Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Staz z UP a praca

IP: *.aries.com.pl / 195.136.186.* 04.04.06, 00:35
    Witam!Chciałem zapytać jak to jest ze stażem. Czy ktoś kompetentny może mi napisać czy to prawda, iż podczas studiów mogę dorabiać maksymalnie do 3 miesięcy jeżeli chcę mieć staż z Urzędu Pracy? Proszę o podanie jakiegoś linku do ustawy lub czegoś co by na to wskazywało. I jeszcze jedno czy liczy się każda umowa do tych 3 miesięcy czy tylko niektóre(np. umowa zlecenie, o dzieło itp)?
    Obserwuj wątek
      • Gość: urz. Re: Staz z UP a praca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:35
        Są różne prawdy:) Teoretycznie nie ma takiego przepisu (obecnie), że osoba nie
        mogła przed stażem pracować. W praktyce stosuje się zalecenie (ale to tylko
        zalecenie) ministerstwa o tym właśnie 3 miesięcznym okresie pracy. W sumie i
        tak wszystko pozostawiono do dyspozycji starosty (czytaj dyrektora PUP)
        Pozdrawiam
        • Gość: UP Re: Staz z UP a praca IP: 82.139.42.* 04.04.06, 15:31
          Aktualnie skierowanie do odbycia stażu może otrzymać również osoba posiadająca
          doświadczenie zawodowe. Jeszcze do niedawna brak doświadczenia zawodowego
          (wspomniane 3 m-ce max)byl jednym z warunków otrzymania skierowania. Jednak na
          dzień dzisiejszy staż może podjąć również osoba, ktora podejmowała wcześniej
          jakąkolwiek pracę zarobkową(umowa zlecenie, umowa o dzieło, umowa o pracę)ale
          aktualnie jest zarejestrowana jako osoba bezrobotna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka