Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Absolwenci prawa

IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.10.04, 20:32
    Witam i pozdrawiam wszystkich absolwentów prawa! No właśnie, absolwentów
    i co dalej? Jest co najmniej kilka mozliwości co zrobić z tymi pięcioma [ a
    czasem więcej :)niż pięcioma ] latami studiów. Aplikacja czy szukanie pracy w
    zawodzie mniej lub bardziej "pokrewnym"? A może wyjechać z kraju? Zapraszam
    do dyskusji absolwentów prawa i wszystkich którzy uznają temat za ciekawy.

tezet
    Obserwuj wątek
      • Gość: keiko Re: Absolwenci prawa IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.10.04, 21:11
        Witam!

U mnie aplikacja odpadała - w=ymarzona radcowska...wiadomo, nie jestem krewnym
        albo znajomym królika, ewentualnie sędziowska - nie stac mnie, aby przez 3 lata
        przedłużać sobie studia na aplikacji bezetatowej z mglistą jedynie obietnicą
        szanownym Prezesów Sądów Okręgowych, że jak będę bardzo, bardzo mocno sie
        starać to może zostanę Asystentem sędziego...
        Cóz wybrałam zwykłą pracę w dużej (ogromnej firmie) z ogłoszenia. Pracuję od
        roku, to była ciezka harówka do 18.00-19.00. Równocześnie studia podyplomowe.
        Udało się. Mam (po roku!!!) kierownicze stanowisko, duży zespół ludzi do
        kierowania,super pensję, tylko...
        żal mi aplikacji. Wiadomo-w prywatnej firmie różnie może być, wycisną mnie jak
        cytrynkę a potem wywalą.A prawnik z aplikacją ZAWSZE spadnie na cztery nogi.
        • Gość: aneta Re: Absolwenci prawa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.04, 21:44
          Jak Ci żal to spróbuj. Ja się dostałam za czwartym razem bez żadnych znajomości
          na radcowską pracując sobie cały czas w dużej firmie. Dzisiaj byłam na
          zajęciach i wiem że jestem wreszcie na właściwej drodze, bo to jest to co
          chciałabym robić.
          • Gość: tezet Re: Absolwenci prawa IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.10.04, 22:47
            Pewnie ze aplikacja to jest ta wymarzona opcja. Nawet sadowa, chociaż
            szanse na etat są faktycznie BARDZO mgliste. Wielu moich znajomych szuka pracy
            w administracji, ale IMHO to mało rozwojowe, szanse na awans nikłe. Inni
            próbowali w policji, na tak zwanych stazach absolwenckich ( pierwsza praca ).
            Duzo sie mowiło swego czasu o pracy w policji jako o alternatywie dla
            absolwentów prawa ale na mówieniu się skończyło.
            PS:dzieki za odzew, pozdrawiam i czekam na dalsze opinie
        • Gość: ja Re: Absolwenci prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 17:58
          Z aplikacją to jest tak, że jak ktoś chce to sie zawsze dostanie. Za 4,5 czy 10
          razem ale sie dostanie. Wiem co mówie, jestem po prawie pracuje w kancelarii i
          mój jeden szef zdawał 5 razy a drugi 7 razy.
          • Gość: tezet Re: Absolwenci prawa IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.10.04, 18:44
            Podchodzenie po kilka razy do aplikacji to częsta sprawa, fakt. Czy ktoś ma
            moze dokładne informacje jak wygląda obecnie sprawa naboru na aplikacje
            radcowską i adwokacką? Z tego co wiem, po tym jak TK zakwestionował
            dotychczasowe reguły naboru to nadal brak jest nowych. ( ? )...
            • Gość: aneta Re: Absolwenci prawa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.04, 19:00
              Niestety masz dobre informacje. Trzeba czekać na nowe regulacje. Miała być
              tzw. "mała nowelizacja" ustaw korporacyjnych, ale utknęło to wszystko w Sejmie.
              Generalnie jak te tematy Cie interesują to możesz też zaglądać na
              forum o aplikacjach prawniczych
              www.prawo.hoga.pl/forum/PokazForumP.asp?Idk=99&Rec=1&Idd=0
              • Gość: tezet Re: Absolwenci prawa IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.10.04, 19:53
                Dzieki za informacje Aneta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka