Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak zdobyć doświadczenie & pracę ?

05.07.01, 12:48
    Witam!
    Mam problem, pokrótce go streszczę. Bardzo proszę o poważne podejście do
    sprawy - liczę na Waszą pomoc.
    Studiuję stosunki międzynarodowe na UW i politologię (spec. dziennikarska) na
    UMCS. W przyszłości chciałbym pracować w mediach. Po dwóch latach radosnego
    studiowania zorientowałem się, że moje wykształcenie zapewni mi w przyszłości
    zerowe prawdopodobieństwo uzyskania ciekawej pracy. Wszystko rozbija się o
    tzw. "brak doświadczenia". Co prawda pracowałem już w różnych miejscach, ale
    nie były to firmy związane z moją wymarzoną profesją dziennikarza. Mieszkam w
    małej miejscowości i jedyną szansą dla mnie jest znalezienie pracy przez
    Internet.
    Szukam możliwości telepracy w charakterze text-writera. Zarobki nieważne,
    chodzi mi o zdobycie doświadczenia.
    Zainteresowanym osobom mogę mailnąć txt na dowolny temat (najchętniej polityka,
    kultura masowa, film, muzyka, komputery). Mam obecnie sporo wolnego czasu
    (wakaacje!!) i chciałbym go produktywnie wykorzystać...

Pozdrawiam!!
    olsi@poczta.gazeta.pl
    Obserwuj wątek
      • Gość: Agata Re: Jak zdobyć doświadczenie & pracę ? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 13:00
        Widzę,że masz podobny problem jak ja! Ja już skończyłam politologie w
        Bydgoszczy i jako mgr politologii jestem można powiedzieć - NIKIM ! Pracy nie
        ma a tym bardziej dla politologów. Obecnie pracuję w biurze, ale to nie jest to
        o czym marzyłam. Obecnie z tej pracy nie stac mnie praktycznie na nic , a
        przede wszystkim na to, żeby się usamodzielnić! Nie piszę tego po to bo lubę
        narzekać, piszę dlatego bo jest mi bardzo przykro, że w tym kraju tak właśnie
        jest!!!!
        • olsi Re: Jak zdobyć doświadczenie & pracę ? 05.07.01, 13:06
          Gość portalu: Agata napisał(a):

[ciach]
          > jako mgr politologii jestem można powiedzieć - NIKIM !
          [ciach]

nie ma to jak pozytywny widok na przyszłość :)))

Droga Agato, chyba nie jest aż TAK źle?
        • Gość: x Re: Jak zdobyć doświadczenie & pracę ? IP: 212.160.138.* 05.07.01, 14:20
          Politologia to rownie abstrakcyjny stosunek jak filozofia czy teatrologia, jezeli
          ktos chce miec prace to lepiej niech pojdzie na bardziej praktyczne kierunki. (no
          chyba ze ma b. bogatych rodzicow albo plecy....) Moze ktos sie poczuc urazony ale
          po co z podatkow ma byc finansowana rzesza politologow (wystarczy joz gadajacych
          glow w telewizji), teatrologow, filozofow, muzykologow i innych osob ktore i tak
          nie beda pracowac w wyksztalconym "zawodzie". Jak ktos chce i ma kase to niech to
          sobie studiuje na wlasna odpowiedzialnosc ....
          Gość portalu: Agata napisał(a):

> Widzę,że masz podobny problem jak ja! Ja już skończyłam politologie w
          > Bydgoszczy i jako mgr politologii jestem można powiedzieć - NIKIM ! Pracy nie
          > ma a tym bardziej dla politologów. Obecnie pracuję w biurze, ale to nie jest to
          >
          > o czym marzyłam. Obecnie z tej pracy nie stac mnie praktycznie na nic , a
          > przede wszystkim na to, żeby się usamodzielnić! Nie piszę tego po to bo lubę
          > narzekać, piszę dlatego bo jest mi bardzo przykro, że w tym kraju tak właśnie
          > jest!!!!

• esther Re: Jak zdobyć doświadczenie & pracę ? Glupoty 05.07.01, 16:35
            Glupoty gadasz. Idz przejrzyj CVs ludzi u szczytu kariery finansowej w
            londynskim City - co czwarty konczyl klasyke, filozofie lub historie,np w
            Oksfordzie.
            Studia filozoficzne, czy klasyka, uwazane sa za jedne z lepszych kierunkow pod
            katem przygotowania do myslenia, analizowania, dla przykladu.
            Z moich wspolpracownkow, analitykow finansowych, tylko kilka osob ma konkretne
            studia (wg ciebie konkretne).
            Wiesz, nie chodzi o sama wiedze, bo sama wiedza nikomu nic nie da jesli nie
            bedzie jej umial analizowac i rozumiec. Tego dla przykladu ucza
            te "niepotrzebne" studia klasyki. Do tego sama nauka histori sprawia ze
            czlowiek widzi pewne wydarzenia w zupelnie roznych kontekstach.
            X - przyjedz tutaj, do City, wejdz do gabineta dyrektora i powiedz ze studia
            filozoficzne sa do dupy a ludzie powinni studiowac informatyke. Wysmieje cie
            isam cie wysle na te studia w celu poszerzenia horyzontow myslowych a o studia
            informatycznych powie ci IT jest tylko dodatkiem do calosci, ale sam z siebie
            nie jest w stanie istniec. To niestety teraz dopiero odkrywaja firmy ktore
            uznaly sie za "Internet only".
      • esther Re: Jak zdobyć doświadczenie & pracę ? 05.07.01, 16:26
        Ja stosowalam metode ludzi ze studiow tutaj w Anglii. Co roku od stycznia
        wysylanie setek listow do firm z podaniem o praktyke letnia, na 50 mniej wiecej
        pozytywna bywala jedna:))) Przez to w ciagu 4 lat studiow uzyskalam 4 razy po 3
        miesiace doswiadczenia, i moje CV wygladalo dosc dobrze. Dodam ze np za
        praktyke w Komisji Europ. w Brukseli nie placono mi nic (typowe dla praktyk,
        ale przez tobie i tak chodzi o papierek), w Stanach placono bardzo niewiele, w
        Anglii tez, ale zawsze cos.
        Radze dzwonic przede wszystkim, rozmwiac z ludzmi, mowic ze sie nie patrzy na
        zarobiki a okazje do nauki.
        Powodzenia,
        Esther
        • Gość: olsi Re: Jak zdobyć doświadczenie & pracę ? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.01, 07:58
          esther napisała:

[ciach]
          > Ja stosowalam metode ludzi ze studiow tutaj w Anglii. Co roku od stycznia
          > wysylanie setek listow do firm z podaniem o praktyke letnia, na 50 mniej wiecej
          > pozytywna bywala jedna
          [ciach]

No dobra, załóżmy że obudziłem się dopiero w tym tygodniu (z ręką w nocniku).
          Styczeń był tak dawno, że już o nim zapomniałem :)
          Może ktoś wie o np. serwisie internetowym szukających współpracowników
          obdarzonych lekkim piórem/klawiaturą? Albo jakiejś NGO potrzebującej młodych
          zapaleńców? Po prostu cokolwiek.

ps. dzieki, ci Esther za słowa otuchy - też uważam, że to studia humanistyczne
          mają przewagę nad technicznymi - inteligentny & oczytany gość (to ja, hehe)
          zawsze znajdzie sobie pracę a takich np. webmasterów ze znajomością FLASH, PHP,
          Linuxa itd. za pare lat będzie tyle, że tylko najlepsze 5% znajdzie zatrudnienie.
          • Gość: knockout Re: Jak zdobyć doświadczenie & pracę ? IP: 212.160.199.* 06.07.01, 08:26
            czesc,

ludzie, tylko nie wincie kraju w ktorym mieszkacie ! ! ! przyjzyjcie sie lepiej
            sobie i co soba, a nie swoimi studiami, reprezentujecie. Sadze, ze mozesz
            spokojnie uderzyc do jakiejs duzej firmy. wiekszosc z nich raczej nie patrzy na
            kierunek studiow, tylko na to, jak masz w glowie poukladane. pozdrawiam i zycze
            powodzenia.
      • Gość: marta Re: Jak zdobyć doświadczenie & pracę ? IP: *.atman.pl 10.07.01, 11:26
        proponuję zainteresować się Akademią Telewizyjną działającą w TVP. Organizują
        różne szkolenia dziennikarskie i zawsze jakaś szansa, że uda się wkręcić a
        przynajmniej w czasie kursu popracować z praktykami i zdobyć papier
        • Gość: olsi Re: Jak zdobyć doświadczenie & pracę ? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 01:36
          Gość portalu: marta napisała:

> proponuję zainteresować się Akademią Telewizyjną działającą w TVP. Organizują
          > różne szkolenia dziennikarskie i zawsze jakaś szansa, że uda się wkręcić a
          > przynajmniej w czasie kursu popracować z praktykami i zdobyć papier

super, biegne sprawdzic........ oops, tylko dokad? - na tvp.com.pl nie ma ani
          slowa na ten temat :((
          Marto, badz tak dobra i podaj mi jakis namiar jak sie z nimi skontaktowac...
          dzieki za pomoc!!
          • Gość: marta Re: Jak zdobyć doświadczenie & pracę ? IP: *.atman.pl 11.07.01, 15:24
            Spróbuj przez dział kontaktów z widzami tel.(22) 547 8000 albo napisz (na
            stronie jest adres do korespondencji)
            Powodzenia i czekam na info o sukcesie
          • Gość: marta Re: Jak zdobyć doświadczenie & pracę ? IP: *.atman.pl 11.07.01, 15:41

Nie wiem czy doczytałaś na tvp.com.pl o konkursach na scenariusz na programy
            dla 1 i 2 może by tak (oczywiście jeżeli masz pomysły) od razu spróbować na
            głęboką wodę.
            Niedawno endemol (B.B. Milionerzy itp) szukał redaktorów do swoich programów.
            Dziennikarzy (również bez doświadczenia) szukała warszawska GW. Musisz uważnie
            śledzić prasę (najlepiej warszawską) i uderzać do dużych firm choćby na staż.

Powodzenia
      • Gość: mum Re: Jak zdobyć doświadczenie & pracę ? IP: *.pressmedia.com.pl 11.07.01, 20:35
        olsi napisał(a):

> Szukam możliwości telepracy w charakterze text-writera. Zarobki nieważne,
        > chodzi mi o zdobycie doświadczenia.

Wiesz co, z telepracą to jak z duchami, wszyscy o tym mówią i udają wielkich
        znawców, dziennikarze zachłystują się jakie to możliwości stwarza internet, ale
        jak przyjdzie co do czego, to spróbuj znaleźć choć JEDNĄ osobę, która tym
        telepracownikiem jest. Jak znajdziesz kogoś takiego, to dam konia z rzędem. A co
        do pracy dziennikarskiej, to zauważyłeś pewnie, że "Wyborcza" publikuje różne
        głosy z dyskusji na tym (i nie tylko) forum, ale jest to oczywiście anonimowe i
        bezpłatne. Gdybyś jakiś artykuł wysłał do dowolnej gazety, podpisując go imieniem
        i nazwiskiem, to pozbądź się złudzeń, że ci go opublikują, jak zdarzy się cud i
        odpiszą, to co najwyżej zdawkowe podziękowanie, tym sposobem nie masz szans na
        zdobycie doświadczenia. Praca w wakacje? Roznoszenie ulotek, sprzedawanie
        okularów, smażenie kiełbasek na jakimś festynie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka