Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Agent celny

IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 20.03.05, 09:04
    Jestem juz jakis czas bezrobotny. Czy warto sie przekwalifikować na agenta
    celnego? Czy jest zapotrzebowanie na ten zawód?
    Obserwuj wątek
      • oban Re: Agent celny 20.03.05, 10:58
        Jasne ! Zwlaszcza ze "przy okazji" naszego wejscia do UE ok 60% agentow celnych
        stracilo prace (male AC czesto "sie rozwiazaly", duze ograniczyly stan
        zatrudnienia do minimalnie koniecznego) Na rynku jest cala masa bylych agentow
        celnych.
      • Gość: sławek Re: Agent celny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 15:10
        Wyluzuj agent celny to zawód zagrożony wymarciem jak mamuty.Wiem coś o tym,bo
        sam się w to bawie.
      • Gość: ewka Re: Agent celny IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 23.03.05, 23:38
        Strata czasu i pieniedzy. Ten zawód obecnie praktycznie nie istnieje, firmy
        zalewaja pseudoagenci w celniczych czapkach!
      • Gość: ewa Re: Agent celny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 20:09
        Ja pracuję na stanowisku agenta celnego. Od maja 2004 miałam kilkumiesiączną
        przerwę w zatrudnieniu.
        Ostatnio odbierałam paczkę z UPS. Rozmawiałam z kurierem. Pytał się, czy duzo
        mamy pracy ponieważ sam do niedawna pracował jako agent celny.
        Podsumowująć: w prawie wszystkich agencjach celnych ograniczono zatrudnienie,
        niekóre całkowicie zostały zamkniete. 5 lat temu to był dobry zawód. Teraz jest
        inaczej :(
      • Gość: Ach Re: Agent celny IP: *.sed.pl / *.sed.pl 24.03.05, 20:43
        Zrobiłam reportaż tv o celnikach ze Śląska. Unia zmusiła ich, by opuścili swoje
        rodziny, znajomych i wyjechali na drugi koniec Polski, na wschód. Na granicy w
        Bobrownikach, Kuźnicy celnicy są potrzebni do uszczelniania tejże granicy. My w
        Unii, Białoruś nie. Ci celnicy ze Śląska nie są pocieszeni swoim losem. Z
        jednym z nich mam cały czas kontakt, mówi - że teraz wysyłają go (bo wrócił na
        Śląsk) pod Białą Podlaskę. Ale on rezygnuje z tego zawodu. Ponoć finansowo mu
        się nie opłaca, no i te ciągłe przeprowadzki.
      • Gość: Ach Re: Agent celny IP: *.sed.pl / *.sed.pl 24.03.05, 21:00
        Ale z drugiej strony... na Wschodzie jest praca dla celników. Ciągle są
        ogłoszenia do pracy na agentów celnych. Znam takich, którym odpowiada ten
        rodzaj pracy (muszą dojeżdżać na granicę do Bobrownik z Białegostoku) i znam
        takich, którzy narzekają. Bo rzeczywiście dużą uciążliwością są te dojazdy,
        trzeba się zrywać bladym świtem i jechać około godziny, półtorej. Praca agenta
        celnego na granicy jest jednozmianowa (to głównie w biurze, od g. 7.00 do
        15.00) i dwuzmianowa - nocka, dwa dni wolne, potem dzień, dzień... Ustalany
        jest grafik. W tym trybie nocka - dzień na pewno nie jest nudno. Ciągle coś się
        dzieje, dużo tirów. A zarobki celnika z kilkuletnim stażem to około 2000 netto
        plus różne premie, dodatki, mundurowe i inne. I od razu dostaje się pracę na
        stałe bez okresu próbnego, co jest godne uwagi.
        • Gość: iza Re: Agent celny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.03.05, 22:14
          może zanim zaczniesz odpwiadać zacznij odróżniać agenta celnego od celnika.
          Jako były agent celny czuję sie urażona, że mylisz mój zawód z celnikiem
          • winia5 Re: Agent celny 25.03.05, 23:37
            Dokładnie, nie mylcie agenta celnego z celnikiem.

Ja też jestem agentem celnym, po wejściu do Unii zlikwidowano agencje celne na
            granicy zachodniej, w tym także i moją, po urlopie wychowawczym nie mam
            niestety dokąd wracać...
            • Gość: ewelinka147 Re: Agent celny IP: *.osiedle.net.pl 26.03.05, 10:56
              a ja jestem na stosunkach międzynarodowych , specjalizacja obsługa ruchu
              granicznego, i gowno z tego bede miala. mam zajecia prowadzone przez szefa
              urzędu celnego w białymstoku, z tego co mowil zeby dostac prace jako celnik
              kotry zarabia 1300 zł z czego 300 zł odlicza na najtansze dojazdy, nie ma
              zadnej szansy, codziennie napływa około 30 podań, powiedzial ze teraz jest
              zapotrzebowanie na prawnikow ale tez o okreslonej specjalizacji, chemikow,
              analitykow medycznych, bilogów , facet stwierdzil sam - taki agent celny to
              moze sobie pomazyć
              takaze odradzam i sama sie bije w głowe co mnie podkusiło isc na taki durny
              kierunek,
              • Gość: sławek Re: Agent celny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.05, 17:31
                Chyba jakoś się zabezpieczasz????
                • Gość: ewelinka147 Re: Agent celny IP: *.osiedle.net.pl 28.03.05, 22:32
                  ?
                  • Gość: sławek Re: Agent celny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:42
                    a ja jestem na stosunkach międzynarodowych , specjalizacja obsługa ruchu
                    granicznego,

Nie kumasz?
        • Gość: mafila Re: Agent celny IP: *.bpl.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 31.03.05, 11:57
          To bzdura, że na wschodzie potrzebują celników!!! Jestem z Białej Podlaskiej,
          moje i mojego męza dokumenty są wysyłane do agencji celnej co kilka miesięcy,
          popierane solidnymi "plecami" i odpowiednim solidnym wykształeceniem w tym
          kierunku... Takich jak ja jest w kolejce 150 co najmiej, a podań, których nawet
          nie czytają, kilka tysięcy. Ostatnio mieli przyjąć 160 osób, i owszem przyjęli,
          ale z Trójmiasta, bo akurat jakas wojskowa szycha miała tam rodzinę i
          znajomych... A ogłoszenia owszem są, ale zawsze "nieaktualne", albo każą wysłać
          dokumenty, które za pół roku odeślą z powrotem. lajf is brutal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka