Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nadawanie NIP

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 11:05
    Mam pytanko i serdecznie proszę o pomoc. Sprawa dotyczy nadawania NIPu. Ile
    to trwa, ile kosztuje (jeśli kosztuje), bo zależy mi na jak najszybszym
    nadaniu. Jeśli wiecie to proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Olka
    Obserwuj wątek
      • mesmeredia Re: Nadawanie NIP 30.06.05, 11:21
        Chyba 2 tygodnie plus poczta, bo decyzja jest przekazywana drogą pocztową. Ale
        jeśli Ci chodzi o sam numer to chyba można pójść do urzędu z dowodem. Ja tak
        zrobiłam i jedna ze stażystek po prostu wpisała mi go w dowód w 4 dni po
        złożeniu wniosku o nadanie numeru NIP (po tym jak ja ubłagałam, że jest mi to
        niezbędne). Cała akcja jest bezpłatna :-) Ale jeśli zależy Ci na samym
        dokumencie to szybko niestety się to nie odbywa. Radziłabym Ci jeszcze dziś
        zanieść takie pismo wnioskujące o nadanie NIP jeszcze dziś. To jest jeden z
        formularzy dostepnych w US. Urząd ma po prostu zgodnie z kpa ileś dni na
        ustosunkowanie się do takiego pisma i dlatego szybko to nie jest.
        I.
        • Gość: literka m Re: Nadawanie NIP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:29
          my czekamy na pisemko juz 8 tydzien bo sa trudnosci obiektywne
      • opelvectra Re: Nadawanie NIP 30.06.05, 19:16
        Nadanie NIPu jest bezplatne. Musisz zlozyc odpowiedni formularz w Twoim Urzedzie
        Skarbowym, oczywiscie pojdz z dowodem. CZeka sie do miesiaca, ale ja dostalam
        chyba po 2 tygodniach (przyszlo zawiadomienie).
        • Gość: warszawianka Re: Nadawanie NIP IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 20:22
          Składasz formularz NIP - 3 i przyskładaniu mówisz, że chcesz odebrać osobiście
          bo Ci sie spieszy,ja odebrałam po tygodniu decyzje o nadaniu NIP (musisz wziąść
          ze sobą dokument tożsamości)!
          Powodzenia!
          • Gość: ela Re: Nadawanie NIP IP: 80.51.240.* 13.07.05, 18:29
            A o co chodzi w punkcie E nip3 : dane podmiotu za posrednictwem ktorego
            przekazywany jest formularz... Slyszalam ze to pracodawca musi to zlozyc. Nie
            mam jeszcze NIPu, za tydzien mam podpisac umowe. Czy mozna samemu zlozyc podanie?
            • Gość: :/ Re: Nadawanie NIP IP: *.icpnet.pl 13.07.05, 18:37
              Ja to miejsce zostawilam po prostu puste i w moim US skarbowym to przechodzi, co
              wiecej nie ma zadnego problemu. Druk NIP-3 zlozylam zanim znalazlam prace.
              Jedfnak z postow na tym forum widac, ze w niektorych US nie nadadza Ci NIPu
              jesli nie wypelnisz tego pola :/
              • Gość: jolka Re: Nadawanie NIP IP: 80.51.240.* 14.07.05, 13:14
                niestety pani odmowila przyjecia druku gdyz nie ma wypelnionego tego pola!!!
                standardowe pytania "a po co pani nip?", nie jest pani podatnikiem dlatego nie
                ma pani prawa zlozyc tego wniosku! dlaczego w innych urzadach nie robia
                problemu? dodam iz jest to US w Sopocie!!!
                • Gość: :/ Re: Nadawanie NIP IP: *.icpnet.pl 14.07.05, 13:57
                  Wlacz, tak jak juz ktos pisał w podobnym watku, zeby Ci wkazali podstawe prawna
                  odmowy... U mnie nie bylo zadnych problemow (US Poznań)
                  • Gość: jolka Re: Nadawanie NIP IP: 80.51.240.* 14.07.05, 14:31
                    one powiedzialy ze dzialaja zgodnie z prawem, nie wiem co mialam je piesciami:)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka