zorbi1 07.06.06, 08:28 Głupota Fair Play poraża. Równie dobrze można dać małpie brzytwę. Żal mi po prostu tych biednych ludzi, których obsługiwać będą kretyni, a później trzeba będzie ich z bagna wyciągać. Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: aaa BRAWO PIS - dość kliki dzieci adwokatów i radców IP: *.244.158.34.rzeszow158.tnp.pl 07.06.06, 08:38 Jestem prawnikiem znam biegle dwa języki obce szkoliłem się poza granicami kraju osiągałem dobre wyniki na studiach aktualnie piszę doktorat - w Rzeszowie nie było możliwe dostać się na aplikację adwokacką bądź radcowską - reguła było że tylko Ci z układami się dostawali często bardzo mizerni studenci - dziś są adwokatami i radcami również mizernymi. To pokazuje obłudę ludzi którzy twierdzą że po otwarciu dostępu do zawodu jakość usług spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius kłamco 07.06.06, 09:36 W grudniu 90% zdających na aplikację adwokacką zostało przyjętych. Tylko Ciebie skrzywdziła klika? Za dwa tygodnie jest egzamin PAŃSTWOWY na aplikację - nie zdajesz, bo też boisz się układów? Gość portalu: aaa napisał(a): > Jestem prawnikiem znam biegle dwa języki obce szkoliłem się poza granicami > kraju osiągałem dobre wyniki na studiach aktualnie piszę doktorat - w Rzeszowie > > nie było możliwe dostać się na aplikację adwokacką bądź radcowską - reguła było > > że tylko Ci z układami się dostawali często bardzo mizerni studenci - dziś są > adwokatami i radcami również mizernymi. To pokazuje obłudę ludzi którzy > twierdzą że po otwarciu dostępu do zawodu jakość usług spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
galb_a A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 10:01 Przecież na prawie i medycynie każdy się zna. Himalaje głupoty. W tzw. Fair play zagnieździła się grupa popapranych nieuków. Ich pomysły, w tym projekt słynnej już i obowiązującej (poza przepisami uznanymi przez TK za niekonstytucyjne) ustawy, nie dzwią, że ich autorzy nie dostali się na aplikacje. Oto idea PiS i Fair Play. Skoro nie mamy oleju w głowie, by dostać się na aplikacje to aplikacje zlikwidować (bo ten komentowany projekt oznacza de facto likwidację aplikacji). Tylko patrzeć, jak zaczną ekstermionować ludzi o miłej powierzchowności. :) Spójrzcie na liderów PiS, a przyznacie mi rację, że to realna groźba. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
beret_moherowy Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 11:20 galb_a napisał: > Przecież na prawie i medycynie każdy się zna. Himalaje głupoty. W tzw. Fair > play zagnieździła się grupa popapranych nieuków. Ich pomysły, w tym projekt > słynnej już i obowiązującej (poza przepisami uznanymi przez TK za > niekonstytucyjne) ustawy, nie dzwią, że ich autorzy nie dostali się na > aplikacje. Oto idea PiS i Fair Play. Skoro nie mamy oleju w głowie, by dostać > się na aplikacje to aplikacje zlikwidować (bo ten komentowany projekt oznacza > de facto likwidację aplikacji). Tylko patrzeć, jak zaczną ekstermionować ludzi > o miłej powierzchowności. :) Spójrzcie na liderów PiS, a przyznacie mi rację, > że to realna groźba. ;) Odezwał się specjalista ,jestem pewny że średnio bystry ale ambitny i uczciwy młody prawnik zapędzi w kozi róg tych adwokacików naciągaczy.Ostatnio miałem sprawe w której jak się okazało obie strony z wyjątkiem adwokatów chciały się dogadać,ze stratą dla adwokatów 1,5 godz 1000$.Brawo PIS więcej takich ustaw a wy adwokaci uczć się prawa i praw wolnego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: shag to należało wypowiedziec pełnomocnictwo IP: *.nfz / *.vlan302.shrike.lubman.net.pl 07.06.06, 11:48 i sie dogadać, bronił ktoś? czy taki jak ty śpiec nie wie co to pełnomocnictwo? Odpowiedz Link Zgłoś
galb_a Re: to należało wypowiedziec pełnomocnictwo 07.06.06, 12:05 Ależ beret_moherowy ściemnia. Pod beretem też moher. Jestem radca prawnym i wiem, co potrafi (a właściwie czego nie potrafi) absolwent prawa. PiS szyje coś znowu pod nową kampanię i jak widać "ciemny lud" (cytuję za Jackiem Kurskim) to kupuje. Ps. 1. Teraz czekam na wielki powrót felczerów. Ps. 2. Jestem ciekaw, czy beret_moherowy dałby sobie wykonać operację trepanacji czaszki przez felczera? Czemu nie, przecież lekarze i prawnicy to oszuści i są w układzie. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark A może klienci zadecydują czy wolą was czy ich ??? 07.06.06, 13:05 A może klienci zadecydują czy wolą was czy ich ??? No i poza tym wolny rynek. Pozdro! galb_a napisał: > Ależ beret_moherowy ściemnia. Pod beretem też moher. Jestem radca prawnym i > wiem, co potrafi (a właściwie czego nie potrafi) absolwent prawa. PiS szyje coś > znowu pod nową kampanię i jak widać "ciemny lud" (cytuję za Jackiem Kurskim) to > kupuje. Ps. 1. Teraz czekam na wielki powrót felczerów. Ps. 2. Jestem ciekaw, > czy beret_moherowy dałby sobie wykonać operację trepanacji czaszki przez > felczera? Czemu nie, przecież lekarze i prawnicy to oszuści i są w układzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sabała Re: A może klienci zadecydują czy wolą was czy ic IP: *.48-210-81.netia.com.pl 07.06.06, 15:30 nie przejmuj się, hieny zawsze bronią swego łupu, wszak zwierzyny mało, wymaganie życiowe hien duże, a tu na horyzoncie szykuje stadko głodnych sępów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jajo_safjana Najlepszy A_d_v_o_k_a_t Jest z Jaj :)))))) IP: *.try.wideopenwest.com 07.06.06, 23:20 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: drugie_jajosafjana Re:Najlepszy A_d_v_o_k_a_t Jest z Jaj :))) IP: *.try.wideopenwest.com 07.06.06, 23:22 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aniaktóraśtam Re: A może klienci zadecydują czy wolą was czy ic IP: *.chello.pl 12.07.06, 23:11 Ciekawe w jaki sposób ? Może gdybyś nie pozjadał wszytskiech rozumów wiedziałbyś, że adwokacie i radcowie nie mogą się reklamować. Więc co mają zrobić twoim zdaniem, aby rynek ich zweryfikował ? Ostatnio przez 3 miesiące wyciągalam klientkę z klopotów, ktorych by nie miała gdyby nie poszła po radę do "prawników" z tytułem absolwenta. Dziewczyna ma zajęta hipotekę, pensję i skargę o wznowienie. Chciałbyś być na jej miejscu ? Trzymaj z niedouczonymi prawnikami-będziesz szybko na jej miejscu. odpowiedzialność cywilna i karna to nie jest pole dla prób i błędów bez żadnej kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: doradca Re: to należało wypowiedziec pełnomocnictwo IP: *.vianet / *.viamedica.pl 08.06.06, 12:47 a może skończy się branie 1000zł i niestawianie się w sądzie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lazi Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? IP: *.icpnet.pl 08.06.06, 00:48 1000 dolarów, a może napisz jeszcze 10.000 albo więcej. Zgadzam się z tym że ustawa IUS GOSIEWSKI to produkt sfrustrowanej grupy byłych studentów prawa którzy z powodu obiektywnego braku wiedzy nie dostali sie na aplikacje. Znam mnóstwo ludzi którzy dostali sie na aplikacje bez "pleców". Wystarczy spojrzeć na wszystkich tych tęgich krzykaczy żeby zorzumieć że to karierowicze bez krzty polotu którzy na plecach Ziobry chcą powołać dla siebei nową korporacje. I te komentrarze: gwarantujemy że będziemy nie do zagięcia....po pół roku praktyki.Chciąłbym zobaczyć miny tych wszystkich którzy teraz tak głośno krzyczą kiedy posypią sie skargi na doradców. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dora Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? IP: *.mpec.krakow.pl / *.mpec.krakow.pl 07.06.06, 13:33 Ponoć cnota krytyki się nie boi Nie wiem dlaczego jest tyle złości w czynnych prawnikach, dobry prawnik w kolporacji czy poza nią będzie dobrym. Czyżby jednak nie byli tacy dobrzy? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 13:49 Wyobraź sobie, że ciężko pracujesz przez 5-6 lat studiów. Potem zdajesz egzamin, zostajesz aplikantem. Kilka lat ciężko pracujesz za jakieś nędzne grosze jako aplikant. Potem zdajesz Bardzo ciążki egzamin. A potem jakiś palant, który z najwyższym trudem skończył studia jest w identycznej pozycji, jak Ty. Oczywiście to jest słuszne i sprawiedliwe, prawda? Wolny rynek Was oceni? Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:21 > Wyobraź sobie, że ciężko pracujesz przez 5-6 lat studiów. Potem zdajesz > egzamin, zostajesz aplikantem. Kilka lat ciężko pracujesz za jakieś nędzne > grosze jako aplikant. Potem zdajesz Bardzo ciążki egzamin. A potem jakiś > palant, który z najwyższym trudem skończył studia jest w identycznej pozycji, > jak Ty. Oczywiście to jest słuszne i sprawiedliwe, prawda? Wolny rynek Was > oceni? Wyobraź sobie, że jesteś z rodziny prawniczej. Przez studia jakoś przepłynąłeś, w końcu środowisko jest niewielkie, a kruk krukowi oka nie wykole. Tzn były pewne problemy ze zdaniem egzaminów na studia, ale ciocia Ania z Gdańska coś zainterweniowała u dziekana i przyjęli ze względu na trudną sytuację rodzinną. Z aplikacją też nie było wielkich problemów, w końcu wujek Jurek nie skrzywdziłby krewniaka. I juz miał być skok na dużą kasę a tu... liberalizują rynek. I jeszcze się może okazać że ten burak z wiochy której nazwy nawet nie pamiętam, którego rodzice są... rolnikami zarobi więcej niż ja - prawnik z dziada pradziada!! Też bym się wkurzał. ;-) A z innej beczki - to nie jest dobry argument. W imię tego argumentu moja babcia mogłaby oprotestować istnienie samochodów - bo ona musiała do szkoły chodzić 6km piechotą. przykład może głupi, ale chyba tym lepiej ilustruje jak bezsensowne jest takie rozumowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:30 A więc sytuacja, gdy ktoś dochodzi do czegoś bardzą ciężką pracą i bez jakiejkolwiek protekcji a kto inny - kuchennymi drzwiami jest normalna i uczciwa? Odpowiedz Link Zgłoś
psycholognistykutas Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:33 Uczciwie to jest gdy nie ma drzwi frontowych i kuchennych, ale jedne, dość szerokie, by się nie trzeba było zbytnio tłoczyć pod nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek a konkretnie? 07.06.06, 14:46 A trzeba? Ubiegłoroczny egzamin na aplikację adwokacką był humorystycznie prosty. Zdało go 90% zdających, bo trzeba było się baaaaardzo postarać, żeby nie iodpowiedzieć na tak banalne pytania. Jest to egzamin, państwowy, testowym, anonimowy. czego jeszcze chcesz? Jak można te gigantyczne wrota jeszcze bardziej poszerzyć? I po co? Żeby zmieściły się jełopy, które studia skończyły w 8 lat albo ze średnią 2,9? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: r.pr Re: a konkretnie? IP: *.wardynski.com.pl 08.06.06, 14:19 ubiegloroczny egzamin adwokacki dowodzi cos zupelnie innego, tj. jezeli egzamin jest organizowany na zdrowych zasadach to wiekszosc go zdaje. Natomiast ubiegloroczny egzamin na aplikacje radcowska byl tak trudny ze 90% go oblalo - czego to dowodzi - ze nadal nie mozna wypracowac sytemu rownego dla wszystkich, jasnych i klarownych zasad, ktore spowoduja, ze absolwent prawa idzie na egzamin i nie czuje sie oszukany (chociazby fakt ze w zeszlym roku za egzamin konkurosowy na aplikacje placilo sie 849 zl a w tym roku 400 zl - czyzby ceny tak spadly, a jezeli nie to jest to bezpodstawne wzbogacenie SP kosztem kandydujacych - czyz nie?). Czy tez chcesz mi powiedziec ze 90% zdajacych na radcowska to durnie? :) Ponadto, zauwaz ze egzamin koncowy korporacyjny adwokacki na nowych zasadach zdalo bodajze 6 czy 8 osob na 70-80 zdajacych (cos w tym kontekscie sa liczby oddsylam do NRA) wsrod nich byli doktorzy prawa i ludzie ktorzy od lat praktykuja w kancelariach ale nie mogli sie dostac przez lata na aplikacje bo albo byli rowni i rowniejsi, albo byla reforma i nie bylo naboru itd. Reasumujac, jest to zenujace ze zamiast stworzyc jeden samorzad tworzy sie trzeci, jest to zenujace ze mamy rzad ktory nie jest w stanie przeprowadzic gruntownej reformy podstaw sprawiedliwosci w tym kraju w taki sposob, ze zdajacy egzamin maja zagwarantowana jasna i uczciwa sciezke do prawa wykonywania zawodu - przez tyle lat od roku 1989. Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: a konkretnie? 08.06.06, 21:07 Gość portalu: r.pr napisał(a): > ubiegloroczny egzamin adwokacki dowodzi cos zupelnie innego, tj. jezeli egzamin > > jest organizowany na zdrowych zasadach to wiekszosc go zdaje. Jako żywo większość oblała. Natomiast większość zdała egzamin WSTĘOPNY na aplikację. To dla Ciebie jedno i to samo? Jesteś w dobrym towrzaystwie. Dla ministra też i dla większości dziennikarzy. > Reasumujac, jest to zenujace ze zamiast stworzyc jeden samorzad > tworzy sie trzeci, jest to zenujace ze mamy rzad ktory nie jest w stanie > przeprowadzic gruntownej reformy podstaw sprawiedliwosci w tym kraju w taki > sposob, ze zdajacy egzamin maja zagwarantowana jasna i uczciwa sciezke do prawa > > wykonywania zawodu - przez tyle lat od roku 1989. Z tym natomiast trudno się nie zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:40 > A więc sytuacja, gdy ktoś dochodzi do czegoś bardzą ciężką pracą i bez > jakiejkolwiek protekcji a kto inny - kuchennymi drzwiami jest normalna i > uczciwa? Nie. Ale my nie mówimy o takim przypadku. Mówimy o przypadku zawodu w którym nie ma konkurencji, panuje straszny nepotyzm, a ceny usług są nieproporcjonalne do ich wartości. Rozwiązaniem tego problemu wg większości klientów wydaje się być liberalizacja rynku. Ci którzy ów zawód uzyskali używają różnych argumentów przeciwko, co jest całkiem zrozumiałe - nikt nie chce zarabiać mniej. Oczywiście, że ci którzy właśnie kończą aplikację mieli pecha. Ale nie bardzo rozumiem, dlaczego całe społeczeństwo miałoby płacić na tych kilkuset pechowców. Czepiłbym się jeszcze określenia 'kuchennymi drzwiami'. Dla mnie ono dużo lepiej pasuje do tej części palestry która praktykuje teraz, a źródłem jej sukcesu jest posiadanie krewnych prawników, niż ci którzy wg ZDROWYCH zasad zostaną prawnikami w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:50 entropia napisał: > > A więc sytuacja, gdy ktoś dochodzi do czegoś bardzą ciężką pracą i bez > > jakiejkolwiek protekcji a kto inny - kuchennymi drzwiami jest normalna i > > uczciwa? > > Nie. > > Ale my nie mówimy o takim przypadku. Mówimy o przypadku zawodu w którym nie ma > konkurencji, W zawodzie adwokata nei ma konkurencji? Czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz? Czy zdajesz sobie sprawę jakie problemy ma początkujący adwokat w Warszawie, Krakoiwe, Lublinie, Wrocławiu, żeby w ogóle wejść na rynek? Skąd masz te sensacyjne wiadomości o "braku konkurencji"? > Ci którzy ów zawód uzyskali używają różnych argumentów przeci > wko Nawet nie zauważyłaś, że otwarcie już dawno nastąiło a wraz z nim liberalizacja? Co tu jeszcze liberalizować? Nie ma ograniczeń w świadczeniu pomocy prawnej przez kkażdego absolwenta (dzięki wyrokowi TK). Nie ma od kilku lat żadnych limitów miejsc na aplikację (też diżeki wyrokowi TK). Egzamin wstępny jest państwowy, testowy, anonimowy, w zeszłym roku humorystycznie łatwy. Wystarczy przyjść i zdać. Co tu jeszcze "liberalizować"? jest jakaś rejonizacja? Nie możesz sobie swobodnie wybrać spośród dziesiątek a w dużych miastach SETEK adwokatów, radców, prawników niekorporacyjnych? Kto Ci broni? , co jest całkiem zrozumiałe - nikt nie chce zarabiać mniej. > Oczywiście, że ci którzy właśnie kończą aplikację mieli pecha. Ale nie bardzo r > ozumiem, dlaczego całe społeczeństwo miałoby płacić na tych kilkuset pechowców. > > > Czepiłbym się jeszcze określenia 'kuchennymi drzwiami'. Dla mnie ono dużo lepie > j pasuje do tej części palestry która praktykuje teraz, a źródłem jej sukcesu j > est posiadanie krewnych prawników, niż ci którzy wg ZDROWYCH zasad zostaną praw > nikami w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
galb_a Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:37 Najlepszym sposobem, by dostać się na aplkacje i je ukończyć jest wytężona praca. Nie pochodzę z rodziny prawniczej (podobnie jak WSZYSCY moi koledzy i koleżanki z aplikacji), a jestem radcą prawnym. Bierz się zatem kolego do nauki. I nie daj sobie wody zrobić z mózgu, bo pisowskiej agendzie Fair Play nie chodzi, byś miał dostęp do wolnego zawodu prawniczego (masz i miałeś ten dostęp), tylko o Twój głos w wyborach samorządowych i później do parlamentu. I jeszcze jedno. Nie dziwi Cię, że Ziobro ograniczył ilość miejsc na aplikacje sędziowskie. On miernota już się wpisał na listę adwokatów. Odpowiedz Link Zgłoś
galb_a Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:28 Oceni. Ale i ile wcześniej szkody uczynią partacze. To tak jak z PiS. Za 3 lata nie będą rządzić, a w międzyczasie szkody narobią wiele. A można było w ogóle na nich głosować? Można było. Wystarczyło przyjrzeć się programowi oraz życiorysom liderów. I nie głosować na miernoty, które z tej miernoty uczyniły cnotę, nazywając ją uczciwością. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:31 Obsesyjnej antylnteligenckości towarzyszy u PiS kult miernoty. Wraca peerelowskie BMW - bierny, mierny ale wierny. To jest zaplecze PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
psycholognistykutas Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:39 Szkody? Zabawne. Przecież oni wezmą głównie to, czego wy się nie dotykacie, proste, niewiele warte sprawy, na które wasze ceny są zaporowymi. Ja wiem, że tak naprawdę boicie się, że po niedługim czasie ci, którzy się w tej drobnicy sprawdzą zaczną wam dobre zlecenia wyjmować, ale nie pieprzcie o szkodach, bo te mogą równie dobrze - i tak się dzieje zresztą - wyrządzić prawnicy po aplikacjach. Pierwszy z brzegu przykład jaki mi się przypomniał, to radca pewnej spółdzielni, który o terminie rozprawy - jak sam powiedział - zapomniał, skutkiem czego jego pracodawca, (a za tym tysiące ludzi) dostał w plecy 1,5 mln zł. Ja wiem, że on nie zapomniał, tylko w łapę wziął, ale naprawdę nie pieprz o szkodach, bo może ci dzieci w przedszkolu uwierzą, ale ktoś pobieżnie nawet zorientowany to już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:52 psycholognistykutas napisała: > Szkody? Zabawne. Przecież oni wezmą głównie to, czego wy się nie dotykacie, > proste, niewiele warte sprawy, na które wasze ceny są zaporowymi. Jak z pewnmością wiesz, dzięki wyrokowi TK KAŻDY absolwent może świadczyć podsatwową pomoc prawną. I nie o tym jest ta dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
psycholognistykutas Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:56 Aha, to ty mi w takim razie powiedz, o czym jest ta dyskusja, bo to chyba nie ja o tych szkodach zacząłem. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 15:01 O tym, że grupa nieuków i kombinatorów, dla których nawet banalnie prosty egzamin państwowy jest za trudny pragnie dostać możliwość wejścia do zawdou adwokata kuchennmi drzwiami. Odpowiedz Link Zgłoś
psycholognistykutas Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 15:05 Próbujesz chyba zostać mistrzem w udawaniu, że nie wiesz o co jesteś pytany. Napiszę ci to, jak mówią niektórzy "drukowanymi literami" - SZKODY. Skup się na tym i postaraj się w następnym poście nie pisać o drukowanych literach tylko o wskazanym przeze mne problemie się wypowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
millkaa3 Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:36 Jasne. Długo nad tym myślałeś? Znam to środowisko. Pracuje jako doradca prawny /nie radca/. Udzielem porad prawnych jako wolontariusz i prywatnie. I wiesz co wielu ludzi skarży się na tych z tą obleczoną wieloma latami "harówki" aplikacją. Siedzą takie ważniaki w swoich kancelariach i biorą wielką kasę za każde głupie pismo. Widziałam niejedno pismo procesowe, ktore wyszło spod ich pióra. Jestem dwa lata po studiach, ale przykładowo moje odwołanie o niebo lepiej wyglada niż takiego radcy, który nie potrafi zachować odpowiedniej formy pisma, a jeżeli chodzi o treść... Chyba zagladał do kodeksu ostatni raz na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
galb_a Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 14:45 Gratuluję kwalifikacji i dobrego samopoczucia. Dlaczego uogólniasz? Bywają dobrzy i słabi fachowcy wśród radców prawnych. Jak to w każdym zawodzie. Gwarantuję Ci, że jak dostaniesz się na aplikację (piszesz dobre pisma procesowe, masz szanse) staniesz się gorącym zwolennikiem prawniczej samorządności. Pozdrawiam i 3mam kciuki, by tym razem Ci się powiodło. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hyazinth Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? IP: *.vianet / *.viamedica.pl 08.06.06, 13:00 brawo milka mam dokładnie takie same doświadczenia, a wiesz co mnie najbardziej śmnieszy że często radcy nie potrafią pisać poprawnie po polsku fenomen: miałem w ręku akt notarialny w którym przenoszono własność nieruchomości pod warunkiem zawieszającym, oto do czego doprowadzono Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hyazinth Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? IP: *.vianet / *.viamedica.pl 08.06.06, 12:52 wyobraź sobie że kończysz studia i przez 3 lata zapieprzasz w urzędzie za 900 brutto naprawiając błędy radcy prawnego który robi wszystko na odwal bo i tak ma wiecęj klientów niż może obsłużyć, świetnym kancelariom obsługującym wielki biznes nic nie zaszkodzi, a pożal się boże radcom (którzy o zmianach w aktach prawnych dowiadują się z prasy) czas pokazać co to znaczy konkurencja Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus BRAWO BRAWO !!!! 07.06.06, 13:43 Nareszcie ktoś rozwali tą klikę !!!!! Brawo PIS !!!! A najlepsze będzie teraz słuchanie bandy jedynie słuszynch prawników którzy nagle zaczną okazywać troskę o biednych ludzi i o jakość usług. LOL !!!!! No bo wiadomo, konkurencja i liberalizm jest OK, no chyba że dotyczy nas, bo wtedy to już konkurencja nie jest taka OK i należy się troskać o "jakość". Już widać na tym forum jak pieklą się w bezsilnej złości i jak plują na PIS bo tylko to im pozostało :) to cieszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
tifosi18 Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 15:30 Nie rozumiesz intencji? Nie mam w rodzinie prawników, a takie właśnie studia sobie wybrałem ponieważ to moje marzenie.Na przeszkodzie stoi moja determinacja (może jej zabraknąć) i nieczuciwy dostęp do zawodu.Pomysły PiSu nie są doskonałe, nie jestem ich wyborcą ale z śrdowiskiem adwokatów, radców etc. trzeba zrobic porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 15:33 Wybrałeś prawo a nawet nie wiesz, że egzaminy na aplikacje są państwowe i śmiesznie proste? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 16:10 krwawy.zenek napisał: > Wybrałeś prawo a nawet nie wiesz, że egzaminy na aplikacje są państwowe i > śmiesznie proste? No na radcowską tak śmiesznie prosty to ten egzamin wcale nie był. Choć oczywiście był jak najbardziej "zdawalny". Aha, tak na marginesie to nie liczyłbym na to, że egzamin na adwokacką będzie w tym roku równie łatwy co w zeszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: A może w ogołe zlikwidować wydziały prawa? 07.06.06, 16:22 jurek7 napisał: > > No na radcowską tak śmiesznie prosty to ten egzamin wcale nie był. To prawda. I zawierał mnóstwo błędów (co najmniej 11 pytań było błędnych). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: radca Re: kłamco IP: 5.6.2R* / *.nokia.com 07.06.06, 10:16 tia... Po zdanym egzaminie PANSTWOWYM wymagana jest praktyka. Ciekawe czy Jaworski (z TYCH Jaworskich) ma miejsce w kancelarii dla Kowalskiego, czy trzyma go dla synka,ktory nota bene zaiste byl prymusem na roku. Bez praktyki, to ... sam wiesz... Wpis na liste aplikacyjna to 8-10k , taaaak. Mozna wziac kredyt, prawda? A oplaty roczne za aplikanture? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elvis Każdy debil posłem PiS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 12:08 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: janek Re: kłamco IP: *.dhcp.mant.nc.charter.com 07.06.06, 15:00 Co ty mowisz czlowieku-korporacje teraz robia jeszcze gorsza rzcz niz wczesniej bo zobaczyly ze mozna jeszcze wiecej zarobic na ludziach-przyjmuja 90% -kazdy bedzie placil po 4 tys za rok i potem i tak zda z nich 4% tak jak bylo wczesniej!!!!!!!!!!! NIC SIE NIE ZMIENIŁO kolego tylko kasa sie zmieni bo wiecej zarobia korporacje a ludzie z nadzieja ze sie dostali myślą ze to juz koniec ich problemow!!! BŁĄD-nie zdacie egzaminow i bedziecie mieli o wieeelee mniej pieniazkow w portfelu Odpowiedz Link Zgłoś
camediaz Kwadratura koła 07.06.06, 15:20 Coś zmienić może tylko rewolucja. Na rewolucję się nie zapowiada, więc zmian nie będzie. Zadna kasta nie odda bez walki posiadanych przywilejów. Trybunał Konstytucyjny broni obowiązujacego prawa, albo raczej czegoś co nazywa prawem. Co to za "prawo"? Prawo powszechnie odczuwane jako niesprawiedliwe przez młodych prawników, architektów, lekarzy i przedstawicieli innych zawodów sztucznie blokujacych dopływ świeżej krwi. Prawo, które jest zmieniane tak szybko, że nawet prawnicy za nim nie nadążają, prawo, któe jest stanowione w ostatniej chwili, ustawiane pod określone grupy intersu. Taki ustawodawca nie zasługuje na szacunek, takie państwo nie zasługuje na szacunek. Burdel i prywata w polsce był, jest i będzie. Choćby nawet sejm w preambule stwierdził inaczej a kilku pierdzacych dziadków, czyli tzw. trybunał konstytucyjny potwierdził. Żałosny kraj bez przyszłosci. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek coś ci się musiało pomylić 07.06.06, 15:34 camediaz napisał: > Coś zmienić może tylko rewolucja. Na rewolucję się nie zapowiada, więc zmian nie > będzie. Zadna kasta nie odda bez walki posiadanych przywilejów. Trybunał > Konstytucyjny broni obowiązujacego prawa Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: coś ci się musiało pomylić 07.06.06, 15:35 krwawy.zenek napisał: > camediaz napisał: > > > Coś zmienić może tylko rewolucja. Na rewolucję się nie zapowiada, więc zm > ian > nie > > będzie. Zadna kasta nie odda bez walki posiadanych przywilejów. Trybunał > > Konstytucyjny broni obowiązujacego prawa Właśnei TK stwierdził, że niektóre przepisy obowiązującego prawa (lex Gosiewskiego) są niekonstytucyjne. Dał czas do końca grudnia na ich poprawienie. Jeżeli zabierasz głos w tej dyskusji, dobrze by było, gdybyś przynajmniej wiedział o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kryminalistyka1 Re: kłamco 11.07.06, 16:08 No fakt tylko jaki procent był ludzi z plecami, a jaki bez.Proszę o odpowiedź.Wtedy możemy dyskutować.Pozdrawiam.Podejrzewać można ,że 98,9% to ludzie plecaki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hahaha Re: BRAWO PIS - dość kliki dzieci adwokatów i rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:07 za moich czasów w Rzeszowie na doktorat "nie było miejsc". Znajadowały sie przeważnie jak studia kończył ktoś z tzw. "swoich". Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark W demokracji mogą być tańsze usługi prawnicze 07.06.06, 10:37 W demokracji mogą być tańsze usługi prawnicze. Patrz przykład chociażby Holandii. W Polsce obecnie korporacje prawnicze są w wielu przypadkach: - zbyt drogie - nie konkurencyjne - skorumpowane - nieefektywne - stosujące zasadę "rodzinności" i znajomości. Czyli krótko mówiąc jakiś rodzaj monopolu. To zawsze boli gdy się trzeba w imię wolności, równości i demokracji dzielić z innymi zyskami i, w wielu przypadkach, łatwą dużą kaską za niewiele roboty. Gość portalu: aaa napisał(a): > Jestem prawnikiem znam biegle dwa języki obce szkoliłem się poza granicami > kraju osiągałem dobre wyniki na studiach aktualnie piszę doktorat - w Rzeszowie > > nie było możliwe dostać się na aplikację adwokacką bądź radcowską - reguła było > > że tylko Ci z układami się dostawali często bardzo mizerni studenci - dziś są > adwokatami i radcami również mizernymi. To pokazuje obłudę ludzi którzy > twierdzą że po otwarciu dostępu do zawodu jakość usług spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bbbbb Re: BRAWO PIS - dość kliki dzieci adwokatów i rad IP: *.devs.futuro.pl 07.06.06, 11:55 Racja. W tzw pokoju adwokatów w sądzie udzielane są porady prawne. Kilka lat temu skorzystałam z tego. Za 7 minut "porady" zapłaciłam 100 zł. Z porady tej wynikało tylko to,że mam zgłosić się do prywatnej kancelarii pana adwokata, króry mi jej udzielał. Nie uzyskałam żadnych konkretów na temat interesujacej mnie sprawy, z rozmowy nie wynikło zupełnie nic poza stratą stówki. Nie dowiedziałam się NICZEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: BRAWO PIS - dość kliki dzieci adwokatów i rad 07.06.06, 11:58 mój były szef miał jeszcze lepszą sytuację. jego prawnik trafił do szpitala, zadzwonił, spytać się o zdrowie. potem okazało się, że ów prawnik wystawił mu rachunek za tamtą rozmowę :D Odpowiedz Link Zgłoś
zorbi1 A może po prostu niedouk jesteś ? 07.06.06, 15:44 Bo w tym roku na aplikację radcowską i adwokacką dostać się było bajecznie łatwo... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: janek Re: BRAWO PIS - dość kliki dzieci adwokatów i rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 18:08 Kolejny beznadziejnie głupi pomysł PISu. Ta ustawa jest im potrzebna nie tylko by mamić młodych ludzi i obiecywać im przysłowiowe gruszki na wierbie ale przede wszystkim aby taki tłuk jak Przemysław Edgar Gosiewski - ten od pamiętnych filipinek mógł gdy wreszcie przestanie być posłem zostać adwokatem. Swoją drogą ciekawe gdzie on studiował prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ja Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 08:39 Wszyscy, którzy nie mają koneksji rodzinnych w adwokackich korporacjach, to kretyni? Tak można zrozumieć Twój post. Im więcej wolnego rynku, tym lepsza jakość usług. "Regularnym" adwokatom to tylko pomoże... wyciągnąć się z epoki PRL-u i wejść w wolny, skuteczny rynek. Pozdrawiam. > Głupota Fair Play poraża. Równie dobrze można dać małpie brzytwę. Żal mi po > prostu tych biednych ludzi, których obsługiwać będą kretyni, a później trzeba > będzie ich z bagna wyciągać. Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 08:58 Reakcja na wyniki PAŃSTWOWEGO egzaminu końcowego adwokackiego i radcowskiego sprzed kilku tygodni okazała się błyskawiczna - teraz to już żadnych egzaminów nie będzie potrzeba. Wyszło szydło z worka - to nie korporacje prowadzące egzaminy są fair, to same egzaminy są zbędne... Brawo ! A do tej pory można było się łudzić, że stada kompetentnych magistrów tylko czekają na szansę uczciwego egzaminu. A jak przyszło co do czego - to ilu zdało ? 8 % podchodzących w całej Polsce (dane za bodajże Polityką) ? Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tacyt Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.Teleadreson.com.pl 07.06.06, 10:04 Władze korporacji na każdym kroku chcą wykazać głupotę Ziobry i Gosiewskiego. I to był jeden z powódów takich a nie innych wyników egzaminu. Ministerstwo układało pytania, ale odpowiedzi oceniała korporacja! Bardzo dobrze, że jest ten projekt, dobrze, że zwiększy się konkurencja na rynku. I niech nikt mi nie mówi, że istnienie konkurencji obniża jakoś usług, bo to tylko znaczy, że nie zna elementarza ekonomii. Sędziowie Trybunału Konstytucyjnego znają całe akty prawne chroniące konkurencję, stosowali je nie raz i dobrze wiedzą, dlaczego konkurencja na rynku jest korzystna. A w przypadku "ustawy Giosiewskiego" orzekli, że konkurencja obniży jakość. To tak, jakby orzekli, że Ziemia jest płaska!!! I co? Czy "elity opiniorwórcze" choć się skrzywiły? Tylko się oburzają i mówią, że Trybunału krytykować nie wolno! Tzw. "inteligencja", kiedy chodzi o dokopanie PiS-owi i "Kaczorom", automatycznie traci zdolność używania rozumu. Ot i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 10:10 >Ministerstwo układało pytania, ale odpowiedzi oceniała korporacja! Nieprawda. Komisja egzaminacyjna składała się, przynajmniej w Łodzi, z sędziów Sądu Apelacyjnego (wydziały karny i cywilny), profesorów prawa, 2 adwokatów (jednym z nich był Mec. Owczarek - również Sędzia Trybunału Stanu), prokuratora Prokuratury Okręgowej (albo Apelacyjnej, nie chcę wprowadzić w błąd) i chyba 1 przedstawiciela NRA. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomi_78 Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.chello.pl 07.06.06, 12:50 To tez jest pewien problem, przychodza na egzamin profesorkowie teoretycy i magluja z ogolnikow, a jak przychodzi do konkretnych zagadnien to sie nie odzywaja. To tez glupota, zeby dopuszczac profesorkow do takich egzaminow, to nie studia. A oni maja fajne podejscie nie zeby sprawdzic co umiesz ale zeby ci wykazac, ze nie umiesz. Profesorom juz dziekujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark TK jest zainteresowany zachowaniem status quo !!! 07.06.06, 10:44 Trybunał Konstytucyjny jest zainteresowany zachowaniem obecnego status quo !!! Dlatego nie dziwi jego opór w stosunku do propozycji zmian odnośnie dostępu do usług prawnych w Polsce (czytaj: limitowanie tego dostępu - zarówno w sposoby finansowe i nie-finansowe). Gość portalu: tacyt napisał(a): > Władze korporacji na każdym kroku chcą wykazać głupotę Ziobry i Gosiewskiego. I > to był jeden z powódów takich a nie innych wyników egzaminu. Ministerstwo > układało pytania, ale odpowiedzi oceniała korporacja! > Bardzo dobrze, że jest ten projekt, dobrze, że zwiększy się konkurencja na > rynku. I niech nikt mi nie mówi, że istnienie konkurencji obniża jakoś usług, b > o > to tylko znaczy, że nie zna elementarza ekonomii. > Sędziowie Trybunału Konstytucyjnego znają całe akty prawne chroniące > konkurencję, stosowali je nie raz i dobrze wiedzą, dlaczego konkurencja na rynk > u > jest korzystna. A w przypadku "ustawy Giosiewskiego" orzekli, że konkurencja > obniży jakość. To tak, jakby orzekli, że Ziemia jest płaska!!! I co? Czy "elity > opiniorwórcze" choć się skrzywiły? Tylko się oburzają i mówią, że Trybunału > krytykować nie wolno! > Tzw. "inteligencja", kiedy chodzi o dokopanie PiS-owi i "Kaczorom", > automatycznie traci zdolność używania rozumu. Ot i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asd Re: TK jest zainteresowany zachowaniem status quo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 11:03 TK nie jest zainteresowany zachowaniem status quo. Każdy student wydzialu prawa Uniwersytetu Warszawskiego to wie. :] Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark ??? 07.06.06, 11:09 ??? Gość portalu: asd napisał(a): > TK nie jest zainteresowany zachowaniem status quo. Każdy student wydzialu prawa > Uniwersytetu Warszawskiego to wie. :] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: prawnik Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 12:50 Człowieku, nie wiesz o czym piszesz. To nie władze korporacji oceniały egzaminy. W skład komisji egzaminacyjnej na 7 człomków tylko 2 jest przedstawicielami korporacji i żaden z tych 2 nie jest przewodniczącym komisji. W skład komisji wchodzą sędziowie, prokurator i przedstaiwciel nauki z wydziału prawa. I właśnie dlanego Sędziowie TK uznali niekonstytucyjność ustawy o adwokaturze - bo za mało członków samorządu zawodowego jest w komisji egzaminacyjnej. wynik egzaminu nie zależał od korporacji! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 13:13 Gość portalu: tacyt napisał(a): > Władze korporacji na każdym kroku chcą wykazać głupotę Ziobry i Gosiewskiego. I > to był jeden z powódów takich a nie innych wyników egzaminu. Co mają wspólnego władze korporacji z wynikami egzaminów? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 11:31 dean08 napisał: > Reakcja na wyniki PAŃSTWOWEGO egzaminu końcowego adwokackiego i radcowskiego > sprzed kilku tygodni okazała się błyskawiczna - teraz to już żadnych egzaminów > nie będzie potrzeba. Wyszło szydło z worka - to nie korporacje prowadzące > egzaminy są fair, to same egzaminy są zbędne... Brawo ! A do tej pory można > było się łudzić, że stada kompetentnych magistrów tylko czekają na szansę > uczciwego egzaminu. A jak przyszło co do czego - to ilu zdało ? 8 % > podchodzących w całej Polsce (dane za bodajże Polityką) ? Żenada... Od egzaminów to są chyba studia? Jeśli ktoś dostał już dyplom, to nie widzę żadnego sensownego powodu aby zabraniać komuś uprawiać wyuczony zawód. Resztę powinien wolny rynek weryfikować tak jak w większości innych zawodów. Przykładowo aby zawód informatyka uprawiać, to nawet studiów informatycznych nie trzeba mieć ukończonych. Chociaż sam jestem po takich studiach i konkurencję bardzo by ograniczył taki wymóg plus parę dodatkowych ciężkich egzaminów, wolę jednak aby tym zajmował się wolny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomi_78 Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.chello.pl 07.06.06, 12:58 Masz swieta racje, ale roznica jest taka, ze twoj rynek byl zawsze wolny wiec nikogo to nie dziwi, a prawnicy przyzwyczili sie do ograniczen. jednoczesnie zaden z nich szukajac informatyka nie chcialby trafic na ograniczenia, ktore oni sami ustanawiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark He, he - np. zawsze z Prokomu... 07.06.06, 13:06 He, he - np. zawsze z Prokomu... Gość portalu: tomi_78 napisał(a): > Masz swieta racje, ale roznica jest taka, ze twoj rynek byl zawsze wolny wiec > nikogo to nie dziwi, a prawnicy przyzwyczili sie do ograniczen. jednoczesnie > zaden z nich szukajac informatyka nie chcialby trafic na ograniczenia, ktore > oni sami ustanawiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek jaki "wyuczony zawód"? 07.06.06, 13:12 tbernard napisał: > Od egzaminów to są chyba studia? Jeśli ktoś dostał już dyplom, to nie widzę > żadnego sensownego powodu aby zabraniać komuś uprawiać wyuczony zawód. Absolwent studiów prawniczych NIE MA żadnego wyuczonego zawodu. Jest ok. 15 zawodów mniej lub bardziej prawniczych - studia NIE SŁUŻĄ do kształcenia sędziów, prokuratorów, adwokatów, rzeczników patentowych itd. Studia słu żą daniu ogólnych podstaw do każdego z tych zawodów. Odpowiedz Link Zgłoś
psycholognistykutas Re: jaki "wyuczony zawód"? 07.06.06, 14:31 Wiedziałem, że padnie taki durny argument. A co kolega powie na absolwentów politechnik uczelni ekonomicznych czy kogo tam jeszcze? Toż to przecież cała masa magistrów bądź magistrów inżynierów bez konkretnego zawodu. Może i im aplikację na specjalistów, programistów, kierowników, konsultantów, asystentów, dyrektorów czy kogo tam jeszcze zorganizować? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: jaki "wyuczony zawód"? 07.06.06, 14:33 psycholognistykutas napisała: > Wiedziałem, że padnie taki durny argument. To nie jest "durny argument" lecz konstatacja zupełnei oczywistego faktu. To jest obiektywny fakt - NIE MA żadnego "zawodu prawniczego" a studia prawnicze NIGDZIE NA SWIECIE nie służą kształceniu do jednego konkretnego zawodu. > A co kolega powie na absolwentów > politechnik uczelni ekonomicznych czy kogo tam jeszcze? Toż to przecież cała > masa magistrów bądź magistrów inżynierów bez konkretnego zawodu. Wręcz przeciwnie. Zdecydowana większość studiów wyższych daje konkretny zawód. A studia prawnicze nie dają. Nie miej o to do mnie pretensji - tak po prostu jest. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: @syndzia Re: jaki "wyuczony zawód"? IP: *.hsd1.il.comcast.net 07.06.06, 14:36 krwawy.zenek napisał: studia prawnicze NIGDZIE NA SWIECIE nie służą kształceniu do jednego konkretnego zawodu. Aha, w USA i owszem. Maly ten Twoj Swiat... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: jaki "wyuczony zawód"? 07.06.06, 14:53 Co Ty nie powiesz. W USA stsudia prawnicze służą kształceniu do wszelkich zawodów prawniczych? A to ciekawostka... A adwokatem w USA to sobie można zostać ot tak po prostu? Wystarczy studia skończyć? A na studia prawnicze w USA to tak sobie można prosto po szkole średniej? Nie ma potrzeby skończenia wcześniej innych studiów ? Ciekawe rzeczy piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
psycholognistykutas Re: jaki "wyuczony zawód"? 07.06.06, 14:51 No masz ci... Napisałem mu jak wół, że jest masa studiów nie daje konkretnego zawodu, przykłady podałem, a ten mnie cytuje nie w całości, bo mu tak wygodniej i mówi, że jest odwrotnie. Jak przedszkolak. Ty mi nie pisz jak dzieciak "moja prawda", bo to żadna polemika, tylko mi powiedz mądralo, jaki to niby konkretny zawód daje tytuł mgr ekonomii? Tylko proszę, nie mów, że ekonomisty bo się popłaczę ze śmiechu. A jak ci mało to się jeszcze nad inż. budownictwa zastanów. Zanim napiszesz, że budowlaniec, to sobie otwórz gazetę z ofertami pracy i popatrz jakich tam dziwnych zawodów poszukują. Żadna uczelnia jakoś do nich nie kształci chyba. Musi jakieś aplikacje porobili... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: jaki "wyuczony zawód"? 07.06.06, 14:55 psycholognistykutas napisała: > No masz ci... Napisałem mu jak wół, że jest masa studiów nie daje konkretnego > zawodu, przykłady podałem, To są jako żywo przykłady studiów, które DAJĄ zawód. W przeciwieństwie do studiów praniczych które nie dają Odpowiedz Link Zgłoś
psycholognistykutas Re: jaki "wyuczony zawód"? 07.06.06, 14:59 No niech ci będzie, nie warto dalej się przerzucać po przedszkolacku. Szkoda tylko, że nie potrafisz odpowiedzieć JAKI to konkretnie zawód te studia dają. Jak tak lubisz cytować to może moje pytanie zacytuj i na nie odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Popieram wolny zdrowy rynek usług prawnych w PL!!! 07.06.06, 10:39 Popieram wolny zdrowy rynek usług prawnych w Polsce !!! Gość portalu: Ja napisał(a): > Wszyscy, którzy nie mają koneksji rodzinnych w adwokackich korporacjach, to > kretyni? Tak można zrozumieć Twój post. > Im więcej wolnego rynku, tym lepsza jakość usług. "Regularnym" adwokatom to > tylko pomoże... wyciągnąć się z epoki PRL-u i wejść w wolny, skuteczny rynek. > Pozdrawiam. > > > Głupota Fair Play poraża. Równie dobrze można dać małpie brzytwę. Żal mi > po > > prostu tych biednych ludzi, których obsługiwać będą kretyni, a później tr > zeba > > będzie ich z bagna wyciągać. Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
bloody_ut Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 13:19 nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale musze powiedziec, ze wsrod studentow wpia uj jakos nie slychac lamentow ze nie dostana sie na aplikacje po ukonczeniu studiow. nie wiem jak jest na innych wydzialach, ale dla mnie to ma spore znaczenie. moze jeszcze nie znam realiow lub jestem mlody i glupi, ale wydaje mi sie ze ciezka praca i determinacja mozna sobie utorowac droge do takiego czy innego zawodu prawniczego. i od razu chce podkreslic: nie, nie jest tak ze na uj wszsycy (wiekszosc) studenci maja koneksje w palestrze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: as Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.chello.pl 07.06.06, 08:59 Ten Gomoła drąży i drąży temat, no no, tyle że to jego zachowanie zaczyna podpadać pod ostrą frustrację antyadwokacką. Jak się nie dało wejśc do korporacji to sam chce utworzyć inną korporację. Mamy już dziwoląg w postaci radców prawnych to teraz będą dodatkowo doradcy prawni a za rok zapewne quasi- rejenci, bo notariuszom też trzeba dowalić. Ehhh panowie panowie, leczcie kompleksy i frustracje u lekarzy a nie kosztem Polaków. Fachowcy.... hehehe dobre, nie do zagięcia najlepsze.... Gomoła.... :D Choć pomysł całkiem do przemyślenia, przyznaję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zizi Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:32 mam za sobą już kilkuletnia praktykę zawodową. Pracowałam w kancelarii adwokackiej, radcowskiej i komorniczej. Jedno zwróciło moją uwagę: aplikanci adwokaccy i radcowscy są bardzo źle przygotowani do wykonywania zawodu. Osobiście nie mam aplikacji. Nie zamierzam jej robić. Na dzień dzisiejszy jako zwykły prawnik wiem więcej niż niejeden aplikant. Czego to dowodzi? Sami sobie odpowiedzcie... Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 09:38 Gość portalu: zizi napisał(a): > mam za sobą już kilkuletnia praktykę zawodową. Pracowałam w kancelarii > adwokackiej, radcowskiej i komorniczej. Jedno zwróciło moją uwagę: aplikanci > adwokaccy i radcowscy są bardzo źle przygotowani do wykonywania zawodu. Najlepiej są przygotowan absolwenci? Albo ci którzy parzyli kawę w kancelarii i nigdy nie byli na sali sądowej? Skoro jesteś taka dobra dlaczego nie przystępujes do PAŃSTWOWEGO egzaminu, który sprawdzi Twoją wiedzę? > Osobiście nie mam aplikacji. Nie zamierzam jej robić. Na dzień dzisiejszy jako > zwykły prawnik wiem więcej niż niejeden aplikant. Czego to dowodzi? Sami sobie > odpowiedzcie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gramic Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:54 Poraża mnie obłuda pana Gomoły i innych działaczy na smyczy PISu. Pan Gomoła - nieudacznik który kilka razy oblał egzamin wstępny na aplikację - holuje za sobą gromadkę podobnych jemu nieudaczników albo cwaniaczków z których każdy ma usta wypełnione frazesami o klice, sitwie, mafii tudzież potrzebie wprowadzenia mechanizmów wolnego wynku w branży doradztwa prawnego. W całej tej demagogicznej argumentacji, świadomie lub nie, pomija się fakt, że świadczenie pomocy prawnej to rzemiosło które najpierw należy opanować pod okiem patrona a dopiero potem można ( co jest jak najbardziej słuszne) rywalizować na wolnym rynku usług prawniczych. Zgadzam się, że prawo powinno dopuszczać absolwentów do świadczenia pomocy prawnej w drobnych sprawach. Jednak wprowadzanie jakiegoś idiotycznego systemu licencji to zwyczajne mydlenie oczu ludziom. Naprawdę nie jest tak, że każdy absolwent może być profesjonalnym prawnikiem (zwłaszcza w sytuacji gdzie wydziały prawa co roku opuszczają tysiące często przypadkowych ludzi) i nie może być tak, że jego jakość będzie weryfikowana przez rynek kosztem poszkodowanych klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 12:01 > wydziały prawa co roku opuszczają tysiące często przypadkowych ludzi) i nie > może > być tak, że jego jakość będzie weryfikowana przez rynek kosztem poszkodowanych > klientów. To samo można powiedzieć o wielu innych zawodach. Dla przykładu dlaczego w ten sposób nie chronić dostępu do świadczenia usług informatycznych? Odnośnie tych tysięcy przypadkowych, to skoro przeszli ciężkie studia, to chyba nie są do końca przypadkowi? Chyba, że sugerujesz, że pracownicy uczelni za pieniądze a nie wiedzę promowali studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 13:15 tbernard napisał: > To samo można powiedzieć o wielu innych zawodach. > Dla przykładu dlaczego w ten sposób nie chronić dostępu do świadczenia usług > informatycznych? No właśnie. Albo lekarza. Naprawdę nie widzisz różnicy, czy tylko bawisz się w takie zabawne prowokacje intelektualne? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Każdy prawnik adwokatem 08.06.06, 09:18 Podejrzewałem, że z medycyną wyskoczysz. Spróbuję więc zejść do Twojego poziomu i powiem krótko: jesteś głupcem lub po prostu boisz się uczciwej konkurencji. Stawiam na to, że ta druga część alternatywy jest w większym stopniu zagęszczona prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomi_78 Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.chello.pl 07.06.06, 13:06 Jeszcze wazniejszy jest zawod piekarza, jak zle wypiecze chleb to moze ludzi potruc, wyslac ich na 5 letnie studia a potem na 3,5 roku aplikacji. To samo z mleczarzami i pracownikami ubojnii. Od nich przeciez zalezy zycie ludzkie. Stray nie badz ubludny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zizi Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:55 bo nie jest mi ona na dzień dzisiejszy potrzebna :) mam świetną pracę w dużej spółce (w której nie zajmuję się bynajmniej parzeniem kawy) i płacę, a dodatkowo swoją firmę prawną, która świetnie prosperuje :)Nie potrzebuję sprawdzać swojej wiedzy na egzaminie państwowym, bo podlega ona weryfikacji każdego dnia w pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hahaha Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:22 o bosz, prawnicy z dużych spółek. Rzeczywiście w większości to merytoryczne orły ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
r202 Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 09:55 > Osobiście nie mam aplikacji. Nie zamierzam jej robić. Na dzień dzisiejszy jako > zwykły prawnik wiem więcej niż niejeden aplikant. Czego to dowodzi? Sami sobie > odpowiedzcie... Dobrego zdania o sobie? A czy czegoś więcej - to trudno w oparciu o Twój post ocenić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 11:59 Jest to bardzo proste. Dlaczego nie można być prawnikiem poza korporacją? klient ma wybór: iść do prawnika z korporacji (podobno fachowca) ale droższego lub takiego z poza korporacji ale taniego, niekoniecznie gorszego. A państwo i korporacja i tak nie jest w stanie przepisami utrzymać odpowiedniego poziomu usług. Spowoduje to przynajmniej złamanie monopolu i obniżenie cen usług. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 13:18 fly8171 napisał: > Jest to bardzo proste. Dlaczego nie można być prawnikiem poza korporacją? Na przykład dlatego, że każdy kilent musi miec gwarancję poziomu udzielającego pomocy, nie mówiąc o takich drobiazgach, jak tajemnica zawodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 13:56 A teraz ma to zapewnione??? Z własnego doąwiadczenia wiem że nie. Zażalenie do okręgowej izby zostało odrzucone. Może jakieś inne argumenty????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rem Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.chello.pl 07.06.06, 14:29 bo taki tani zazwyczaj ma wiedze teoretyczną a salę sądową widziałe jedynie w amerykańskich filmach i nie ma pojęcia jak się nawet na niej zachować i jakie wnioski zgłaszać, widziałem to kilka razy jak dzieciaki po studiach bawiący się w stałe umowy zlecenia wystepowali, dno Odpowiedz Link Zgłoś
fly8171 Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 14:51 Ten mój był bardzo doświadczony ale niestety nieuczciwy Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 09:48 > Głupota Fair Play poraża. Równie dobrze można dać małpie brzytwę. Żal mi po > prostu tych biednych ludzi, których obsługiwać będą kretyni, a później trzeba > będzie ich z bagna wyciągać. Żenada... Wzruszony jestem, przyznam, tą bezinteresowną troską nad biednym klientem małpy z brzytwą... I tą altruistyczną chęcią (darmowego jak mniemam) wyciągania ludzi z bagna... Adwokaci to naprawdę złoci ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: koloratura1 Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.06.06, 10:14 entropia napisał: > > Wzruszony jestem, przyznam, tą bezinteresowną troską nad biednym klientem > małpy z brzytwą... Troska, jak troska; ja widzę w tym rozsądne ostrzeżenie. > I tą altruistyczną chęcią (darmowego jak mniemam) wyciągania ludzi > z bagna... > Adwokaci to naprawdę złoci ludzie. Wątpię, czy "altruistyczna", a na pewno "wyciąganie ludzi z bagna" nie będzie darmowe. Widzisz, ja miałam "przyjemność" mieć do czynienia z niekompetentnym adwokatem, choć z uprawnieniami, zdobytymi według wszelkich prawideł sztuki. Zapewniam Cię, że jego niekompetencja drogo mnie kosztowała. Czego to dowodzi? - Ano tego, że nawet "korporacyjni" adwokaci bywają kiepscy... Ale już strach pomyśleć, że rynek zaleją - wręcz z definicji - niedouczeni "doradcy z Bożej łaski"... Nie jestem pewna, czy ubezpieczenie zrekompensuje klientowi ewentualną stratę. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 10:23 Bolączki jak widzę dostrzegamy te same, wyciągamy tylko skrajnie rózne wnioski. Zgadzam się że: - obecny system rekrutacji wcale nie gwarantuje wysokiej jakości Nie zgadzam się że: - straty będą tak ogromne - w przypadku większości spraw przegrana NIE JEST zagrożona karą śmierci, a kiedy czytam broniących adwokatury to mam wrażenie że to właśnie próbują wmówić - problematyczne jest, czy w ogole będą straty - jakość usług i tak nie jest chyba super wysoka - czy wchodzenie do zawodu mniej douczonych ją pogorszy? wątpię - taki byle-jaki prawnik długo sobie nie popracuje (ludzie biorąc hydraulika zazwyczaj szukają rekomendowanego przez znajomych - nie wiem z jakiego powodu obrońcy adwokatury zawsze uważają, że w wypadku prawnika wybiorą najgorszego z możliwych) - złości mnie - i to bardzo - ta wspomniana wcześniej troska o los klientów. zaszkodzić klientowi może i elektryk i hydraulik i pracownik banku. więc dlaczego tak szczególną troską mają być otaczani klienci adwokata? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ano Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:49 Ano np dlatego że się jakiemus doradcy popieprzy czas na wniesienie odwołania w jednym trybie od czasu w innym i jego klient poniesie np ogromna stratę finansową jak na swoje możliwości, np straci mieszkanie, działkę, zlkicytują mu firme lub coś w tym stylu. Wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 10:53 > Ano np dlatego że się jakiemus doradcy popieprzy czas na wniesienie odwołania w > jednym trybie od czasu w innym i jego klient poniesie np ogromna stratę > finansową jak na swoje możliwości, np straci mieszkanie, działkę, zlkicytują mu Przepraszam, a nie ma w Polsce instytucji odwołania do sądu wyższej instancji? Czy też Pan Prawnik o tym nie wie? :D A tak btw, skąd wniosek że doradcy pieprzy się częściej? per analogia: - złe podłączenie instalacji elektrycznej może spowodować śmierć - złe podłączenie instalacji gazowej może spowodować śmierć (a tam, chciałbym zwrócić uwagę, nie ma instytucji odwołania się od wyroku ;-) ) Wystarczy? Udało mi się dowieść, że tylko syn elektryka może być elektrykiem? :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ano Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 11:00 Jeśli do mnie pijesz, to nie jestem prawnikiem. Po drugie, owszem sa odwołania, ale wiemy jak to jest z odwołaniami - sprawy toczą sie latami, a czesto po korzystnym wyroku nie ma juz czego odzyskiwac. nie udawaj, ze o tym nie wiesz. A po trzecie, czy ja gdziekolwiek napisalem, ze syn elektryka ma byc elektrykiem? Poza tym pierdzielisz czlowieku glupoty, bo nawet gazownicy i elektrycy maja swoj system uprawnien i licencji i byle kogo nie mozesz zatrudnic do zalozenia pieca gazowego albo pociagniecia linii sredniego napiecia. Doucz cie, glupku. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 11:08 > Po drugie, owszem sa odwołania, ale wiemy jak to jest z odwołaniami - sprawy > toczą sie latami, a czesto po korzystnym wyroku nie ma juz czego odzyskiwac. > nie udawaj, ze o tym nie wiesz. Jeżeli z tym swoim douczonym przez korporację adwokatem wygrasz to druga strona też może się odwoływać, a wtedy sprawy toczą się latami, a często po korzystnym wyroku nie ma już czego odwoływać, nie udawaj że o tym nie wiesz. Więc moim zdaniem nic tym argumentem nie dowiodłeś. Co najwyżej niesprawność i konieczność reformy systemu sądowniczego. Ale to chyba żadna nowość. > Poza tym pierdzielisz czlowieku glupoty, bo nawet gazownicy i elektrycy maja > swoj system uprawnien i licencji i byle kogo nie mozesz zatrudnic do zalozenia > pieca gazowego albo pociagniecia linii sredniego napiecia. To dlaczego na podobny system licencji (i weryfikacji umiejętności) nie chcesz się zgodzić w przypadku zawodów prawniczych? Zdaje się że w przypadku gazowników i elektryków i wybór jest większy i nepotyzm mniejszy. > Doucz cie, glupku. Mało że świetny prawnik, to jeszcze doskonały psychiatra? ;-). Dyskusji na takim poziomie nie chcę prowadzić. Z mojej strony EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zizi Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 11:14 miałam w pracy doświadczenia przykre z takim jednym APLIKANTEM, który nie mógł zrozumieć, iż odsetek od 31 września nie można naliczyć. Zrozumiał dopiero jak poprosiłam szefa do telefonu. Niestety nie wiedział co dalej z tym fantem zrobić...pewnie nie miał jeszcze tego na aplikacji...biedaczek. Mam nadzieję, że nie wszyscy aplikanci przedstawiają tak żenujący poziom wiedzy - podstawowej. Pozdrawiam prawnik. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Magda M. Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:58 Czy p. Gomoła zdawał teraz egzamin adwokacki? Zdaje się, że nabył do tego uprawnienia, pracując 5 lat przy stosowaniu prawa. Zakładam, że skoro forsuje teraz nową ustawę, to jeżeli przystepowal do egzaminu, to raczej go nie zdał. Czyżby egzamin był nie fair i ustawiony? Odpowiedz Link Zgłoś
contacttome Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 09:58 to dobry i odwazny ruch dobrze jest wprowadzac wolny rynek wszyscy na tym skorzystamy oczywiscie beda tez wpadki ale gdzie ich nie ma to co sie teraz dzieje na skostnialym rynku praniczym jest chore i wlasciwie sami sobie prawnicy zwdzieczaja takie traktowanie mogli sami sie troche otworzyc jako srodowisko i skanalizowac cisnienie ale za bardzo byli pewni swego tak ginie kazdy skostnialy uklad ja jako klient raczej sie z tego ciesze niz martwie i wcale nie bede korzystal z uslug prawnych laikow dzieki nic ceny spadna a ja sobie pojde do doswiadczonych firm jako klient ciesze sie zz to cisnienie zostalo sformalizowane pozdrawiam konrad Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: klaus Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:03 Każdy kowal ginekologiem - położnikiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bagi Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:24 WIWAT POLITECHNIKA ! My żeby wykonywać pracę w swoim zawodzie potrzebujemy 5 lat studiów :) Co wy przez te 5 długich lat na tych ciężkich studiach robicie? Zdobywacie jakieś praktyczne umiejętności? Czy tylko wkuwacie ? Słyszałem, że taki student prawa po 5 latach to nawet nie wie jak pozew wygląda. Rety julek - to wam naprawdę potrzebna jest ta aplikacja :)My mamy laborki i ćwiczenia. Wszystko trzeba zaliczać. Projektujemy, tworzymy - sami i w grupach. A może jakoś te wasze studia zmienić - żeby was czegoś uczyły więcej niż tylko teorii. Ja bym zwariował jakby mi ktoś kazał jeszcze raz tego samego się uczyć przez kolejne kilka lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 12 Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 13:01 Masz rację. jeżeli ta ustawa ma mieć jakikolwiek sens należałoby zacząć od zamiany systemu studiów, tak by przygotowywały także praktycznie w przeciwnym razie absolwenci będą się uczyć na klientach. Rynak może weryfikować przydatność pod warunkiem jednak, że podobnie jek na politechnice - osoba swiadcząca usługi na studiach zdobędzie wiedzę praktyczą. A skoro w obecnej sytuacji studenci prawa nie moga o tym marzyć - to wiadomo jaki sens ma ta ustawa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomi_78 Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.chello.pl 07.06.06, 13:17 Niestety to co piszesz to prawda, ale to dlatego, ze siedzi mnostwo pierdzieli profesorow, ktozry beda wykladac az dosmierci (ich albo studenta) i tak uczy sie historii i teorii prawa a nie praktyki. Ale na polibudach tez sa taki przedmioty. Wiekszoc informatykow, gdyby sie sami nie uczyli to nie mieliby pojecia o programach potrzebnych na rynku pracy, za to o kondensatorach wiedza duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dura lex Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.net85-168-106.noos.fr 07.06.06, 14:05 i dlatego nikt nie wpadnie na pomysl zebys dokonal przeszczepu serca, lub bronil oskarzonego ktoremu grozi kara smierci Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pk081 Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.chello.pl 07.06.06, 10:09 Wspaniały pomysł. Twórcy nie biorą jednak pod uwagę faktu, że w polskich realiach na studiach studenci prawa nagminnie ściągają i zdają "na słuchawkę". Efekt jest taki, że po 5 latach studiów delikwent nie umie wymienić nawet środków karnych ani nie wie co to dopozwanie. I teraz ma reprezentować kogoś przed sądem? Egzamin aplikacyjny i adwokacki to jedyna możliwa weryfikacja. Żeby nie było o układach: nie mam nikogo z rodziny, ani znajomego, który pracowałby w zawodzie prawniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 10:17 > [...]Efekt jest taki, że po 5 latach studiów delikwent nie umie wymienić nawet > środków karnych ani nie wie co to dopozwanie. I teraz ma reprezentować kogoś > przed sądem? Egzamin aplikacyjny i adwokacki to jedyna możliwa weryfikacja. To ciekawe. W innych zawodach świetnie weryfikuje to życie i konkurencja. Drodzy prawnicy. To może krótka informacja jak wygląda to w zawodach, gdzie Tato nie zapewnia że ewentualna konkurencja zostanie wykoszona na etapie rekrutacji. Jeżeli pracujesz źle - następny potencjalny klient wybierze kogo innego. Pracujesz sobie na opinię. Nie ma gwarancji stałego zatrudnienia do śmierci - bo jeśli będziesz byle jaki - wyprą Cię lepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ano Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:52 Jasne. to ja proponuję, żeby pierwszy lepszy swieżo upieczony absolwent medycyny dokonywał np rzeszczepu nerki czy operacji neurochirurgicznej. Poszedłbyś jeden z drugim się pokroić do takiego specjalisty lub wysłał do niego na operację bliską osobę? Ludzie, myślcie, to nie boli :/ Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 10:57 > to ja proponuję, żeby pierwszy lepszy swieżo upieczony absolwent medycyny > dokonywał np rzeszczepu nerki czy operacji neurochirurgicznej. I naprawdę każdy prawnik chodzi do świeżo upieczonego absolwenta medycyny a nie do uznanego specjalisty? Poza tym, czemu cały czas podajecie argumenty takiego ciężkiego kalibru, skoro większośc spraw to napisanie po raz tysięczny prostego pisemka? > Poszedłbyś jeden z drugim się pokroić do takiego specjalisty lub wysłał do > niego na operację bliską osobę? > Ludzie, myślcie, to nie boli :/ My myślimy. Do wykopania rowu możemy wynająć pierwszego lepszego żulika w okolicy, do remontu mieszkania wybierzemy już raczej kogoś poleconego. Rozumiem, że u Was konieczna jest do tego regulacja administracyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 13:23 Jeżeli chodzi Ci o pisanie prostego pisemka, to dzięki wyrokowi TK sprzed kilku lat KAŻDY ABSOLWENT MOŻE TAKIE PISEMKO NAPISAĆ. Tu w ogóle nie o takie rzeczy chodzi. Jeżeli potrzebujesz prostego pisemka - idź sobie do kazdego absolwenta a choćby i osoby, która nigdy prawa nie studiowała, jeżeli jej ufasz. Nikt Ci nie broni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: P.S.J. Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 20:29 Tu nie chodzi tylko o napisanie pisemka, od "doradcy prawnego" reprezentujacego cię przed sądem może zależeć m.in. wsadzenie klienta do pierdla z powodu błędu w sztuce, albo zabranie klientowi władzy rodzicielskiej nad jego dzieckiem. Jak dla mnie może być to bolesne co najmniej niczym zaszycie szmaty w brzuchu przez "chirurga" bez specjalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomi_78 Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.chello.pl 07.06.06, 13:21 A skad wiesz jak kupujesz chleb, ze nie piekl go swiezo zatrudniony praktykant? A jednak jesz, wiec prawnik na pewno wiekszej szkody ci nie zrobi, sam pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 13:26 Stopień skomplikowania świadczenia pomocy prawnej i pieczenia chleba jest porównywalny, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sabała Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.48-210-81.netia.com.pl 07.06.06, 15:43 więc myśl, sądzisz, że jest jakaś różnica, a nie kwestia szczęścia bez względu czy kroi cię stary konował czy młody ambitny. Jeśli myślisz, ze nie to stań w oko w oko z Religą i jego skalpelem i zwyczajową zawartością jego żołądka (40 procentową) bez zaplecza całej gromady młodych zdolnych. Współczuję. Wiekszość wspaniałych 'specjalistów" po 50tce nie bierze książki do ręki, a o nowych lekach mają nikłe pojęcie wynikające z pobieżnego przeczytania reklamowego foderu. Odpowiedz Link Zgłoś
eles55 Re: Każdy prawnik adwokatem 07.06.06, 14:06 W każdym zawodzie, gdzie w grę wchodzi bezpieczeństwo klienta są konieczne uprawnienia. ktoś tu porównywał studia prawnicze z inżynierskimi twierdząc, że inżynierowie wszystkiego uczą się na studiach. Nie jest to prawda np. w budownictwie, gdzie inżynier, aby móc sprawować funkcje kierownicze na budowie lub samodzielnie projektować, musi odbyć kilkuletnią praktykę w wykonawstwie i w biurze projektów, a następnie zdać dosyć trudny egzamin. Nie wiem czy powierzylibyście samodzielne projektowanie np. mostu czy hipermarketu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: klaus Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:25 nawet jeśli nie ściągają i uczą się pilnie to i tak po 5 latach studiów ma się tak naprawdę dopiero dobry początek do nauki stosowania prawa w praktyce Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: An Re: Każdy prawnik adwokatem IP: 195.116.254.* 07.06.06, 10:10 Uwierzcie mi to bardzo dobry pomysł wszyscu na tym zyskają, poszłam na prawo z pasji, a życie to wszystko zweryfikowało, bardzo chętnie wykonywałaby czysto prawniczy zawód, moja pasją było prawo rodzinne i znałam się na tym na prawdę dobrze, może jeszcze moje marzenia się spełnią Walczcie o to twórcy prjektu, trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ak65 Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.toya.net.pl 07.06.06, 10:25 Pomyślałaś jednak o tym dla ilu prawników “od prawa rodzinnego” jest miejsce w Bielsko-Białej? Zapewniam cię, że niewielu i że są to miejsca już zajęte. Ale cóż, każdy ma prawo do konfrontacji własnych wyobrażeń z rzeczywistością. Dlatego osobiście nie mam nic przeciwko temu aby taką korporację powołać. Podmioty świadczące usługi prawne są obecne na rynku od pewnego czasu i nikt ich z tego rynku nie usunie. Przynajmniej będą musiały się ubezpieczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
toskania8 opowieśc autobiograficzna- dość mitów !! 07.06.06, 10:16 Dostałam się na aplikację po znajomości, bo wtedy, kiedy ja kończyłam studia (dawno) nie było korporacji ani aplikacji korporacyjnych ani egzaminów na aplikacje. Była tylko konkurencja, kto ma lepsze układy. Dziś prowadzę sporą kancelarię. Zatrudniam trzech młodych radców. ŻADEN nie jest z rodziny prawniczej, po prostu nauczyli się, zdali, przeszli aplikację, zdali i są radcami. Pytałam jednego z nich ile na jego roku było osób z rodzin adwokackich albo radcowskich. NIKOGO. Mam też trzech aplikantów. Dokładnie ta sama sytuacja.Nikt nie jest z rodziny prawniczej. Więc to już chyba nie przypadek. A wyniki niedawnych państwowych egzaminów świadczą najlepiej o prawdzie mitu, że tylko po znajomości. Było iśc i zdać, tam juz znajomości nie było, ale trzeba było coś umieć, legitymacja Fair Play nie wystraczała. Więc szkoda tylko ludzi, którzy przez czyjąś nieudolnośc moga ponieść nieodwracalne staty. Ubezpieczenie odpowiedzialności ? No może. A zdajecie sobie sprawę, jak firmy ubezpieczeniowe wycenią ryzyko takich polis (wykupywanych indywidualnie, nie korporacyjnie, bo korporacje są be) i kogo będzie na nią stać ?? Tak się składa, że ja się nie boję konkurencji, wszystkim młodym życzę naprawdę dobrze, ale jak chcą skakać z pieca na łeb, to na własny koszt i ryzyko a nie nieswiadomych niczego klientów. Moja Babcia, bardzo mądra kobieta miała takie powiedzenie "Tanie mięso psy jedzą". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: as Re: opowieśc autobiograficzna- dość mitów !! IP: *.chello.pl 07.06.06, 10:32 całkowicie podzielam zdanie p. Mecenas. Ja byłem tez spoza układów i dostałem się za piątym razem na aplikację a wraz ze mną około 15 na 20 także spoza rodzin prawniczych. Wiadomo, że dzieci prawników mają łatwiej ale nie przekresla to możliwości dostania się ludzi spoza "kliki". Całą tę aferę rozpętali nieudacznicy wykazujący wyłacznie postawę roszczeniową. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yo no soy tonto Re: opowieśc autobiograficzna- dość mitów !! IP: 195.242.224.* 07.06.06, 10:36 a Ty uwazasz sie za udacznika bedac zmuszony to 5krotnego zdawania?? moze skoro zajelo CI to tyle czasu tzn ze sie nie nadajesz i teraz do kazdej sprawy bedziesz musial szykowac sie 5 razy dluzej.. przemysl to. zawod prawnika nie jest dla kazdego!"! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomi_78 Re: opowieśc autobiograficzna- dość mitów !! IP: *.chello.pl 07.06.06, 13:34 za 5 razem, czyli pare alt z zycia zmarnowane, szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: opowieśc autobiograficzna- dość mitów !! 07.06.06, 10:46 > Dostałam się na aplikację po znajomości, bo wtedy, kiedy ja kończyłam studia > (dawno) nie było korporacji ani aplikacji korporacyjnych ani egzaminów na > aplikacje. Czy Pani uważa się za dobrego prawnika? Mam nadzieję że nie, bo jeżeli tak, to niejako potwierdza Pani tezę, że system obecnie istniejący jest zły i należy go zmienić. Czy przez Pani niedouczenie ktoś został skrzywdzony? Jaka była największa szkoda poniesiona przez klienta w wyniku Pani niedouczenia? Zakładam, że możemy domniemywać, że nie jest Pani odpowiednio przygotowana do zawodu na podstawie argumentów broniących zamknięcia dostępu do zawodów prawniczych, w tym Pani własnych. Skoro Pani nie została zweryfikowana przez tak potrzebne, jak sama Pani pisze, przepisy dot. dostępu do zawodu, to rozumiem, że samym wykonywaniem przez Panią zawodu, czyni Pani potencjalnym klientom krzywdę? Przyznam szczerze że poraża mnie Pani hipokryzja. Z jednej strony przyznaje Pani, że dostała się Pani wg zasad gorszych niż proponowane (brak weryfikacji umiejętności - w tej chwili weryfikowałby to rynek), a jednocześnie stwierdza Pani, że takie zasady są konieczne. Czy to oznacza, że jest Pani wstyd za sposób dostania się do zawodu i źle się Pani czuje jako prawnik? A co do powiedzenia Pani babci - ludzie zazwyczaj jedzą to na co ich stać. Np szynkę mieloną za 5 złotych. I nie robią tego, dlatego że są niespełna rozumu, tylko dlatego że nie stać ich na lepszą. Ale rozumiem, że w przypadku prawnika nie mają wg Pani prawa do takiego wyboru. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomi_78 Re: opowieśc autobiograficzna- dość mitów !! IP: *.chello.pl 07.06.06, 13:24 Moze nie sa dziecmi prawnikow tylko lekarzy, bo na wymiane lekarze dopuscili do zawodu dzieci prawnikow, spytaj ich? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bb Re: opowieśc autobiograficzna- dość mitów !! IP: *.devs.futuro.pl 07.06.06, 14:21 A co Pani powie na to czy za 7 minut pogadanki w sądzie w tzw pokoju adwokatów opłata 100 zł to "tanie mięso dla psów". Pogadanki w czasie której zadawałam konkretne pytania, ale na żadne nie uzyskałam odpowiedzi, pan adwokat jeszcze w międzyczasie konsultował to z panią obok. Jedyne co uzyskałam to informacja, że mam się do niego zgłosić do kancelarii prywatnej. Ale cotam za stówkę to psy sporo dostałyby tego mięsa i na pewno korzyść byłaby większa niż z tej "porady" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: martens Re: opowieśc autobiograficzna- dość mitów !! IP: 195.94.211.* 07.06.06, 15:29 Zgadzam się w 100%. Sam dostałem się na aplikację radcowską za pierwszym razem, w "niesławnej" Warszawie bez żadnych koneksji ani znajmomości, podobnie jak większość moich kolegów. Znam kilka osób które się nie dostały - niektórym powinęła się noga, inni nie są zbyt bystrzy. Niestety, jak za Gomułki, PiS funduje nam powtórkę z dyktatury ciemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stefan z ciemnogro Kto pilnuje etyki adwokata? - korporacja:):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:17 Niech ktos mi wskaże przypadek,kiedy korporacja ukarała nieuczciwego adwokata,ktory olewał klienta? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: koloratura1 Re: Kto pilnuje etyki adwokata? - korporacja:):): IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.06.06, 10:30 Gość portalu: stefan z ciemnogro napisał(a): > Niech ktos mi wskaże przypadek,kiedy korporacja ukarała nieuczciwego > adwokata,ktory olewał klienta? Podobnie, jak "korporacja lekarska" nie jest skłonna karać lekarzy, a "korporacja nauczycielska" - nauczycieli, nawet i tych, którzy widentnie na karę zasługują... Ale czy z tego wynika, że dasz sobie zoperować wadę serca lekarzowi - interniście, któremu marzy się chirurgia kardiologiczna i który przez parę miesięcy "obijał się" po salach operacyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: demetr Re: Kto pilnuje etyki adwokata? - korporacja:):): IP: *.chello.pl 07.06.06, 10:34 Proszę zadzwonić do Okręgowej Rady Adwokackiej w Warszawie. tam Pan uzyska odpowiedź. W zeszłym roku ukarano klikunastu warszawskich adwokatów a znam wypadki wydalenia na stałe z adwokatury (osobiście znam takiego jednego adwokata). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Yankes Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.icpnet.pl 07.06.06, 10:18 Jeszcze jedna koorporacja ?????????? To nie jest dobre rozwiązanie!!! Należy stworzyć jedną korporację adwokacką, nigdzie w Europie oprócz Słowacji nie ma racdów prawnych. Oczywiście nowela powinna wprowadzić egzamin państwowy z udziałem przedstawicieli uniwersytetów, korporacji, ministerstwa sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: klaus Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:19 gdzie tu logika? FairPlay mówi "każdy po studiach prawniczych zna prawo i umie je stosować, nie dublujmy egzaminów" a zaraz potem "doradca prawny w sprawach karnych i rodzinnych będzie mógł występować po zdaniu trudnego egzaminu państwowego. Ma to chronic przed wyrządzeniem szkody klientowi" Primo: to w końcu dublować te egzaminy czy nie? Dlaczego "nie ufamy uczelniom" tylko w zakresie prawa karnego irodzinnego? Secundo: w innych sprawach można klientom szkodzić? Jeżeli problemem jest patologia w korporacji to chyba powinno się z nią walczyć a nie tworzyć kolejną korporację dla swoich Zamienił stryjek ORA na PISiora Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yo no soy tonto Re: Każdy prawnik adwokatem IP: 195.242.224.* 07.06.06, 10:30 a ja ucieklem do hiszpanii. tu mozna dobrze pokombinowac majac polskiego mgr prawa. zadnych aplikacji itd a jakos nikt nie narzeka na poziom uslug. a i wpadek nie ma i nikogo z bagna wyciagac nie trzeba. a jak juz jakis mierny adwokacina nabroi to nie borni go korporacja, tylko takowy delikwent ponosi konsekwencje swojej ignorancji. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: toyota Re: Każdy prawnik adwokatem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:40 napisz coś więcej jak tam jest w hiszpanii - ja też chcę wyjechać, bo mnie te władze polskie doprowadzają do szału swoimi pomysłami. Odpowiedz Link