Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak znaleźć prace???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:45
    Podajcie proszę jak skutecznie szukać pracy. Słyszałem że znalezienie
    zatrudnienia z ogłoszenia z wyborczej to mrzonki. Rozreklamowałem się
    znajomym, wysdyłam cv w ciemno do różnych firm, przeglądam ogłoszenia zarówno
    w prasie jak i internecie i nic. Ja chce pracowac!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: 38-latka Re: Jak znaleźć prace??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.11.05, 20:11
        Ja też moge się dopisac do tego postu! to taki krzyk rozpaczy. Chcę pracować .
        Skończylam 2 kierunki, pracowałam wiele lat. A teraz siedze w domu.I to już
        dawno. Naprawdę straszna sytuacja! Chętnie bym została sekretarką lub
        asystentką. Ale podobno na to mam za wysokie kwalifikacje. Za to na inne
        stanowiska jestem za stara!!!!!
        • Gość: Dominika Re: Jak znaleźć prace??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:20
          Też to znam,w Wyborczej jest samo siano.Nic ciekawego tam nie
          znajdziesz.Spróbuj z agencjami pośrednictwa.
      • Gość: 38latka Re: Jak znaleźć prace??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.11.05, 20:29
        Naprawde wykorzystałam wiele żródeł poszukiwania pracy. Chwilowo mam takiego
        doła,, że wydaje mi się że już nigdy nie będe pracować !
        Ale dalej szukam.
        • Gość: Romek A ja 2 razy znalazłem z Gazety Wyborczej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:39
          w sumie szukałem po miesiącu czasu. Obie firmy to potentaci jeden swiatowy
          drugikrajowy. Rodzaj pracy handlowiec. Dodam ze mam doswiadczenie , socjolog
          zaoczny, duze zdolonosci interpersonalne, spora wiedz ogólna.
          • Gość: mamar Re: A ja 2 razy znalazłem z Gazety Wyborczej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:44
            poczytajcie, mi pomogło ;)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=26764257&a=26764257
            • Gość: 38-latka. Re: A ja 2 razy znalazłem z Gazety Wyborczej. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.05, 09:49
              To akurat bardzo dobry post!!!!!
              Faktycznie brzmi optymistycznie!
          • Gość: 38-latka. Re: A ja 2 razy znalazłem z Gazety Wyborczej. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.05, 09:46
            Ale jesteś mlodszy:)mnie potencjalni pracodawcy klasyfikuja jako ech:))) nie
            podam.
            Żeby nie marnować potencjału, zaczełam pisac doktorat z nauk społecznycjh.
      • seth.destructor Ile razy 15.11.05, 02:29
        Którekolwiek z was weszło do pierwszego lepszego zakładu z zapytaniem, czy są
        jakieś wolne miejsca pracy?
        • Gość: 38- latka Re: Ile razy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.05, 09:47
          Musze Cię zmartwić ... wchodziłam i roznosiłam cv.
          A naprawde nie jestem maszkarą.
          • seth.destructor Re: Ile razy 15.11.05, 12:25
            Dlaczego? Tylko aktywne poszukiwanie zapewni ci pracę. Działałaś we własciwym
            kierunku.
            • ona37wawa Re: Ile razy 15.11.05, 12:31
              Jak zaczynałam swoja karierę zawodową 14 lat temu, to też znalazłam parę razy
              pracę z ogłoszenia w gazecie.
      • Gość: majka Re: Jak znaleźć prace??? IP: *.mtvk.pl 15.11.05, 08:44
        Racja, w Wyborczej, szczególnie ogłoszenia drobne to raczej siano. Ostatnie
        dwie prace znalazłam z Wyborczej - w jednej utrzymałam się 'aż' 7 miesięcy - bo
        na tyle potrzebny był pracownik, w drugiej - zupełna tragedia - ledwie 3
        miesiące. Fajnie - powiecie, była praca. No, niby fajnie, czegoś się nauczyłam,
        nieco zarobiłam. Tylko, że...teraz jestem "załatwiona" na cacy - potencjalni
        kolejni pracodawcy wypytują podejrzliwie:"A dlaczego pani tak krótko w tych
        miejscach pracowała?" Nie wiem, co odpowiadać. A może powinnam zgodnie z
        prawdą :"Bo trafiałam na ku...ów". Moja rada - nie odpowiadać na anonse firm,
        które nie podają swojej nazwy!!!
        • Gość: Olga Re: Jak znaleźć prace??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.05, 10:05
          nie odpowiadać na anonse firm,
          > które nie podają swojej nazwy!!!
          Zgadzam się, nabieram podejrzeń co do takich firm, które nie mogą (nie chcą?)
          poświęcić dodatkowych kilku złotych na nazwę firmy!! Przecież to tragikomiczne!
          Nie odpowiadam na takie ogłoszenia.
          • Gość: milka Re: Jak znaleźć prace??? IP: *.wilanowska.waw.pl / *.crowley.pl 15.11.05, 11:01
            Ja już także mie odpowiadAM na ogłoszenia firm nie podających nazwy.Nauczyłam
            sie na błędach, ale tak to jest jak człowiek desperadzko chce znaleść
            prace.NIestety szukam pracy już jakiś czas.
            • Gość: Romek Re: Jak znaleźć prace??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 06:51
              Ludzie podający ogłoszenia w Wyborczej,potencjalni pracodawcy szukają jeleni
              typu:przedstawiciel handlowy,niby doradca klienta czyli zwykły sprzedawca.Tego
              jest tak dużo,bo chodzi o sprzedanie produktu a kasa i tak mała,nikt nie chce
              robić za konia pociągowego,to normalne.Wolę pracować na budowie,mimo
              wykształcenia i kwalifikacji niż na jakąś debilną firmę.W dzisiejszych czasach
              w Polsce jest taki głód pracy,że jedzie się po minimalnych kosztach....żenada,w
              Stanach w pracownika inwestują,dbają i walczą
            • Gość: Kasia Re: Jak znaleźć prace??? IP: *.nat.p-s-inter.net 16.11.05, 21:43
              I sobie jeszcze długo poszukasz koleżanko jak robisz taką selekcję, ja
              odpowiedziałam na ogłoszenie z gazety: Głos Wielkopolski, które liczyło ledwie
              4 słowa, w tym jedno konkretne: sekretariat, i okazało się ze znalazłam
              rewelacyjną pracę bo wyszło na to, że miejscem pracy jest bank... A nie
              pomyśleliście, ze moze niektóre firmy(zwłaszcza takie, w których każdy by
              chciał pracować i one dobrze to wiedzą) celowo ukrywają swoje dane typu nazwa
              że by nie być zasypywane lawiną ofert?
          • lilithh Re: Jak znaleźć prace??? 16.11.05, 10:36
            W ogłoszeniach drobnych firmy które nie podaja nazwy rzeczywiscie sa
            podejrzane...
            Ale b. często w duzych ogłoszeniach poważne firmy poszukując kandydatów na
            poważne stanowiska nie podają swojej nazwy. Dlaczego? Z róznych względów -
            zdarza sie że po prostu dlatego aby taka wieść nie "roznisoła się" po firmie bo
            to może wprowadzic niepotrzebny ferment i falę plotek nijak nie przystających
            do rzeczywistych planów pracodawcy, bo np. aktualnie pracujacy na tym
            stanowisku pracownik nie wie o szykowanej podmianie :-P. I, wbrew pozorom, nie
            zawsze dlatego, że chce sie go wyrzucić - ale np. awansować...

A na poziomie executive (najwyższe kierownictwo), jeśli rekturacja jest
            prowadzona przez headhuntera, to w 99% przypadków idąc na rozmowę nie wie sie
            dla jakiej firmy porwwadzona jest rekrutacja
      • Gość: aga Re: Jak znaleźć prace??? IP: 81.210.125.* 16.11.05, 12:18
        No nie do końca jest tak,ze w GW to samo siano. Ja w ten sposób znalazłam
        kolejną (trzecią) swoją pracę. W pierwszej i drugiej pracowałam po prawie dwa
        lata.Z pierwszej mnie zwolnili (zwolnienia grupowe), z drugiej odeszłam sama do
        firmy na trochę lepsze stanowisko za trochę wyzszą kasę (aktualna praca też z
        Gazety, bez znajomości). Żeby było jasne nie twierdzę, ze pracę jest łatwo
        znaleźć, ale nie zgodzę się ze stwierdzeniem, ze to 100% siana. Mozliwe, ze
        miałam dużo szczęścia, ale skoro to już moja trzecia praca z Gazety (+ jedna na
        umowe zlecenie - podczas studiów) to chyba nie jest tak tragicznie... (taką mam
        przynajmniej nadzieje...)
        • Gość: moni Re: Jak znaleźć prace??? IP: *.eranet.pl 16.11.05, 13:24
          musisz miec niezle zredagowane CV i sporo doswiadczenia. lubie czytac o takich
          przypadkach mimo wszystko to daje jakies nadzieje. ja narazie mam niewiele
          doswiadczenia i zgubne przyzwyczjenie do super zarobkow harujac sezonowo za
          granica. ciezko sie przyzwyczaic do 40-50zl/dzien skoro gdzie indziej dostawalo
          sie tyle za h. i zapie..sz tu i tam.
      • Gość: Jola Re: Jak znaleźć prace??? IP: *.devs.futuro.pl 16.11.05, 14:38
        Ja też przez to przechodzę.
        Odpowiadam na ogłoszenia w GW i w necie. Wysyłam do różnych firm w ciemno, gdy
        tylko wydaje mi się, że jest dział w którym mogłabym pracowć. Wszyscy znajomi
        powiadomieni, dowiaduję się też w UP.
        I NIC!!!!!!!!!!!!!
        Już po prostu nie mam pomysłów gdzie jeszcze szukać, do jakich firm wysyłać,
        wszystkie swoje pomysły już wyczerpałam.
        Poszłam do UP do doradcy zawodowego, bo myślałam, że podpowie w jakich firmach
        mogą potrzebować ludzi z moim zawodem i doświadczeniem, to dostałam "księgę
        zawodów" gdzie było na jednej stronie napisana charakterystyka zawodu, i
        ogólnie, że absolwenci znajdują pracę w zakładach produkcyjnych lub w urzędach
        państwowych. Rewela, to wiedziałam juz dużo wcześniej. Myślałam, że doradca
        zawodowy to jakiś mądry człek, który doradzi, powie co jeszcze warto zrobić,
        gdzie się udać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka