Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

controlling

17.05.02, 09:49
    Korzystam z konta siostry, więc proszę nie identyfikować mnie w cześniejszymi
    wątkami po tym samym identyfikatorem.
    Mam takie pytanie : na co zwracają uwagę firmy rekrutujace pracownikow z
    zakresu controllingu ( mam 5 lat doświadczenia, studia w SGH, znam b. dobrze
    niemiecki i nieźle angielski, potrzebne w pracy programy komp. ). Na jakie
    stanowisko mogłabym liczyć, gdyby Pańska firma przeprowadzała rekrutację ?
    Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że nie da się tego stwierdzić bez osobistej
    konfrontacji, ale czy miałabym szansę na rozmowę u Państwa ?
    Dwa lata temu interesowałam się pracą o wspomnianym profilu w Warszawie, byłam
    na kilku romowach, czasem nawet na dwóch w jednej firmie, ale ani razu pracy mi
    nie zaproponowano. Czy powodem mógł być mój roczny wówczas syn? A co z
    kobietami nieco bardziej okrągłymi niż modelki ? Niestety, należę do tej grupy
    kobiet.
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Katarzyna
    Obserwuj wątek
      • agat1 Re: controlling 22.05.02, 12:50
        Bardzo proszę o odpowiedź, zalezy mi na niej, bo myślę o zmianie pracy.
        Z góry dziękuję
        Kaśka
      • adam_brzozowski Re: controlling 22.05.02, 17:15
        agat1 napisał(a):

> Korzystam z konta siostry, więc proszę nie identyfikować mnie w cześniejszymi
        > wątkami po tym samym identyfikatorem.
        > Mam takie pytanie : na co zwracają uwagę firmy rekrutujace pracownikow z
        > zakresu controllingu ( mam 5 lat doświadczenia, studia w SGH, znam b. dobrze
        > niemiecki i nieźle angielski, potrzebne w pracy programy komp. ). Na jakie
        > stanowisko mogłabym liczyć, gdyby Pańska firma przeprowadzała rekrutację ?
        > Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że nie da się tego stwierdzić bez osobistej
        > konfrontacji, ale czy miałabym szansę na rozmowę u Państwa ?
        > Dwa lata temu interesowałam się pracą o wspomnianym profilu w Warszawie, byłam
        > na kilku romowach, czasem nawet na dwóch w jednej firmie, ale ani razu pracy mi
        >
        > nie zaproponowano. Czy powodem mógł być mój roczny wówczas syn? A co z
        > kobietami nieco bardziej okrągłymi niż modelki ? Niestety, należę do tej grupy
        > kobiet.
        > Z góry dziękuję za odpowiedź
        > Katarzyna

Droga Pani,
        pytanie ma bardzo ogólny charakter i taka też będzie odpowiedź:
        nie jestem w stanie precyzyjnie określić na co zwracają uwagę firmy ale na pewno
        jest to doświadczenie (w określonym przez nie zakresie, branży, czasie), czasem
        znajomość języka, cechy osobowości umiejętności i kompetencje, których posiadanie
        jest konieczne na takim stanowisku, pewnie również znajomość odpowiednich
        aplikacji; Pani kompetencje na pierwszy rzut oka wyglądają zupełnie nieźle, ale
        do zatrudnienia potrzebne jest jeszcze zapotrzebowanie na nie właśnie przez
        konkretnego pracodawcę. Nie umiem Pani powiedzieć na jakie stanowisko mogłaby
        Pani liczyć - zbyt mało informacji posiadam o Pani osobie; na pewno byłoby
        związane z dziełm finansów. Niestety z racji profilu prowadzonej przez nas
        działalności spotykamy się tylko z kandydatami wytypowanymi w trakcie realizacji
        konkretnego projektu; tak więc obawiam sie że poza taką sytuacją spotkanie, o
        którym Pani wspomina nie będzie możliwe - zapraszam jednak.
        Niestety nie odpowiem Pani również czy powodem nieuzyskania przez Panią posady
        mógł być Pani syn - radziłbym jednak nie myśleć o tym w ten sposób. Trzeba
        pamiętać że podaż na dzisiejszym rynku pracowników jest niezwykle duża i firmy
        mają teraz zdecydowanie większy wybór; mogą również w związku z tym dosyć ostro
        kształtować swoje wymagania rekrutacyjne - być może po prostu którego z nich Pani
        nie spełniała; nie ma moim zdaniem żadnych podstaw by firma ukrywała przed Panią
        motywy swojej decyzji, tak więc proszę zasięgnąć informacji u źródła - mogą być
        bardzo przydatne przy następnej rozmowie o prace. Proszę nie ustawać w wysiłkach
        i życzę powodzenia.

Adam Brzozowski
        • agat1 Re: controlling 23.05.02, 07:43
          Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jakoś nigdy nie poinformowano mnie o powodach
          decyzji, chociaż w dwóch przypadkach rekrutację przeprowadzały dobrze znane na
          rynku agencje doradztwa personalnego, o których teraz nie mam najlepszego
          zdania. Następnym razem postaram się dowiedzieć o powody odmownej decyzji.
          Rzeczywiscie, teraz czas nie najlepszy na stanowiska w zakresie moich
          zainteresowań, a własciwie na wszystkie, ale będę wutrwale szukala.
          Jeszcze raz dziękuję
          Katarzyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka