Gość: onanizator IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 20.03.05, 09:04 Jestem juz jakis czas bezrobotny. Czy warto sie przekwalifikować na agenta celnego? Czy jest zapotrzebowanie na ten zawód? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oban Re: Agent celny 20.03.05, 10:58 Jasne ! Zwlaszcza ze "przy okazji" naszego wejscia do UE ok 60% agentow celnych stracilo prace (male AC czesto "sie rozwiazaly", duze ograniczyly stan zatrudnienia do minimalnie koniecznego) Na rynku jest cala masa bylych agentow celnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Re: Agent celny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 15:10 Wyluzuj agent celny to zawód zagrożony wymarciem jak mamuty.Wiem coś o tym,bo sam się w to bawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Agent celny IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 23.03.05, 23:38 Strata czasu i pieniedzy. Ten zawód obecnie praktycznie nie istnieje, firmy zalewaja pseudoagenci w celniczych czapkach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Agent celny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 20:09 Ja pracuję na stanowisku agenta celnego. Od maja 2004 miałam kilkumiesiączną przerwę w zatrudnieniu. Ostatnio odbierałam paczkę z UPS. Rozmawiałam z kurierem. Pytał się, czy duzo mamy pracy ponieważ sam do niedawna pracował jako agent celny. Podsumowująć: w prawie wszystkich agencjach celnych ograniczono zatrudnienie, niekóre całkowicie zostały zamkniete. 5 lat temu to był dobry zawód. Teraz jest inaczej :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ach Re: Agent celny IP: *.sed.pl / *.sed.pl 24.03.05, 20:43 Zrobiłam reportaż tv o celnikach ze Śląska. Unia zmusiła ich, by opuścili swoje rodziny, znajomych i wyjechali na drugi koniec Polski, na wschód. Na granicy w Bobrownikach, Kuźnicy celnicy są potrzebni do uszczelniania tejże granicy. My w Unii, Białoruś nie. Ci celnicy ze Śląska nie są pocieszeni swoim losem. Z jednym z nich mam cały czas kontakt, mówi - że teraz wysyłają go (bo wrócił na Śląsk) pod Białą Podlaskę. Ale on rezygnuje z tego zawodu. Ponoć finansowo mu się nie opłaca, no i te ciągłe przeprowadzki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ach Re: Agent celny IP: *.sed.pl / *.sed.pl 24.03.05, 21:00 Ale z drugiej strony... na Wschodzie jest praca dla celników. Ciągle są ogłoszenia do pracy na agentów celnych. Znam takich, którym odpowiada ten rodzaj pracy (muszą dojeżdżać na granicę do Bobrownik z Białegostoku) i znam takich, którzy narzekają. Bo rzeczywiście dużą uciążliwością są te dojazdy, trzeba się zrywać bladym świtem i jechać około godziny, półtorej. Praca agenta celnego na granicy jest jednozmianowa (to głównie w biurze, od g. 7.00 do 15.00) i dwuzmianowa - nocka, dwa dni wolne, potem dzień, dzień... Ustalany jest grafik. W tym trybie nocka - dzień na pewno nie jest nudno. Ciągle coś się dzieje, dużo tirów. A zarobki celnika z kilkuletnim stażem to około 2000 netto plus różne premie, dodatki, mundurowe i inne. I od razu dostaje się pracę na stałe bez okresu próbnego, co jest godne uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Agent celny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.03.05, 22:14 może zanim zaczniesz odpwiadać zacznij odróżniać agenta celnego od celnika. Jako były agent celny czuję sie urażona, że mylisz mój zawód z celnikiem Odpowiedz Link Zgłoś
winia5 Re: Agent celny 25.03.05, 23:37 Dokładnie, nie mylcie agenta celnego z celnikiem. Ja też jestem agentem celnym, po wejściu do Unii zlikwidowano agencje celne na granicy zachodniej, w tym także i moją, po urlopie wychowawczym nie mam niestety dokąd wracać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelinka147 Re: Agent celny IP: *.osiedle.net.pl 26.03.05, 10:56 a ja jestem na stosunkach międzynarodowych , specjalizacja obsługa ruchu granicznego, i gowno z tego bede miala. mam zajecia prowadzone przez szefa urzędu celnego w białymstoku, z tego co mowil zeby dostac prace jako celnik kotry zarabia 1300 zł z czego 300 zł odlicza na najtansze dojazdy, nie ma zadnej szansy, codziennie napływa około 30 podań, powiedzial ze teraz jest zapotrzebowanie na prawnikow ale tez o okreslonej specjalizacji, chemikow, analitykow medycznych, bilogów , facet stwierdzil sam - taki agent celny to moze sobie pomazyć takaze odradzam i sama sie bije w głowe co mnie podkusiło isc na taki durny kierunek, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Re: Agent celny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.05, 17:31 Chyba jakoś się zabezpieczasz???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Re: Agent celny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:42 a ja jestem na stosunkach międzynarodowych , specjalizacja obsługa ruchu granicznego, Nie kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mafila Re: Agent celny IP: *.bpl.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 31.03.05, 11:57 To bzdura, że na wschodzie potrzebują celników!!! Jestem z Białej Podlaskiej, moje i mojego męza dokumenty są wysyłane do agencji celnej co kilka miesięcy, popierane solidnymi "plecami" i odpowiednim solidnym wykształeceniem w tym kierunku... Takich jak ja jest w kolejce 150 co najmiej, a podań, których nawet nie czytają, kilka tysięcy. Ostatnio mieli przyjąć 160 osób, i owszem przyjęli, ale z Trójmiasta, bo akurat jakas wojskowa szycha miała tam rodzinę i znajomych... A ogłoszenia owszem są, ale zawsze "nieaktualne", albo każą wysłać dokumenty, które za pół roku odeślą z powrotem. lajf is brutal. Odpowiedz Link Zgłoś