Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rekrutacja

16.05.02, 12:34
    Czy w procesie rekrutacji wystarczy zgoda kandydata na przetwarzanie danych
    osobowych, czy też dodatkowo należy przekazywać informację o tym procesie? Np.
    czy wystarczy w kwestionariuszu osobowym podpisana formuła"wyrażam
    zgodę........"czy dodatkowo musi on zawierać klauzulę "informujemy,
    że........."i dopiero "wyrażam zgodę........"?
    Obserwuj wątek
      • adam_brzozowski Re: Rekrutacja 16.05.02, 13:00
        Chciałbym rzetelenie odpowiedzieć ale mam wrażenie że nie do końca zrozumiałem
        intencję lub pytanie jest trochę nieprecyzyjn; - pytanie jest zadane przez
        kandydata czy osobę rekrutującą?

Adam Brzozowski
        • i.dabek Re: Rekrutacja 17.05.02, 13:25
          Chodzi o osbę rekrutującą. Czy klauzula"wyrażam zgodę......" podpisana przez
          kandydata jest wystarczająca dla zgodnego z prawem przetwarzania jego danych
          osobowych? Powstała różnica zdań w zespole ds. rekrutacji, niektórzy uważają,
          że dopiero tekst" Informujemy, że Pani/Pana dane osobowe będą przetwazane przez
          X Spólka nie będzie przekazywać informacjii innym podmiotom. Ma Pani/Pan prawo
          do wglądu........."Zakończony klauzulą" Wyrażam zgodę ......" jest minimum dla
          zgodnego z prawem przetwarzania danych kandydata.Czy potrafi Pan rozstrzygnąć
          tę kwestię?
          • adam_brzozowski Re: Rekrutacja 22.05.02, 11:40
            Przepraszam za tak długie milczenie w tej sprawie - chciałem swoją wypowiedź
            poprzeć opinią prawną uzyskaną w GIODO, ale procedura odpowiedzi trwa tam tak
            długo (od 2 do 4 tygodni) że postanowiłem odpowiedzieć zgodnie z moją
            dzisiejsza wiedzą.
            Praktyka i nasze doświadczenie wskazują iż wystarczająca jest podpisana przez
            kandydata klauzula brzmiąca:
            "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w niniejszej
            ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych do realizacji przez firmę XXX procesów
            rekrutacyjnych (zgodnie z Ustawą (...))"
            Szczegółowych informacji w tej kwestii dostarcza jeszcze art. 24 Ustawy o
            ochronie danych osobowych: www.giodo.gov.pl/Bgiw1220_stara.htm

Pozdrawiam

Adam Brzozowski
            • i.dabek Re: Rekrutacja 23.05.02, 12:33
              Bardzo dziękuję za pomoc w tej sprawie. Zwróciłam się z tym pytaniem między
              innymi dlatego, że od dłuższego czasu nie udałomi się uzyskać odpowiedzi od
              GIODO. Tymczasem ustawa wskazuje na koniecznosć poinformowania kandydata o
              procesie przetwarzania jego danych. Jednakże powszechnie przyjęta, a wskazany
              przez Pana klauzula wydaje się być wystarczająca. Jeszcze raz dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka