Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

weryfikacja dokumnetów kandydata

IP: *.artnet.com.pl 23.03.05, 11:56
    Kochani! otóż pracowałam do niedawna w dużej firmie z kapitałem zagranicznym,
    teraz pracuje w innej firmie , wieekszej, w obu firmach tzw kadry to
    oddzielny departament. Mam pytanie w jaki sposób takie kadry weryfikuja
    dokumenty pracownika czyli świadectwa pracy, dyplomy uczelni i takie tam.
    Pytanie moje stad poniewaz ostatnio spotkałam sie z kolezanką z byłej firmy,
    która w przypływie "szczerości" powiedziała mi ze dostała te prace bo
    nakłamała w CV ze mma studia wyższe i ze pracowała tam i tam. Zastanawia mnie
    to bardzo i czy jest to mozliwe?Dziekuje za ewentualne odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • krzysztofsf Re: weryfikacja dokumnetów kandydata 23.03.05, 12:01
        Gość portalu: andzia74 napisał(a):

> Kochani! otóż pracowałam do niedawna w dużej firmie z kapitałem zagranicznym,
        > teraz pracuje w innej firmie , wieekszej, w obu firmach tzw kadry to
        > oddzielny departament. Mam pytanie w jaki sposób takie kadry weryfikuja
        > dokumenty pracownika czyli świadectwa pracy, dyplomy uczelni i takie tam.
        > Pytanie moje stad poniewaz ostatnio spotkałam sie z kolezanką z byłej firmy,
        > która w przypływie "szczerości" powiedziała mi ze dostała te prace bo
        > nakłamała w CV ze mma studia wyższe i ze pracowała tam i tam. Zastanawia mnie
        > to bardzo i czy jest to mozliwe?Dziekuje za ewentualne odpowiedzi.
        Watpie.Jest to mozliwe tylko w przypadku, gdy kadry nie maja informacji od rekrutujacego na temat oczekiwanych kwalifikacji przyjmowanego pracownika.
        Wyszloby na etapie dostarczania swiadectw pracy i odpisow dyplomow.
      • kociefix Re: weryfikacja dokumnetów kandydata 23.03.05, 12:17
        wiesz krzysztofie nie do końca sie z toba zgodze, poniewaz sam znam takie
        przypadki i to z bardzo poważnych instytucji, otóz jak juz taki kandydat się
        dostaję do prracy to może dosłac karte rowerowa do kadr i jest ok. Oczywiście
        mówimy tu o zwykłych stanoiskach pracy , nie mówimy tu aao kadrze wyzszego
        szczebla, ale poniżej to jest hulaj dusza...cóż Polska to dziwny kraj. Ustawa o
        ochronie danych osoboswych wyklucza np zapytanie do Wyższe Uczelni czy dana
        osoba była studentem :-)
      • wichura Re: weryfikacja dokumnetów kandydata 23.03.05, 14:22
        Pracodawca nie ma zbyt dużej możliwości weryfikacji dokumentów. Autentyczność
        świadectwa pracy można wybadać dzwoniąc do kadr poprzedniej firmy (fakt - nie
        do końca legalnie) lub żądając jakiegoś papierka z ZUS. Gorzej z uczelnią -
        szkoły na ogół nie podają tego typu informacji (zasłaniając się UoODO, w
        praktyce nie mają takiej technicznej możliwości lub paniom się nie chce),
        nieliczne prowadzą ogólnodostępną "księgę absolwentów". Jedyne ryzyko - trafisz
        na gościa z tą samą specjalizacją bądź po tej samej szkole...
      • realka Re: weryfikacja dokumnetów kandydata 23.03.05, 14:46
        Możliwe, możliwe:). Nie spotkałam się jeszcze z próbą weryfikacji dokumentów. W
        mojej obecnej firmie, mającej oddzielny dział kadr,nawet nie pokazałam
        oryginałów świadectw pracy i odpisu dyplomu. Przyniosłam kopie ( jak to kopie
        niewyraźne i łatwe nawet dla takiego laika jak ja do podrobienia czy chociażby
        poprawienia:)) i wystarczyło. Trochę to przerażające:(
      • feminni Re: weryfikacja dokumnetów kandydata 23.03.05, 15:29
        ia ja popieram tak jest rzeczywi.ście, polska to fajny kraj
      • Gość: ten sam problem we wtorek muszę sobie odpowiedzieć IP: *.gdynia.mm.pl 24.03.05, 00:35
        Poradźcie, co mam robić!!

Sytuacja jest krytyczna. Od ok. 7 miesięcy szukam pracy. Początkowo byłem
        optymistą po 3 miesiącach bez efektów zacząłem się zastanawiać, a miesiąc
        temu Podkoloryzowałem i to bardzo mocno swoje CV, tak, że wczoraj dostałem
        ofertę pracy, – która dokładnie odpowiada moim kwalifikacją i doświadczeniom.
        Niestety moje przerobione CV nie jest do końca zgodne z tym, co jest napisane
        w Świadectwach Pracy. ( dopisałem sobie 1 rok więcej doświadczenia i kilka
        innych rzeczy, których nie można tak łatwo sprawdzić). Mój poprzedni
        pracodawca zgodził się wystawić mi odpowiednio lepsze kwity.
        1. Mam ogromne wyrzuty sumienia, – bo to jest przecież oszustwo.
        2. Nie wiem, na jakie konsekwencje mógłbym narazić w,/w, czego też nie
        chcę. US/zus/ pip
        3. Nie chcę tego robić, czuję się obrzydliwie, ale życie mnie do tego
        zmusza.
        4. Jednocześnie wiem ze dopiero moje poprawki spowodowały większe
        zainteresowanie potencjalnych pracodawców I jakiekolwiek szanse na rynku…
        5. Do wtorku muszę dać odpowiedź czy przyjmuję ofertę, co oznacza zmianę
        świadectw…sprawy zabrnęły za daleko, aby teraz nowemu pracodawcy wszystko
        opowiedzieć
        6. Wybór: być uczciwym bez pracy I oszustem z pracą. Wtorek dniem
        wielkiej próby. Proszę o opinie rady…

Zabrnąłem w kozi róg….

• arakarak Re: we wtorek muszę sobie odpowiedzieć 24.03.05, 14:46
          CZego tak naprawde może wymagać pracodawca.
          Dyplomy- ok to zrozumiałe. świadectow pracy z ostatniego miejsca pracy , ale
          czy również wszystkich wcześniejszych śp??
          Czy ktoś się orjętuje?
          • Gość: laudi Re: we wtorek muszę sobie odpowiedzieć IP: *.artnet.com.pl 26.04.05, 14:09
            w mojej firmie jest pare osob z dyplomem zrobionym na ksero:-))) a kto to
            sprawdza?? ludzie Polska to dziwny kraj..
      • marghot Re: weryfikacja dokumnetów kandydata 26.04.05, 14:39
        z tymi studiami to dziwne, bo rpzecież do kadr dostarcza się oryginały/kopie
        dokumentów; podobnie rzecz się ma ze świadectwami pracy...
      • lulo77 Re?????????? 26.04.05, 14:47
        dla mnie to tez nowość...troche mi sie nie chce w to wierzyc, bo pracuje w
        kadrach i sprawdzam dokumnety i nidgy nie było zadnych fałszerstw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka