Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca zdalna - mit?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 09:23
    W wielu żródłach czytam o pracy zdalnej, na jej temat huczy net i prasa. Co z
    tego skoro wydaje mi się, że jest to mitem. Wiele słów, a mało konretów. Czy
    nadal pracodawca woli ponosić koszty niż współpracować z freelancerem? Chyba
    tak. Czy ktoś z was pracuje zdalnie? W jakiej branzy w ogóle jest możliwa taka
    praca? Informatyk, tłumacz, redaktor, kto jeszcze?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Befree Re: Praca zdalna - mit? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 10:14
        Nie wiem kto jeszcze, ale wiem jak trudno jest znaleźć sensowne i uczciwe zlecenie.
      • Gość: lalala Re: Praca zdalna - mit? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 15:54
        Czy ktoś z was pracuje zdalnie? W jakiej branzy w ogóle jest możliwa taka
        > praca? Informatyk, tłumacz, redaktor, kto jeszcze?

Ja tak pracuję. Jako tłumacz.
        I własnie siedzę, siedzę i nie chce mi się pracowac, a do skończenia zostało mi
        z 10 zdań.
        Uffff
        • Gość: Obserwator Re: Praca zdalna - mit? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 16:18
          To masz szczęście:-)
      • Gość: działaczka Re: Praca zdalna - mit? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 19:51
        Też tak pracuję - jakto tłumacz, korektor i redaktor. Jestem freelancerem - mam
        działalność. 99% zleceń od klientów dostaję przez internet, odsyłam przez
        internet, fakturki pocztą, sytuacje podbramkowe lub skomplikowane załatwiamy
        telefonicznie.

Chciałoby się rzec - praca zdalna jest realna ;-))

Oczywiście nie w kazdym zawodzie, ale w mojej branży mało który
        tłumacz/korektor/redaktor ma wyłącznie etat. Sporo osób dorabia zdalnie do
        etatu, choć i tak 85% moich branzowych znajomych ma własną działalność.
        • Gość: Befree Re: Praca zdalna - mit? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 19:56
          W jaki sposób znaleźć takie zlecenia?
          Rozumiem, że trzeba wszędzie mailować i zostawiać swoje oferty...? Czy są biura,
          serwisy, wydawnictwa, które lubią osoby "bez ogromu doświadczenia";-)?
          Gdzie proponujesz uderzyć najpierw? Dzięki serdeczne.
          • Gość: działaczka Re: Praca zdalna - mit? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 10:17
            Najpierw dla własnego bezpieczeństwa poszukaj na Yahoo polskich grup
            dyskusyjnych dla tłumaczy (polish=translations, pl-p-t itp.) - dzięki nim
            będziesz miec dostęp do pomocy terminologicznej oraz do informacji na temat
            uczciwości biur tłumaczeń.

Zrób przegląd rynku i wysyłaj swoje propozycje współpracy (np. mailem) gdzie
            się da. Zaznacz, że możesz zrobić próbki. Wiele biur w ten sposób sprawdza
            umiejętności tłumacza. Nie daj się tylko wrobić w tłumaczenie próbek powyżej 2
            stron obliczeniowych - nieuczciwe biura często w ten sposób tłumaczą całe
            książki - kilku tłumaczy dostaje po kawałku jako próbki do bezpłatnego
            tłumaczenia, a firma na tym korzysta. Normalnie próbki nie przekraczają 1-2
            stron każda.

Ja tak zaczynałam kilka lat temu - byłam bardzo początkująca, wysłałam około
            150 maili do biur tłumaczeń. Odzew był może ze strony 10%, ale do tej pory
            zgłaszają się do mnie biura z tamtej listy. Po kilku latach mam jednak kilka
            zaufanych biur, kilkunastu klientów bezpośrednich, od których pracy mi nie
            brakuje i sporo "przygodnych" propozycji zleceń (na które zazwyczaj nie starcza
            mi czasu).

Jeśli tylko masz takie warunki/możliwości, możesz się zgłosić na staż do
            wydawnictwa - staraj się wybierać nieduże, w których nie spędzisz stażu na
            noszeniu kawy i wycieraniu półek. Ja na miesięcznym stażu (wymaganym przez moją
            uczelnię) nauczyłam się robić korektę książek i do tej pory wspólpracuję z
            tamtym wydawnictwem.

Twoim atutem jako człowieka bez wielkiego doswiadczenia będą na pewno niższe
            stawki - doświadczeni tłumacze mają często stawki kosmiczne (ale, o dziwo, mają
            mnóstwo klientów). Zresztą ja swoje pierwsze zlecenia traktowałam bardziej jako
            zdobywanie doświadczenia niż formę zarobkowania. Zaprocentowało - mam teraz
            wyższe stawki, sporo pracy i bardzo cenię sobie bycie wolnym strzelcem.

Oczywiście nie sprzedawaj swoich umiejetności za bezcen w imię doświadczenia,
            bo to też nie na tym polega. Stawki typu kilka, kilkanaście złotych za stronę
            obliczeniową to kpina i lepiej od razu omijaj takie biura z daleka.
      • Gość: Obcy V Re: Praca zdalna - mit? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 08:52
        Mit. Takie jest moje zdanie.
        • Gość: jacobs Re: Praca zdalna - mit? IP: *.brda.net 29.12.05, 15:21
          "Praca zdalna" to kolejne wypaczone pojecie. Pracodawcy nie sa ani
          zainteresowani, kupowaniem takiej pracy, ani do niej przygotowani. Dlatego
          wypaczyli sens slow "praca zdalna". To, co nazywane jest przez nich "praca
          zdalna" kiedys nosilo nazwe pracy chalupniczej. Zdalnie w Polsce to moze raz na
          rok naprowadzana jest gdzies na poligodnie rakieta na cel. OK, przesadzilem.
          _Kilka_ razy widzialem audyt systemow informatycznych, ktory byl wykonywany
          zdalnie przez ludzi z zagranicy. Czy ktos poza takimi audytami albo praca w
          oparciu o wspolny CVS, Mediawiki itp. byl swiadkiem pracy zdalnej w Polsce?
          • Gość: Obcy V Re: Praca zdalna - mit? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 16:00
            Pięknie powiedziane. Niestety prawdziwe.
            • Gość: T. Re: Praca zdalna - mit? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:08
              MIT!!! Chyba że znacie jakiś fajnych pracodawców:-)...
      • corgan1 w przypadku branzy informatycznej - dość często 29.12.05, 18:35
        ja sam tak pracuję (2 firmy od 2 lat ktore widziałem 1-2 razy na oczy) a poza
        tym pracuję na pół etatu w biurze z którym też współpracuje inny informatyk,
        ktory ma 1 stałą pracę i 1-2 razy w tyg. coś dłubie dla nas.

Praca zdalna w branży informatycznej jest calkowicie możliwa. Trzeba tylko
        znaleść taką odpowiednią firmę, ktora np. za cenę niższych kosztów rozumie
        ograniczenia w wykonywaniu zleceń że np. nie chce codzienie o 8 rano żeby jej
        zrobić coś na 10:00 itp. albo daje materiał o 18:00 ktory ma być przetworzony
        na 8 rano.
        • corgan1 własciwa odpowiedź 29.12.05, 18:37
          miało być "Praca zadalna to nie mit, na pewno w branży informatycznej całkiem
          możliwa. Za inne dziedziny nie ręczę"
          • Gość: Befree Re: własciwa odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:46
            Masz rację, ale szkoda, że tylko w informatycznej branży.
          • Gość: jacobs Re: własciwa odpowiedź IP: *.brda.net 29.12.05, 20:38
            > "Praca zadalna to nie mit, na pewno w branży informatycznej całkiem
            > możliwa. Za inne dziedziny nie ręczę"
            Mozliwa ,,, tak, ale zeby admini w firmach informatycznych albo innych godzili
            sie na logowanie z zewnatrz? Znowu mozliwe, ale poniewaz w niektorych takich
            firmach blokuje sie programistom nawet dostep do Internetu, to uwierze ci, gdy
            bardziej szczegolowo napiszesz, w jaki sposob zdalnie pracujecie nad waszymi
            projektami? Z pozimu przegladarki? Faktycznie spod shella, a moze jeszcze
            inaczej? Podpis - zaciekawiony.
            • corgan1 i z poziomu przeglądarki i z WinSCP 29.12.05, 21:37
              WinSCP to chodzi ci o Shella' tak? pytam bo nie znam sie na sieci a wszystko mi
              admin ustawił i się nie martwię od roku jak i co działa bo działa. Ja jestem
              tylko skromnym biednym grafikiem-webowcem :)

Jest tak, że aza i strony sa postawione u providera. Ja się loguje i z pracy i
              z domu. kolega - tylko z domu. Na serwer loguje sie w sumie moze z 5 osób. Do
              pewnych częsci moge się logować tylko z biura.
              • Gość: jacobs Re: i z poziomu przeglądarki i z WinSCP IP: *.brda.net 30.12.05, 00:14
                > tylko skromnym biednym grafikiem-webowcem :)
                To sie nawet dobrze sklada. Potrzebowalem pare stron i pare funkcjonalnosci.
                Spojrzenie do W3C i mam - waliduja sie - jest super: lynx ok, links ok,
                sprawdzam graficzne: FF - super, Konqueror - super, Safari - super, Opera - super.
                Mysle sobie, jestem super, ale sprawdze jeszcze pod IE. Zapuszczam Wine z IE5.5
                i rece mi opadly, tak zle XHTML 1.1 w niej wygladal.
                Google i ... nie widze nigdzie specyfikacji obslugiwanych standardow przez IE.
                Gdziez ona, gdziez? Czy IE5.5 i IE6.0 obsluza prawidlowo przynajmniej HTML 4.01,
                czy znowu beda problemy?
                Twoje zycie musi byc straszne. Kod sie waliduje, a nie dziala i tak codziennie i
                w kolko. Wspolczuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka