Gość: Chat Noir IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:55 Czy ktoś może mi pomóc w znalezieniu odpowiedzi na pytanie: ile czasu ma pracownik na dostarczenie pracodawcy zwolnienia chorobowego? Czy jest to 5 czy 7 dni (roboczych?)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Małgoś Re: Zwolnienie chorobowe IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 14.08.05, 22:11 Zaświadczenie lekarskie pracownik zobowiązany jest dostarczyć pracodawcy w ciągu 7 dni (kalendarzowych) od daty otrzymania. Przy ustalaniu terminu 7 dni nie uwzględnia się dnia, w którym pracownik otrzymał zaświadczenie lekarskie. Jako datę otrzymania ZLA przyjmuje się datę wystawienia zaświadczenia przez lekarza, chyba że pracownik udowodni, że otrzymał zaświadczenie w terminie późniejszym. W przypadku gdy zaświadczenie lekarskie zostało dostarczone po upływie 7 dni od jego otrzymania, zasiłek chorobowy ulega obniżeniu o 25% za okres od ósmego dnia niezdolności do pracy do dnia dostarczenia tego zaświadczenia. Obniżenia tego nie stosuje się, jeżeli niedostarczenie zaświadczenia w terminie nastąpiło z przyczyn niezależnych. Inna sprawa to powiadomienie pracodawcy o nieobecności w pracy. Powinno się to zrobić najpóźniej w 2 dniu nieobecności w sposób przyjęty w firmie np. telefonicznie, mailowo itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Zwolnienie chorobowe IP: *.48.udn.pl 16.08.05, 21:18 hej, ustał stosunek pracy z moim pracodawqca a ja w dalszym ciagu jestem na zwolnieniu ( ciaglosc zachowana juz 40 dzien leci ) czy teraz nowe zwolnienie musze zaniesc do ZUSu, ale.. ile mam na to czasu na dostarczenie do ZUSu zwolnienia? 7 dni ? 5 dni ? 2 dni ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: Zwolnienie chorobowe IP: 213.17.162.* 19.08.05, 15:52 A na kogo wystawiasz te zwolnienia.Na byłego pracodawcę czy na zus Ci piszą lekarze?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zwolnienie chorobowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:05 Na byłego pracodawce. Odpowiedz Link Zgłoś