toja10 06.05.02, 21:27 Czy ktos z Was pracowal moze w McKinsey w Polsce (jak sie sami okreslaja "the Firm")? Albo moze podzielic sie jakimis sprawdzonymi informacjami? Dzieki! Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kachaa Re: McKinsey & Company ('the Firm 06.05.02, 22:12 Masa koszmarnie zarozumialych snobow, zachowujacych sie tak jakby "pozjadali wszystkie rozumy swiata". Klasyczny przerost formy nad trescia ("value added" - znikome). Na Twoim miejscu zastanowilabym sie nad Boston Consulting Group czy tez Bain Company. Zupelnie inna atmosfera w pracy a wynagrodzenie i jakosc projektow i klientow - porownywalna. Odpowiedz Link Zgłoś
dixit Re: McKinsey & Company ('the Firm 06.05.02, 22:16 Echt waar? To jak naprawde tam jest, kachaa? kachaa napisał(a): > Masa koszmarnie zarozumialych snobow, zachowujacych sie tak jakby "pozjadali > wszystkie rozumy swiata". Klasyczny przerost formy nad trescia ("value added" - > > znikome). > > Na Twoim miejscu zastanowilabym sie nad Boston Consulting Group czy tez Bain > Company. Zupelnie inna atmosfera w pracy a wynagrodzenie i jakosc projektow i > klientow - porownywalna. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa Re: McKinsey & Company - do dixit 07.05.02, 18:33 dixit napisał(a): > Echt waar? To jak naprawde tam jest, kachaa? "Naprawde"? - Swoja opinie przedstawilam w poscie wyzej. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mondry Re: Idzie tez inaczej. IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 07.05.02, 12:25 Tez calkiem OK: Roland Berger, EDS/A.T.Kearney, SAP-SI, Siemens-SBS itp. ..... Fachowa miedzynarodowa pierwsza liga, ale ludzcy ludzie, a nie psychopaci/krasnoludki ogrodowe, co (podobno) wszystko znajom, a nic nie umiom (sorry - niektorzy potrafia spokojnie jesc, fajnie mowic i dobrze wygladac, a przy tym wcale nie mlaskajac) ale zato wszystkim we wszystkim doradzajom. Wynik: piekne zakurzone overhead-folie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tia Re: Idzie tez inaczej. IP: *.lab.ou.edu 07.05.02, 19:34 Nigdy nie slyszalem o Roland Berger, co to jest? istnieje to w Polsce? Jezeli tak to moze masz jakis kontakt? I podobne pytanie o Bain Company... nie wiedzialem ,ze sa w Polsce ma ktos kontakt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: Idzie tez inaczej. IP: *.ots.utexas.edu 07.05.02, 20:29 Gość portalu: tia napisał(a): > Nigdy nie slyszalem o Roland Berger, co to jest? istnieje to w Polsce? Jezeli > tak to moze masz jakis kontakt? B. dobra firma konsultingowa - "Strategy Consultants", wiecej informacji pod www.rolandberger.com. Kontakt w USA - recruit@us.rolandberger.com Ich adresu w Polsce nie znam ale na pewno maja biuro w Warszawie (mozna wypelnic aplikacje "online" na ich stronie w necie). > I podobne pytanie o Bain Company... nie wiedzialem ,ze sa w Polsce ma ktos > kontakt? Na ich stronie w necie na mapie pokazujacej gdzie maja swoje biura (www.bain.com/bainweb/about/local_offices.asp) nie ma Polski (ale moze cos sie zmienilo?). mail: recruiting@bain.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mondry Re: Idzie tez inaczej. IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 08.05.02, 13:07 Nota bene : Pan Roland Berger jest *** jednym z kandydatow na ministra gospodarki *** w planowanym/potencjalnym rzadzie opozycji niemieckiej CDU/CSU pana Stoibera z Bawarii(wybory:IX.2002). Na marginesie : Jego konkurentem jest pan Lothar Späth, szef firmy Carl Zeiss (Jenaer Glass). pozdr. dla "wszystkich ludzi dobrej woli" MONDRY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mondry Re: McKinsey & Banda IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 08.05.02, 14:34 Skarb państwa z o.o., czyli rządowy "Raport otwarcia" Dominika Wielowieyska, zas (08-05-02 00:09) ................... ................... ................... PZU Na pierwszy ogień poszły usługi doradcze firmy MCKinsey w związku z rozwojem systemu informatycznego, które kosztowały spółkę 50 mln zł "Wyniki głównych prac doradczych miały charakter prezentacji. Nie uzyskano gotowych efektów praktycznych możliwych do zastosowania w działalności firmy". ................... ................... ................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: McKinsey & Banda IP: *.public.utexas.edu 08.05.02, 18:20 Gość portalu: mondry napisał(a): > > PZU > > Na pierwszy ogień poszły usługi doradcze firmy MCKinsey w związku z rozwojem > systemu informatycznego, które kosztowały spółkę 50 mln zł "Wyniki głównych > prac doradczych miały charakter prezentacji. Nie uzyskano gotowych efektów > praktycznych możliwych do zastosowania w działalności firmy". 50 mln zl za uslugi doradcze ...bez "gotowych efektow praktycznych...?? - to juz nic mnie nie zdziwi... > ................... > ................... > ................... Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady a jak oni moga dawac inne efekty 08.05.02, 19:11 jak ludzi selekcjonuja za pomoca pytan typu " ile jest olowkow w Chinach?". (nie precyzowali czy chodzilo o ROC czy PRoC moze nie wiedzieli o tym, ze to 2 panstwa ? ;0) slyszalem to ogladajac kiedys angielski program o 'najlepszych z najlepszych'. no wiec wiedza jak zrobic ppt (mysle, ze senior analyst to nawet jak dodac animacje czy dzwiek !!!) i ile jest olowkow w Chinach. no i na tym poziomie zadne bledy strategii nie wychodza to tylko inzynierowie sa kiepscy bo maja bledy w kompilacji ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
dixit Re: a jak oni moga dawac inne efekty 09.05.02, 00:07 paw_dady napisał(a): > jak ludzi selekcjonuja za pomoca pytan typu " ile jest > olowkow w Chinach?". (nie precyzowali czy chodzilo o > ROC czy PRoC moze nie wiedzieli o tym, ze to 2 panstwa > ? ;0) > > slyszalem to ogladajac kiedys angielski program o > 'najlepszych z najlepszych'. > > no wiec wiedza jak zrobic ppt (mysle, ze senior analyst > to nawet jak dodac animacje czy dzwiek !!!) i ile jest > olowkow w Chinach. no i na tym poziomie zadne bledy > strategii nie wychodza to tylko inzynierowie sa kiepscy > bo maja bledy w kompilacji ;o) Chyba nie jest tak zle. Artykuly z MK Quarterly bywaja rowniez cytowane przez w miare powaznych zawodnikow, inne opracowania firmy tez pojawiaja sie w bibliografiach (nie pisze o raporcie "4-1=5", dostepnym na stronie PL, bo to jakas pomylka). OK, niewykluczone, ze przy Pl. Trzech Krzyzy jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: firma Re: a jak oni moga dawac inne efekty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.02, 17:33 Czuje tutaj zazdrosc i zawiść kochani. Pokażcie mi inna firmę, która placi 10000 PLN na początek i finansuje studia MBA. A moze w HBS tez uczą takich głupot? Odpowiedz Link Zgłoś
gregjpl Re: a jak oni moga dawac inne efekty 21.05.02, 17:48 Gość portalu: firma napisał(a): > Czuje tutaj zazdrosc i zawiść kochani. Pokażcie mi inna firmę, która placi > 10000 PLN na początek i finansuje studia MBA. 10 k pln na początek się gdzieniegdzie zdarza.... Ale, że firma doradcza "z górnej półki" zatrudnia ludzi, którym dopiero musi finansować studia?????? Nie wierzę. pozdr, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: firma Re: a jak oni moga dawac inne efekty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.02, 18:55 Finansowanie drogich studiow to chyba niesamowita zaleta, a nie wada McK! Napisz prosze gdzie w Warszawie daja 10tys pln na poczatek- dla studenta, po sgh albo uw, z mozliwoscia "lifelong learning" na najlepszych uczelniach na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bateman do firmy IP: 134.106.135.* 21.05.02, 19:37 to napisz JAK tam dostac robote ,mba , lifelongcostam...... Odpowiedz Link Zgłoś
lwiczek Re: do firmy 21.05.02, 20:58 1. Kto powiedział, że McK to górna półka. Firma to ludzie. A ludzie są różni. Czasem nawet ich raporty nie wnoszą praktycznych rozwiązań. Może takich rozwiązań oczekiwał Klient ? 2. Kto powiedział, że te studia to oni tak z dobroci serca finansują i że jak juz skończysz to możesz sobie zmienić firme jak ci się spodoba 3. Zgadnij jak pracuje student wdzięczny za opłacenie studiów. Świat nie jest czarny i biały. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady kiepska wartosc dodana do firmy 21.05.02, 22:10 Gość portalu: firma napisał(a): > Czuje tutaj zazdrosc i zawiść kochani. ha ha ha lubie odbry zart. udalo ci sie musze przyznac. >Pokażcie mi inna firmę, która placi 10000 PLN na początek i finansuje studia MBA. > znaczy kandydaci nic nie umieja bo wciaz musza sie uczyc? i to to mi chodzilo. jaka jest ich wartosc dodana? >A moze w HBS tez uczą takich głupot? a pamietasz slawetny raport McDonalda ee McKinsey'a o ilosci komorek w USA i na swiecie? dobrze, ze ludzie go nie czytali, bo bysmy nie mieli tylu aktywacji i ilu ludzi by nie mialo pracy ;0) Odpowiedz Link Zgłoś
agniechaa Re: a jak oni moga dawac inne efekty 30.05.02, 21:14 Gość portalu: firma napisał(a): > Czuje tutaj zazdrosc i zawiść kochani. Pokażcie mi inna firmę, która placi > 10000 PLN na początek i finansuje studia MBA. A moze w HBS tez uczą takich > głupot? Co to znaczy na poczatek? Masz na mysli osobe na stanowisku asystentki, "Business Analyst" czy tez "Consultant"? (kazde to stanowisko wymaga innych kwalifikacji i doswiadczenia co przeklada sie na inne zarobki). MBA finansuje mase firm, podobnie tez jak sporo z nich placi 10 tys. zl (oczywiscie nie "asystentkom technicznym") A HBS bynajmniej nie ma "recepty" na madrosc i doskonale zarzadzanie (btw: "poczciwy" Sloan stoi wyzej w rankingach). A o tym czego ucza - albo czego nie ucza na HBS - mozna sie przekonac sledzac upadek firmy Enron w USA (jej "genialny" CEO konczyl wlasnie HBS). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ihc07c Re:Kto wam ludziska takich bzdur naopowiadał IP: 62.29.137.* 22.05.02, 11:16 Chcąc pracować w AT Kearney muysisz udowodnić, że się tam nadajesz, czyli przejść dość skomplikowany system rekrutacji ok. 5 interview + casy do rozwiązania. Tak naprawdę nie jest istotne jaki wydział skonczyłaś. Poza tym myśle że podobnie ja BCG, McKinsey, Berger i inne raczej małe jest prawdopodobieństwo że przyjmą kogoś bez kompletnie zadnego doświadczenia w consultingu, więc przydałoby się odbebnić gdzieś na niższym szczeblu ze 3 latka. Co do wykształcenia - to znam gościa po fizyce który pracuje w jednej z tych firm i całkiem nieżle sobie radzi. 1. Znam tylko jedna osobę która zaczęła pracę w tego typu firmie zaraz po studiach - nie ludźcie się - po niezłej znajomości. 2. Te firmy nie finansują studiów, bo zatrudniają nieuków, ale finansują MBA na światowym poziomie przed przystapieniem do którego musisz się wykazać 3 letnią praktyką w jakimś biznesie. 3. 10k to nie jest na początek, tylko po zaliczeniu wcześniej 2-3 latek w innym konsultingu - teraz myślę że wygląda to na kolejną podwyżke, a nie super kokosy. 4. No i weżcie pod uwagę ile tak naprawdę tam się pracuje. 5. A nauczyć się czegoś można - jak na osobę z małym doświadczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tony MC Kinsey nas okrada IP: *.rug.ac.be 22.05.02, 12:37 Spece z MCKinsey wyciagneli z PZU(czytaj: naszych portfeli) 50 mln PLN. NO bo ktoz inny zaplaci jak nie my zwykli ludzie, ktorzy sie ubezpieczaja w PZU. Albo PZU jest w takiej dobrej formie, albo sa uklady miedzy tymi firmami Odpowiedz Link Zgłoś
dixit Re: MC Kinsey nas okrada 22.05.02, 17:46 ...podobnie jak pewien producent samochodow z Monachium Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tony Producent z Monachium jest OK IP: *.rug.ac.be 22.05.02, 22:53 Producent z Monachium jest w porzadku, bo za te pieniadze otrzymujemy dobry towar. Natomiast spece z MC Kinsey odstawiili fuszerke, a wzieli 50mln. POwinno sie ich podac do sadu, ze okradaja Skarb Panstwa. W PZU panstwo ma przeciez swoje udzialy. Odpowiedz Link Zgłoś
dixit Re: Producent z Monachium jest OK 23.05.02, 18:28 Podobnym kosztem dla "zwyklych ludzi" jest 735-tka, ktorym jezdzi niejeden prezesina srednio rentownej s-ki z udzialem Skarbu Panstwa. Co nie znaczy, ze BMW kogos okrada. Jesli chlopcy potrafia sprzedac pare prezentacji za 50 baniek - chwala im za to. Natomiast jesli ktos je kupuje za panstwowe pieniazki - hm, tu zaczyna sie problem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: McKinsey & Company ('the Firm') - Polska IP: *.polbox.pl / *.piekna.pl 22.07.02, 12:16 Nie pracowałam ale znam parę osób, które tam pracują. Na pewno jest to ciekawe doświadczenie pod warunkiem, że ma się dystans do własnej osoby (niestety większość pracowników MK takowego nie posiada) i do swojej "wielkości". Odpowiedz Link Zgłoś
dixit Re: McKinsey & Company ('the Firm') - Polska 23.07.02, 20:42 Gość portalu: ja napisał(a): > Nie pracowałam ale znam parę osób, które tam pracują. > Na pewno jest to ciekawe doświadczenie pod warunkiem, że ma się dystans do > własnej osoby (niestety większość pracowników MK takowego nie posiada) i do > swojej "wielkości". Podobny "brak dystansu" charakteryzuje paru znanych kolegow z HBS czy UCLA. Zjawisko to jest duzo mniej powszechne wsrod absolwentow Politechniki Swietokrzyskiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pak A to słyszeliście? IP: *.acn.waw.pl 26.07.02, 21:20 Przychodzi gość w garniturze do bacy i mówi: - Baco powiem ci ile masz owieczek, a ty mi za to dasz jedną owieczkę, Baca na to: - powiedzcie, Gość popatrzył na stado pomamrotał pod nosem i mówi:\ - macie 127 owieczek Baca na to: - ano mam tyle, Gość: - to teraz musicie mi dać jedną owieczkę, Baca: - to se weźcie, Gość bierze, a Baca na to: - a ja wam powiem skąd jesteście, Gość: - powiedzcie, Baca: - wy jesteście z McKinsey, Gość zdziwiony: - Skąd wiecie, Baca: - Bo przychodzicie, gdzie nikt was nie chce, mówicie to co wszyscy wiedzą i na niczym się nie znacie, a teraz postawcie mojego owczarka na ziemię. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś