Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Staz absolwencki.

25.05.05, 19:19
    Witam.

Dnia 8 czerwca skoncze edukacje w Technikum Ekonomicznym. Od pazdziernika bede
    kontynuowal nauke na studiach dziennych.

Czy moge ubiegac sie o trzymiesieczny staz absolwencki w jakims zakladzie
    pracy? Wiem , ze pracodawcow korzystne jest przyjecie absolewntow na staz.
    Jaki jest limit dlugosci dnia pracy dla tak zatrudnionego absolwenta?

Prosze o wszelkie informacje i doświadczenia na temat stazu absolwenckiego po
    szkole sredniej.

Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • yulo Re: Staz absolwencki. 25.05.05, 19:23
        Chodzi oczywiscie o odbycie 3-miesiecznego stazu przed rozpoczeciem studiow.
        • Gość: Marek Re: Staz absolwencki. IP: 157.25.152.* 25.05.05, 23:09
          Niestety, źle zrozumiałeś. Staż absolwencki to staż dla absolwentów szkół
          WYŻSZYCH, po magisterce albo licencacie lub należy być w trakcie studiów
          ZAOCZNYCH, trzeba mieć do niego status bezrobotnego, czyli być zarejestrowanym
          w PUPie. Jako student dzienny nie masz takiej "możliwości". Zostaje czekać 5
          lat, do ukończenia STUDIÓW.
          • Gość: maturzyska WCALE NIE MY MATURZYŚCI TEŻ MOŻEMY!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 23:44
            WEJDZ SOBIE NA STRONE www.1praca.gov.pl lub zapytaj w UP niewiem czy są 3
            miesięczne staże też musze sie zapytać pozdrawiam tegoroczna nowa maturzystka...
            • s-y-l-l-a Re: WCALE NIE MY MATURZYŚCI TEŻ MOŻEMY!!!!!! 27.05.05, 13:20
              Staż absolwencki można odbyć również po skończeniu szkoły średniej,
              niekoniecznie po studiach. Wszystkim odbija jakaś szajba z tym wyższym
              wykształceniem :-(
      • opelvectra Re: Staz absolwencki. 27.05.05, 14:56
        Jesli masz na mysli staz z Urzedu Pracy to studenci dzienni nie kwalifikuja sie.
        Jesli bedziesz zaocznym to ok. Na razie nie jestes jeszcze w ogole studentem,
        wiec rozumiem, ze chcialbys sie na 3 miesiace na taki staz udac, wiec
        teoretycznie mozesz.

Po pierwsze musisz sie zarejestrowac jako bezrobotny w swoim Powiatowym Urzedzie
        Pracy. Co do stazu to problem jest taki, ze te staze roznie trwaja, jedne pol
        roku, inne krocej. Poza tym staze nie sa przyznawane w sposob ciagly, tylko jak
        Urzad ma(dostanie) pieniadze to wtedy przydzielaja grupe osob do pracodawcow.
        Wiec te formalnosci moga troche potrwac, a czas leci:( tak Ci moze "uciec"
        miesiac powiedzmy, bo nie beda mieli kasy, albo bedzie sporo osob przed Toba.

Co Ci radze to zadzwonic badz udac sie do Twojego Powiatowego Urzedu Pracy i tam
        sie zapytac o to na ile miesiecy kieruja osoby na staz, ile czasu trwaja
        formalnosci, kiedy przewiduja skierowac kolejna grupe osob na staz. Pamietaj, ze
        na staz przyjmuja ludzi bez doswiadczenia zawodowoego, tzn, nie powinienes
        wczesniej pracowac.

Jesli z tym Urzedem Pracy Ci sie nie uda to popytaj w firmach sam, moze by Cie
        przyjeli sami do siebie na staz placac jakas tam kase od siebie z firmy (chociaz
        nie wiem czy beda chetni majac pracownika za darmo z Urzedu Pracy).
        Pozdrawiam, jakbys mial jakies pytania jeszcze to pisz.

• Gość: monia Re: Staz absolwencki. IP: *.tarman.pl / 217.117.128.* 27.05.05, 17:15
          Mam pytanko, czyli jezeli skonczylam liceum i napewno wybieram sie na studia
          czyli mam 4 misiace, czy w takim razie moge podjac staz ??
          Z tym wiaze sie jeszcze jedno pytanko, bo mam mozliwosc podjecia pracy w pewnej
          firmie, czy w takim razie wczesniej musze byc zapisana w urzedzie pracy?? i
          jaka umowe powinnam podpisac z ta firma ??
          • opelvectra Monia 27.05.05, 19:27
            Co do pierwszego pytania to wydaje mi sie, ze mozna podjac staz w tej przerwie
            miedzy studiami a ukonczeniem liceum, ale oczywiscie wez pod uwage to co pisalam
            w poscie wczesniej i udaj sie do swojego powiatowego urzedu pracy do kogos kto
            sie zajmuje stazami.

Jak sie chcesz zatrudnic w firmie to nie musisz byc zarejestrowana w Urzedzie
            Pracy. Rodzaje umow to umowa o prace, umowa zlecenie i umowa o dzielo. Z pkt
            widzenia pracownika (tzn.naszego:) najlepsza bylaby umowa o prace, bo tam masz
            oplacane ubezpiecznie spoleczne i zdrowotne. Pracodawcy chetnie zarudniaja
            studentow na umowe zlecenie, bo nie musza wtedy placic za nich ubezpieczenia.
            Ale najlepiej wpisz w Google te hasla i poczytaj dokladnie o kazdej z tych umow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka