Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie z kodeksu pracy. Proszę o pomoc

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 18:54
    Czy po dwóch umowach na zlecenie na okres miesieczny następujących po sobie
    pracodawca musi podpisac ze mna kolejna umowę ale już nie na zlecenie lecz
    inny typ umowy ??? (jaki?)

Jak wiadomo pracując na umowę zlecenie nie naliczają się dni urlopowe (chyba
    ze się mylę). Pracuje na umowe zlecenie od pocz. Listopada 2004 czy mogę
    domagac się mimo to 1 dnia urlopu, który przysługuje mi za to że w 2004 w
    świeta bożonarodzeniowe wypadały w dni wolne od pracy (głośna sprawa, powinno
    być wiadomo co mam na myśli). A tak na marginesie to obecnie pracuje już
    trzeci miesiąc i aktualnie nie mam podpisanej żadnej umowy, ponieważ podobno
    mam ją podpisać dopiero pod koniec miesiąca (poprzednie też podpisywałem
    dopiero ok. 25-30. ), czy nie jest to łamanie kodeksu pracy ? bo właściwie to
    mogą mnie wyrzucić na ulicę a ja nie mam żadnego dokumentu że pracuje to cały
    czas (od stycznia) ???

Dziekuje za wszystkie sugestie i odpowiedzi.

Obserwuj wątek
      • Gość: Magda Re: Pytanie z kodeksu pracy. Proszę o pomoc IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 17.01.05, 19:01
        Umowa zlecenie jest umową cywilno-prawną i ma się nijak do kodeksu pracy.
        więc nie należy Ci się nic o czym mówisz i oczym mówi KP.
        Natomiat jeżeli już bardzo chcesz mieć umowę o pracę warto postraszyć
        zleceniodawcę PIP-em. Cykliczność wykonywania twojego zlecenia oraz inne
        przesłanki mówią o tym, że już za pierwszym razem powinieneś mieć umowę o
        pracę. Należy zorientować się jaką umowę posiadają ludzie pracujący na podobnym
        stanowisku oraz czy konkretny zleceniodawca ma jakieś konkretne przesłanki ku
        temu by takiej właśnie formy umowy z tobą nie zawrzeć.
      • Gość: MONIKA Re: Pytanie z kodeksu pracy. Proszę o pomoc IP: *.lodz.mm.pl 17.01.05, 19:16
        A JA NIE RADZĘ CI JAK POPRZEDNIK STRASZYĆ PRACODAWCY PIP-M , BO MOŻESZ TYLKO
        STRACIĆ, JEŚLI ZALEŻY CI NA TEJ PRACY, TO PORPZMAWIAJ Z NIM SPOKOJNIE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka