Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PITka czy niePITka

26.11.05, 09:08
    Witam,
    Otóż mam taką malutką zagwozdkę. Na początku tego roku zostałem dyscyplinarnie zwolniony z pracy, jednakże nie zgodziłem się z tym faktem ani z zarzucanymi mi w piśmie wypowiadającym powodami rozwiązania umowy, tak więc skierowałem sprawę do Sądu Pracy. Termin sprawy w sądzie został wyznaczony mniej więcej mięsiąc po złożeniu przeze mnie pozwu. W tzw. międzyczasie otrzymałem od pracodawcy PITa (i to jest o ile wiem w porządku - bo pracodawca ma na to miesiąc od dnia rozwiązania umowy).
    Decyzją Sądu przyznano mi odszkodowanie w kwocie (...) netto oraz zmianę formy rozwiązania umowy o pracę (tę sobie sam wybrałem - głupio, bo zaproponowałem porozumienie stron - a można było lepiej...)
    Tu moje pytania: Czy pracodawca powinien wystawić mi nowego PITa korygującego wielkość mojego dochodu zgodnie ze stanem faktycznym ? Czy zasądzone odszkodowanie jest dochodem ? Czy powinienem wystąpić do byłego zakładu o wydanie nowego PITa ?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi...
    Pozdrawiam...
    Obserwuj wątek
      • andrejwww Re: PITka czy niePITka 26.11.05, 14:30
        w przypadku przyznania przez sąd rekompensaty za przedwczesne rozwiązanie umowy
        o pracę, pracodawca jest zobowiązany pobrać zaliczkę na podatek dochodowy od
        wypłacanej pracownikowi kwoty - Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku
        dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. 2000 r. nr 14, poz. 176 ze zm.).Zatem
        musi być PIT korygujący wysokość uzyskanych przez Pana dochodów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka