nika_30 24.04.05, 19:31 niewiem czy i jak powinnam odliczyć w PIT odsetki które komornik po wyroku sądu zciągnął z konta mojego dłużnika /w wysok. ok 600pln./ jestem osobą prywatną Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eksperci.gumulka Re: podatek od odsetek od pożyczki 25.04.05, 10:22 Nie można żadnych odsetek odliczac w rozliczeniu rocznym, a zwłaszcza tych, które Pani otrzymała. Natomiast odsetki nalezy doliczyć do dochodu. Na podtsawie art. 10 ust. 1 pkt 9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych źródłami przychodów mogą być także inne źródła. W zwolnieniach przedmiotowych niestety nie okreslono odsetki z tytułu nieterminowej splaty nalezności. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_30 Re: podatek od odsetek od pożyczki 25.04.05, 22:32 właśnie o to pytam,źle sie wyraziłam czyli wpisuje sumę odsetek w inne źródła w pierwszej kolumnie /b? przychód? /,a w drugiej? /czyli koszty uzyskania przychodu? / Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci.gumulka Re: podatek od odsetek od pożyczki 26.04.05, 13:00 Odsetki takie są dla Pani przychodem. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_30 Re: podatek od odsetek od pożyczki 26.04.05, 23:06 a co jest dochodem? ta sama suma? a koszty uz.przych.? są zerowe? Odpowiedz Link Zgłoś
nika_30 Re: podatek od odsetek od pożyczki 28.04.05, 22:39 byłam dzisiaj w US . Zdziwiło mne że zamiast PITU 37 musiałam przepisywać przez te odsetki na PIT 36 ?!??! poza tym dla ew. zainteresowanych tematem tą samakwote wpisuje sie w dochod i przychod Odpowiedz Link Zgłoś