza na dzien dzis.824 zł. br, bo od stycznia zmiana, to
        składki wynosza ok.400zł z tym ze idzie to na pół 1 czesc ty płacisz a 2
        czesc pobierana jest z pensji pracownika. jesli cos chcesz wiedziec i
        podpowiedziec ci zeby pomóc w załozeniu firmy to musze wiedziec cos wiecej tzn
        co to ma byc za działalnosc czy na karte chcesz czy na ryczałt, czy tez na
        ksiege przychodów i rozchodów, co to za działalnosc itd, jesli potrzebujesz
        pracownika typu ds kadrowo-płacowe- ksiegowe to chetnie bym sie ztrudniła
        własnie szukam pracy w tej dziedzinie a doswiadczeniu juz mam. pozdrawiam
      • Gość: hopend Re: chcę założyć firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 12:29
        nawet na czarno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka