Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Weksle w pracy???

IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 23.11.05, 20:47
    Mam bardzo poważny problem a mianowicie razem z umową o pracę podpisałam
    weksle na kwotę określoną w aneksie do umowy na dosyć sporą kwotę pieniędzy
    ale niestety pracodawca nie wywiązuje się z umowy o pracę a ja chcę z tej
    pracy zrezygnować co w takiej sytuacji z tymi wekslami czy pracodawca ma
    prawo żądać kwoty na jaką są weksle i czy jest to uregulowane prawnie w
    jakich sytuacjach pracownik może odejść a pracodawca nie egzekwuje weksli?

Bardzo proszę o pomoc bo mam bardzo mało czasu na podjęcie ostatecznej
    decyzji.
    Może są osoby które się na tym bardzo dobrze znają i mogliby mi pomóc-proszę
    o kontakt.
    Z góry serdecznie dziękuję
    Obserwuj wątek
      • andrejwww Re: Weksle w pracy??? 23.11.05, 21:11
        Reguluje to ustawa z 28 kwietnia 1936 roku Prawo Wekslowe.Weksel in blanco
        pełni głównie funkcję gwarancyjną.Najczęściej weksel taki wystawiany jest w
        związku z zawieraniem umów handlowych.Jednak nie ma przeszkód, aby zawierać go
        w innych przypadkach np.jako zabezpieczenie roszczenia pracodawcy.

Weksel jest bardzo wygodny dla remitenta-wierzyciela, bo znacznie ułatwia mu
        dochodzenie zobowiązania poprzez możliwość zastosowania postępowania
        nakazowego.Sytuacja dłużnika ( pracownika ) jest o tyle gorsza, że istnieje
        niebezpieczeństwo wypełnienia weksla niezgodnie z porozumieniem.Dłużnik ma
        prawo wystąpić do sądu z pozwem, ale to głównie na nim będzie spoczywał ciężar
        dowodu niewłaściwego wypełnienia weksla.Wg.mnie stawia to Panią w niekorzystnej
        sytuacji wobec pracodawcy, ponieważ już od rozpoczęcia pracy jest Pani
        dłużnikiem.Z mojego punktu wudzenia stosowanie aneksów do umowy o prace nie ma
        podstawy, ponieważ pracownik zgodnie z kodeksem pracy odpowiada za "umyślną" jak
        i "nie umyślną" szkode wyrządzoną pracodawcy - ma prawo domagać się
        odszkodowania, a wrazie niewykonania ugody przez pracownika, podlega ona
        wykonaniu w trybie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego.Pozatym pracodawca
        powinnien być ubezpieczony o odpowiedzialności cywilnej pracowników.Weksel in
        blanco wykorzystany przez osoby nieupoważnione może stanowić poważne zagrożenie
        dla Pani finansów, sądy badają bowiem jedynie czy weksel jest prawidłowo
        wypełniony i nie maja w większości przypadków prawa do oceny przyczyn
        wypełnienia weksla.PO rozwiązaniu umowy proszę zażądać zwrotu weksla.Proszę
        jednak pamiętać, że sposób rozwiązania umowy może zależeć od wykorzystania
        weksla - bez prawne wypowiedzenie, porzucenie pracy - może to wyrządzić szkode
        pracodawcy.W przypadku gdy rozwiąże Pani umowe o prace za wypowiedzeniem bądż za
        porozumieniem stron, wówczas pracodawca musi Pani wydać takie weksel.Jeśli tego
        nie zrobi proszę złożyć pozew do sądu o umorzenie weksla w trybie nakazowym w
        związku z ustaniem stosunku pracy, sąd wówczas będzie brał pod uwage, czy Pani
        praca jak i odejście rzeczywiście wyrządziło mu finsowe szkody.Jednak proszę się
        nie martwić, jeśli weksel będzie nie właściwie wykorzystywany - nie wiadome
        zawiadomienie do zapłaty, to jak najbardziej może Pani złożyć do prokuratury
        zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa ( oszustwo wyłudzenie - próba).
      • leff Re: Weksle w pracy??? 23.11.05, 21:11
        najlepiej wybierz sie na dyżur do prawników Państwowej
        Inspekcji Pracy
        powinni udzielić Ci porady bezpłatnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka