Gość: Alice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.06, 09:08 Mam pytanie, czy za 25 XI i Nowy rok przysłyguja dodatkowe dni wolne od pracy? Kiedyś był taki paragraf. Proszę o kompetentne odpowoedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqlio Re: Dodatkowe dni wolne od pracy 02.01.06, 09:32 NIgdy nie bylo takiego paragrafu. Myslisz pewnie o "oddawaniu" wolnego za swieta przypadajace w sobote. Nowy Rok to byla niedziela, a 25XI to nie mam pojecia skad ci sie wymyslil ;-) W 2006 roku takiego przypdaku nie bedzie - co wiecej, pracodawca bedzie mogl 2 razy nakazac nam przyjscie do pracy w sobote (to jest kolejna konsekwencja tego samego przepisu), bo 2krotnie kumuluja sie swieta w 1 tygodniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Dodatkowe dni wolne od pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 14:10 NIgdy nie bylo takiego paragrafu. Myslisz pewnie o "oddawaniu" wolnego za > swieta przypadajace w sobote. Nowy Rok to byla niedziela, a 25XI to nie mam > pojecia skad ci sie wymyslil ;-) W 2006 roku takiego przypdaku nie bedzie... 11 listopada wypada w sobotę. Będzie dodatkowe wolne, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: Dodatkowe dni wolne od pracy 02.01.06, 14:19 A faktycznie... Przeoczylem 11 listopada. Pewnie pracodawcy skasuja to z dodatkowym dniem pracy za 25-26 grudnia... Ale tak - formalnie rzecz biorac bedzie wolne, a jak to bedzie zorganizowane to zalezy od firm. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kompetentny Re: Dodatkowe dni wolne od pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:01 > Mam pytanie, czy za 25 XI i Nowy rok przysłyguja dodatkowe dni wolne od > pracy? Kiedyś był taki paragraf. Proszę o kompetentne odpowoedzi Kompetetntnie doradzam użycie wyszukiwarki i przecztanie 100 wypowiedzi na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Dodatkowe dni wolne od pracy 02.01.06, 13:43 Gość portalu: Alice napisał(a): > Mam pytanie, czy za 25 XI i Nowy rok przysłyguja dodatkowe dni wolne od > pracy? Kiedyś był taki paragraf. mam trochę historyczną odpowiedź :) "Wolne za 1 listopada 2003-10-29 Nowelizacja Kodeksu pracy z 2001 roku wprowadziła zasadę 5-dniowego tygodnia pracy. Z kolei na mocy ustawy z 1951 r. o dniach wolnych od pracy ustawowo wolne od pracy są niedziele i święta. Stosując zasadę 5-dniowego tygodnia pracy, pracodawca zawsze powinien wyznaczyć w ciągu roku kalendarzowego 52 dni wolne, niezależnie od tego, w jakie dni przypadają święta. Jeżeli dniami wolnymi z tytułu 5-dniowego tygodnia pracy mają być soboty, to w przypadku, gdy święto przypada w sobotę, jak ma to miejsce w bieżącym roku 1 listopada, pracodawca powinien wyznaczyć zamiast niego inny dzień wolny od pracy w celu zapewnienia pracownikom w roku kalendarzowym 52 dni wolnych od pracy. Podstawa prawna: Od 1 maja 2001 wprowadzono zasadę 5-dniowy tygodnia pracy (art. 129 Kodeksu pracy). Jednocześnie zgodnie z art. 138 § 1 K.p. niedziele oraz święta określone odrębnymi przepisami (Ustawa z 18 stycznia 1951 r. o dniach wolnych od pracy, Dz. U. Nr 4, poz. 28 z późn. zm.) są dniami wolnymi od pracy. Zgodnie z sentencją uchwały Sądu Najwyższego z dnia 14.11.2001 r. (syg. akt. III ZP 20/01) „czas pracy nie może przekraczać w przyjętym okresie rozliczeniowym norm określonym w art. 129 § 1 Kodeksu pracy w przeciętnie 5- dniowym tygodniu pracy. Wystąpienie święta będącego dniem wolnym od pracy (art. 138 § 1 K. p.) w innym niż niedziela dniu tygodnia powoduje odpowiednie zmniejszenie liczby dni, a tym samym godzin pracy”." Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Dodatkowe dni wolne od pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:52 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=34072714 Odpowiedz Link Zgłoś