Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dziwna sytuacja

IP: *.kwadratowa.waw.pl / 213.17.162.* 31.12.04, 12:11

Mam małe spięcie z szefostwem.
    Od roku nie byłem na urlopie, dużo siedziałem za free po godzinach (
    udokumentowane w książce wyjść i mejle z godzin wieczornych ).
    Ponadto byłem 2 tygodnie na fikcyjnym urlopie czyli w papierach na urlopie a
    siedzialem w pracy bo musiałem ( terminy ,zadania). Na to też mam podkładki (
    mejle, wpisane godziny wyjść).
    Chcę się zwolnić na własną prośbę.

W związku z powyższym mam kilka pytań :
    - czy jeżeli złożę wypowiedzenie w sekretariacie z datą, godziną, szefowa
    może mnie wykiwać i zwolnić mnie pomimo tego, że to ja pierwszy złożyłem
    wypowiedzenie ?

- czy mogę odzyskać w formie kasy lub urlopu te 2 tygodnie urlopu jeżeli
    szefową postraszę, że pójdę z tym do kadr albo do sądu ? jakie mam szanse ?

- czy mogę odzyskać w formie kasy lub urlopu te wszystkie nadgodziny za które
    kasy nie dostawałem, jeżeli pójde z tym do kadr lub do sądu ? jakie mam
    szanse ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Lech Re: Dziwna sytuacja IP: 192.168.77.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 16:37
        Witam
        ad 1 może Cię zwolnić - rozwiązać umowę bez wypowiedzenia patrz art 52 kp.Jest
        to mało prawdopodobne ale jest.
        ad 2 możesz i tak działaj najpierw kadry a później sąd jeżeli udowodnisz przed
        sądem że nie byłeś na urlopie.
        ad 3 tak jak ad 2. Pozdrawiam.
        • zaholec Re: Dziwna sytuacja 02.01.05, 11:28
          Jeśli będziesz miał kopię wypowiedzenia złożonego w kadrach wraz z datą
          złożenia oraz, ewentualnie, godziną to wypowiedzenie ze strony pracodawcy
          będzie nieskuteczne bo nie ma możliwości rozwiązać rozwiązanej umowy czy
          wypowiedzieć umowy już wypowiedzianej. Po prostu w chwili, kiedy zostanie Ci
          przedstawione wypowiedzenie oświadczasz, że umowa już została wypowiedziana
          przez Ciebie. :))

Pozdrawiam
      • wadera2 Re: Dziwna sytuacja 02.01.05, 12:11
        Nie wiem co rozumiesz przez zwolnienie przez pracodawcę. Może on złożyć ci wypowiedzenie, ale to byłoby kompletnie bez sensu, skoro ty zrobiłeś to wcześniej. Bo z punktu widzenia prawa [pracy wypowiedzenie umowy o pracę przez jedną ze stron stosunku pracy jest skuteczne gdy druga strona siuę na to zgodzi i nie ma to mowy o czyjejś winie.Natomiast jeżeli mówisz o zolnieniu z art 52 tj. z winy pracownika to jest ono możliwe tylko w trzech przypadkach:
        przestępstwa, naruszenia podst. obowiązków pracowniczych lub utraty uprawnień niezbędnych do wykonywania zawodu.
        Co do wypłaty z tytułu nadgodzin: może się zgodzą po dobroci, jak nie, to musisz się odwołać do sądu pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka