Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

studia dzienne/praca/podatki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 14:01
    Jestem studentką V roku studiów dziennych. Zaproponowano mi etat nauczyciela w
    szkole państwowej. Mój przyszły dyrektor twierdzi, że ponieważ ciągle studiuję
    i nie mam skończonych 26 lat, od mojej pensji nie będą odciągane zadne
    świadczenia czyli całą pensję brutto dostanę do ręki. Czy to faktycznie tak
    jest? jak w takim razie mam się później rozliczać z Urzędem Skarbowym,
    przecież od zarobków płaci się podatek!! Może moje pytanie jest naiwne, ale to
    moje pierwsza praca i dlatego pytam więc proszę o wyrozumiałość....
    I jeszcze jedno - do pracy będę dojeżdzać ok. 40km. Czy należy mi się zwrot
    kosztów za dojazdy? Co jeśli dyrektor odmówi (płaci mi od godziny dosyć ładną
    sumkę, na rękę dostanę ok. 2000 i chyba doszedł do wniosku że koszty dojazdu
    są w to wliczone..)??
    Obserwuj wątek
      • Gość: zzz Re: studia dzienne/praca/podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 14:06
        ZUS jest chyba nie ściągany
        jaki przedmiot??? bo sumka faktycznie niezła:)
      • basbusaa Re: studia dzienne/praca/podatki 09.03.05, 14:06
        Nie liczy się zus-u od umowy zlecenia studentów do 26 roku życia.Zus od etatu
        jest zawsze!!! Natomiast podatek jest od wszystkich dochodów i czy to jest
        umowa zlecenie czy umowa na etat nie ma różnicy. Na koszty dojazdu masz
        tzw.koszty uzyskania przychodów - 127,82(podwyższone, bo dojeżdzasz z innej
        miejscowości), jeżeli masz wyższe udokumentowane koszty dojazdu to można
        wliczać te koszty, płacisz wtedy mniejszy podatek i dostajesz więcej pieniędzy
        do ręki.
        • Gość: baryłka Re: studia dzienne/praca/podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 14:38
          Dzięki za dopowiedź:)

Teraz jeszcze chciałabym zapytać, czy w sprawie tych kosztów dojazdu to mam
          załatwiać to w szkole czy przy rozliczaniu się z zarobków przy okazji podatku??
          W jaki sposób dokumentuje się koszty dojazdu? Jeśli jesteś w stanie mniej więcej
          napisac jak to się załatwia basbusaa, byłabym wdzięczna...

Czy jest jeszcze coś co powinnam wiedzieć o umowie-zleceniu, bo faktycznie chyba
          o takiej umowie tu mówimy?

do zzz - będę panią od angielskiego :)))
          • basbusaa Re: studia dzienne/praca/podatki 09.03.05, 14:45
            To jeżeli jest to umowa zlecenie to nie płaci się zusu a płaci się podatek
            dochodowy 19%. Koszty uzyskania są tu 20%, czyli jeżeli dostaniesz brutto
            np.2500, to od tego 20% to to 500 więc podatek liczysz już od 2000 czyli 380.
            Tutaj te koszty o których piasłam wcześcniej nie obowiązują.
            • Gość: baryłka Re: studia dzienne/praca/podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 14:58
              OK czyli jeszcze raz jak krowie w rowie :))

20% to moje koszty uzyskania przychodu ale skąd się to 20% wzięło, to chodzi o
              te dojazdy? Od przychodów brutto odliczam koszty uzyskania przychodu i od sumy
              która wyjdzie odliczam 19% podatku?

Czyli rozliczam to wszystko w urzędzie skarbowym??
              Aaaaaa ja wiem że to wszystko proste, ale co ja zrobię, że mnie Bozia umysłem
              humanistycznym obdarzyła?;))))))))
              • basbusaa Re: studia dzienne/praca/podatki 10.03.05, 09:44
                20% kosztów uzyskania jest przy każdej umowie zlecenie, tak jest ustawowo
                określone i już. :-)
                Resztę robi się tak jak piszesz.
                Do urzędu skarbowego zaliczki odprowadza Twój zleceniodawca i na koniec roku
                lub jak przestaniesz u niego pracować daje Ci deklarację PIT-11/8b na podstawie
                którego musisz się rozliczyć z urzędem skarbowym do ońca kwietnia.
                • Gość: baryłka Re: studia dzienne/praca/podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 12:19
                  Dzięki za pomoc basbusaa:)) Poszukałam sobie też na stronach internetowych i
                  teraz wszystko już wreszcie rozumiem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka