Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wielka Czwórka, Consulting

03.07.17, 18:31
    Witam,
    Czy studiując w średniej wielkości mieście, w zamiejscowej filii dobrej uczelni (w filii również jest dość wysoki poziom), na kierunku ekonomicznym mam szanse na karierę w tak "elitarnej" branży, jak Consulting? Jeśli chodzi o dośiwadczenie związane z kierunkiem studiów (w X rozpoczynam III rok studiów), to jest to miesięczna praktyka w banku, 3 msc stazu w biurze rachunkowym, organizacja studencka. Prócz tego dośc dobrze znam angielski i MS Excel. Na staże/płatne praktyki w W-wie jest jeszcze trochę za wcześnie (najczęściej wymaga się skończonego III roku studiów lub więcej), wiec mam czas na przygotowanie się.
    Tak więc: czy istnieje szanse na rozwój w branży (wiem, że jest wielu kandydatów oraz wysokie wymagania)? co powinienem robić, by zwiększyc swoje szanse?
    Pozdrawiam :)

Obserwuj wątek
      • willixltd Re: Wielka Czwórka, Consulting 05.07.17, 23:54
        Jeżeli serio marzysz o big4, to szansa jest duża. Najłatwiej przez praktyki - najlepiej aplikować od razu do wszystkich czterech i czekać na rozwój wypadków. Zazwyczaj wszystkie chętne i nadające się osoby dostają oferty pracy. W consultingu ofert jest mniej niż np. w audycie (w big4), ale są. Nie wiem też czy jesteś w stanie się w jakikolwiek sposób do tego przygotować. Podczas procesu rekrutacji może przydać się czysto merytoryczna wiedza, ale same obowiązki to już coś z reguły zupełnie oderwanego od studiów i wyobrażeń (niekiedy, na najniższych stanowiskach, BARDZO nudnego).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka