Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przygotowanie zawodowe

IP: *.gizycko.mm.pl 18.04.06, 22:51
    Witam
    Mam wykształcenie wyższe Matematyka Finansowa. Stazu nie mialam ze wzgledu na
    pobyt poza Polska. Teraz jedyna mozliwościa zdobycia praktyki jest własnie
    przygotowanie zawodowe(jestem długotrwale bezrobotna-12 miesiecy). Zdazyłam
    sie zorientować,ze musi to byc stanowisko zupełnie inne niz wyuczony zawód.
    Dodam ze obecnie studiuje zaocznie Finanse i Bankowosc.
    Zastanawiam sie jakie prace moge podjać a jakich nie. Kobiety w Urzedzie
    Pracy udzielały mi rożne informacje. jedna powiedziala ze moge szukac np. w
    ksiegowości, druga ze nie ze wzgledu na studia zaoczne w tym kierunku.
    Czy ktos sie orientuje jak to w koncu jest???
    Dziekuje za wszelkie informacje i pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kasia Re: Przygotowanie zawodowe IP: *.gizycko.mm.pl 19.04.06, 10:10
        Czy nikt z forumowiczow sie nie orientuje w temacie??
      • radek_pln Re: Przygotowanie zawodowe 19.04.06, 10:23
        Rozumiem że
        1. jesteś absolwentką
        2. nie masz żadnego doświadczenia zawodowego
        3. szukasz obecnie pracy i studiujesz zaocznie
        4. chcesz się dowiedzieć w jakich branżach mogłabyś próbować szukać pracy
        5. chcesz się dowiedzieć w jakim kierunku się dokształcić

Nie rozumiem co rozumiesz przez przygotowanie zawodowe i dlaczego stanowisko
        miałoby być zupełnie inne niż wyuczony zawód i dlaczego miałoby to być jedyną
        możliwością zdobycia praktyki.
        Nie rozumiem czemu studia zaoczne miałyby Ci przeszkadzać w szukaniu pracy w
        księgowości.

Wydaje mi się że jeśli bardzo dobrze sobie radzisz w sprawach statystyki z
        wykorzystaniem komputera to możesz też np. próbować w ośrodkach badania opinii,
        działach analitycznych zajmujących się przetwarzaniem danych lub innych gdzie
        takie umiejętności są potrzebne. Zawsze to jakaś opcja.

Pozdr,
        Radek
        • Gość: Kasia Re: Przygotowanie zawodowe IP: *.gizycko.mm.pl 19.04.06, 10:48
          Mieszkam w małej miejscowosci, wiec mam mniej mozliwosci niz w wiekszym miescie.
          Licencjata zrobilam w 2002 roku, nie mam wec mozliwosci zrobienia stazu. szukam
          pracy w Ksiegowosci, w finansach juz od pazdziernika ale za kazdym razem ta
          sama spiewka-"nie ma pani zadnego doswiadczenia, ani nawet praktyk czy stazu
          absolwenckiego". Jedyna oferta pracy jaka dostałam to ptaca sezonowa na kasie
          biletowej-praca po 10 godz dziennie przez 7 dni w tyg za marne pieniadze.
          Szukam pracy ktora by nie interesowała. I jedynym rozwiazaniem jest
          organizowane przez UP przygotowanie zawodowe-6 miesiecy pracy za 466zł(status
          bezrobotnego)- jest to podobne do stazu tylko dla osob długo bezrobotnych i
          powyzej 25 roku zycia. Jest tylko jeden warunek odbycia przygotowania
          zawodowego a mianowicie musi to byc przygotowaie w zupełnie innym kierunku niz
          zdobyte wykształcenie. I tu własnie pojawia sie muj dylemat , jak pisałam
          wczesniej. A manowocie kobiety w UP roznie mowia i sama juz nie wiem. Na
          studiach licencjackich nie mialam nic z Ksiegowosci. Obecnie na studiach
          zaocznych zdobywam wiedze w tym kierunku.Wiaze swoją przyzłosc jako ksiegowa- w
          przyszłosci głowna księgowa-to mnie ciekawi.I nie wiem czy na przygotowanie
          zawodowe moge isc do ksiegowosci. Panie w UP mowia raz tak a raz ze nie
          I wez tu badz madry. One siedza tylko i kawke popijaja. NIe sa w stanie
          udzielic konkretnej odpowiedzi, z reszta nie pierwszy raz.
          • Gość: urz. Re: Przygotowanie zawodowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 12:03
            No to moge pocieszyć, ze nikt nie wie dokładnie:) Nawet z Ministerstwa
            przychodzą takie jakieś dziwne wyjaśnienia. Także nic nie poradzę zależy to co
            dany dyrektor PUP uzna za zdobycie nowych kwalifikacji. Ja bym radził
            zaryzkować jeżeli jest pracodawca, który Panią przyjmie to niech składa wniosek
            imienny na Pani nazwisko. Ewentualnie zostaje jeszcze rozmowa z dyrektorem PUP
            lub kierownikiem Działy Rynku pracy.
            Pozdrawiam
      • Gość: paka77 Re: Przygotowanie zawodowe IP: 217.153.224.* 19.04.06, 13:13
        1) Zgadzam sie z przedmówcą radek_pln
        2) Jeśli czujesz się dobra w matematyce finansowej, statystyce itp - aplikuj do
        firm typu "SAS Institute", czy używających narzędzi Statistica/SPSS. W warunkach
        warszawskich dostaniesz za to na początku niewiele ~4000 brutto, ale po dwóch
        latach będzie to co najmniej 2x tyle.
        3) Naprawdę duże pieniądze w tej dziedzinie: banki inwestycyjne w Londynie.

PP
      • losiu4 Re: Przygotowanie zawodowe 19.04.06, 13:28
        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Witam
        > Mam wykształcenie wyższe Matematyka Finansowa.

ano, modna nazwa.

> Stazu nie mialam ze wzgledu na
        > pobyt poza Polska. Teraz jedyna mozliwościa zdobycia praktyki jest własnie
        > przygotowanie zawodowe(jestem długotrwale bezrobotna-12 miesiecy).

to pomaga, ale nie jest WK znalezienia pracy :)

> Zdazyłam
        > sie zorientować,ze musi to byc stanowisko zupełnie inne niz wyuczony zawód.

no nie... a gdzie tak napisano?

> Dodam ze obecnie studiuje zaocznie Finanse i Bankowosc.

chwali sie, że masz chęć do nauki. Mam nadzieję, że nie robisz tego na
        zasadzie "sztuka dla sztuki"

> Zastanawiam sie jakie prace moge podjać a jakich nie.

oj, najróżniejsze... od kasy w hipermarkecie począwszy przez jakieś urzędnicze
        czy inne biurkowe stanowiska (np. w banku) po prezesurę czy założenie własnej
        firmy. Nie ma przeszkód, no może poza pracami, gdzie wymagane są pewne
        certyfikaty czy uprawnienia.

> Kobiety w Urzedzie
        > Pracy udzielały mi rożne informacje. jedna powiedziala ze moge szukac np. w
        > ksiegowości, druga ze nie ze wzgledu na studia zaoczne w tym kierunku.

sama widzisz... wychodzi na to, że nie ma co słuchać kobiet w PUPie, bo
        najwyraźniej one same nie bardzo wiedzą o co biega

> Czy ktos sie orientuje jak to w koncu jest???

jest tak, że zarówno możesz podczepic się gdzies w ksiegowości jak i pracę poza
        tą działką znaleźć :)

Pozdrawiam

Losiu
        • Gość: karina Re: Przygotowanie zawodowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 12:07
          ja wlasnie znalazlam sobie firme w ktorej bede odbywac przygotowanie zawodowe.
          przygotowanie zawodowe mozesz odbyc tylko na stanowisku innym niz masz
          wyksztalcenie (a wiec ksiegowosc u Ciebie odpada) poniewaz celem przygotowania
          jest zdobycie nowych kwalifikacji. idziesz do firmy i pytasz czy mozesz u nich
          odbyc przygotowanie zawodowe w dziale ksiegowosci ale prosisz by na wniosku
          wpisali , ze chca Cie przyjac na stanowisko: informatyk lub pracownik biurowy.
          wiekszosc firm nie robi zadnych problemow, maja darmowego pracownika przez
          kilka miesiecy. powodzenia, aha lepiej sie pospiesz bo pozniej UP moga nie miec
          pieniedzy, a zalatwianie formalnosci troche trwa. Musisz znalezc firme, dac im
          formularze do wypelnienia, oni odsylaja formularz do UP, pozniej zbiera sie
          komisja, ktora rozpatruje wnioski (komisja zbiera sie raz w miesiacu, tak jest
          w moim miescie). w moim przypadku cala procedura trwala poltora miesiaca.
          • Gość: Aga Re: Przygotowanie zawodowe IP: *.wlanet.wla.pl 21.07.06, 15:17
            To chyba jakieś nieporozumienie
            Sama byłam na przygotowaniu zawodowym z UP w zeszłym roku.
            1 nie trzeba mieć ukończonych 25 lat ja miałam 24
            2 jestem księgową, ukończyłam studia wyższe a także robiłam kursy Samodzielnego
            księgowego w Zrzeszeniu księgowych właśnie z zakresu rachunkowości, księgowości
            i finansów i na przygotowaniu zawodowym byłam na stanowisku księgowej
            3 nie byłam długotrwale bezrobotną
            4 Przygotowanie zawodowe różni się od stażu tylko tym,że ta druga forma jest
            dostępna dla osób które już wcześniej pracowały nie ważne na jakim stanowisku,
            ja miałam za sobą kilka umów zlecenia, natomiast staż jest dla tych którzy nie
            mają żadnego doświadczenia zawodowego (słyszałam jednak że to zależy od UP są
            takie które kierują na staż osoby już wcześniej pracujące)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka