Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Skuter do 50cc w Anglii

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 16:22
    Jakie są koszty utrzymania takiego skutera
    - ubezpieczenie jeśli jest potrzebne
    - tax road jeśli dotyczy
    - cokolwiek innego??
    Co jest wymagane ( może jakeś prawko lub kurs ? ) aby móc czymś takiem
    poruszać się po drogach (w Polsce wystarczy dowód osobisty...
    Posiadam prawo jazdy "B" jeśli ma to jakieś znaczenie...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gość Re: Skuter do 50cc w Anglii IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.09.05, 17:58
        Heh, ja jeździłęm skuterem Puch w USA. Patrzyli nan mnie jak na dziwoląga, ale
        nie potrzebowałem żadnych papierów, a eksploatacja kosztowała grosze. To jest
        super pomysł, bo i z parkowaniem łatwiej :)
        • Gość: fffww Re: Skuter do 50cc w Anglii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 19:34
          Jeśli na ciebie patrzyli jak na dziwoląga - ciekawe jak będą patrzyć na dwie osoby
          dojeżdżające czymś takim do pracy :)
          Jak się jeździ takim skuterem - czy jest to zabawka dla dzieci czy już środek
          transportu?
      • edavenpo Re: Skuter do 50cc w Anglii 13.09.05, 20:22
        Skuter jest w deske!

Szybko i bezproblemowo poruszasz sie po miescie, mykasz miedzy autami ktore stoja w korkach,
        utrzymanie kosztuje smieszne pieniadze.

Podatek drogowy na rok - 18 funtow
        Ubezpieczenie (jest potrzebne) na rok - 225; za drugi rok po bezwypadkowej jezdzie zeszlo do 169
        funtow
        Paliwo na tydzien codziennej jazdy z Surrey Quays do Tottenham Court Road - 6 funtow
        Prawo jazdy - zwykle na samochod kategorii A. Do 50cc nic innego nie potrzebujesz.

Skuter Vespa - 1500 funtow
        Porzadny kask z zakrytym dolem twarzy - ok 200 funtow. moze byc taniej ale na tym nie warto
        oszczedzac. Otwarty kask moze byc bardziej twarzowy ale na dluzsza mete jak mam walnac broda w
        jezdnie i straskac szczeke to wole mniej twarzowy ale bezpieczny.
        Porzadna kurtka, dobrze izolujaca od deszczu, wiatru i niespodziewanym kontaktem z jezdnia - 90
        funtow
        Rekawice - ok 20 funtow
        Nieprzemakalne spodnie - ok 25 funtow

Bardzo wazne: dobre zamki. Naprawde nie warto oszczedzac. Dobry zamek ktorego nie mozna przeciac
        nozycami do metalu - ok 90 funtow. Drugi zamek, moze byc mniejszy, na przednie kolko ok 40
        funtow.
        Niestety, skutery sa bardzo popularne wsrod 'zlotej mlodziezy' z blokow komunalnych. Kradna je dla
        zabawy zeby wyjezdzic paliwo, nastepnie rozwalic o drzewo w najblizszym parku i w koncu podpalic...
        Wiec... jesli mieszkasz gdzie takiej mlodziezy jest duzo, najlepiej byloby miec mozliwosc przypiecia
        skutera do solidnego metalowego plotu lub czegos w tym stylu.

Slowem, mimo poczatkowych wydatkow, skuter to swietne i tanie rozwiazanie.
        • Gość: fffww Re: Skuter do 50cc w Anglii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 00:14
          Dzięli za dogłębne podejście do tematu...
          Troche dużo za ubezpieczenie...
          Nowy skuter do 50cc można kupić za 500 funtów - ale nie wiem jakiej jakości np:
          cgi.ebay.co.uk/NEW-2005-4-STROKE-50CC-SPORTS-SCOOTER-MOPED_W0QQitemZ4574950746QQcategoryZ424QQrdZ1QQcmdZViewItem
          wygląda całkiem całkiem.
          • edavenpo Re: Skuter do 50cc w Anglii 14.09.05, 00:39
            Ubezpieczenie wydaje sie drogie ale jak przeliczysz to miesiecznie wychodzi 20 funtow. Czyli malo.
            Paliwo i podatek drogowy to grosze w porownaniu z kosztami posiadania samochodu to prawie nic.
            Poza tym nie uzerasz sie z parking permits, placeniem za parking ktore w Londynie kosztuja fortune.

Co do marki skutera to faktycznie Vespy sa drogie. Mozesz dostac tansze jak ten ktory pokazales.
            Podejrzewam ze roznica bedzie tak jak z autem. Inaczej placisz za Audi inaczej za Skode. Oba jezdza
            OK ale jest roznica wygodzie uzytkowania i serwisie.

Co do twojego pytania o 'status' skutera w Anglii to zaden wstyd, wrecz odwrotnie. Mnostwo ludzie je
            ma szczegolnie w wiekszych miastach bo sa b. praktyczne.
            • Gość: fffww Re: Skuter do 50cc w Anglii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 08:42
              Jade do pracy do Northampton - nie jest to bardzo duże miasto ok 200 tyś.
              Mam jeszcze jedno pytanie - gdzie - w jakim urzędzie opłaca się tax road?
              • edavenpo Re: Skuter do 50cc w Anglii 15.09.05, 00:04
                Podatek placisz na poczcie.
                • vsn Re: Skuter do 50cc w Anglii 17.09.05, 11:49
                  ale najpierw musisz miec oplaony Insurance
                  I jesli dalej uwazasz, ze to drogo, to jesli myslalbys nad autem to placilbys
                  nawet do £200 miesiecznie..
                  Pozdrawiam! :)
      • Gość: mm Re: Skuter do 50cc w Anglii IP: *.access.as9105.com 16.09.05, 17:58
        Kurczę,a ja jeżdżę na pl ubezpieczeniu i mam nadzieję,że do końca roku mogę-
        złudną?Poza tym nie wiedziałam,że muszę zapłacić podatek drogowy...Dzięki za
        ten post.
        • Gość: MWM Re: Skuter do 50cc w Anglii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 13:29
          Jeśli masz polską rejestrację to jestem przekonany, że nie płaci sie opłat
          angielskich, bo niby dlaczego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka