Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

szef cię śledzi?

27.01.06, 15:00
    Jestem dziennikarzem gazety "Nowy Dzień" i szukam osób, które miały kłopoty
    związane z monitorowaniem pracowników przez szefa w firmie (podglądanie
    maili, sprawdzanie z pomocą komórki, gdzie znajduje się pracownik etc.).
    Chętnie wykorzystam ich informacje w artykule.
    Proszę o info na skrzynkę
    Dzięki
    Obserwuj wątek
      • Gość: Uzo Re: szef cię śledzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 16:20
        dziennikarz przedstawiłby się :)
      • Gość: ??? Re: szef cię śledzi? IP: *.u.mcnet.pl 27.01.06, 16:26
        dziennikarz a moze moj szef?!
      • Gość: bridie Re: szef cię śledzi? IP: *.piasta.pl 27.01.06, 18:07
        z pomocą komórki?

mój były juz na szczęście szef przyjeżdzał do mnie pod dom sprawdzać... no
        właśnie co sprawdzać?? do tej pory nie wiem...
      • Gość: PH Re: szef cię śledzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 19:27
        GPS w samochodzie z wydrukami, oczywiście dowiedziałem się ostatni.
        • Gość: smysz Re: szef cię śledzi? IP: 10.200.55.* 30.01.06, 20:30
          Cześć - tu Tomasz Krawczak "Nowy Dzień"
          Przygotowuję materiał o tym, jak nieustanna inwigilacja wkracza w życie
          pracowników. Dotyczy to też GPS w samochodach. Mógłbyś napisać, czy były
          konsekwencje tego, że szef mógł wiedzieć, gdzie jeździsz? Jeśli chciałbyś coś
          na ten temat powiedzieć, wyślij jakiś kontakt na maila:
          tomasz.krawczak@nowydzien.pl
          Dzięki
          • chani-nr1 Re: szef cię śledzi? 30.01.06, 23:40
            zapraszam do firmy, w której pracuję... "monitoring?" nie, nie ma - oficjalnie -
            a 4 kamery wkoło śledzą Twój ruch... i telefon od Szefa - "z przodu - przy
            kasach jest 7 osób nie obsługiwanych, porsze natychmiast podejść"... to co On?
            jasnowidz czy co? skoro monitoringu nie ma?
      • Gość: luna Re: szef cię śledzi? IP: *.icpnet.pl 31.01.06, 16:36
        Ja miałam podsłuch!! Pracowałam w małej knajpie ,szef miał obsesje że jest
        okradany.Nie wiem od jak dawna nas podsłuchiwał,gdyż odkryliśmy to przez
        przypadek .Jeden podsłuch znajdował się w kuchni ,a 2 na kablu
        telefonicznym.Pracowałam ze świadomością ,że KTOŚ obcy słucha moich prywatnych
        rozmów.Wytrzymałam tak pół roku i przy kolejnej insynuacji o kradzież nie
        wytrzymałam i powiedziałam ,że wiem iż jesteśmy podsłuchiwani a ja nie mam
        sobie nic do zarzucenia.Po moim odeiściiu ,podsłuchy znikły.
      • Gość: Kamila Re: szef cię śledzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 16:43
        Ja mam szpiega na komputerze. Przyłapał mnie jak na priv poczcie piszę. Juz
        wcześniej coś podejrzewałam jak mi kursor sam po ekranie "latał", ale jako
        głupia blondynka nie sprawdziłam czy to jakiś program szpiegowski. Potem
        dotstałam oficjalne pismo od szefa, że mogę pożegnać się z premią a jak to się
        powtórzy to także z pracą.

Dodam, że haruję za dwóch. Wcześniej moją robotę robiły dwie osoby, teraz ja to
        robię sama. Wyrabiam się, są wyniki, ale co z tego ..
      • Gość: pracownik Re: szef cię śledzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 17:37
        Pracowałam w dziale obsługi klienta, codziennie po wyjściu pracowników szef
        robił "przegląd" wszystkich biurek.Po pewnym czasie odeszła z firmy kobieta,
        która była informatorem szefa i wówczas założył kamerę i podsłuch.
      • Gość: Meg Re: szef cię śledzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 21:00
        Jako PH w jednej z firm byłam namierzana za pomocą telefonu komórkowego ,
        którego nie mogłam wyłączać do godziny 22.00 (sic!) bo szefowi może się
        coś "bardzo ważnego" przypomnieć.
        W drugiej firmie - GPS w aucie , ale kiepskiej jakości i tak naprawdę nikt nie
        odczytywał i nie czyścił karty pamięci , więc w sumie tak jakby tego nie było.
      • Gość: Labo... Re: szef cię śledzi? IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 03.02.06, 00:24
        Kiedys pisalem podobny tekst pod katem technologii ... co Ci moge doradzic...
        pogadaj z firmami ktore to montuja albo demontuja ( czesto Ci sami ludzie ),
        ciekawa jest ilosc sprzedawanego sprzetu tak do podsłuchiwania, podgladania jak
        i zabezpieczajacego przed podsłuchiwaniem. Warto zapytac
        krotkofalowcaOw/nasluchowcow ( 3 razy w ciagu 2 lat przypadkiem udalo sie
        uslyszec na przedziwnych czestotliwosciach obsluge/pracownikow prywatnych
        malych firm ewidentnie nie swiadomych istnienia podsłuchow w ich miejscu pracy w
        tym przypadku podsluchow radiowych (nawiasem mowiac jesli ktos instaluje
        podsluch slyszalny w promieniu 5 km w centrum miasta ma o tym nikle pojecie) ale
        to dotyczy malych "prywatnych interesow" to ze slow znaomwgo radioamatora.
        Przejezdzajac przez wieksze aglomeracje jest tego ponoc wiecej jak mowi.. sady
        nie maja/rejestruja spraw o podsluchiwanie/ nie dotarlem do wyrokow w takich
        sprawach ponoc sa jednak. URiT( pracownik prywatnie) sporo wie (nie do prasy).
        Temat ciekawy ale nie jestes pierwszym ktory na to zwrócił uwagę. Pracownik
        marketu zwrocil mi kiedys uwage (nie do prasy/anonimowo) ze nie zna polozen
        wszystkich kamer choc powinien (monitoring) a z dokumentow( przypadkowo sie z
        nimi zapoznal) wynika ze zakupiono wiecej kamer/rejestratorow a "z ciekawszych
        urz mowil o rejestratorach wielosladowych rozmow telefonicznych", sa na stanie
        ale nie wie gdzie zamontowane... ( kierownik ochrony wiec powinien wiedziec o
        wszystkich kamerach i innych urz ) Jak widac markety nie ufaja nawet szefom
        ochrony.....ze slow informatyka "nie mam dostepu do wszystkich
        procesów/programow w sieci wew marketu" choc obciazenie serwera wskazuje ze cos
        "mieli" o czym nie wiem itp..itd... po prostu trudno bedzie Ci znalezc
        niezaprzeczalne fakty... Ludziom/pracownikom nie oplaca sie wnikac co maja
        zamontowane w kompach, samochodach, szatniach tak obawa o utrate pracy jak i
        brak wiedzy o mozliwosciach dzisiejszej technologii. Najwlasciwsze zalozenie
        jakie poczynic mozna to takie, ze pracownik w kazdej chwili moze byc
        "sprawdzony" czy daje to wymierne efekty podsłuchujacym/podgladajacym mi nikt
        info nie chcial udzielic z potencjalnie tak dzialajacych choc gdyby to sensu
        nie mialo raczej by tego nie "uprawiali". Monter tych codow techniki opisal mi
        jak to wyglada w domu szefa (siec sklepow ponad 30 salonow i mniejsze sklepy).
        Pokój, wielki plazmowy monitor mozna ogladac wnetrze kazdego sklepu/ sprawdzac
        obroty/stan kasy sluchac wnetrza/ sprawdzac stany czujek systemow alarmowych/
        ilosci klientow itp..itd z racji braku czasu szefa systemem bawi sie jego zona i
        dzieci (ponoc na rowni z grami komp) donoszac tatusiowi ze ta pani ze sklepu xxx
        maluje sobie pazurki albo gada z kolega za dlugo.(ten system byl dosyc drogi)
        Ludzie w sklepach wiedza, ze taki system istnieje.. ponoc przyzwyczajli sie,
        niektore sprzedawczynie maluja usta do kamery i mowia rano dzien dobry wielki
        bracie...Jak wiadomo sa programy komp (analiza statystyczna i tzw. krytycznych
        wyjatkow) stosowane przez firmy handlowe ...do czego, np kierowca nagle
        zmieniajacy trase w firmie kurierskiej/handlowej moze zwrocic uwage kontrolera.
        Od sieci komorkowych tez nic nie wyciagniesz np cos o telefonach kom stale
        nadajacych.. bez szans. Najciekawsze jest to, ze wielu pracownikow przypuszcza
        ze moga byc kontrolowani w taki sposób. Z pewnoscia jest to "na reke"
        kontrolujacym taka mala psychoza w celu zwiekszenia wydajnosci/zapobiezenia
        kradziezom towaru przez personel (ponoc wielki nacisk w szkoleniach dla ochrony
        marketow/szczegolnie pilnowac pracownikow). Rozwijajac temat ponoc nie da sie
        przebywac w Londynie i nie uwiecznic sie na ktorejs z kilku tysiecy
        kamer.....coz 1984 jest blisko... coraz blizej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka