Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwolnienie chorobowe

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:55
    Czy ktoś może mi pomóc w znalezieniu odpowiedzi na pytanie: ile czasu ma
    pracownik na dostarczenie pracodawcy zwolnienia chorobowego? Czy jest to 5
    czy 7 dni (roboczych?)?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Małgoś Re: Zwolnienie chorobowe IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 14.08.05, 22:11
        Zaświadczenie lekarskie pracownik zobowiązany jest dostarczyć pracodawcy w
        ciągu 7 dni (kalendarzowych) od daty otrzymania. Przy ustalaniu terminu 7 dni
        nie uwzględnia się dnia, w którym pracownik otrzymał zaświadczenie lekarskie.
        Jako datę otrzymania ZLA przyjmuje się datę wystawienia zaświadczenia przez
        lekarza, chyba że pracownik udowodni, że otrzymał zaświadczenie w terminie
        późniejszym.
        W przypadku gdy zaświadczenie lekarskie zostało dostarczone po upływie 7 dni od
        jego otrzymania, zasiłek chorobowy ulega obniżeniu o 25% za okres od ósmego
        dnia niezdolności do pracy do dnia dostarczenia tego zaświadczenia. Obniżenia
        tego nie stosuje się, jeżeli niedostarczenie zaświadczenia w terminie nastąpiło
        z przyczyn niezależnych.
        Inna sprawa to powiadomienie pracodawcy o nieobecności w pracy. Powinno się to
        zrobić najpóźniej w 2 dniu nieobecności w sposób przyjęty w firmie np.
        telefonicznie, mailowo itp.
        • Gość: Pit Re: Zwolnienie chorobowe IP: *.48.udn.pl 16.08.05, 21:18
          hej, ustał stosunek pracy z moim pracodawqca a ja w dalszym ciagu jestem na
          zwolnieniu ( ciaglosc zachowana juz 40 dzien leci ) czy teraz nowe zwolnienie
          musze zaniesc do ZUSu, ale.. ile mam na to czasu na dostarczenie do ZUSu
          zwolnienia? 7 dni ? 5 dni ? 2 dni ?
          • marla.singer Re: Zwolnienie chorobowe 17.08.05, 18:44
            do zus-u.
            rowniez 7 dni.
            • Gość: dddd Re: Zwolnienie chorobowe IP: 213.17.162.* 19.08.05, 15:52
              A na kogo wystawiasz te zwolnienia.Na byłego pracodawcę czy na zus Ci piszą
              lekarze??????
              • Gość: Gość Re: Zwolnienie chorobowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:05
                Na byłego pracodawce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka