Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sobie!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 21:40
    I niech tu nikt nie pisze,że powinno być osobne podforum. Ja mam nadzieję że
    znajdzie się jeszcze ktoś kto płaci i może wspólnie uda nam się rozwikłać
    pewne niejasności w całej procedurze.

1 krok to przeliczenie na złotówki dochodu brutto. Podaję wam fajną stronę w
    tym temacie-kalkulator walutowy.
    mojafirma.interia.pl/wal/kalk
    2 krok-odejmujemy 30 diet. 1 dieta to 32 funty. No i tutaj problem. Jak mam
    przeliczyć te diety wg jakiego kursu? A moze te diety trzeba odjąć od dochodu
    brutto w funtach, a dopiero potem przeliczać?
    Wiecie może, to podpowiedźcie proszę...
    Obserwuj wątek
      • inka323f Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 22.03.06, 21:54

Mam nadzieje, ze nikt wiecej nie placi podatku od opodatkowanego dochodu....
        • Gość: PIT 36 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 22:55
          no kolejna osoba madra. Takie jest prawo. Ja tu zadałem pytanie
          zainteresowanym, czyli tym co płacą.
      • martin_sutton Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 22.03.06, 23:10
        A ja mam nadzieje ze nie znajdzie sie nikt kto bedzie placil ten zlodziejski haracz.

Mam nadzieje ze wiesz na co placisz podatki? Jak mieszkasz i pracujesz w UK to z
        jakich public services oplacanych przez podatki korzystasz w polsce? A jezeli
        nie korzystasz z zadnych to dlaczego chcesz je placic, jako charity? Lepiej juz
        przekaz forse jakiejs prawdziwej charity.
      • Gość: juz rozliczona Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.server.ntli.net 22.03.06, 23:16
        ad.2 kroku: diety odejmujesz od przychodu brutto w funtach i dopiero przeliczasz
        reszte na zlotowki.Najlepiej jest odliczyc od tego przychodu, w ktorym funt mial
        najwyzszy kurs walutowy.
        pzdr
        • Gość: PIT 36 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 23:32
          Bardzo dziękuję za odpowiedź komuś życzliwemu:)
          Pozdrawiam

I jeszcze jedno, czemu ludzi tak to wkurza,że ja chcę się rozliczyć? Ja też
          pracowałem ciężko w UK, więc to nie jest dla mnie tak ot zapłacić podatek...Ale
          mamy takie prawo, a ja już taki jestem, (moze i głupi)że staram się zawsze
          postępować zgodnie z zasadami prawnymi. Proszę jeszcze raz, aby tu wypowiadali
          się znawcy tematu, ale w dobrej wierze. Ja tego durnego podwójnego
          opodatkowania nie ustaliłem!
          • Gość: PIT 36 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 23:36
            jednocześnie proszę "już rozliczoną" o dalsze zaglądanie do tego wątku, bo
            pewnie będą dalsze pytanka:))Z góry dziękuję!
            • Gość: doris257 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: 83.168.96.* 22.03.06, 23:44
              hej,
              w tamtym tygodniu byl podobny watek. wkleilam tam przykladowo wypelniony PIT,
              ktory znalazlam na www "cooltury".
              nie wiem czy ja zle zrozumialam "juz rozliczona", czy ona sie myli. ale dodam
              tak dla jasnosci, ze przeliczasz swoje wynagrodzenie po kursie NBP z dnia
              wyplaty. czyli musisz przeliczyc kazdy otrzymany paycheck.
              kazdy robi co chce jeden sie rozlicza a drugi nie;)
              pozdrawiam
              • Gość: juz rozliczona Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.server.ntli.net 23.03.06, 11:15
                Kolezanka chyba niedokonca mnie zrozumiala, a napisalam wyraznie, ze nalepiej
                odliczyc od tego przychodu w ktorym kurs Funta byl najwyzszy. Wiadomo, ze
                przeliczamy wszystkie swoje paychecki po kursie NBP z dnia wyplaty (dla jasnosci
                kurs funta musi byc przeliczany do czwartego miejsca po przecinku :). A od
                ktorego, odliczymy diety to juz nasza sprawa.
                pzdr
                • Gość: punkt 2 zapytanie Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 17:51
                  Tak tylko że jak odlicze od jednego payslipu( a wypłaty miałem co tydzień) to
                  jak odlicze przykłądowo te 900Funtów od zarobionych w tym tygodniu 200 Funtów
                  to wyjdzie 700na minusie!!i co wtedy???a nie mozna odliczyc te 900funtów od
                  całości bo przez dłuższy okres czasu były wachania kursu walut...
                  • Gość: rozliczony gość Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 19:50
                    Tutaj istnieje dobrowolność rozliczania. Możesz sobie odliczyć nawet po 20
                    funtów z kazdego payslip-u, jeśli tyle miałeś ich. Mi rozliczało biuro
                    podatkowe i odjęli od payslipów z początku 2005, bo wtedy był kurs najwyższy.
                    • Gość: Arek Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 11:35
                      Ahato spoko, a jak pracowałem w tamtym roku 4miesiące to moge odliczyc te
                      30diet pracując tylko przez ćwierć roku w roku podatkowym??
                      • Gość: porozliczany Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 19:46
                        tak mozesz. Jeśli pracujesz np. tylko 25 dni to mozesz odliczyc tylko 25 diet,
                        a jesli więcej niż 30 dni, to i tak zawsze 30 diet.
          • business3 To nie zawracaj głowy-spytaj w US, lub Revenue One 31.03.06, 23:55
            To nie zawracaj głowy-spytaj w US, lub Revenue One
      • Gość: PIT 36 krok 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 12:41
        Już poodejmowałem diety oraz poprzeliczałem wszystkie dochody z payslip-ów na
        złotówki. Teraz przechodzę dalej

3 krok -to odjęcie od dochodu w złotówkach kosztów zryczałtowanych. 1 miesiąc
        to 102,25 zł. I tu pojawia się znowu moje pytanie. Zacząłem pracę w połowie
        stycznia 2005, skończyłem w połowie września 2005 i jak tu ustalić liczbę
        miesięcy? 8, 9 m-cy???
        • Gość: jh Re: krok 3 IP: 62.69.102.* 23.03.06, 12:49
          hehehe
        • Gość: juz rozliczona Re: krok 3 IP: *.server.ntli.net 23.03.06, 19:09
          9 m-cy ,zaokraglasz w gore
          • Gość: nie rozliczona Re: krok 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 19:57
            Na poczatek dzieki za bardzo przydatny watek1!!!!! W takima razie ja mam
            pytanie. Jeśli ja wyjechałam 17 stycznia, a wróciłam 11 maja to też moge sobie
            zaokraglic do 5-ciu miesięcy. Jak to działa dokładniej?
            • Gość: juz rozliczona Re: krok 3 IP: *.server.ntli.net 23.03.06, 20:06
              Zaokragla sie do pelnych miesiecy w gore.
              • Gość: nie rozliczona Re: krok 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 20:31
                oki, czyli policzę sobie koszty za 5 m-cy.Dzięki
      • Gość: WENA wracamy na swieta i placimy podatek?? IP: 212.56.70.* 23.03.06, 13:41
        PRZECZYTAJCIE DZISIEJASZA RZECZPOSPOLITA. WYCHODZI NA TO ZE JESZCZE BEDZIEMY
        PLACIC JAK POJEDZIEMY DO DOMU NA SWIETA
        CHYAB ZA KORZYSTANIE Z CHODNIKA, BO ZA CO TO NIE WIEM
        ONI SA NIENORMALNI, NIE DOSC ZE TYLE LUDZI WYJECHALO TO TERAZ NIKT IM NAWET
        NIE WROCI,
        CZY NASZ RZAD NIE JEDZIE CZASEM NA ZOLTYCH PAPIERACH, CZY TEZ ZAPACH KASY TAK
        IM ZAWROCIL W GLOWIE?????!!!!
        • Gość: PIT 36 krok 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 13:46
          proszę o niewpisywanie takich tekstów pod tym wątkiem. Tutaj zajmujemy się
          rozliczeniem krok po kroku.
          Nadal czekam na odpowiedź co do kroku 3.
          Dziekuję.
          • Gość: ghrom Re: krok 3 IP: *.static.dsl.as9105.com 23.03.06, 14:28
            Krok3: popokac sie w glowke i olac zlodziei :P

Praca w Anglii
            • Gość: pit Re: krok 3 IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.03.06, 14:30
              <<Krok3: popokac sie w glowke i olac zlodziei :P>>

To nic nie da. Lepiej sie popukac, wtedy i owszem ;)
              Ja juz sie popukalem.
          • Gość: margo Re: krok 3 IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.06, 22:23
            gościu, ty się uspokój bo uczciwych ludzi denerwujesz! tacy jak ty utwierdzają
            tę chorą władzę w słuszności stanowionego prawa! nikt, kto harował w Anglii nie
            powinien płacić tu żadnego podatku! Proszę bardzo, niech wszystkich zamkną!
          • business3 To zadaj to pytanie doradcy podatkowemu-a nie tu ! 31.03.06, 23:57
            To zadaj to pytanie doradcy podatkowemu-a nie tu !

Gość portalu: PIT 36 napisał(a):

> proszę o niewpisywanie takich tekstów pod tym wątkiem. Tutaj zajmujemy się
            > rozliczeniem krok po kroku.
            > Nadal czekam na odpowiedź co do kroku 3.
            > Dziekuję.
      • onika27 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 23.03.06, 16:14
        sorki a zkad wzioles kurs dnia funta np z przed roku?
        • Gość: PIT 36 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 16:29
          na str. internetowej podanej w moim wątku zakładającym znajdziesz stronę
          internetową.
          • delfinem Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 23.03.06, 17:24
            krok 3: ja na Twoim miejscu odliczylabym 8 miesiecy
            pozdrawiam
            • Gość: kali Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.range86-135.btcentralplus.com 23.03.06, 22:01
              Widzicie sami nie wiecie jak sie rozliczycchora ustawa Ja nie place
              Raz sie zyje mam gdzies to Polska Mafie
              Pozdrawiam

PS
              Jka sie raz rozliczysz to przez nastepne lata bediesz mial US na glowie
        • Gość: juz rozliczona Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.server.ntli.net 23.03.06, 19:08
          np. ze strony NBP
      • onika27 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 23.03.06, 20:02
        mojafirma.interia.pl/wal/kalk
        ale cos z tym adresem jest nie tak :(
      • onika27 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 23.03.06, 20:04
        www.money.pl/pieniadze/nbp/srednie/
        ok tu sa
      • Gość: PIT 36 nadal krok 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 12:19
        mam jeszcze takie pytanie, znalazłem w necie info, iż kup 102,25 mozna
        policzyc za każdy rozpoczęty miesiąc kalendarzowy pracy. Czyli np, jesli
        rozpocznie sie 25 lutego,konczy 14 sierpnia, to zaliczamy nadal za 7 miesięcy?
      • Gość: PIT 36 krok 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 12:31
        obliczyłem już podatek do zapłacenia wg. skali podatkowej. Teraz muszę odjąć od
        tego podatku podatek zapłacony w Anglii.

krok 4-wg jakiego kursu mam poprzeliczać ten podatek na złotówki????
        • salos1 Re: krok 4 24.03.06, 17:03
          jesli masz payslipy to powinienes obliczyc po kazdym przepracowanym tygodniu
          powinenes przemnozyc to ile zarobiles razy kurs z danego dnia..
          Jesli nie masz payslipow, to musisz jakos usrednic ten kurs moze jakos przejdzie
          w US, ja tak zrobilem..
          • Gość: PIT 36 Re: krok 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 17:15
            dzięki, ale z tym rozliczaniem dużo roboty. Dochód brutto już sobie tak
            uśredniałem,a tu jeszcze podatek. Ale to jednak, na dobre wychodzi, bo w
            zeszłym roku był znacznie wyższy kurs niż dzisiaj. Jeszcze jedno pytanie od
            razu. Piszesz,że się rozliczałeś, a czy starasz się też o zwrot podatku z UK??
            • salos1 Re: krok 4 25.03.06, 14:59
              najpierw sie rozliczylem, ale jeszcze kasy nie wplacilem bo mam czas do 2 maja,
              a o zwrot wlasnie sie staram, jak mi oddadza z anglii to wyjde na zero i tego
              nie bede zglaszac urzedowi skarbowemu a co jak sie rozliczalem to bylem w innej
              sytuacji i jeszcze zwrotu nie mialem :)
              • Gość: salos1 Re: krok 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 15:02
                dzis czytam, ze moga wprowadzic wiecej diet do odliczenia, niz te 30 co jest
                teraz, wiec czekam i nic nie wplacam do tego 2 maja. Byc moze nic im nie zaplace
                a moze jeszcze cos mi oddadza, zobaczymy, trzymam kciuki za ten rzad (nie wierze
                ze to pisze)...
                • Gość: Edyta do Salos 1 -pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 19:59
                  Bardzo sie cieszę, że jest w koncu ktoś kto się rozlicza i mogę zadać pare
                  pytań.Widzę, że się rozliczasz z podatku. Możesz powiedzieć, czy powróciłeś do
                  Polski. I jeszcze ważne jedno pytanie, czy starasz się o zwrot podatku z UK,
                  czy po prostu całość odejmujesz podatku od razu. Ja słyszałam,ze można niby
                  odjąć całość, niezależnie czy dostaliśmy zwrot. Jak wogóle z tym jest. Jak np.
                  odejmę całość to mniej płacę polskiemu urzędowi i wówczas angielski urząd ten
                  potencjalny zwrot do mnie kieruje do pol. urzędu. Ja tego nie rozumiem:(

Co do tych diet,to dobrze,żeby wprowadzili, bo chyba dla rządu lepiej, żeby np.
                  100 Kowalskich wpłaciło im po500 zł niż jeden 2000. Wątpie jednak w to,bo nasz
                  rząd to chyba ma ważniejsze sprawy-wybory:(((((((((((
                  • salos1 Re: do Salos 1 -pytanie 27.03.06, 10:50
                    No rozliczam sie z podatki i musze doplacic 2800 PLN, wiec czekam na rzie moze
                    cos rzad wyjasni to nic nie zaplace. Pita juz wypelnilem, osoby z US sprawdzily
                    wszystko i moge teraz go zlozyc ale jak juz napisalem czekam jeszcze ze 2
                    tygodnie bo mam czas. Tak jestem w Polsce.
                    Ja sie rozliczam z US w Polsce jeszcze przed zwrotem podatku z UK wiec mysle ze
                    jestem OK. Zaplacilem w anglii 1200 podatku i tyle wykazalem w Polsce bo taka
                    jest prawda. Jesli mi zworca cos z anglii nie wykarze tego juz bo po co.Przeciez
                    moga mi nic nie zwrocic, wiec ja tego nei wiem teraz, na zwrot podatku z UK masz
                    5 lat, czyli jesli napiszesz do nich za 4 lata zeby zwrocili ci podatek za
                    2005/2006 to taki zwrot ci przesla za 4 lata.

Czekam teraz na decyzje rzadu:)
                    Mysle ze pit zloze okolo 15 kwietnia, a zaplacic musze do 1 maja.
              • Gość: wax29 salos 1 proszę o radę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 20:02
                ja już dostałem zwrot.No i mam ten dylemat,czy odjąć w całości podatek czy nie:
                (Co myślisz??
                • Gość: Dosia Re: salos 1 proszę o radę IP: *.nycmny.east.verizon.net 26.03.06, 01:31
                  Mozesz odjac tylko tyle ile de facto zaplaciles. Jezeli dostales zwrot to tej
                  czesci nie mozesz odjac od podatku polskiego.
              • Gość: Dosia Re: krok 4 IP: *.nycmny.east.verizon.net 26.03.06, 01:30
                > a o zwrot wlasnie sie staram, jak mi oddadza z anglii to wyjde na zero i tego
                > nie bede zglaszac urzedowi skarbowemu a co jak sie rozliczalem to bylem w
                innej
                > sytuacji i jeszcze zwrotu nie mialem :)

Jak nie zglosisz zwrotu to jestes na bakier z prawem - po co w takiej sytuacji
                w ogole sie rozliczac... Jezeli dostaniesz zwrot z UK, to bedziesz musial
                zlozyc korekte do Pita. Lepiej poczekac na zwrot i dopiero zlozyc pit w Polsce.
                • Gość: WENA Re: krok 4 IP: 212.56.70.* 27.03.06, 09:42
                  PO POIERWSZE ONI TEGO NIE SPRAWDZAJA, MAM ZNAJMOYCHW US. PO DRUGIE JAK SIE
                  DOWIEDZILEI ZE MUSIALABYM ZAPLACIC POLSKIEMU US 4 TYS ZL TO POWIEDZIELI ZEBYM
                  SOBIE DALA SPOKOJ,
                  I GENERALNIE FAKT, BO MAM PRACOWAC NA SIEBIE A NIE NA US W POLSCE
                  • Gość: Natalia pytań kilka do Weny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 14:36
                    wiesz, ja mam taki problem, bo dostałam juz zwrot podatku, załuje że się o
                    niego starałam w UK. No i tera zboje sie,że jak mi przysłali czek, to też dali
                    informację US. Piszesz,że masz znajomych w US,to mozesz mi powiedziec, jak to
                    właśnie z tą inform. o zwrotach wygląda. Ja mam dozapłąty 3500zł. Naprawdę
                    szkoda mi tych pieniędzy,bo wiem ile nerwow i wysilku kosztowała mnie praca za
                    granicą.A jeszcze w wolne dni bralo się dodatkowe praca. No i obliczyłam,że
                    właśnie fiskusowi, bym musiała oddać te zarobione pieniądze wwolne dni:(((To po
                    co ja tam pracowałam. No i wiesz mi już nie chodzi,tylko o te 3500 zł,ale o
                    sama ideę-czuje sie człowiek oszukany po całej linii. A najgorsze,ze tu właśnie
                    w Polsce nie mam roboty, no i muszę się z czegoś utrzymać. To jest
                    paradoksalne,jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku, a jeszzce muszę płacić
                    podatki na zasiłki dla innych bezrobotnych:((((
                    Wena, czy ty wróciłaś tez do Polski??Nie rozliczasz się?
                  • Gość: vv Re: krok 4 IP: *.range86-137.btcentralplus.com 09.04.06, 18:46
                    popieram nie placmy ciekawe co zrobia Ci wszyscy frajerzy co zaplacili podatek
                    jesli zwolnia 2005 roku z placenia podatku uzyskanego w WB. FRAJERZY
          • ts2 Re: krok 4 27.03.06, 18:57
            uśrednić chyba najlepiej.Też tak będę musiał zrobić.Albo najpierw się spytam w US..
            Mam tylko jedno pytanie skąd US będzie wiedział , ze pracowałem w Uk ? Czy
            urzędy skarbowe w EU wymieniają sie informacjami o podatnikach?
            • Gość: Arek Re: krok 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:31
              Podobno sie nie wymianiają ale ja dla spokoju zapłace, bo wkońcu 5 lat to kupe
              czasu, a jak dojda ze pracowalem to bedzie lipa:/...byłem wczoraj w urzedzie
              podatkowym i sie dowiedzialem ze podatek (ten co płacilismy za granica) i tez
              co go puzniej odejmujemy, nie uśredniamy tylko zliczamy z każdej tygodniówki po
              kursie NBP i go sumujemy w złotówkach...zadnego uśredniania...
              • ts2 Re: krok 4 28.03.06, 16:27
                tyle ze ja nie mam wszystkich payslip'ów i nie wiem ile w danym tygodniu
                zarobiłem..stąd mój problem
            • Gość: figa Re: krok 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 10:17
              republika.pl/domowasiec/wyliczenie%20dochody%20zagraniczne.ots
              nie można uśredniać ściągnij sobie powyższy arkusz i zrób na nim to wyliczenie
              na nim w łatwy sposób to zrobisz
              pozdrawiam
      • Gość: Pytanko Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:45
        A jak to sie ma jak ktos przez pare miesięcy pracowałw polsce i mial dochody
        jak wówczas uwzględniac te dochody w rozliczeniu???
        • Gość: a Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.dcu.ie / *.dcu.ie 05.04.06, 16:34
          usredniony kurs roczny dostaniecie w NBP i na takiej podstawie trzeba to
          rozliczac,

a
          • Gość: w Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 17:22
            nie, obliczasz wg kursu za każdy dzień z otrzymania wypłaty
      • Gość: dada Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.06, 18:35
        poczytajcie sobie....... z tego wszytkiego juzsam nie wiem czy ta zmiana jest na
        lepsze czy gorsze, tak czy siak wszytko zmienia sie jak w kalejdoskopie

... Diety dla pracujących w Anglii

Tylko około 10 funtów za każdy dzień pobytu za granicą odliczą sobie nasi rodacy
        zatrudnieni w Wielkiej Brytanii. Ministerstwo Finansów wycofało się z propozycji
        odliczania pełnych diet, tj. 32 funtów dziennie - informuje "Rzeczpospolita".

Tę informację podał podczas wczorajszej konferencji prasowej wiceminister
        finansów Mirosław Barszcz. Nowa zasada, przewidziana w ustawie o PIT, ma być
        taka: legalnie zatrudniony za granicą, zobowiązany do rozliczania podatku w
        kraju, będzie mógł odliczyć od dochodu 30 proc. diet liczonych za każdy dzień
        pobytu za granicą. Możliwość zmniejszenia dochodu o kwotę diet najczęściej
        podnoszona jest przez Polaków pracujących w Wielkiej Brytanii, gdzie koszty
        życia są szczególnie wysokie. 30 proc. diet to prawie 300 funtów miesięcznie,
        które w rozsądnej części mogą zrekompensować wydatki poniesione w Anglii na
        mieszkanie, żywność, transport - stwierdził wiceminister Barszcz. Dodał, że jest
        to rozwiązanie przejściowe, gdyż Polska negocjuje zmianę umowy o unikaniu
        podwójnego opodatkowania z Wielką Brytanią.
        • Gość: dada Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.06, 18:38
          dodam jeszcze iz moim zdaniem zaszla pomylka w tym artykule, bo jak wiadomo
          odliczyc mozna sobie 30 diet ale w skali calego roku a nie miesiaca...pfff
          • Gość: xx Polska powinna lezec chyba w Afryce IP: *.range86-137.btcentralplus.com 09.04.06, 18:53
            To Paranoja 10£ dzienie!!!
            chyba zartuja 70£ na tydzien to samo mieszaknie kosztuje ich chyba wszystkich
            powalilo ludzie w jakim my kraju zyjemy Boze czemu ja sie urodzilem w
            Polsce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • onika27 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 09.04.06, 20:13
        Ale czy można już sobie odliczyć te 10 funtów za dzień czy to będzie w
        przyszłości możesz podać źródło gdzie to wyczytałeś? Ok do tych, co nie maja
        się zamiaru rozliczać a mieszkają już w Polsce.Owszem małe szanse, że US sam z
        siebie cię sprawdzi, ale np. moja siostrę bez żadnej przyczyny sprawdzali 3
        razy najlepsze, że ciągle ten sam rok:) no a jak ci się trafi ktoś "życzliwy”,
        kogo w oczka zakole twoja praca? To, co wtedy.Nie wiem czy naprawdę jest sens
        ryzykować.1000 Osób się uda a ty mądralo możesz być, 1001 którą sprawdza:)
        • Gość: xx Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.range86-137.btcentralplus.com 09.04.06, 22:13
          to wlasnie dzieki takim Polaka cykora jak TY mamy Polske jaka mamy wszyscy duzo
          gadaja narzekaja a jak trzeba cos zalatwic to kazdy wymieka. Ludzie to ze mamy
          jakis zasrany przepis nie oznacza ze trzeba sie do niego stosowac to my
          budujemy Polske i my mamy prawo nie zgadzac sie z durnynmi przepisami.

JEDEN ZA WSZYSTKICH WSZYSCY ZA JEDNEGO

• Gość: dada Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 09:51
            nie pamietam juz niestety dokladengo zrodla,tam zreszta tez nie bylo podane
            kiedy to sie ma zmienic,
            a co do osob typu xx,aczkolwiek to jest chyba szczegolny przypadek, nie chcesz
            placic nie plac,ale nazywanie ludzi ktorzy nie chca lamac prawa, chorego ale
            zawsze prawa cykorami nie swiadczy bynajmniej o tobie jako bohaterze narodowym,
            "dzieki takim Polaka mamy Polske jaka mamy", nie chcesz stosowac sie do prawa,
            prosze bardzo ale żyć w strachu ze pewnego dnia wjedzie ci na chate US,i upomni
            sie o to jego a do tego dowali karne odsetki, ale oczywiscie masz "prawo nie
            zgadzac sie z durnynmi przepisami"
      • Gość: figa Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 10:15
        Pobierzcie sobie arkusz do wyliczenia sum potrzebnych do PIT.

Arkusz przelicza walutę na polskie i wylicza odliczenia z tytułu diet a także ostateczne sumy które potrzebne do PIT.
        Zrobiłam go żeby pomóc Wam. Jest za darmo jakby kto pytał.
        Pozdrawiam.
        • Gość: a Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.dcu.ie / *.dcu.ie 10.04.06, 14:23
          a ja chcialam napisac, ze moj pit juz zlozony i musialam doplacic tylko 3 zl i
          pare groszy i kamien z serca mi spadl, bo wiadomo jakie sa dochody w skali roku
          w Irl a jakie w Pol i ze wskakuje sie w najw prog podatkowy. W kazdym razie moj
          PIT zostal przyjety dzisiaj. 3mam kciui za wszystkich i pozdrawiam,

a
          • Gość: lomerk Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.04.06, 14:33
            Jaki formularz musze odebrac, by moc sie rozliczyc?? P45 od pracodawcy??
            Czy potrzebne sa rowniez wszystkie 'pejslipy'??
            Jezeli moja dziewczyna wrocila juz w pazdzierniku, no i nie zglosila faktu
            zarobkowania w uk (a chyba miala obowiazek do 20dnia nastepnego miesiaca) to
            czy bedzie miala przez to jakies problemy?
            Z gory dziekuje za odpowiedz.
            • Gość: figa Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 19:12
              Bierzesz daty i kwoty z payslipów. Bierzesz kwotę brutto wynagrodzenia i zapłacony podatek. Tak musisz wyliczyć wszystkie payslipy z których otrzymałeś pieniądze w 2005 roku.
              Do wyliczenia skorzystać możesz z łatwego arkusza który do pobrania jest tutaj

to arkusz otwierany programem Open Office który można ściągnąć stąd
              www.ux.pl/openoffice/get.php?file=179
              Co do zaliczek to nie wiem.
              pozdrawiam
              • Gość: lomerk Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.server.ntli.net 10.04.06, 21:04
                Czy te diety 'naleza' sie kazdemu? Czy moze je odliczyc osoba pracujaca przez
                agencje pracy?? Czy moze trzeba byc zatrudnionym na stale?
                Pozdrawiam
          • Gość: lolo Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 17:42
            cos mało prawdopodobne to Twoje wyliczenie, chyba że miałaś jakieś rachunki do odliczenia ale i tak to dziwne
            • onika27 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 10.04.06, 20:31
              prawdopodobne bo ona pisze o irlandi a z irlandia obowiazuja inne przepisy niz
              z wielka Brytania
              • Gość: xx Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.range86-137.btcentralplus.com 10.04.06, 20:55
                Ludzie opiamietajcie sie!!! co Wy robicie,to wiekszoscPolakow probuje cos
                zrobic by zniesc ten chory przepis w wy demonstrujecie jak sie rozliczac z US.
                Szkoda gadac
                • Gość: figa Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 10:45
                  XX masz rację, obecna sytuacja jest chora i należy ją natychmiast rozwiązać, ale póki co ludzie którzy wrócili do Polski mają wielkie problemy, niektórzy chcą się rozliczyć i nie wiedzą jak więc dla nich jest to forum żeby im pomóc w tej pokręconej sytuacji.
                  Tak że zrozum i ich.

• Gość: oblonski Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.06, 17:01
                  XX popieram w całej rozciągłości! Niezwykle, ale to niezwykle uczciwy człowiek
                  załozył ten wątek.
            • Gość: a Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.dcu.ie / *.dcu.ie 11.04.06, 10:06
              skonsultowane z pania z urzedu skarbowego, ona poprawila moj pit wiec musi byc
              ok

a
              • emi54 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 14.04.06, 09:22
                A jak to jest,gdy ktos wraca do Polski po kilku latach pobytu w UK? Czy
                wspanialy US doczepi sie ,by zaplacic podatek tylko za ostatni rok,czy musze
                rozliczyc sie wstecz?Mamy zamiar wrocic do Polski,ale nie mam zamiaru oddawac
                za darmo 8tys zl rocznie,tak nam wyszlo z obliczania wg metody proporcjonalnego
                odliczania
                • Gość: ??? jaki znow podatek w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 19:11
                  ludzie ja pracowalem 2 sezony, w Anglii, Szkocji i zaden swistek do mnie nie
                  przyszedl,nawet jak przyjdzie to nie mam zamiaru nic polskim zlodziejom placic.
                  Nie wiem po co wy sie przejmujecie. Kazdy kto zalozy sprawe w Strasburgu to
                  wygra, podwojne opodatkowanie jest niezgodne z prawami czlowieka.
                  • Gość: xx Re: jaki znow podatek w Polsce? IP: *.range86-135.btcentralplus.com 15.04.06, 20:07
                    Dobrze mowisz popieram nie placimy i koniec Ja nawet nie licze ile musialbym
                    zaplacic Nie place!!!
                • Gość: kuba Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 22:08
                  www.skarbowcy.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=406&postdays=0&postorder=asc&start=75&sid=2b3bc54922b25f868073371ecc847104
                  poczytajcie tutaj wiele się Wam wyjaśni
      • onika27 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 17.04.06, 22:23
        no i klops na peyslipie są takie kwoty 390 paye tax 60.29 nationale insurance
        32.61 no i wyplata 297.1 co z tego jest podatkiem ?tylko paye tax czy insure
        też jak wszystko to jak to sie ma w procentach? dzieki :))0
      • gromax pomoc w rozliczeniu podatku 18.04.06, 03:40
        na gromax.prv.pl stworzyłem mały kalkulatorek do rozliczenia się z
        brytyjskich dochodów przed naszym kochanym fiskusem. Kilka informacji znajdą też
        osoby które zastanawiają się nad wyjazdem (zakładka Wielka Brytania, wyliczenie
        podatku)
        • Gość: kiki Re: pomoc w rozliczeniu podatku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 10:12
          www.gbritain.net/forum/viewtopic.php?p=8649
          tutaj macie prosty wzór na wyliczenie oriętacyjnie tego podatku / przy wpadku w II i III skalę /

stąd do pobrania prosty darmowy arkusz kalkulacyjny na Open Office do wyliczenia ostatecznych sum, które nalezy wpisać do PIt rocznego

Open Office do pobrania jest stąd
          • Gość: ?????? Re: pomoc w rozliczeniu podatku IP: *.ump.pl / *.c149.petrotel.pl 18.04.06, 11:06
            ja mam pytanie, po cholere wy placice ten podatek w Polsce,mozcie mi
            wytlumaczyc to ku.. racjonalnie? Po co doarabiac zlodziei jak prognozy mowia
            ze za 20-30 i tak nie bedzie dla was emerytur hehehe, lepiej ta kase
            przeznaczyc na wasz wlasny filar w CU np
            • Gość: xx Re: pomoc w rozliczeniu podatku IP: *.range86-135.btcentralplus.com 18.04.06, 22:48
              Popieram kolege Po co to placicie ??????
              sami siebie oszukujecie
      • Gość: Dekalog Rzadu!!! Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.range86-140.btcentralplus.com 22.04.06, 23:04
        Dekalog pracy dla Rzadu Polskiego

1.Pobudowac wiezienia na granicy i pakowac do wiezienia przyjezdzajacych
        2.Wydawac paszporty tylko na wyjazd bez prawa powrotu
        3.Konfiskowac mienienie pozostawione w kraju na poczet grozacych kar
        4.Sporzadzic elektroniczny rejestr przestepcow podatkowych
        5.Wpowadzic system placenia zaliczen na granicy na poczet grozacych kar
        6.Wpowadzic dla pozostalej Polonii obowiazkowego podatku a nie tylko w W.B.
        7.Karac,karac i jeszcze raz karac
        8.Za wszelka cene uniemozliwiac mlodym ludziom powrot do kraju.
        9.Wprowadzic odpowiedzialnosc zbiorowa dla rodzin pozostawionych w kraju
        10.Uswiadomic Polonie,ze poslowie i senatorzy potrzebuja
      • ritten Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 23.04.06, 10:21
        Pilne pytanie!!!czy jako podatek traktuje tylko "pay tax" czy "ntional
        insurance" tez!!!bo juz sie tak zamotałam ze nie wiem!!!bardzo prosze o
        pomoc!!!!
        • Gość: Damian Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 10:33
          jako podatek zapłacony traktujesz tylko pay tax. Niestety:( W razie jakiś pytań
          pisz na wątek, który założyłem poniżej, odpowiem.
          • ritten Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 23.04.06, 10:47
            no to sobie własnie wyliczyłam ze powinnam dopłacic w US około 2oo zł ( z
            załozeniem ze nie dostaje zwrotu) problem w tym ze zwrot dostałam..jeszcze nie
            zrealizowałam czeku...no ale go mam
            i zastanawiam sie teraz jakie czy Us jest powiadamiany o tym ze dostałam
            zwrot...na ile jest to mozliwe(zakładajac ze zrealizuje czek który dostałam) ,
            bo teoretycznie do póki nie zrealizuje czeku to nie moga mi udowodnic ze
            faktycznie dostałam zwrot...
            juz sama nie wiem co robić...
            • Gość: Damian Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 12:08
              proszę podaj datę na czeku
            • Gość: kiki Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 12:19
              Jeżeli zwrot dostałas w 2006 roku to masz go rozliczyć dopiero w rozliczeniu za rok 2006 poniewaz PIT za 2005 rok obejmuje zdarzenia które miały miejsce w 2005 roku.
              Tak wiec ten zwrot nie ma wpływu na rozliczenie za rok 2005.
        • Gość: kiki Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 12:21
          potracenie za ubezpieczenie nie bierzesz pod uwage tylko tax pay - podatek.
          Wylicz to sobie na tym arkuszu
          program do otworzenia Open Office jest tutaj
          • Gość: Damian Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 12:55
            Podpisuje się pod wyjaśnieniem Kiki.
            • ritten Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 23.04.06, 21:51
              na czeku jest data luty 2006
              • Gość: Damian Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:43
                w takim razie odejmij całość zapłaconego odatku za granica. Zrealizuj sobie
                czek (na to masz pół roku licząc od daty czeku obcego), a niestety w przyszłym
                2007 roku będziesz musiał wpłacić tę kwotę do US.
                • Gość: KIKI Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 11:13
                  Damian na pewno nie cała kwote będzie musiał wpłacić, gdyz ten zwrócony podatek będzie musiał wykazać w PIT jako dochód z wynagrodzeń za granicą, ponieważ de facto jest to suma która zmniejsza podatek a jednoczesnie zwiększa dochód z wynagrodzenia tylko przeniesiona w czasie / za rok 2005 zapłacona w 2006 /
                  Po wpisaniu tej sumy w PIT w części dochody a w rubryce podatki zagraniczne będzie miał 0 to podatek do zapłaty będzie wyliczony od całości dochodów łącznie z tymi zagranicznymi.
                  Tak bedzie prawidłowo. pozdrawiam
      • ritten Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 24.04.06, 11:30
        dziękuje za odp.
        i mam jeszcze jedna wątpliwosc..co z kwota płacona na National Insurance??
        czy ja odliczm od należnego podatku kwalifikujac jako składke zdrowotna...czy
        wogóle nie zwracam sobie nią głowy...i do zadnych obliczeń nie jest mi
        potrzebna??
        • Gość: Macw..l Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 12:03
          widzę,że masz taką sytuację jak ja. ja też dostałem zwrot w marcu. A gdzie
          zrealizujesz swój czek. To korzystne,ze kwotę podatku można doliczyć do
          dochodów zagr., ja myślałem, ze bedzi etrzeba calosc zwrocic US.
        • Gość: kiki Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:00
          Niestety kwoty ubezpieczenia NA PEWNO nie możesz nigdzie odliczyć. Obecne przepisy o podatku dochodowym od osób fizycznych pozwalają na odliczenie tylko ubezpieczeń o których mowa w naszej - polskiej Ustawie o ubezpieczeniach i dlatego właśnie nie można ich odliczać.
          Oczywiście ktoś zaspał i powstała sytuacja kiedy Polacy pracujący w Polsce mają prawo odliczac obowiązkowe ubezpieczenia a Polacy pracujący za granicą NIE.

Doprowadza to do sytuacji, że mało że nie można ich odliczyć to jeszcze płaci się od nich podatek !!!!
          • Gość: kiki Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:04
            możecie skorzystać z tego druku do wyliczenia sum potrzebnych do PIt
            arkusz otwiera sie programem Open Office który można pobrać stąd:
            Wpisuje się tylko daty otrzymania funtów kwoty brutto i podatek w funtach
            na drugiej zakładce daty diet i wysokość reszte arkusz wylicza sam
      • Gość: PIT 36 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 21:53
        Witam to znowu ja (założyciel watku), już dawno mnie tu nie było. Podatek
        obliczony, ale nie wiem w które pozycje PIT-a mam powpisywać te wszystkie
        kwoty. Pomoże mi ktoś życzliwy?
        • Gość: kiki Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 22:54
          Przychod PIT 36 poz. 73 a podatek w poz. 165 tylko , ze najlepiej to wypełniac na programie Pit-y 2005 wtedy w pozycje 165 wpisuje się w pojawiającym sie okienku przychód angielski, zapłacony podatek a program sam ustala sumę / w przypadku jesli posiadało sie równiez przychody w Polsce / możliwego do odliczenia podatku zapłaconego w Anglii.
          Jeśli dochodów w Polsce nie było wtedy cały zapłacony w Anglii podatek figuruje w poz. 165.
          • Gość: PIT 36 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 23:30
            a skąd ściągnąć taki program? I jescze mam pytanie:jak pracowałem na pełen etat
            i jednocześnie w tym samym czasie miałem pracę na pół etatu (2-3 dni w tyg) i
            mam razem 4 formularze p45, bo przez ten okres miałem 3 pół etatowe prace i
            jedną pełnoetatowa, to nadal liczę 102,25zł za każdy miesiac. dzięki.
            • Gość: kiki Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob IP: 62.50.80.* 25.04.06, 10:00
              www.ips-infor.com.pl/sms/index_pity2005.php program jest tutaj
              Jak chodzi o koszty uzyskania to:
              www.pit.pl/pages/i/214.php tu masz o kosztach uzyskania myślę, że można by sie pokusić o naliczenie tych z dojeżdzaniem / to i tak bezsens / tj 127,82 zł miesięcznie z każdego zatrudnienia, nie więcej jednak niż 1.533,84 zł w roku.
              To cytat z tej strony wyżej podanej.
              "Pracownik, który zawarł z jednym zakładem więcej, niż jedną umowę o pracę, traktowany jest dla celów ustalenia kosztów uzyskania przychodu tak, jak osoba, która zawarła wiele umów o pracę z różnymi zakładami pracy. Zatem z każdego stosunku pracy przysługiwać będą pracownikowi koszty uzyskania przychodu."
      • Gość: PP Dlaczego NIE zamierzam zapłacić podatku!!!! IP: *.torun.mm.pl 25.04.06, 13:31
        Dlaczego nie zamierzam zapłacić podatku od dochodów uzyskanych w Anglii?

Latem 2005 roku wyjechałem do pracy w Anglii. Po powrocie okazało się, że muszę
        zapłacić podatek od tego, co zarobiłem za granicą. Gdybym przeleciał samolotem
        o jedno maleńkie Morze Irlandzkie dalej, polski fiskus nie miałby żadnego prawa
        do moich pieniędzy zarobionych za granicą. Ale cóż, wylądowałem w Liverpoolu a
        nie w Dublinie i stąd pojawił się problem. W ciągu studenckich wakacji
        zarobiłem brutto około 3500£, tak więc teraz powinienem zapłacić w Polsce ok.
        2300 zł podatku. Nie zamierzam jednak tego uczynić, a oto dlaczego:
        1. W Anglii zapłaciłem podatek. Co prawda dostałem całkowity zwrot
        podatku, który tam zapłaciłem, ale nie wynikało to z tego, że brytyjski fiskus
        nie pobiera podatków od obywateli innych państw. Dostałem zwrot ponieważ
        tamtejsza skarbówka uważa, że dochody przeze mnie uzyskane są tak małe, iż nie
        mają ochoty zabierać mi ani pensa (innymi słowy nie przekroczyłem kwoty wolnej
        od podatku). Tak więc zgodnie z tamtejszymi realiami (inne niż w polsce koszty
        życia), cała kwota którą zarobiłem powinna zostać przejedzona, a nie oddana
        fiskusowi.
        2. Stąd wynika kolejna przyczyna, dla której nie zamierzam płacić podatku…
        Mianowicie, koszt życia w Anglii jest inny niż w Polsce tak jak inne są zarobki
        i podatki. Jeśli zarobiłbym 5000£, to zapłaciłbym tam 10% podatku, natomiast w
        Polsce zapłaciłbym aż 19%. Przeprowadźmy więc następującą symulację: Polski
        obywatel jedzie poszukać pracy do Londynu, zarabia tam najniższą stawkę i po
        dziesięciu tygodniach pracy wraca do Polski. Ile przywozi? Może się zdarzyć, że
        nie będzie miał nawet 500 zł. w swoim portfelu. A ile będzie musiał zapłacić w
        Polsce podatku? Ponad 1080 zł. Skąd te kwoty? Przypuśćmy, że nasz bohater
        zarabia tygodniowo 220£ (nie przekroczy więc kwoty wolnej od podatku – nie
        płaci zatem ani pensa podatku w Anglii). Na co wyda pieniądze: 20£ bierze
        ubezpieczenie społeczne, 100£ tygodniowo kosztuje w Londynie mały pokój, 25£ -
        koszt transportu miejskiego; wyżywienie i telefony to będzie około 35£. To są
        standardowe londyńskie koszty życia. Czyli zostaje naszemu rodakowi co tydzień
        ok. 40 funtów, a za cały okres (10 tygodni) 400£. Nie zapomnijmy jednak o
        innych kosztach: dojazd do Anglii o powrót do Polski – łącznie minimum 100£,
        ciuchy do pracy – koszt ok. 30£, pierwszy tydzień (okres szukania pracy) – ok.
        170£ (należy pamiętać, że wydaje się wtedy znacznie więcej na telefony, prasę i
        komunikację miejską). Nie wspominamy o rozrywce (bo niby czemu Polak ma się
        bawić? – zapyta polska sakrbówka…), ale załóżmy nieprzewidziane wydatki:
        minimum 20£. Ile w sumie przywiezie nasz bohater do Polski z wakacyjnej pracy:
        80£ (czyli ok. 440 zł). Fiskus natomiast zażąda (jak wspominałem) ok. 1080zł
        (nie uwzględniam niekorzystnego spadku ceny funta!). Skąd wziąć te pieniądze?
        No właśnie – nie wiem.
        Oczywiście większość Polaków lepiej wychodzi na zarobkowym wyjeździe do Anglii
        (na przykład mieszkają w tańszym mieście – gdzieś na prowincji), jednak
        powyższy przykład pokazuje, że polska skarbówka każe nam płacić podatek
        kompletnie nie uwzględniając innych realiów panujących za granicą (koszt pracy,
        na jaki zgadza się Urząd Skarbowy, to 102,2 zł miesięcznie – czyli ok. 4,5£
        tygodniowo). Owszem – istnieją diety, które można odliczyć od podatku (wynoszą
        po 32£/dzień), ale w całym roku przysługuję ich tylko 30 (a przecież rok ma 365
        dni!!!).
        3. Nie zamierzam zapłacić omawianego podatku również z tego powodu, że
        uważam za niesprawiedliwe i nierówne traktowanie obywateli, kiedy jedni mogą za
        granicą zarabiać i rozliczać się tylko z miejscowym fiskusem (patrz: Irlandia,
        Hiszpania, Niemcy, Francja, Włochy itd.), a inni obywatele za niewłaściwy wybór
        kraju (np. Wielka Brytania, Holandia, Belgia) są zmuszeni do płacenia haraczu w
        Polsce od zarobków za granicą. Nie ma żadnego uzasadnienia dla takiego
        nierównego traktowania obywateli.
        Swoim artykułem chciałbym zachęcić Polaków w podobnej sytuacji do zbiorowego
        obywatelskiego nieposłuszeństwa w tej sprawie. Nie można bowiem godzić się na
        tak absurdalne i niesprawiedliwe prawo jakim jest podwójne opodatkowanie! Mam
        też nadzieję, że Minister Finansów podejmie wreszcie jakąś mądrą decyzję:
        zmieni to absurdalne prawo i zwolni Polaków pracujących za granicą z obowiązku
        zapłacenia w Polsce podatku od zagranicznych zarobków (istnieje przepis
        umożliwiający podjęcie takiej decyzji).

P.S. Nie podpisałem się imieniem i nazwiskiem pod tym listem, gdyż nie
        chciałbym, aby odwiedził mnie pracownik Urzędu Skarbowego…
        • Gość: Dżin Re: Dlaczego NIE zamierzam zapłacić podatku!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:55
          tylko,ze niestety prawo nie działa wstecz:(
          • Gość: do Dzina Re: Dlaczego NIE zamierzam zapłacić podatku!!!! IP: 130.228.229.* 26.04.06, 10:20
            niby w jakim celu to prawo miałoby działac wstecz. Liczy się stan faktyczny który można udowodnić, więc stan faktyczny chyba nie istnieje wstecz o co ci chodzi ??? pisz konkretnie.
        • Gość: sibith nie musiales sie podpisac ale masz racje IP: 212.244.168.* 10.05.06, 18:31
          okey ale zostawiles numer IP i mac
          • Gość: Old Re: nie musiales sie podpisac ale masz rac IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 19:38
            Nr IP się zmieniają a MAC....właśnie dostarczono do firmy dwa kopmpy z
            IDENRTYCZNYM MAC....zmieniłem na przypadkowy...
      • onika27 Re: Rozliczenie podatku-krok po kroku-pomóżmy sob 02.05.06, 22:04
        niestety rozliczeni 1600 w plecy i niech sie sprobója przyczepic to zrobie taka
        rozpier... ze mni9e popamietaja to moj apatat cyfrowy poszedł sie cwierkac mam
        nadzieje ze ten cholerny kraj da mi spac spokojnie ;((((
      • noteb krok ZEROWY 10.05.06, 21:40
        krok ZEROWY

likwidujemy w p..zdu wszystko co mamy w 4 RP i zrzekamy się obywatelstwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka