Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca na pół etatu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 13:35
    Mój pracodawca bardzo długo mnie zwodził z umową.I w końcu dostałam ją
    tydzień temu.Mam ją od marca ,ale na pół etatu za 424 zł.Pracuje normalnie
    codziennie osiem godzin i jeszcze dwie soboty w miesiącu.
    Mam pytanie jakie dodatki mi przysługują? Czy musze zrobić badania i przejść
    szkolenie BHP?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Anna Re: praca na pół etatu IP: *.bigserwis.zabrze.pl / *.bigserwis.pl 06.04.05, 14:04
        Nie obraź się, ale to wyzysk na maksa, pełny etat i nadgodziny za nieco ponad
        400 zł? Nawet w takiej nienormalnej sytuacji jak Twoja nie przejmowałabym sie
        BHP, tylko szukała innej pracy. Naprawdę, życze powodzenia, sama byłam w
        podobnej sytuacji, i wiem, że warto zaryzykowac. Trzymaj się!
        • Gość: Kati Re: praca na pół etatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 14:42
          za kazdy przepracowany czas dodatkowy pracodawca musi ci zaplacic wynagrodzenie
          obowiazuja go rowniez go szkolenie bhp i badania Pracodawca po przekroczeniu
          liczby godzin na 1/2 etatu czyli 20 h musi placic nadgodziny tak wiec zbieraj
          do sadu dowody i sie domagaj od pracodawcy zaplaty za nie nie radzilabym dawac
          sie wykorzystywac pracodawcy zeruja na tym
          • Gość: koleżanka Re: praca na pół etatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 14:50
            No tak pracodawca płaci mi 1100zł.
            Chodzi mi poprostu o to,że miałam obiecane,że w umowie będę miała pełny etat
            gdyz miałam zamiar wziąść kredy mieszkaniowy,a tymczasem on leci sobie w kulki
            i najpierw zwodził mnie i dawał mi umowę zlecenie,a teraz podsunął mi umowę o
            prace na pół etatu.Z kredytu nici ,bo który bank da mi kredyt przy oficialnych
            zarobkach 424zł? A ja zaczynam mieć tego wszystkiego dość i chodzi mi po głowie
            iść z tym do sądu pracy! Bo przecież z taką umową to będę musiała pracować
            60lat aby iść na emeryturę! A on ciągle tłumaczy mi,że firma dopiero rozwija
            się.Ale co mnie to obchodzi! Ja tez mam swoją rodzinę,a jak jegoi niestać jest
            na pracownika to niech sam zasuwa na dwa etaty.
            • Gość: Kati Re: praca na pół etatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 14:58
              Jestem pracodawca ale rowumiem potrzeby pracownika umowa slowna jest wiazaca
              dla mnie rozwija firmie wykorzystujac ludzi a to nie jest w porzadku,
              aczkolwiek jestem w stanie zrozumiec ze moze byc mu ciezko, ale wykorzystywanie
              nadgodzin i nie placenie za nie nie jest w porzadku
            • altu Re: praca na pół etatu 07.04.05, 10:47
              najnizsza krajowa to 849 zł brutto na caly etat
              jak jest pol etatu to musi byc 425 zl
              ta zlotowka moze go potem przyprawic o problemy.
              juz dla niej samej mozna isc da sadu pracy..
              • Gość: koleżanka Re: praca na pół etatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 11:01
                Ja mam na umowie 424,50 zł czyli dokładnie połowa z 849 zł.
                A szkoda.Po tych wolnych dniach muszę zadzwonić do inspekcji pracy.
                Gościu przyprawia mnie poprostu o mega ból głowy.
                Pracuje u niego od lipca,a on mi teraz wyskakuje z umową na pół etaty wczesniej
                było zlecenie!
                A jeszcze jedno pytanie;jeżeli mam umowę od 1 marca to kiedy powinnam ja dostać
                do podpisania? Bo jak do tej pory to nic nie dostałam! Tylko zaświadczenie RMUA
                do lekarza,za miesiąc marzec.
                • Gość: Kati Re: praca na pół etatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 11:21
                  niezwlocznie czyli tego smawego dnia a po 7 dniach pismo dotyczace normy
                  dobowej urlopu i takie tam ponadto niezwlocznie powinnas miec szkolenie |BHP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka