alterpars 12.06.06, 07:03 A to dopiero poczatek jak sadze....no coz moze ciemny lud kupi polityke PiS. Mlodzi po studiach na pewno nie.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek2 Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjechało... IP: *.w86-198.abo.wanadoo.fr 12.06.06, 07:05 To dopiero poczatek !! Pod rzadami socjalistycznego PIS wyjedzie jeszcze wiecej polakow !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo to efekt ostatnich 15 lat IP: *.acn.waw.pl 12.06.06, 07:37 gdyby wszystkie ostatnie rzady dobrze sprawowaly wladze, to nic takiego by sie nie wydarzylo; wysokie bezrobocie to nie wynalazek PiS; a arogancja wobec "elektoratu Leppera" czyli tak naprawde prostych ludzi i nie dbanie o ich interesy a jedynie o intresy "elyt" to raczej domena Unii Wolnosci i calego tego srodowiska dlatego ludzie wyjezdzaja, bo przez ostatnie lata dbano o interesy roznych zaprzyjaznionych biznesmenow, a nie zwyklych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
gilu33 Jasne,wszystkiemu winna Platforma ewentualnie.. 12.06.06, 07:51 .. Unia Wolności. Tak sie składa,że znaczący wzrost wyjazdów nastąpił w ciagu ostatnich 7,8 miesięcy. Oczywiście to powodu tego,. że PO nic nie robi tylko krytykuje..gdyby to jeszcze PO rządziła..! A tak PIS w koalicji z nacjonalistali z LPR i kryminalistami z Samoobrony doprowadzą do tego,że za rok nie będzie ludzi płacących podatki,składki ZUS itp. Ale za to będziemy mieli CBA,z dwadzieścia nowych komisji śledczych do grzebania w przeszłości,coraz to wyższe podatki,oberkomisję do lustracji dziennikarzy i babć klozetowych! Pan Prezydent nauczy się protokołu dyplomatycznego,zacznie chodzić z zapiętą marynarką a braciszek nauczy się dwóch wersów zwrotki pierwszej Hymnu...Andrzej Lepper dostanie kolejny doktorat hc, tym razem przyznany przez KK czyli Kapitułe Kryminalistów z Rady Starszych sanatorium we Wronkach.. Odpowiedz Link Zgłoś
meta-kris Re: Jasne,wszystkiemu winna Platforma ewentualnie 12.06.06, 09:11 A na ile ten wzrost gospodarczy przełożył się na wzrost jakości życia społeczeństwa? "PKB wzrósł o X procent" to dość abstrakcyjne pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Szalenie IP: *.ceramika.agh.edu.pl 12.06.06, 09:24 > A na ile ten wzrost gospodarczy przełożył się na wzrost jakości życia > społeczeństwa? Zależy z jakim okresem porównujesz, ale ja na ten przykład nie cierpiałem odstawania w ogonkach po srajtaśmę... Nigdy nie widziałeś rozpadającej się chałupinki z talerzem satelitarnej, dzieciaków z komórkami, korków na zapchanych ulicach, niegdyś ładnych dolinek zabudowanych potworkami jednorodzinnymi etc. itd. itp. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Szalenie IP: *.pl 12.06.06, 09:28 > > A na ile ten wzrost gospodarczy przełożył się na wzrost jakości życia > > społeczeństwa? > Zależy z jakim okresem porównujesz, ale ja na ten przykład nie cierpiałem odsta > wania w ogonkach po srajtaśmę... > Nigdy nie widziałeś rozpadającej się chałupinki z talerzem satelitarnej, dzieci > aków z komórkami, korków na zapchanych ulicach, niegdyś ładnych dolinek zabudow > anych potworkami jednorodzinnymi etc. itd. itp. ??? Kim są ci ludzie ? Zapewne lekarze ,nauczyciele i inżynierowie ,a może robotnicy ? Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Szalenie 12.06.06, 10:06 Uśmiejesz się - lepszy dostęp do dóbr materialnych (i "kulturalnych") mają z dobrym przybliżeniem wszyscy. Po prostu aspiracje urosły nam szybciej niż dochody. Uważam też (i tu Twojej reakcji nie potrafię przewidzieć), że zupełnie naturalne jest, że lekarze, inżynierowie (tu powinni też być nauczyciele) najzupełniej słusznie zarabiają więcej niż robotnicy (ci ostani nigdy i nigdzie nie budowali wiejskich rezydencji, i zapewne klasa ta wcześniej zaniknie niż ta sytuacja się zmieni) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Szalenie IP: *.pl 12.06.06, 10:17 > Uśmiejesz się - lepszy dostęp do dóbr materialnych (i "kulturalnych") mają z do > brym przybliżeniem wszyscy. > Po prostu aspiracje urosły nam szybciej niż dochody. > Uważam też (i tu Twojej reakcji nie potrafię przewidzieć), że zupełnie naturaln > e jest, że lekarze, inżynierowie (tu powinni też być nauczyciele) najzupełniej > słusznie zarabiają więcej niż robotnicy (ci ostani nigdy i nigdzie nie budowali > wiejskich rezydencji, i zapewne klasa ta wcześniej zaniknie niż ta sytuacja si > ę zmieni) Mam własnie wątpliwości ,czy te rezydencjie i full wypas bryczki kupują lekarze ,inżynierowie itp., np. z mojego roku politechniki większość wyjechała ,a jedyną osobą która pozostała jestem ja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Szalenie IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 10:21 zgadzam sie ze aspiracje urosly nam szybciej niz dochody i ze srednio bardzo nam sie polepszylo przez te ostatnie 15 lat. Z drugiej strony az zal kiedy mysle jak moglo sie polepszyc gdyby to nie socjalisci przez wiekszosc czasu kierowali tym krajem ciemniakow. Krajem, w ktorym robotnik dalej zarabia wiecej od lekarza - jak w komunie. Odpowiedz Link Zgłoś
gilu33 Re: Szalenie 12.06.06, 10:36 święte słowa,status inteligenta nigdy nie był w poważaniu w naszym kraju. Teraz do głosu doszła najbardziej prymitywna wersja urawmiłowki, ze wskazaniem na lud pracujący wsi polskiej.Moja składka na ZUS wynosi prawie 900zł,gdybym kupił wczesniej z 1 ha ziemi i został rolnikiem , w KRUS-ie płacę mniej niż 100zł na miesiąc.Ze nie wspomnę o tanim paliwie do mojego ciągnika marki Ursus- Rakieta..Więc nie dziwię się że setki tysiecy młodych ludzi uciekają dosłownie z kraju, zwłaszcza w ciągu ostatnich 7,8 miesięcy.Otwieranie własnego biznesu w Polsce to ryzykowne zajęcie.Wczesniej czy później hycle ze skarbówki znajda pretekst żeby zniszczyć,zająć konta,dowalić domiar itp,itd.No chyba,że ów biznes robi sie pod osłona mafii, której skarbówka ze strachu nie tyka, albo pod osłoną aktualnie panującego miłoście Cesarza i układu politycznego. Na normalność w Polsce nie ma jeszcze miejsca.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Emigracja Polakow IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 10:41 wpadnij to sam sie przekonasz. Odpowiedz Link Zgłoś
gostom1 Re: Emigracja Polakow 12.06.06, 10:43 Gość portalu: Grzesiek napisał(a): > wpadnij to sam sie przekonasz. Ludzie glowa do gory! Wszystko bedzie dobrze. A moze nawet wygracie nastepny mecz z nasza druzyna. Kto wie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx II wojna swiatowa IP: *.acn.waw.pl 12.06.06, 22:36 w ciagu szesciu lat zginelo 6 milionow Polakow w ciagu dwoch lat wyjechalo 2 miliony Polakow ubytek roczny w populacji jest identyczny z tym,ze ta "wojna" nie skonczy sie za 4 lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudek VIVA Emigracja IP: 5.3.* / 216.58.96.* 13.06.06, 00:01 Moja filozofja zycia jest prosta: To nie moja wina gdzie i kiedy sie urodzilem, chce zyc w calosci, poznac kultury i jezyki, zaczerpnac swiata. Uwazam ze zycie na emigracji jest fantastyczne ale trzeba zaczac jak najwczesniej. Emigracja staje sie trudna z wiekiem i tzeba to robic za mlodu. Jak zastawiacie sie czy to zrobic, robcie natychmiast jak macie 20-cia kilka lat. Zycie jest za krotkie aby cokolwiek przeczekac a juz zapewniam wszystkich ze Polski nie przeczekacie, popatrzcie na historie! Zachecam wszystkich do przygody! Trzeba tylko otworzyc choryzonty, zaakceptowac nowa kulture i jezyk. "Jestes wsrod Romow, badz Romem", swieta prawda. Po latach, jak wyrwiecie sie z tej zasciankowoci to zrozumiecie co poniektorzy zimkowie staraja sie, czest gest, bezskutecznie powiedziec. I jeszcze jedno, to nawet nie udala sie wielu ziomkom za granica, odrzuccie ten polski negatywizm, patrzcie na swiat z nadzieja, dazcie ze zdetermonowaniem do celu. Naprawde warto! Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Wiwat sukcesy polityki gospodarczej PIS ! 13.06.06, 00:45 Program gospodarczy PIS obiecywany przed wyborami odniósł sukces: Zostaną wybudowane 3 mln mieszkań w Londynie, Dublinie, Madrycie, N. Yorku! Rękami Polaków! Wzrósł Eksport! Eksport wartościowego żywego towaru! Wzrosły dochody Polaków a jednocześnie spadły koszty obsługi państwa! Już nie trzeba będzie tyle wydawać na administrowanie Polakami w kraju! Tylko panoszyli się po naszych urzędach i chcieli jakieś pozwolenia, koncesje, formularze do wypełniania. Służba zdrowia nie będzie tak bardzo przeciążona i nie będzie musiała leczyć młodych zdrowych ludzi. Pozostaną sami stali i sprawdzeni "klienci". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek extrema Re: VIVA Emigracja IP: 5.3.* / 216.58.96.* 13.06.06, 00:57 swieta racja Dudek Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: VIVA Emigracja 13.06.06, 09:45 chodzilo chyba o Rzymian a nie Romow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdzia Re: VIVA Emigracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:21 hehe no to zmykam mam nadziejej ze na cale wakacje...chyba ze nei znajde pracy ale i tak sie ciesze ze sie chociaz na troche wyrwe z tego polskiego gowna,ciemnoty ktora widze na kazdym kroku. Na chwile zaczerpne powietrza ktorym oddychaja cywilizowane spoleczenstwa. Kolek w dupe Obiecankiewiczowi i innym polskim zasranym politykom. Dziekujemy panom za to ze musimy wyjezdzac z tego lajna ktore nam zgotowaliscie i ktory bezie nam gotowal do naszej smierci ten ciemny lud. Coraz czesciej widze bezsens odzyskiwania niepodleglosci. Tyle ludzi zginelo zebysmy teraz musieli wyjezdzac z naszego niepodleglego polaczkowa. Gdyby historia potoczyla sie inaczej to teraz grzalabym tylek gdzies gleboko w Czechach(ktore sa bardziej rozwiniete niz nasz kraik) a nei sleczala przed kompem zeby jak najtaniej kupic bilet do Londynu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Gó.. prawda IP: *.icpnet.pl 12.06.06, 07:54 Jak na polskie warunki nie wiedzie mi się tak źle. Zdecydowałem się jednak na wyjazd, bo przez lata żyłem w mydlanej bańce, która pękła po wyborach wygranych przez kurdupla. Wmawiałem sobie, że żyję w kraju cywilizowanym, a tu coraz większe znaczenie ma kościół katolicki i wsteczniacy. Mówię płynnie po angielsku (moje dzieci też), skończę tylko kurs, który robię i zmykam. A szkoda, bo "miastowe" mogło wygrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Re: Gó.. prawda IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 12.06.06, 09:22 do LMB:jasne za millera było okay a wszystko spieprzyli kaczory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Gó.. prawda IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 10:39 za Millera bylo bardzo kiepsko ale Kaczory zabraly nam nadzieje ze moze byc lepiej. I to nie tylko dlatego ze nie reformuja panstwa za zwlaszcza gospodarki. W duzej czesci dlatego ze wykluczaja duza czesc spoleczenstwa z budowy nowego uczciwego panstwa - te wszystkei ataki na trybunal konstytucyjny, prawnikow, kamasze dla lekarzy, Giertych dla uczniow, Wierzejski z gettem lawkowym i palami dla demonstrantow, Kaczynski z lumpeninteligencja i lze- liberalami. Przez to duzej czesci spoleczenstwa nie podoba sie nowa wladza i nie maja juz nadziei na lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl Re: Gó.. prawda 12.06.06, 11:00 Gość portalu: Grzesiek napisał(a): > za Millera bylo bardzo kiepsko ale Kaczory zabraly nam nadzieje ze moze byc > lepiej. I to nie tylko dlatego ze nie reformuja panstwa za zwlaszcza > gospodarki. W duzej czesci dlatego ze wykluczaja duza czesc spoleczenstwa z > budowy nowego uczciwego panstwa - te wszystkei ataki na trybunal konstytucyjny, > > prawnikow, kamasze dla lekarzy, Giertych dla uczniow, Wierzejski z gettem > lawkowym i palami dla demonstrantow, Kaczynski z lumpeninteligencja i lze- > liberalami. Przez to duzej czesci spoleczenstwa nie podoba sie nowa wladza i > nie maja juz nadziei na lepsza. Duza czesc spoleczenstwa nie poszla do wyborow, wiec niech zamkna jadaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiegowy Re: Gó.. prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:10 thorgallpl napisał: > Duza czesc spoleczenstwa nie poszla do wyborow, wiec niech zamkna jadaczki. misiaczku, wszyscy płacą podatki i każdy ma prawo być zainteresowany, czy politycy wykorzystują je z pożytkiem, czy nie cóż, niektórzy tego nie rozumieją tkwiąc w głęboko w mentalności feudalnej... że waaadzy podatek się należy i może sobie z nim robić, co chce, np. ustawiać kolegów i rodzinę na ciepłych posadkach urzędniczych lub używać w formie kiełbasy wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdzia Re: Gó.. prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:49 ale koledze chodzilo o cos innego i zupelnie sie z nim zgadzam w tej kwestii. Nie idziesz na wybory, nie masz prawa wypowiadac sie krytycznie o rzadzacych bo tacy ludzie ktorym dup nei chcialo sie ruszyc z fotela przyczynili sie do tego ze Naczelny Kurdupel Polski wygrywa wybory. Wiesniaki ida na wybory bo maja punkty wyborcze po drodze z kosciola.a Mieszczuchy takie niby wspaniale ale wola na zakupy jechac niz pojsc glosowac. Po prostu mnie krew zalala jak sie dowiedzialam ze w Malopolsce wiekszosc glosow zdobylo PIS. Ale jak polowa moich krakowskich sasiadkow nei poszla do glosowania to inteligencja spod samiuskich Tater wybrala nam rzadzacych.ehh rzygac sie chce na to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk® wkur-wion Do Madzi: masz rację trzeba było głosować a PO by IP: 195.117.126.* 13.06.06, 13:12 wygrała i moglibyśmy reformy przeprowadzić a tak wszyscy stąd wyjadą i będą głosować w Anglii, Szwecji, Hiszpanii lub Irlandii!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdzia Re: Do Madzi: masz rację trzeba było głosować a P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 15:28 hm zeby jeszcze ludzie ktorzy wyjezdzaja glosowali madrze. Jak uslyszalam jak moja ciotka ktora siedzi w USA przekonuje mojego ojca ze Radio Maryja to jest wspaniale a Naczelny Kurdupel taki cudowny to myslalam ze sie porzygam. Jak sie siedzi w dobrobycie przez 6 lat to chyba niektorym odwala. Szkoda ze sami sobie w tych stanach nie fundna takiego prezydenta-debila i rzadu pod wodza Obiecankiewicza. No i siedzi taka w usa i glosuje na partie czubow bo nei ma pojecia co sie u nas dzieje i takich ludzi w stanach jest pelno.Ida glosuja na Kaczora bo raczyl ich odwiedzic i dupy wylizac i mamy w Polsce kiche. Odpowiedz Link Zgłoś
asd616 :/ 12.06.06, 11:03 W kraju zrobiło się po prostu duszno. Jeszcze jadą po nas z każdej strony, rząd nic z tym nie robi (międzynarodowe PR nigdy tak nie kulało ja teraz). W każdej TV puszczają tych którzy mówią najgłośniej, nie najmądrzej, zarobki są marne - po prostu życie w Polsce zrobiło się strasznie frustrujące. Odpowiedz Link Zgłoś
woodya A kto Ci podatek obniżył??? 12.06.06, 11:06 Zastanów się przez chwile i odłóz na bok to gadanie o układach i stolikach. Kto obniżył jako jedyny w ciągu ostatnich x lat podatek - Miller. Niby jeden i niby tylko dla przedsiębiorców ale jakoś PiS tego nawet nie potrafiło. Choć obiecywało.... A do UE to kiedy wstąpiliśmy? PiS robi wiele zeby nasz wyrzucili.... Za SLD była nadzieja, że jestesmy w UE i że jak wygra POPIS to umiejętnie wykorzysta się to co do tej pory udało sie nam Polakom osiągnąc. A teraz to nie ma zadnej nadzieji na nic - PiS za wzór wzieło sobie ONR skorzyzowany z PZPR a PO popada w degrengolade. Nadzieja zgasła i nie ma sie co dziwić że ludzie wyjezdzają bo kto chce pracować na paru spoconych facetów w pogoni za władza co szefem PZU mianuja podejrzanego powiatowego adwokata którego jedynym doświadczeniem jest praca w firmie Dróbkartel przy wywozie kasy na jersey... Odpowiedz Link Zgłoś
drbob20 Re: to efekt ostatnich 15 lat 12.06.06, 08:09 bolo, elektorat leppera ma sie nijak do wyjazdow zarobkowych albo jak mowisz 'elyt', to sa zamozni ludzie ktorzy wzbogaca sie (i slusznie) co najmniej trzykrotnie przez nastepne 10 lat na skutek wzrostu cen ziemii. (mowie slusznie o ziemii a nie o indywiduuach ktore posiadly ja w sposob nieuczciwy) ludzie wyjezdzaja bo wreszcie jest to prawnie zagwarantowane ze tak moga, i zaden kurdupel nie bedzie mogl im w tym przeszkodzic, nie ma juz panszczyzny ani przywiazania (lancuchem) do ziemii. Po to jest Unia Europejska zeby sobie moc mieszkac w niej, pracowac, czytac sobie gazety w jezykach ktore sie zna, miec sobie mieszkanie tu albo tam, a i po to zeby wyciagnac solidarna reke krajom slabszym, zeby szybko dociagnely przynajmniej do sredniej kontynentu. Wyjezdzanie jst OK, przyjezdzanie jest OK, szlaban nie jest OK!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajd Re: to efekt ostatnich 15 lat IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 12.06.06, 09:24 do drbob A kto tu robi szlabany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eurofan Re: to efekt ostatnich 15 lat IP: 217.153.188.* 12.06.06, 08:12 to prawda, władza tego kraju lezy na łopatkach. Naszemu Państwu mozna politycnie dać w pysk, a my nie mamy argumentów, żeby się odgryźć. Kto mądry ratuje się sam i jedzie. W końcu bardziej opłaca się być Europejczykiem niż Polakiem i chyba za takim kierunkiem trzeba głosować. Apel do wpływowych i mądrych: dajcie coś z siebie, bo życie szybko minie. Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: to efekt ostatnich 15 lat 12.06.06, 10:01 >> to efekt ostatnich 15 lat tak, a najlepsze jest to, że jeszcze nie tak dawno (gdy nie rządził PIS) jakakolwiek krytyka III RP powodowała, że GW automatycznie uznawała człowieka za oszołoma, kretyna, Leppera i Rydzyka w jednym, bo przecież jeszcze nie tak dawno w Gazecie III RP to była rajska kraina, tylko ciekawe czemu nagle z tego raju wszyscy uciekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Bo nie ma nadziei. IP: *.adminpan.waw.pl 12.06.06, 13:23 Bo czeka nas ponad 3 lata rządów kryminalistów, nieudaczników i faszystów. Bo zaczyna się polowanie na czarownice.Bo wstayd się przyzanwac,ze jest się z Polski. Uwierz mi,za nawet za SLD tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: to efekt ostatnich 15 lat 13.06.06, 12:55 romulus_remulus napisał: > > tak, a najlepsze jest to, że jeszcze nie tak dawno (gdy nie rządził PIS) > jakakolwiek krytyka III RP powodowała, że GW automatycznie uznawała człowieka > za oszołoma, kretyna, Leppera i Rydzyka w jednym, bo przecież jeszcze nie tak > dawno w Gazecie III RP to była rajska kraina, tylko ciekawe czemu nagle z tego > raju wszyscy uciekają. Bo III RP zmienia się coraz bardziej w IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
nienawidzepolski [...] 25.09.06, 12:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marklips Nastepny skandal w Polsce i wyjazdy dla wszystkich 09.10.06, 18:21 Podaje "chetnym"powrotu do Polski,ale i nastepnym milionom ktorzy wkrotce musza Polske opuscic, bowiem totalitarny faszyzm w Polsce,czesto odkrywany przez GW istnieje,informuje o poczatkowej dyskryminacji,w Polsce ktore napewno was porusza i na zawsze lub tak dlugo jak bestie beda mialy do powiedzenia,w Polsce, bedziecie Polske jako kraj poczatkowego faszyzmu unikac. ::::::::::::::::::::::::: Bravo dla odwagi jeszcze raz bravo dla GW: Dla mnie osobiscie jestescie bohaterami a Pan Michnika trzeba podac do pokojowej nagrody Nobla. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Tytul artykuju:interwencja@agora.pl: Ewa chce do domu ŹRÓDŁO:Marcin Kwintkiewicz, Marcin Masłowski Akcja .w Polsce. Moj komentarz: nterwencja@agora.pl: Ewa chce do domu a faszysci w Polsce, rekoma sedziow,w Polsce juz eliminuja ludzi. Pogrom w obozach koncentracyjnych w Polsce sie rozpoczal. Kochani to nie jest pierwszy przypadek. Wlasnie to zaczyna byc reklama dla Polski, zamykanie bezbronnych ludzi. Patalogia made in poland? Oczywiscie nie ale klimat,tak jak z pogotowiem ratunkowym. Polska choroba i wirus,przekonuje, emigrancje z USA i EU aby pozostali, po za Odra i nie wracali. Hitler byl dzieckiem w porownaniu, z polskimi,bez skrupulow sedziami. Juz nigdy lub tak jak dlugo bestie beda w Polsce rzadzic i niszczyc dzieci,kobiety i ludzi. Co wy mozecie mi obskurni i oblesni, zrobic?Nic.Wrecz odwrotnie. Apeluje do Hackerow. Zbadajcie dochody tych sprawcow, zbadajcie ich sytuacje rodzinne. Do niczego nie namawiam,ale jestem zbulwersowany. Co zrobic? Zaskarzyc sedziego i prokuratora. Powiadomic Europe(email,listy), prase.Stworzyc akcje ratowania tej pani,Bo jest ubezwłasnowolniona . To sa metody na rabowanie majatku,zycia. To sa aktualne zbrodnie polskiego systemu w miescie Lodzi.Co nato KK,Caritas,Tv,Radio? Tchorze bez godnosci. Wiem bardzo brutalne,karalne okreslenia ale z wami ,bestiami"z Lodzi jedyna komunikacja, jest atak i wasza dobrowolna banicja z Polski. Ratujcie Pania z Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.server.ntli.net 12.06.06, 09:41 A jestes pewien tego co piszesz? Bo akurat wyjechalam z mezem okolo 10 lat temu,po 3 latach przyjechal syn a teraz po skonczeniu studiow corka i znam duzo ludzi ale zadnego geja.Nie mamy zamiaru wracac.A na forum piszcie przynajmniej madrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Żony zdradzaja za euro! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 09:48 Dla lepszego życia i gotówki rozpadają się związki. Faceci poznają nowe partnerki , a ich żony i dziewczyny nowych partnerów . Powstaje mieszanka ras . Wszyscy się walą z nowymi partnerami. To jeden ze skutków emigracji za pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoyo Re: Ale pie..sz IP: 194.78.236.* 12.06.06, 12:03 zrozum frankowi zona doprawila rogi z murzynem dlatego sie tak pulta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdzia hahahahahah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:40 ...ile nad tym myslales Franek??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrator Re: Żony zdradzaja za euro! IP: *.akademiki.uni.torun.pl 13.06.06, 14:51 a to racja, moj byly zwiazek jest tego przykladem, pojechala, ja tez pojechalem, tylko, ze ona w inne ja w inne miejsce, znalazla se jakiegos typa, choc wiedziala, ze okres niebycia z soba nie bedzie dluzszy niz 3 miesiace...w tym wypadku bylo to nie za euro a za funty, moze nawet nie za funty, ale tam gdzie te funty sie zarabia i wydaje...fajnie byloby pewne rzeczy zapomniec lub w ogole o nich nie wiedziec, albo nie byloby fajnie...3 miesiace, czy to kur...a za dlugo aby...widocznie tak. ja bylem wierny ona nie, kobiety sa niewierne, faceci tez, ale sa wyjatki, w przypadku tych drugich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdzia Re: Żony zdradzaja za euro! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 15:23 ...skoro taka wspaniala byla to dlaczego zdradzila. Nie placz chlopie widac nie byla Ciebie warta.Tez kiedys bylam w takiej sytuacji i moge powiedziec ze przez 3 miesiace mozna bez problemu plakac do poduszki z tesknoty za kims kogo sie kocha. Chyba ze w tej Angli takie chlopaki sa niesamowite.Lece za 2 tygodnie wiec sprawdze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrator Re: Żony zdradzaja za euro! IP: *.akademiki.uni.torun.pl 13.06.06, 16:38 sie skalada, ze tez za dwa tygodnie lece wiec moze razem polecimy.... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 12:29 A może właśnie uciekają z RP4? Z leppeopolitej, kaczoropolitej i giertychopolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdzia Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:38 Niestety wydawaloby sie ze wsie nie sa jeszcze okablowane netem ale mozesz mi wierzyc ze nie trzeba mieszkac na wsi zeby byc mentalnym wiesniakiem i wypisywac na forum frazy sciagniete zywcem z Maria Radyja.Takze pozdrawiam i gratuluje wyboru :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 07:22 Dlatego ja wyjezdzam wrac z rodzina : o))) w koncu !Tam tez bedzie ciezko, ale postudiach i z doswiadczeniem nie bede pracowac na 3 etatach : o)) huurraa tylko na jednym !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pa Polsko !Szkoda ze tak sie skonczylo . Odpowiedz Link Zgłoś
pawelm20 Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 07:07 alterpars napisał: > A to dopiero poczatek jak sadze....no coz moze ciemny lud kupi polityke PiS. > Mlodzi po studiach na pewno nie.... To PiS rzadzi juz dwa lata? Czlowieku, zamiast pisac bzdury, lepiej nie pisac nic. Slowa takie jak myslenie i obiektywizm sa ci zdaje sie obce. Byle dokopac. Za wszelka cene. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfg Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.111.214.238.chello.no 12.06.06, 07:26 przeczytaj jego wypowiedz tyle razy az zaswieci w glowce wtoryny analfabeto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.pl 12.06.06, 09:23 > przeczytaj jego wypowiedz tyle razy az zaswieci w glowce wtoryny analfabeto PiS nic nie robi ,oni nawet nie rzadzą ,przez ten czas ,odkąd są u władzy żadnej reformu nie przeprowadzili ,żadnej ustawy gospodarczej przez sejm nie przeprowadzili ,tylko rozdaja podatki ,górnikom,chłopom itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 12:30 A może to lepiej, że Kaczyńscy, Lepper i Giertych jeszcze nie uchwalili żadnej ustawy dotyczącej gospodarki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.chello.pl 16.06.06, 15:40 No może i tak, w końcu to tylko dlatego polska giełda nie załamała się do tej pory. Ale w październiku będą wybierać nowego prezesa NBP, Balcerowicz na pewno nim nie zostanie, przyjdzie pewnie ktoś z SO, więc wyobraźcie sobie co się będzie działo wtedy. Zaczną drukować pieniądze, inflacja skoczy do 20% rocznie, euro będzie po 7 zł co najmniej. Na dzień dzisiejszy już nic nie przemawia za pozostaniem w tym katolicki-socjalistycznym raju. Ja tam się cieszę, że Polacy wieją stąd jak najszybciej. Ja za niedługo również wyrywam się stąd, a potem postaram się ściągnąć rodzinę. Trzeba się spieszyć, bo PiS i LPR na pewno zadbają o to aby odebrać Polakom wolność! Odpowiedz Link Zgłoś
carton Naucz się czytać ze zrozumieniem 12.06.06, 07:44 Zanim zaczniesz opierdzielać innych, zacznij myśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Uderz w stół a nożyce się odezwą 12.06.06, 08:43 Jak chcesz to ci dokopie... Wiele wskazuje, że jesteś wyznawcą ideologii braci KK i uwierzyłeś w ich teorie. Wielu ludzi wyjeżdża z Polski także z powodu duszności umysłowej ludzi twojego pokroju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obronca sie znalaz chodzisz codziennie na katechezy? IP: 195.46.231.* 12.06.06, 11:23 zastanow sie jelopku, ze mimo iz pis nie rzadzi 2 lat, a jeno 1, to nic nie zmienia, chodzi o perspektywy - powinny byc pozytywne a pis powoduje ze ich nie ma wcale, nie chodzi tu wlasnie o to co jest dzis bo to wynik rzadu wczorajszego. A co jest dzis po poludniu i co bedzie jutro, to juz moherlandii sprawka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 11:50 PiS rzadzi juz 8 miesiecy i NIC nie zrobil zeby te sytuacje zmienic. Za to bardzo ostro wzial sie za zalatwianie stanowisk dla swoich kumpli i kumpli z LPR i Samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 13.06.06, 12:59 pawelm20 napisał: > > To PiS rzadzi juz dwa lata? Czlowieku, zamiast pisac bzdury, lepiej nie pisac > nic. Rzeczywiście, to dopiero niecały rok. I o prawie rok za długo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 07:09 2 miliony i 1. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Będzie jak w Irlandii 12.06.06, 07:12 Po latach wróca tak jak Irlandczycy z USA i zainwestują swoje oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Będzie jak w Irlandii IP: *.magma-net.pl 12.06.06, 07:17 Po latach może i wróca ale nie będą mieli co zainwestować bo oddadzą oszczędności jako zaległy podatek + odsetki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Re: Będzie jak w Irlandii IP: 212.160.172.* 12.06.06, 08:31 No fakt, jak nie zmienią tego głupiego przepisu o dodatkowym opodatkowaniu w Polsce (bo różnica w skalach) to z W. Brytanii na pewno nie wrócą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Będzie jak w Irlandii IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 10:35 nie zmienia bo to socjalisci a socjalisci moga manipulowac przy wszystkim w gospodarce ale jednego nie robia nigdy: nie obnizaja podatkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eire o podatkach dla grzesia.... IP: 83.70.199.* 12.06.06, 11:24 podwojnie jest tylko w anglii w irlandii placimy tylko raz, tutaj. w polsce pokazujemy zaswiadczenie irlandzkie (uogolniajac - bo irlandzki dochod wykorzystywany jest do klasyfikacji podatkowej w polsce; ale zeby wogle cos placic to trzeba w polsce coz zarobic - tylko od tego polskiego dochodu placisz - a jak tu mieszkasz dluzej ni zrok, nawet naszego pitu nie skladacsz :))))) wiecej: www.polskidublin.com/index.php?option=com_content&task=view&id=306&Itemid=0 i moze kiedys wrocimy.... na emeryturke.....:)))) choc w australii cieplej :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FAZI gdyby jeszcze wiz do USA nie było ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 07:17 to kolejny 1-2mln ludzi zdolnych i ambitnych ucieka z katolandu. Pozostaną w polszy: bracia mniejsi (jeden dopóki się hymnu nie nauczy!), kato-mohery, czarne kiecki, złodzieje, emeryci,renciści, górnicy i durny rząd populistów !! tylko kogo oni będą wtedy łoić????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: gdyby jeszcze wiz do USA nie było ... IP: 217.153.60.* 12.06.06, 08:54 siebie nawzajem? przecież wizy do USA zniosą niebawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: gdyby jeszcze wiz do USA nie było ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:04 Akurat nie wiem, czy USA są takie atrakcyjne teraz... zarobki w dolarach nie mają takiego "przebicia" względem złotówki jak zarobki w Euro, a jśli ktoś chce zostawać... no cóż, w EU ma lepsze osłony socjalne, jak mu się noga podwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 To nadzieja katabasów,kasa znika,mohery wymierają! 12.06.06, 07:26 galba napisał: > Po latach wróca tak jak Irlandczycy z USA i zainwestują swoje oszczędności. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lichttrager yes! yes! yes!!! IP: *.lubzel.com.pl 12.06.06, 07:29 No, po około 100 latach wrócą :-(. Może. Z tych co wyjechali jestem dumny. Taka decyzja wymaga odwagi. Z rządu, który skazuje swoich obywateli na wyjazd z kraju - NIE! Ale czego można się w końcu spodziewać po socjalistach! Oni tylko z ekspropriacji żyć umieją a zabieranie bogatym i dawanie biednym czyli sobie we krwi mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Tak jakby za rządu SLD nie wyjeżdżali IP: 212.160.172.* 12.06.06, 08:33 Pamiętasz co powiedział pewien mądry brytyjczyk ? Rząd brytyjski w ciągu roku stworzył więcej miejs pracy dla polaków niż polski rząd (wtedy był to rząd SLD). Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl Re: Tak jakby za rządu SLD nie wyjeżdżali 12.06.06, 08:53 Zwykly czytelnik gazety wyborczej jest zbyt zaslepiony propaganda. Takich rzeczy nie wypada pamietac ;). Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Pogadaj z mlodymi, szykujacymi sie do wyjazdu 12.06.06, 09:04 dawniej pojawial sie wylacznie powod ekonomiczny, dodatkowo z planami powrotu po paru latach. Teraz, dzieki OBRZYDZENIU jakie mlodzy i wyksztalceni ludzie czuja do dzisiejszych rzadow, ludze nie planuja wracac i przyspieszaja wyjazdy. Ciekawe czemu... moze dlatego ze.... ze kaczory zabily w tych mlodych ludziach nadzieje, ze ten kraj moze byc tez dla nich? Odpowiedz Link Zgłoś
asd616 Re: Pogadaj z mlodymi, szykujacymi sie do wyjazdu 12.06.06, 11:14 Dokładnie. Większośc znajomych mówi wprost - "na stałe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Re: Pogadaj z mlodymi, szykujacymi sie do wyjazdu IP: 212.160.172.* 12.06.06, 11:57 Ale jestem pewny że wyjeżdżają z powodów ekonomicznych a nie z "obrzydzenia do rządu". Czy było SLD czy PiS - wyjeżdżali. Oba rządy były/są socjalistyczne - więc jedno licho - i tu i tu było/jest rozdawnictwo i antyrozwojowe podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Oj przesadzasz... IP: 212.160.172.* 12.06.06, 11:55 Chyba Ci ta ideologia pomieszała w głowie. Ja krytykuję PiS za podejście socjalistyczne do gospodarki - nie obniżają podatków i rozdają na lewo i prawo. A ideologia - czy będzie prawicowa czy lewicowa to jest sprawa drugoplanowa. A z tym zagrożeniem wolności (Np. prasy) to robią z igły widły. To propaganda SBków i komuchów bojących się o ciepłe posadki. Jak ktoś emigruje to z powodów ekonomicznych. Nie znam nikogo kto by ostatnio wyemigrował z "obrzydzenia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lichttrager Re: Oj przesadzasz... IP: *.lubzel.com.pl 12.06.06, 13:03 Może emigrują ze względów ekonomicznych, żeby utrzymać rodzinę i samego siebie, żeby żyć godnie a nie w poniżeniu od pseudobyznesmenów (którzy nb również ledwo wiążą koniec z końcem) ale zapytaj ich co myślą o naszym kochanym rządzie i w ogóle o Polsce. Jeżeli to nie jest obrzydzenie a czasami o wiele gorzej, to nie wiem co uważasz za obrzydzenie! Czy myślisz, że emigrują szczęśliwi i zadowoleni? Ja co prawda znam taki przypadek ale tylko jeden na wiele wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: Oj przesadzasz... 12.06.06, 13:17 Emigrują Ci którzy mają lepsze perspektywy za granicą niż w Polsce - nie tylko nieszczęśliwi. Np. inżynierowie którzy w Polsce źle nie zarabiają (przynajmniej młodzi) ale za granicą mogą dużo więcej... PiS jak pisałem nie podoba mi się ze względu na politykę rozdawnictwa i wysokich podatków. Ale rząd SLD nie był wcale lepszy - też uchwalał emeryturki dla górników, też był populistyczny, a afer i korupcji było tak wiele że trudno zliczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzliwyzenek Nie wstydzisz sie powiedziec "moj rzad"? 12.06.06, 14:04 Ja sie wstydze identyfikowac z Polska (z powodu rzadu). A konkretnie to skreslilem plany powrotu. Dla zdrowia psychicznego. Ogladac kalmiwych zakompleksionych jakalow i ich kumlpi Girtycha, i Leppera - gorzej niz Gierka czy Jaruzelskiego: oni mowili kim sa i wiadomo bylo czego sie po nich spodziewac; Po to byl caly ruch Solidarnosci by o rzadzie mowic "oni"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Eeeeeeeeee tam... IP: 212.160.172.* 12.06.06, 15:18 Do momentu w którym będę w miarę dobrze zarabiał Giertych mi nie przeszkadza. Tak samo jakbym był Francuzem to trudno by mi było identyfikować się z Chiracem i powiedzieć o tym nieudaczniku - Mój Prezydent. A jak za bardzo mnie będą podatki dobijać lub nie będę miał zadowalającej pracy to pomyślę wtedy o emigracji niezależnie od tego czy będę dumny z rządu czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lichttrager Re: Tak jakby za rządu SLD nie wyjeżdżali IP: *.lubzel.com.pl 12.06.06, 09:53 Owszem wyjeżdżali i wcale nie bronię SLD. Po prostu wk..wia mnie jak ktoś kto mieni się politykiem prawicy, a tak naprawdę jest zwykłym ciut podmalowanym socjalistą, cieszy się bo np. Hiszpania otworzyła nam rynek pracy a sam nie robi nic, żeby stworzyć warunki do lepszego rozwoju i łatwiejszego zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Tak jakby za rządu SLD nie wyjeżdżali IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 10:31 ciemny lud wychowany w komunie wiec na komune glosowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Re: Tak jakby za rządu SLD nie wyjeżdżali IP: 212.160.172.* 12.06.06, 12:00 Bo trzeba odróżnić prawicę ideologiczną od gospodarczej. PiS jest prawicowy (konserwatywny) ideologicznie (np. zabraniają parad gejów itd.) a socjalistyczny jeśli chodzi o gospodarkę. Prawicową partią gospodarczo jest np. PO czy też UPR. Reszta tak naprawdę to lewica gospodarcza prześcigająca się w populiźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lichttrager Re: Tak jakby za rządu SLD nie wyjeżdżali IP: *.lubzel.com.pl 12.06.06, 12:56 PIS stawia ideologię ponad ludzi (wcale nie chodzi mi o tzw. gejów ale może trochę też) i szuka dla swoich zwolenników wroga (jak w swojej piosence pisał p. Horst Wesel - zwiera szeregi i wznosi sztandary) to są objawy socjalizmu ideologicznego. W przeciwieństwie do utylitaryzmu socjalizm zawsze chciał urabiać sobie zwolenników. Odpowiedz Link Zgłoś
carton Re: Będzie jak... 12.06.06, 07:46 galba napisał: > Po latach wróca tak jak Irlandczycy z USA i zainwestują swoje oszczędności. Jeśli wrócą, to pazerne państwo upomni się o działkę dla siebie. Przecież już się tak dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dubliner Re: Będzie jak... IP: 83.70.199.* 12.06.06, 11:25 poczytaj zanim napiszesz gupote: www.polskidublin.com/index.php?option=com_content&task=view&id=306&Itemid=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliveira Re: Będzie jak w Irlandii IP: *.atman.pl / *.atman.pl 12.06.06, 08:19 Tak galbuniu, jak Twoja koalicja za parę lat wyzdycha, to może ktoś tu nieśmiało spróbuje wrócić... tylko po co? do państwa fundamentalistycznego z obowiązkową maturą z religii, nakładami na naukę 10x mniejszymi niż na kościół i karą śmierci dla gejów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palestrina2005 Oby tak było... IP: 212.160.172.* 12.06.06, 08:29 ... ale do tego trzeba ich zachęcić. A jeśli podatki będą wyższe niż w Anglii czy Irlandii to nie wrócą. Jeśli pójdzemy drogą Irlandii (niskie podatki, a także pomyślimy o ułatwieniach dla małych firm) to faktycznie wrócą z kasą i zainwestują we własną działalność gospodarczą i wtedy Polska będzie się rozwijała bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: Będzie jak w Irlandii 12.06.06, 08:50 galba napisał: > Po latach wróca tak jak Irlandczycy z USA i zainwestują swoje oszczędności. A niby poco? W imię narodowosocjalistycznej lojalności względem ciemnogrodu? Do Irlandi wracali bo, bo zaczeli myśleć w samej Irlandi, że populizmem daleko nie zajadą. A tu panuje megapopulizm. Dla ciebie i tobie podobnych nie warto wracać, żeby finansować wasze zachcianki. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak taaak, z pewnoscia :D 12.06.06, 09:02 ja planuje na emeryture po pracy w UK sloneczne costa brava a nie zatechly kraik nad wiselka, w ktorym po 20 latach bez ludzi takich jak ci, co wyjezdzaja bedzie taki gnoj jak jest teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: W co zainwestują? IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 10:28 wszystko jedno w co skoro ta koalicja moze w kazdej chwili podwazyc kazde prawo. W inwestycjach stabilnosc jest najwazniejsza, a PiS, Samoobrona i LPR sa niezle w awanturach a nie w stabilizowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek tylko ze wtedy juz nie bedzie PiS IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 10:26 Nie wrocimy jesli nasz socjalistyczny rzad bedzie dalej sie zajmowal komisjami lustracyjnymi i innymi bzdurami. CBA, WSI - pewnie trzeba sie tym zajac ale nie moze to byc najwazniejsze. Najwazniejsza jest odpowiedz na pytanie jak Polska ma sie modernizowac. Przeciez juz widac ze ten rzad ma to dupie i nic go obchodza ani emigranci z Polski, ani gospodarka, ani tanie panstwo, ani ulatwianie zycia przedsiebiorcom. Nie po to przyszli przeciez do wladzy zeby takimi bzdurami sie zajmowac, nie? Minelo juz 8 miesiecy i nic. Jak zwykle u socjalistow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Ostatnio kadzisz tak jakby bez przekonania.n/w IP: *.elarnet.pl / *.elartnet.pl 12.06.06, 10:30 Odpowiedz Link Zgłoś
woodya no będzie, ciemnogród upadnie i bedzie można żyć.. 12.06.06, 11:26 No - wyjadą wszyscy a potem jak zostanie tylko pieciu polaków na krzyż to w końcu uświadomimy sobie że z tymi spoconymi facetami goniącymi władze jedynie ciemnogród możemy mieć oraz naród w Londynie (a rząd w Polsce) - i jak sie jarka super prezesa na emeryture wyśle to mamy szanse miec jak w Irlandii. Im też zajeło trochę czasu zanim uswiadomili sobie tą prostą zasadę ze nacjonalizm i cemiemnogród to nie droga do sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
apator22 Wrocimy po warunkiem, ze : 12.06.06, 14:50 wprowadzony zostanie program zdrowego rozsądku 1. znieść podwójne opodatkowanie, 2. wprowadzić podatek liniowy - nie więcej niż 15 % i bez żadnych ulg, a deklarowany dochód netto rodziny dzielony przez liczbe osób na utrzymaniu 3. wprowadzić jednolity VAT - niewyższy niż 15 % 4. sprywatyzować cały przemysł 5. wprowadzić jednomandatowe okręgi wyborcze 6. zakaz finansowania partii politycznych z budżetu 7. wprowadzić osobistą odpowiedzialność finansową urzędników za złe decyzje o konsekwencjach ekonomicznych 8. radykalnie zmniejszyć liczbę urzędników państwowych 9. likwidacja KRUSu, wprowadzenie dytektyw UE dotyczących liberalizacji ubezpieczeń społecznych i likwidacja monopolu ZUSu 10. wprowadzenie zakazu kandydowania do sejmu, senatu i struktur samorządowych dla osób karanych z kodeksu karnego 11. uprościć procedury administracyjne dla przedsiębiorców 12. zlikwidować monopole korporacyjne 13. prywatyzacja służby zdrowia 14. wprowadzić bony szkolne (możliwość wybierania między szkołami państwowymi i prywatnymi bez dodatkowych kosztów) 15. przywrócić karę śmierci za udowodnione zabójstwa z premedytacją (szczególnie dzieci), za terroryzm i za ciężką zdradę (naruszenie bezpieczeństwa i żywotnych interesów narodu, oraz działalność na szkodę narodu w porozumieniu z wrogimi mocarstwami), zlikwidować zwolnienia warunkowe i przedterminowe dla skazanych na dożywocie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Amen! :) IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 12.06.06, 15:42 Z mala sugestia: Punkt 14 - bony edukacyjne oczywiscie tak ale przy okazji prywatyzacja wszystkich szkol. Nie ma sensu utrzymywac panstwowych, skoro i tak wszystko finansowane jest przez bony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobik Re: Wrocimy po warunkiem, ze : IP: *.bbnplanet.com 12.06.06, 17:24 Widze ze sa jeszcze tacy ktorzy daja mi nadzieje, ze z ta Polska moze byc ok - dzieki apator22. Na nieszczescie, to o czym piszesz moze sie zdarzyc za jakies 30 lat - wtedy bede mial okolo 65 lat. Szkoda ze tacy ludzie jak Ty nie moga miec wkladu w rozwoj naszego kraju. Sie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
apator22 Do bobika : Dzięki za miłe słowa. 12.06.06, 19:50 To prawda, że tych, którzy przyssali się do państwowego cycka jest bardzo dużo i zmienić mentalność roszczeniową jest najtrudniej. Myślę jednak, że sprawa nie jest taka beznadziejna ; jak rozmawiam z moimi znajomymi, zdecydowana większość podpisałaby się pod tym programem. Niewiele punktów budzi zastrzeżenia. Ciekawe, że łączy ich właśnie niewiara w możliwość jego realizacji. O co tu chodzi – kurka wodna ? Ludzie są przekonani, że trzeba coś radykalnie i szybko zmienić, a z drugiej strony nikt nie wierzy, że to jest możliwe i w rezultacie nie głosują, albo głosują na demagogów. Fatalizm jakiś słowiański, czy co ? Jako emigrant nie głosowałem wiele lat, ale ponieważ chciałbym wrócić choćby na emeryturę, to jednak zacznę to robić. W końcu nie jest mi obojętne co się dzieje z krajem moich przodków (w skrócie – z ojczyzną). Tylko kto będzie miał odwagę wystąpić z takim programem ? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoyo Re: Wrocimy po warunkiem, ze : IP: 194.78.236.* 13.06.06, 13:55 popieram Cie -apator22 chetnie wprowadzilbym takie zmiany w Polsce, niestety juz wyjechalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Nie wroca - po co ? IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 12.06.06, 15:33 Irlandia jest przyjazna dla swoich obywateli. W Polsce na kazdym kroku klody pod nogami. Chyba bym musial na glowe upasc, by ladowac sie ponownie w to samo bagno. W obcym kraju jako emigrant jestem traktowany lepiej niz we wlasnym jako obywatel. Jeszcze tylko 2 miesiace i bede mial nowe obywatelstwo. Pozdrowienia ze slonecznej Australii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danny Re: Nie wroca - po co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 22:32 Coś w tym jest.... Pozatym co tu się dziwić, że ludzie uciekaja z tego kraju!!!!Tyraj (jak ci znajomy załatwi)!!!Innej opcji raczej nie ma chyba że z dyplomem uniwersyteckim masz ochote na noszenie zgrzewek piwa w jakimś markecie czy sprzedawać ciuchy w sklepie...!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Jak pisiorki "porządzą" to wszyscy młodzi wyjadą 12.06.06, 07:14 Bo w tym zakłamanym kraju zakłamanych polityków niewiele można zrobić. Chyba, że jest się oszołomem albo wyrokowcem... Odpowiedz Link Zgłoś
5t3f4n Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 07:16 Bredzisz, 2 lata temu nie rządził PiS , twoja teoria się nie sprawdza. To, że Polacy wyjeżdżają to lada rządów postkomuny, wyniszczającej polityki Balcerowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
juisy Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 07:26 Nie dziwię się że wyjeżdżają.W polsce moja siostra w ciagu 10 miesięcy zarobiła tyle, co w Iralndii w miesiąc.Wyjechała w sobotę do Dublina na wakacje (jest studentką wieczorowych).Zastanawia się czy nie zostać na rok.Razezm z nią poleciał jej chłopk i jeszcze kilka(!!!) osób.Ja do niej dołączam pod koniec czerwca.Z moją przyjaciółką i jej chłopakiem.Wiem że będzie trudo i na pewno nie obejdzie się bez kłopotów.Wiem że mogę po dwóch tygodniach wrócić ze łzami.Ale watro spróbować.Warto pożyć kilka tygodni w lepszym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuk6mistrz Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 09:03 5t3f4n napisał: > Bredzisz, 2 lata temu nie rządził PiS , twoja teoria się nie sprawdza. > To, że Polacy wyjeżdżają to lada rządów postkomuny, wyniszczającej polityki > Balcerowicza. Jaśnieoświecony geniuszu, dzięki za twoje bystre spojrzenie. Rzeczywiście skojarzenie emigracji z Balcerowiczem, jest jak na twój umysł szczytowym osiągnięciem. Zauważenie, że PIS nie rządził dwa lata temu świadczy o bardzo dobrej pamięci, lecz selektywnej. Natomiast brak postkomunistów w obecnej ekipie dla ciebie niewidoczny, świadczy o daltonizmie. Mimo to jesteś zapewne nieomylny, bezrefleksyjny, nieautokrytyczny za co ci dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
5t3f4n Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 16:38 Wybacz mi, pomyliłem się. Geniusz ekonomiczny urządził w Polsce taki raj, że Polacy wyjeżdżają w celu turystycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak,tak... Bankructwo ZUS coraz bliżej... IP: *.chomiczowka.waw.pl 12.06.06, 07:26 Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl Re: uciekajcie od tej brudnej prafialnej nędznej 12.06.06, 08:54 Bys sie zdziwil jakie ciemniaki zyja w owe slawnej Irlandii hhihi, pojedz, a zobaczysz ;) To jest prawdziwy ciemnogrod. szczegolnie limerick :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lichttrager Rząd odniósł następny wielki sukces! IP: *.lubzel.com.pl 12.06.06, 07:33 Zmniejszył bezrobocie o 2 mln. A to, że wyjechali najlepsi, najzaradniejsi to wina Platformy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja w zwiazku z brakiem wksztalconej kadry, rzad RP7 IP: *.nsw.bigpond.net.au 12.06.06, 09:24 poprasi Unie Europejska o skierowanie do pracy potrzebnych fachowcow. Przyjada wyksztalceni Polacy zatrudnieni w angielskich, irlandzkich i innych firmach zalozonych przez przedsiebiorczych Polakow zyjacych poza Polska. Oplaty wedlug stawek unijnych, podatki zaplacone w kraju rejestracji firmy. Czekam az sie sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbej Re: Rząd odniósł następny wielki sukces! IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 12.06.06, 09:36 żeby byli tacy zaradni to by i tu się urządzili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lichttrager Re: Rząd odniósł następny wielki sukces! IP: *.lubzel.com.pl 12.06.06, 09:58 Może i by się urządzili ale jakoś ci z moich znajomych co wyjechali to urządziliby się w każdej sytuacji a tutaj w większości mieli pracę ale chcieli po prostu więcej lub łatwiej - i o dziwo chyba tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachmistrz Coś tu się nie zgadza. IP: *.hostexdns.com 12.06.06, 07:34 Było 3 mln bezrobotnych - 20% bezrobocia, wyjechało 2 mln - powinno być 6,7 %, a jest ok. 17%. Ktoś tu mija się z prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Coś tu się nie zgadza. IP: *.chello.pl 12.06.06, 07:44 Nikt sie mija z prawdą. W tych 2 mln są również studenci, świerzo upieczeni absolwenci, ludzie nigdy nie zarejestrowani jako bezrobotni itp itd Przyłączam się do głosu, że rządy PIS zmuszą wszystkich inteligentnych ludzi do wyjazdu. Wolałbym zostać, ale niestety jest duża szansa, że ich decyzje zrujnują Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja zrezygnowali z pracy w ZOZach i pracuja w Anglii IP: *.nsw.bigpond.net.au 12.06.06, 09:26 pracowali za nic, teraz biora normalna forse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Kto powiedział, że wyjechali tylko bezrobotni? IP: *.icpnet.pl 12.06.06, 07:59 > Było 3 mln bezrobotnych - 20% bezrobocia, wyjechało 2 mln - powinno być 6,7 %, > a jest ok. 17%. > Ktoś tu mija się z prawdą. Ktoś tu się mija z logiką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Coś tu się nie zgadza. IP: *.range81-155.btcentralplus.com 12.06.06, 09:04 Pomyśl "rachmistrzu" że gdy bezrobotny obywatel Polski wyjeżdża z kraju to mamy jednego bezrobotnego mniej ale także jednego KONSUMENTA mniej więc niewiele to zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Coś tu się nie zgadza. IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 10:42 nie wyjechali wylacznie bezrobotni tylko pracujacy do lepszej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 bezrobotni nie wyjeżdżają!! 12.06.06, 11:23 mają zasiłki - a za granicą musieliby iść do pracy.. więc zostają, bo tu dostają pieniądze za nic!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoyo Re: Coś tu się nie zgadza. IP: 194.78.236.* 12.06.06, 12:17 bo wyjechali rowniez ci co mieli prace - proste rachmistrzu popie..li 1200zl brutto bo mieli juz dosc nedzy mimo bycia zatrudnionym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 07:34 tym u gory to wisi, zmniejszyli bezrobocie, a podatki beda musieli zaplacic, wiec problem z glowy i kapucha bedzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
konread 3000000 meszkań się zwolni 12.06.06, 07:51 A to dopiero pocątek. Nie tylko rząd dzięki temu zmniejszy bezrobocie, ale także rozwiąże problem z budową 3000000 mieszkań - już poprostu nie będzie dla kogo ich budować:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliveira To sukces Marcinkiewicza - yes yes yes IP: *.atman.pl / *.atman.pl 12.06.06, 08:17 Gdyby tak się dało zrobić, żeby wszyscy ludzie z wyższym wykształceniem wyjechali, ach, to byłby sukces dopiero... ludzie z wyższym wykształceniem są z punktu widzenia koalicji nieprzydatni, bo (w większości) nie słuchają RM, nie brzydzą się gejów i głosują na Układ & Stolik. Pasożyty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kastro w Polsce BURDEL się dzieje - dlatego wyjeżdżają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 08:26 sam chciałem wyjechać, teraz może mi się uda. Z tonącego statku się ucieka, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka niech jadą, a my zaopiekujemy sie ich żonami 12.06.06, 09:31 bo zapewne sie nudzą. Więc pocieszmy je w samotnośći Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: niech jadą, a my zaopiekujemy sie ich żonami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 09:36 Jeżdża i walą się tam nasze baby tam za euro. Fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Mała prowokacja! 12.06.06, 10:37 Polska dzisiaj to PRL-bis - każdy chce stąd uciec. Proponuję rozwiązać Państwo Polskie, a kompetencje władzy ustawodawczej i wykonawczej przekazać Parlamentowi Europejskiemu i Komisji Europejskiej. 2 miliony Polaków pokazało, co myśli o naszej "kochanej" ojczyźnie. Jeśli wybrali teraz sobie nową, to o czymś to świadczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiS da mieszkania tak PiS da mieszkańnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx.penetrator Zamknąć granice!!! IP: *.com.pl 12.06.06, 12:12 tylko tak powstrzymamy tą falę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Polacy ,emerytura i z renta problematyczna IP: *.pl 12.06.06, 13:44 Nie miejcie nadziei ,korzystajcie ze swawoli póki czas ! Odpowiedz Link Zgłoś
kaczomowa Uciekaj kto może... 12.06.06, 14:49 Frajerstwo nie popłaca w dzisiejszym świecie. A siedzieć teraz w Polsce pracując na Rydzyka, Giertycha i Leppera to frajerstwo w najlepszym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internowany kto ma głowe na karku niech ucieka IP: 81.210.69.* 12.06.06, 16:37 nie wierzcie w te obłudne ideały którymi kłamią ocząc was w szkołach, w liceach ! to granda ! powinni nauczyć was co zrobić i przeżyć w polsce a nie pracy u podstaw czy wzorcach bohatera romantycznego ! to wszsytko obłuda, nie tak iten kraj był na mprzedstawiany. Powtarzam, dla własnego dobra uciekajcie z polski, tutaj może być tylko gorzej ! Odpowiedz Link Zgłoś
gregor_o7 Re: Zamknąć granice!!! 12.06.06, 17:33 Ja myślę że władzy to bardzo pasuje - bo wyjeżdzają przeciwnicy i za parę lat napewno znowu wygraja wybory bo wszyscy co rozsądnie myśla wyjadą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Mała prowokacja! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.06.06, 21:42 To w sumie calkieem niezly pomysl w sumie to UE wymusza na Polsce liberalizacje rynku chociazby w sprawie akcyz na samochody to ja mam takie pytanie kto tu staje w obronie obywatela Panstwo czy tak okrzyczana oczerniana przez PiS LPR i Samoobrone UE. Mama na mysli okres prze referendum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sad but true Re: niech jadą, a my zaopiekujemy sie ich żonami IP: *.nwrknj.east.verizon.net 12.06.06, 17:48 Mała korekta - jeżdża i walą się tam, ale nie tak za euro, jak ... między sobą. Widzę to na własne oczy.:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delfina Re: niech jadą, a my zaopiekujemy sie ich żonami IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 12.06.06, 09:43 Masz pecha koleś, żony też wyjeżdżają!:) Niedługo zostaną tu same homofoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: revo Re: niech jadą, a my zaopiekujemy sie ich żonami IP: *.net-serwis.pl 12.06.06, 10:57 chętnioe oddam ci swoją! za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: niech jadą, a my zaopiekujemy sie ich żonami 12.06.06, 12:11 Sam żeś wybierał, to teraz się męcz! (dotyczy zarówno żony jak i polityków) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fawad Re: niech jadą, a my zaopiekujemy sie ich żonami IP: 12.149.84.* 12.06.06, 17:37 Mit o wyzszosci urody Polek mozna spokojnie do kosza wyrzucic. Ci, ktorzy wyjechali przekonali sie o tym na wlasne oczy wiec pewnie chetnie te swoje krajowe zony odstapia jesli ktos bedzie je chcial. TomiK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek kolejny erotoman gawedziarz n/t IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 10:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: niech jadą, a my zaopiekujemy sie ich żonami IP: *.nsw.bigpond.net.au 12.06.06, 10:57 wyslij swoja, a my sie nia zaopiekujemy, nie bedzie sie nudzila i po powrcie jeszcze cie nauczy. jak w starym dowcipie - panie Kowalski, co to zona w Paryzu byla? A, nie, jakas swinia ja tego nauczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczomowa To kobiety wyjeżdżają częściej... 12.06.06, 14:51 ...bo są generalnie lepiej wykształcone. Pozostaje ci zmiana orientacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwoid Re: niech jadą, a my zaopiekujemy sie ich żonami IP: 83.147.139.* 12.06.06, 21:14 a ja zabralem swoja zone ze sobą. kochanka tez tu przyjechala :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: niech jadą, a my zaopiekujemy sie ich żonami IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.06.06, 21:39 kogos takiego jak Ty to chyba zadna z nich by nie chciala a i tak wyjzdrzaja razem z mezami i dziecmi to nie jakas tam emigracja mlodych ludzi uciekaja cale rodziny a tu juz trzeba liczyc i ich i potomstwo itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: w Polsce BURDEL się dzieje - dlatego wyjeżdża IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.06.06, 21:23 No niby tak ale w sumie ten tonacy statek to nasza Ojczyzna. Zartuje sam wyjechalem chcialbym wrocic ale jeszcze nie teraz inwestuje kase w Polsce to jakos swoj kraj wspieram jakbym zostal to nie bylo by mnie stac na to takze nie wiem co lepsze a co do mieszkan to te 3mil opuszczonych wykupia Ci ktorzy juz wyjechali i zagraniczni inwestorzy bo to tzw zloty interes:) Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: To sukces Marcinkiewicza - yes yes yes 12.06.06, 09:56 no jasne, to Marcinkiewicz i PIS jest winne 20 % bezrobocia to Marcinkiewicz i PIS jest winne syfu ostatnich 15 lat to Marcinkiewicz i PIS jest winne, że dzisiaj człowiek po studiach w Polsce zarabia jakieś 800 zł na rękę no i oczywiście to Marcinkiewicz i PIS jest winne, że wiosna nie udana i lato zimne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: To sukces Marcinkiewicza - yes yes yes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 09:59 Yes, Yes ,Yes to zgrywus . On nic nie robi , tylko jeżdzi i się pokazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fr Marcinkiewicz i Kaczyński - ministrowie w rządzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 10:28 ministrowie w rządzie AWS więc chyba współwinni. Do tego Kaczyński były prezes Najwyższej Izby Kontroli !!! - jakoś nie było słychać zeby wykrył porazające afery i układy. Całe to oczyszczenie Polski z układów to populistyczny chwyt otumaniający moherowych nieudaczników, wierzących, że da się naprawić w ten sposób Polskę i że od tego własnie, a nie od ciężkiej pracy, przybędzie im pieniędzy w portfelach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masterzw Re: To sukces Marcinkiewicza - yes yes yes IP: *.chello.pl 12.06.06, 11:30 to ostanie o wiośnie to spewnościa wina PO i jego dziadka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: To sukces Marcinkiewicza - yes yes yes IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 11:48 niestety tak jest bo Kaczynscy i Marcinkiewicz wspierali wszystkie socjalistyczne pomnysly poprzednich rzadow i dlatego sa temu tak samo winni jak SLD, ktore rzadzilo przez 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To sukces Marcinkiewicza - yes yes yes 12.06.06, 12:16 Tak jest, przed 1989 było super a ten niedobry Balcerowicz wszystko zepsuł. Tak jest, dziś człowiek po studiach (ciekawe, jakich) zarabia zaledwie 200 USD na rękę a za kochanej komuny zarabiał aż 20 USD. Nie wróżę zrobienia kariery zawodowej z taką wiedzą i takimi poglądami. Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: To sukces Marcinkiewicza - yes yes yes 12.06.06, 12:34 no jasne, jest super, jest super więc o co im wszystkim chodzi, że wyjeżdżają, czemu skoro jest tak wspaniale mamy "największa fala emigracji w nowoczesnej Europie", no czemu oni wszyscy uciekają z tego raju na ziemi, masochiści jacyś czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quarek Re: To sukces Marcinkiewicza - yes yes yes IP: *.ramtel.pl 12.06.06, 12:43 > Tak jest, dziś człowiek po studiach (ciekawe, jakich) zarabia zaledwie 200 USD > na rękę a za kochanej komuny zarabiał aż 20 USD. serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,3382161.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ILSB Re: To sukces Marcinkiewicza - yes yes yes IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 12.06.06, 12:25 Pan Marcinkiewicz na wszystko ma czas - w czasie godzin urzędowania można go zobaczyc jak wywija holubce na studniówce ,albo pozującego do zdjęć ("udającego niedzwiedzia") między harcerzami albo w szaliku fana na meczu.Rzadem kieruje cala masa doradców no i prawdziwy szef z kotem.Tylu doradców nie miał żaden rząd 3 RP.To bardzo dobry przyklad dla wójtów,burmistrzów i prezydentów miast. Słyszalem jego wypowiedz na temat urzędników - zawsze spotykał niekompetentnych. Teraz jako pierwszy urzędnik w Państwie daje wlaściwy przyklad.Efekty juz widać w niektorych gminach i nastawieniu ludzi wyksztalconych do władzy.Pan Marcinkiewicz niech uda się na granicę Polsko-Niemiecka w Piatek to zobaczy ilu ludzi wraca na Weekend do kraju, niech z nimi porozmawia gdzie i w jakich warunkach pracują. Dowie sie komu zawdzięcza Polska spadek bezobocia.Przy okazji niech powie co zrobil dotychczas aby ludzie tutaj w Polsce znaleźli godziwą pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek pasozyty i lumpeninteligencja IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 10:34 sojusz robotniczo chlopski znowu wygral wybory w Polsce i znowu robotnicy i chlopi najbardziej na tym straca. Ale coz, ciemny lud kupi wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To sukces Marcinkiewicza - yes yes yes 12.06.06, 12:13 Trochę dziwne. Obecny rząd tworzy głównie partia prawników, prezydent też prawnik, a wśród dzisiejszych studentów i absolwentów 50 % stanowią prawnicy i przedstawiciele pokrewnych zawodów. Oczywiście, każdy liczy, że będzie miał zyskowną kancelarię adwokacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariolka Re: To sukces Marcinkiewicza - yes yes yes IP: *.smgr.pl 12.06.06, 15:53 Masz rację, ale by było!! Nikt by nie podskakiwał i nie miał żądań, wszyscy grzeczniutko słuchaliby jedynie słusznych poleceń . Cała reforma szkolnictwa jest po to , żeby nieczytatych wypuścić ze szkoły. A Co namolni co chcieli studiować - niech się wynoszą!!! Po co mają przeszkadzać panom i władcom ? Tylko za lat dziesieć się okaże , że na wysokie emerytury dla obecnych panów u władzy nie ma komu pracować. Ale to już będzie za późno!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ddywity ***S___A___M___0___0___B___R___0_ __N___A******** 12.06.06, 10:45 Wielka głodowa wędrówka naszych dzieci jest wielką porażką 17 letniej niekompetencji zarówno politycznej jak i ekonomicznej.Jej srogi Ojciec eksterminator ma na imię Balcerowicz. Skala i skutki tego zjawiska z skali makro ekonomicznej przerosły już dawno normy bezpieczeństwa Państwa. Dalsze brnięcie w tym kierunku jest nie tylko krótkowzrocznym chocholim balansowaniem na iluzorycznej linie domniemanego pozytywnego trendu,lecz doprowadzi do szkód których wymierną wartość nie da się realnie oszacować. Perspektywa jawi się nie tylko jak regres to czarna dziura kryzysu. Retoryczne pytania o przyszłość Polski są pomijane milczeniem,bo kto utrzyma seniorów,kto zadba i wyremontuje infrastrukturę,jak będzie wyglądać opieka medyczna i socjalna nad starzejącym się społeczeństwem którego zastępni po prostu uciekli? Bez radykalnych zmian nie zatrzymamy tego pochodu destrukcji i samounicestwienia,gwarancję daje tylko program Samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex21 OK, Jola, jakie proponujesz rozwiázania? .... IP: *.server.ntli.net 12.06.06, 10:50 Poza demagogią nie widzę w twoich postach żadnych konkretów. Jakie proponujesz zatem rozwiązania? Słucham i czytam z zainteresowaniem, hmmmm? Pzdr z UK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 15 lat reform Re: OK, Jola, jakie proponujesz rozwiázania? .... IP: *.pl 12.06.06, 10:58 > Poza demagogią nie widzę w twoich postach żadnych konkretów. Jakie proponujesz > zatem rozwiązania? Słucham i czytam z zainteresowaniem, hmmmm? > ja odpowiem ,choć nie pytany Jedynym rozwiązaniem jest : ........ Uprawianie seksu zbiorowego ,dla wyrównania równowagi i zrównoważenia bilansu społecznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ddywity Re: OK, Jola, jakie proponujesz rozwiázania? .... 12.06.06, 10:59 Słuszne pytanie. Wprowadzenie programu gospodarczego Samoobrony. Jedynego spójnego realnego i popartego danymi symulacyjnymi rozwiązania.www.samoobrona.org.pl/pages/00.Start/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samoodpora to gnoj puknij sie w czolko .... IP: 195.46.231.* 12.06.06, 11:16 za plytko myslisz tym swoim kurzym mozdzkiem, uwazaj zebys jak kura nie zafajdala podworka, gdyz nikt nie jest naiwny, nawet juz dzieci nie sa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex21 Dzięki za odpowiedź ... IP: *.server.ntli.net 12.06.06, 14:19 Widzisz, wszystko byłoby OK, lecz ja osobiście, jak i wiele osób na forum, nie wierzę w realność tego programu. Niestety, program ten wydaje mi się raczej bardziej powrotem do 'państwa opiekuńczego'! Dlatego, nie obraź się, lecz to co proponujesz jest z punktu patrzenia gospodarki rynkowej oraz nowoczesnej Europy, utopią. Kolejna sprawa - odpartyjnienie rządu zamieniło się obecnie (to fakt) w obsadzanie wszelkich możliwych stanowisk ludźmi Samoobrony. Ludzie niemający w zasadzie więcej pojęcia na temat danego resortu, niż zwykły obywatel, stają się nagle ministrami, etc. Weźmy takiego Romana Giertycha. Powiedz mi Jolu, jaka jest wiedza tego człowieka na temat nowoczesnej edukacji, metodologii oraz środków dydaktycznych? Ja przez pewien czas (około 5 lat) uczyłem w Polsce dzieci języka angielskiego. Wiem wiele na temat programów, metod nauczania tego języka, znam podręczniki, itp. Poza tym, nie obraź się, lecz pan ten wyznaje bardzo skrajnie radykalne poglądy na wiele tematów. Ktoś taki, pomijając już brak podstawowej wiedzy na temat edukacji, będzie zawsze stronniczy! Pan Lepper był na przodku i zna pracę górników. Gdzie ja to słyszałem, tak, był już taki pan, Pierwszy Górnik Rzeczypospolitej Polskiej, Edward Gierek. Pomijając to, że do władzy pan ten doszedł jako skandalista, teraz zachowuje się jak hipokryta, oskarżając ludzi o przestępstwa, za które sam posiada, co najmniej 3 prawomocne wyroki. Jolu, w normalnym demokratycznym państwie (np Wielka Brytania) pan ten nie mógłby nawet być policjantem, nie mówiąc o sprawowaniu funkcji publicznej! Nie chcę tutaj rozkręcać wojny na słowa i wiem, że cię nie przekonam, lecz abym powrócił do Polski, kraj ten musi zaoferować mi coś o wiele bardziej wiarygodnego niż program Samoobrony. Pozdrawiam cię i życzę powodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RS Re: Dzięki za odpowiedź ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 15:30 W Polsce,żeby być taksówkarzem musisz mieć świadectwo o niekaralności. Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Był na przodku i zna pracę górników 12.06.06, 16:15 Gość portalu: vortex21 napisał(a): "Ktoś taki, pomijając już brak podstawowej wiedzy na temat edukacji, będzie zawsze stronniczy! Pan Lepper był na przodku i zna pracę górników. Gdzie ja to słyszałem, tak, był już taki pan, Pierwszy Górnik Rzeczypospolitej Polskiej, Edward Gierek." Co do meritum calkowita zgoda z vortex21. Nie chce przybijac vortex21 jeszcze bardziej, ale jest jeszcze gorzej niz za tzw. "komuny". Lepper "znajacy prace gornikow" jest idiota w porownaniu z takim Gierkiem, ktory rzeczywiscie pracowal w kopalni w Belgii. Gierek prace gornikow znal z autopsji a Lepper bzdurzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex21 Ja też byłem na przodku ... IP: *.server.ntli.net 12.06.06, 16:30 W kopalni soli w Wieliczce, byłem na platformie na Morzu Pułnocnym ale to nie znaczy że znam się na górnictwie soli czy naftowym! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola_z_dywit Re: Dzięki za odpowiedź ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 17:47 Dziękuję za merytoryczny post. . Weźmy takiego Romana Giertycha. Powiedz mi Jolu, jaka > jest wiedza tego człowieka na temat nowoczesnej edukacji, metodologii oraz > środków dydaktycznych? Ja przez pewien czas (około 5 lat) uczyłem w Polsce > dzieci języka angielskiego. Wiem wiele na temat programów, metod nauczania tego > języka, znam podręczniki, itp. Poza tym, nie obraź się, lecz pan ten wyznaje > bardzo skrajnie radykalne poglądy na wiele tematów. Ktoś taki, pomijając już > brak podstawowej wiedzy na temat edukacji, będzie zawsze stronniczy! Pan Lepper > był na przodku i zna pracę górników. Gdzie ja to słyszałem, tak, był już taki > pan, Pierwszy Górnik Rzeczypospolitej Polskiej, Edward Gierek. Pomijając to, że > do władzy pan ten doszedł jako skandalista, teraz zachowuje się jak hipokryta, > oskarżając ludzi o przestępstwa, za które sam posiada, co najmniej 3 prawomocne > wyroki. Jolu, w normalnym demokratycznym państwie (np Wielka Brytania) pan ten > nie mógłby nawet być policjantem, nie mówiąc o sprawowaniu funkcji publicznej! To twoja subiektywna ocena, i masz do niej prawo. Lecz obecna koalicja to ludzie z pewnością,bardziej przygotowani niż kacykowie partyjni typu Wiatr,przeciw którym takiej kampani nienawiści nie było jak teraz. Krasnoludki tym nie sterują! Stanowisko w sprawie Pana Leppera jest kuriozalne ,człowiek posiadający oczywiste wyroki polityczne za optowanie za Polską Racją Stanu będzie jeszcze zrehabilitowany a mocodawcy osądzeni. Pozdrawiam i współczuję wygnania, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex21 Wyrok polityczny? Jolu .... IP: *.server.ntli.net 12.06.06, 18:10 Ten pan ma wyrok za zniesławienie, nie wyrok polityczny, Jolu. Rozumiem że popierasz go, lecz nie wolno przedkładać emocji nad fakty. Raz jeszcze cię pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola_z_dywit Re: Wyrok polityczny? Jolu .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 18:26 Pomówienie????? Paweł Piskorski chciał wyłudzić kredyt? IAR za "Wprost" 13-03-2006, ostatnia aktualizacja 13-03-2006 07:55 PRZEGLĄD PRASY. Dwaj świadkowie współpracujący z amerykańskim wymiarem sprawiedliwości obciążają Pawła Piskorskiego, byłego prezydenta Warszawy, a obecnie eurodeputowanego PO. - donosi "Wprost". Tygodnik opisuje materiały prokuratury, do których dotarli jego dziennikarze. Jeden z gangsterów - Leszek P. miał zeznać, że inny przestępca, Marian W. wielokrotnie mówił mu, iż prowadzi przestępcze interesy w ówczesnym prezydentem Warszawy. Według niego, wspólnie z Pawłem Piskorskim i pewnym Włochem zamierzali wyłudzić pieniądze z zagranicznego banku. Zabezpieczeniem dla banku odnośnie wyłudzonego kredytu miały być kamienie szlachetne. Opinia o ich wartości miała być znacznie zawyżona. Kredyt miał być wyłudzony przy okazji prowadzenia robót przy budowie warszawskiego metra. Paweł Piskorski twierdzi, że "Wprost" padł ofiarą manipulacji i dezinformacji. Stanowczo zaprzeczył, jakoby miał kamienie szlachetne i próbował zaciągać kredyt w zagranicznym banku, zarówno we własnym imieniu, jak i jako prezydent Warszawy na budowę metra. Twierdzi też, że nigdy nie miał do czynienia z Marianem W. Autor artykułu "Polityka, narkotyki i szlachetne kamienie" pisze, że jeden z oficerów amerykańskiej agencji powiedział mu, że świadek obciążający Pawła Piskorskiego jest wiarygodny, a jego zeznania dotychczas się potwierdzały. Dodał, że przesłuchiwany ma świadomość, że gdyby próbował przekazywać fałszywe informacje, naraziłby się na zaostrzony wymiar kary w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex21 Jolu, sadzisz że sąd zna te fakty? ... IP: *.server.ntli.net 12.06.06, 18:34 Zatem sąd zna te fakty a skazał pana Leppera wyłącznie z powodów politycznych, bo go nie lubi (jego opcji)? Nie wierzę, to domniemanie oparte z kolei na poszlakach. Pożyjemy, zobaczymy. Narazie jednak ma on prawomocny wyrok i oficjalnie nie powinien być Premierem ani Ministrem. Myślę że to wyjaśni wiele. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex21 Co do wygnania ... IP: *.server.ntli.net 12.06.06, 18:23 Prawdę mówiąc, wybacz, ale nie ma czego współczuć. W polsce sterty PITów, ciągle problemy z płatnościami klientów (prowadziłem własną firmę w Warszawie), ciągle problemy z ZUS. Dla porównania tutaj czyste powietrze, czysta woda, proste przepisy podatkowe, dobra opieka zdrowotna, słowem - normalny kraj. Tak, czy inaczej, dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja gdyby bylo po balcerowsku, to nasze dzieci by IP: *.nsw.bigpond.net.au 12.06.06, 11:01 siedzialy w kraju garkotluku. Jeszcze ten twoj kryminalista bedzie siedzial, nie boj nic, chyba, ze go wczesniej KGB w bagazniku wywiezie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 ty, Jola, ile lat mają Twoje dzieci?? 12.06.06, 11:13 jola_ddywity napisał: > Wielka głodowa wędrówka naszych dzieci nie są czasem za małe na samodzielny wyjazd???? poza tym to, że są głodne, nie najlepiej świadczy o Tobie jako matce i rolniku.. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: ty, Jola, ile lat mają Twoje dzieci?? 12.06.06, 12:21 Polskie dzieci głodują, bo rządy PSL, SLD, AWS, PiS i lepperstwa wywożą żywność na wschód i jeszcze do tego dopłacają. Jak się zamknie granice dla wywozu żywności, to zwiększy się podaż w kraju i spadną ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoyo Re: ***S___A___M___0___0___B___R___0_ __N___A**** IP: 194.78.236.* 12.06.06, 11:46 jasne Jedrus Lepper i banda matolow ze wsi to jest rozwiazanie !!! Jola siedz w tych Dywitach bo q..wa tam jest twoje miejsce, mentalnie sie nie musisz wkomponowywac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek kiedy ludzie przestana wyjezdzac pod rzadami Samoo IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 11:46 tak w przyblizeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Emigrujcie - czas ucieka :) IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 12.06.06, 15:19 Nie 17 lat, tylko 60! A problem polega na tym, ze przez 17 lat zamiast dokonac reprywatyzacji i prywatyzacji tego co nakradli komunisci, coraz bardziej stawiano na rozrost biurokracji i etatyzmu. W Polsce prawdziwei wolny rynek nigdy nie mial szansy zaistniec, a dla niepoznaki etatyzm zaczeto nazywac kapitalizmem - motloch sie dal na to nabrac. Pozdrawiam wszytkich emigrantow i tych ktorzy planuja emigracje! Im szybciej wyjedziecie tym mniej zycia zmarnujecie robiac na tych darmozjadow przy korycie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic to Kogo to tak naprawdę obchodzi? IP: *.hostexdns.com 12.06.06, 07:39 Zacznie brakować na ZUS? Rząd podwyższy akcyzę na benzynę. I po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak o krzywej Lafera slyszal? 12.06.06, 09:07 pl.wikipedia.org/wiki/Krzywa_Laffera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Kogo to tak naprawdę obchodzi? IP: *.nsw.bigpond.net.au 12.06.06, 09:28 to jak daleko chcesz ten swoj wehikul pchac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damiano Re: Kogo to tak naprawdę obchodzi? IP: *.oracle.co.uk 12.06.06, 11:06 i wyjedzie wiecej... zostana tylko mohery i wszechpolacy, ktorzy beda sie kisic we wlasnym sosie. nasi przodkowie, ktorzy walczyli za wolna Polske, skapituwaliby, gdyby wiedzieli w jakim kierunku ta Polska podaza! bardzo boli ze niektorzy z nas musza kochac swoja Ojczyzne na odleglosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.06.06, 07:39 dajcie spokoj, wiadomo kto wyjezdza - glownie ludzie z gownianym wyksztalceniem i robią tam jako sługusy angoli. Z tego co zauwazylem to jak ktos nie ma czego szukac w Polsce to wyjezdza i potem robi z siebie boga, bo pracuje jako smieciarz i zarabia niewiadomo ile. Takich ludzi jest najwiecej, wiec pieprzenie ze wyjezdzaja najlepsi to mijanie sie z prawdą. Najlepsi to pewnie niewielki procent tych co wyjezdzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heinz Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.versanet.de 12.06.06, 07:42 Glupis tadek,oj glupis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.06.06, 14:03 Muszę cię rozczarować - tadek dobrze prawi. Odpowiedz Link Zgłoś
olias zdziwiłbyś się tadziu 12.06.06, 07:48 problem polega na tym że wyjeżdżają ludzie zaraz po studiach. Chłopie - bez znajomości angielskiego w Irlandii nie ma co szukać. W Angli trochę na farmach, ale też nie za wiele. W Angli cenią sobie naszych mgr w hipermarketach - za co nasze elity należy postawić przed czymś w rodzaju Trybunału Norymberskiego. tak tadziu trafiłem jajami w płot ... gdy obok stała jałówka. A jakie masz wykształcenie? tak z ciekawości pytam ... wykształcenie tadzia - tatuś na stanowisku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadek Re: zdziwiłbyś się tadziu IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.06.06, 07:53 jestem inz. informatyki. Nie mam tatusia na stanowisku, prowadze wlasna małą firme, kokosów może nie zarabiam, ale wyjezdzac nie musze. Smieszą mnie po prostu ludzie, którzy po 3 miesiacach za granicą juz polskiego nie znają... Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak tak? To skoro jestes z branzy (jakie miasto) 12.06.06, 09:09 to zauwazyles moze jakie sa problemy z szukaniem nowych pracownikow w tej branzy? Bo programisci w UK dostaja od 35k rocznie w gore... nie mowiac o tym, ze tam nie mam poczucia ze panstwo wpieprza polowe mojej wyplaty i nie daje mi za to nic... Odpowiedz Link Zgłoś
lumpeninteligent Re: zdziwiłbyś się tadziu 12.06.06, 11:54 Jestem za granica od grubo ponad roku i polszczyzna wladam swietnie... Zdziwilbys sie ile jest tutaj wyksztalconych ludzi z Polski. O tym sie tak glosno nie mowi bo najbardziej jaskrawy i bijacy po oczach jest przyklad doktora pracujacego na zmywaku ale z takim czyms tutaj w praktyce sie nie spotkalem i to jest chyba medialny wymysl... Nie mowi sie o tym glosno, ale wg ostatnich badan 40% swiezo przybylych Polakow pracuje w administracji i biznesie, a tylko 25% w gastronomii i hotelarstwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek najlepsi to w ogole niewielki procent IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 10:44 tak to juz jest w statystyce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoyo glupis tadek, oj glupis IP: 194.78.236.* 12.06.06, 11:51 ja wyjechalem mimo ze mam wyzsze wyksztalcenie i w Polsce zarabialem ponad srednia krajowa. Dlatwego ze tu zarabiam 5 razy tyle , zyje na luzie i starcza mi na wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ja Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 07:42 To tragedia narodowa, bowiem wyjezdzają ludie najbardziej kreatywni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iks Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 12.06.06, 09:48 tadeusz_ja:widziałem w Reichu tych kreatywnych.Może 1 na 10 jest naprawdę kreatywny a reszta?szkoda słów Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 07:43 nie oglądaj tv ... zaczadza umysły. Czego jesteś najlepszym przykładem. Wyjazdy młodych ludzi są spowodowane wielkim sukcesem czerwono-różowo-zielono-czarnych: bezrobociem na poziomie 20%, rozbiórką polskiego przemysłu. Tylko że w tej kolorowej grupie z Balcerowiczem na czele nie było PiS-u i Kaczyńskich. nawet gorzej - choć mnie szlag trafia - piszę to: nie było w tej oranżerii Leppera. Q..wa, wychodzi że Lepper ma rację. Dziś jesteśmy najubozszym krajem Unii, o najwyższym bezrobociu, niskim (w porównaniu z innymi nowymi) wzrostem PKB. Czepiaj się pieprzonych elyt - rwa ich mać. Przez kilkanaście lat rządziły nami pier..e kawiarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak jak nie? Ilu PiSowcow to byli AWSowcy? 12.06.06, 09:11 wyprzedaszpolskiego przemyslu... a wiesz ile brytyjskich fabryk samochodow jest w Anglii? ANI JEDNEJ! Sprzedali wszystko od Jaguara po Rolls Royca. NO i normalnie syyyyyypie im sie ten kraj jak diabli.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: jak nie? Ilu PiSowcow to byli AWSowcy? IP: *.ichf.edu.pl 12.06.06, 09:35 A ile banków w GB jest angielskich? Ile zakładów pracy w innych dziedzinach? Jak widać jesteś nieodrodnym wychowankiem jednej z tych Wyższych Szkół Dwóch Modnych Kierunków a co najwyżej pseudouczelni w rodzaju SGH co to o niej nikt w świecie nie słyszał takoż o jej wykładowcach. No, może poza Balcerowiczem ale to nie ze względu na jego działalność naukową. Odpowiedz Link Zgłoś
bystre.oko A ile osób przeniesie swoje firmy? 12.06.06, 07:47 Znam już coraz więcej osób, które wolą: - płacić ZUS w wysokości 8 GBP (ca. 45 zł), a nie 800 zł, - polskim firmom wystawiać faktury z VATem 0%, - osobom prywatnym VAT 17,5%, a nie 22%, - być spokojnym, że nie będzie żadnej kontroli skarbowo-zusowskiej, - mieć próg podatkowy 59000 zł (podatek 0%) lub 185000 (podatek 10%). W wakacje sam przeniosę swoje usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Re: A ile osób przeniesie swoje firmy? 12.06.06, 10:46 > Znam już coraz więcej osób, które wolą: > - płacić ZUS w wysokości 8 GBP (ca. 45 zł), a nie 800 zł, > - polskim firmom wystawiać faktury z VATem 0%, > - osobom prywatnym VAT 17,5%, a nie 22%, > - być spokojnym, że nie będzie żadnej kontroli skarbowo-zusowskiej, > - mieć próg podatkowy 59000 zł (podatek 0%) lub 185000 (podatek 10%). Serio? Jeżeli to prawda to znaczy, że te 2 mln to dopiero początek! Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: A ile osób przeniesie swoje firmy? 12.06.06, 13:48 > Znam już coraz więcej osób, które wolą: > - płacić ZUS w wysokości 8 GBP (ca. 45 zł), a nie 800 zł, > - polskim firmom wystawiać faktury z VATem 0%, > - osobom prywatnym VAT 17,5%, a nie 22%, > - być spokojnym, że nie będzie żadnej kontroli skarbowo-zusowskiej, > - mieć próg podatkowy 59000 zł (podatek 0%) lub 185000 (podatek 10%). > W wakacje sam przeniosę swoje usługi. Na południowych obrzeżach pomrocznej coraz popularniejsza jest rejestracja działalności gospodarczej na Słowacji. Same zyski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Re: A ile osób przeniesie swoje firmy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.06, 14:19 A przejedź się na Mazury. Zobaczysz kupę Polaków z autami na litewskich numerach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Wyobraźmy sobie skalę bezrobocia bez tych 2 mln !! IP: 83.238.88.* 12.06.06, 07:49 Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Ale to już było 12.06.06, 07:52 Mieliśmy takie fale pod zaborami, przed wojna , po wojnie, w 1968, w latch 80 to mamy i teraz. I dlatego tak wygląda Polska. Co to zxa krraj które każe swoim obywatelom szukać pracy za granicą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruitdwarf Re: Ale to już było IP: *.pools.arcor-ip.net 12.06.06, 08:06 to chyba logiczne, ze w swiecie, w ktorym panuje swoboda przeplywu ludzi i kapitalu, z panstw, ktore wprowadzaja "sprawiedliwosc spoleczna", "Polske solidarna", "ochrone najbiedniejszych" itd. ci ktorzy maja byc jeleniami i za te socjalistyczne bzdety placic, wyjezdzaja do panstw, gdzie po prostu pozwala sie ludziom pracowac i zyc. Przypisywanie winy aktualnej ekipie rzadzacej jest smieszne. Przed nimi byla ekipa socjalistyczna, teraz jest narodowo-buraczano-socjalistyczna, Do 2001 byla znowu narodowo-socjalistyczna. itd.. dopoki kazda partie rzadzaca bedzie mozna okreslic tym epitetem na literke "s", bedzie jak jest albo i gorzej. To wlasnie ta ekipa w osobie Jacka Kurskiego trafnie zdiagnozowala mentalnosc wiekszosci Polakow. I daje ciemnemu ludowi to czego chcial. A dominujace na forach antypisowskie poglady sa niereprezentatywne. Samo posiadanie komputera i umiejetnosc jego obslugi implikuje wiekszy IQ i mniejsza podatnosc na PiSowskie brednie. Wyklucza to wiekszosc ciemnego ludu z mozliwosci reprezentowania tu swoich pogladow.. niewielka zreszta strata. Przygladam sie temu cyrkowi z bezpiecznej odleglosci i mnie to wali :) Nigdy juz do Polski nie wroce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Re: Ale to już było IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 12.06.06, 09:58 do fruitdwarf:Jest takie fajne przysłowie:nigdy nie mów nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gzresiek kazdy narod ma taki rzad na jaki zasluguje IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 12.06.06, 10:32 przykre, ale tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 07:55 Wyjeżdżają najlepsi: córka i zięć po studiach są w Angli, syn teraz zrobił maturę- wyjeżdża za kilka dni pracować w swoim zawodzie w Belgi, najstarszy jest tłumaczem i często jeździ do Berlina.Tylko pies nigdzie się nie wybiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wru Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 12.06.06, 10:05 do myszDlaczego uważasz że jeśli po studiach to najlepsi?Znałem paru inżynierów(gdy jeszcze pracowałem)głupich jak stołowe nogi.A co do syna to jestem ciekawy jaki zawód można zdobyć przed maturą( w ogólniaku?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dara Re: Dwa miliony Polaków - ja sie nie wstydze jakso IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.06, 10:39 ja sie jakos nie wstydze ze mieszkam od kilku lat za granica ze skonczylam tu studia podyplomowe (bez pomocy finansowej z kraju) ze znalazlam prace i niezle zarabiam, ze jestem czescia tego spoleczenstwa, funkcjonujacego - wbrew opinii Polakow- otwarcie i nie nacjonalistycznie. Polski nacjonalizm, podawany juz od malego przez KOnradow Wallenrodow &co- jest destruktywnie zakorzeniony w glowach wiekszosci ciemnogrodzkiego spoleczenstwa. do czego to prowadzi- zobacz aktualna scene polityczna Odpowiedz Link Zgłoś
elpio Re: Dwa miliony Polaków - ja sie nie wstydze jaks 13.06.06, 02:23 W 1984 wyjechalem z Polski jako 24 latek czysto w poszukiwaniu przygody,w Polsce zostali rodzice z dobrze prosperujaca piekarnia.Przygoda zaczela sie we Francji a skonczyla w Kanadzie,skonczyla to dobre slowo bo zaczela sie emigracja.Pomimo statusu mojej rodziny w Polsce zdecydowalem sie zostac.Rok pracowalem w firmie,a pozniej wystartowalem z wlasnym biznesem.W 1989 przyjechalem po 7 latach do Polski,"wiatr odnowy wial..." poczulem ze tu cos zaczyna sie dziac.Wrocilem na krotko do Kanady,zwinalem biznes i 1991 bylem juz na stale w Polsce.Poznalem fajna laske,urodzil sie syn,otworzylismy maly biznes,jakos szlo choc nie powiem bylo ciezko.Zona nigdy,ale to nigdy nie chciala nawet slyszec o wyjezdzie,tym bardziej za wode"w Polsce mam rodzine,przyjaciol jestem u siebie".Ja niestety zaczalem tracic wiare.Bylem w Polsce od poczatku zmian,przezylem wybory Tyminski-Walesa,nadzieje na Unie Demokratyczna- Wolnosci,AWS itp itd.Kombinowalem jak wszyscy na ZUS-ie,podatkach,lewych zwolnieniach itp itd.Choc nie ukrywam nie robilem tego zeby pomnozyc sobie bogactwa.W 2003 po kilkuletnich naleganiach zona powiedziala dobrze sprubujmy.Ja wyjechalem pierwszy,po pol roku zona z dzieckiem.Poczatki byly trudne oczywiscie ja mialem mokro bo to moj pomysl.Ale po trzech latach moge powiedziec sukces,mamy kupe swietnych znajomych,byc tu Polakiem tzn europejczykiem to szpan,biznes kreci sie niezle stac nas na ciagle wyjazdy lacznie z tropikami.Kupilismy dom (co prawda na raty),i moge szczerze powiedziec zyje sie nam po prostu normalnie,zona ani mysli o powrocie,ale co roku na wakacje jezdzi z synem do Polski.W dalszym ciagu prowadzimy mala restauracje w Polsce,oficjalnie na nas choc prowadzi ja ktos z rodziny,stad tez musze sledzic na biezaco wydazenia w Polsce i tu powiem szczerze kicha.Najlepszym porownaniem wartosci pieniadza miedzy Polska a Kanada jest 1:1.Tak wiec prowdzenie firmy tu (spolka z oo) to koszt 1.200 rocznie (ksiegowy),w polsce (spolka cywilna ja i moja zona) 1500 miesiecznie ZUS plus 400 ksiegowy rocznie 22.800, nie porownuje podatkow bo i tak w stosunku do obrotow i przelicznika 1:1 korzysc jest po tej stronie,miesieczna rata za auto tu 380 w Polsce za ten sam typ auta bylaby 1600,litr benzyny tutaj 0,90 w polsce 4.00,tygodniowe zakupy 150 w polsce 420,telefony lokalne za 30 miesiecznie bez limitu do Europy stala oplata 25 na miesiac bez limitu w polsce tpsa i zdrapki,wyjazd na wakacje(grupowy)600 w Polsce 1800 itd itp.Stad pytam sie po co mam wracac?Tu polityka kompletnie nie zajmuje sie nikt,na imprezach rozmawia sie bez poruszania tego tematu,policja nie bierze,doktory nie biora,lysych nie ma,no to sie pytam po co?,zona mi kiedys powiedziala ze dawno powinnismy to zrobic,ale doszlismy do wniosku ze lepiej pozno niz wcale.Ale na starosc postanawiamy wracac do Ojczyzny,majac nadzieje ze do tego czsu w/w porownania zrownaja sie 1:1,czego i Wam drodzy forum-miarze zyczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwir ja wyjezdzam za 3 tygodnie :) IP: *.neskom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 07:56 .. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin kaczory dziennikarskie... 12.06.06, 07:59 "Co gorsze, aż dla 84 proc. Polaków wyjazdy młodych to powód do wstydu. Dumnych jest tylko 10 proc.; reszta nie ma zdania. Tylko wśród samych młodych nieco więcej uważa, że z naszych rodaków radzących sobie na Zachodzie należy być dumnym. Ale i w tej grupie to raptem 23 proc." no nieeeeeeee... powinniśmy się cieszyć, że oni wyjeżdżają na zachód - świetnie wykwalifikowani młodzi ludzie zmywają gary, podają piwo w barach, prowadzą autobusy, zbierają pomidory i wykonują inne zawody, do których przygotowywali się w polsce przez kilkanaście lat - inżynierowie, informatycy, prawnicy i tak dalej. kurde, jakaż ta polska to ciemnogród, że ludzie się wstydzą takiego sukcesu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: kaczory dziennikarskie... IP: *.in-addr.btopenworld.com 12.06.06, 11:03 "no nieeeeeeee... powinniśmy się cieszyć, że oni wyjeżdżają na zachód - świetnie wykwalifikowani młodzi ludzie zmywają gary, podają piwo w barach, prowadzą autobusy, zbierają pomidory i wykonują inne zawody, do których przygotowywali się w polsce przez kilkanaście lat - inżynierowie, informatycy, prawnicy i tak dalej. kurde, jakaż ta polska to ciemnogród, że ludzie się wstydzą takiego sukcesu" o czym ty mowisz?? zapraszam do Londynu,gwarantuje ci ze zaden wykwalifikowany specjalista IT czy inzynier nie zmywa garow!!A ich zarobki i poziom zycia tez sa na niezlym poziomie. A jezeli nawet pracuje w tym barze to albo zaden z niego specjalista albo nie umie sie przebic,a moze poprostu lubic swoaj prace,bo i takich znam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: and Bez paniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 08:00 Spokojnie, to normalny i, jeżeli się tym dobrze posteruje, pożyteczny proces. Likwidujemy bezrobocie za obce pieniądze. Ten sam proces spotkał bogatą dzisiaj Irlandię. Tylko, że Irlandia kilka lat po otwarciu granic wprowadziła reformy gospodarcze ułatwiające prowadzenie biznesu. W ten sposób ci Irlandczycy, którzy wyjechali i dorobili się wracali do ojczyzny zakładać biznesy. W ten sposób wzrost gospodarczy Irlandy bardzo mocno wzrósł i Irlandia stała się jednym z najbogatszych krajów w Europie. Niewątpliwie skala jest 1:10 ;), ale myślę, że jeżeli rząd nie zmarnuje szansy to przyniesie nam to więcej dobrego niż złego. Dopóki nie jest to trwała emigracja wszystko jest OK. Moim zdaniem na chwilę obecną władze powinny się skupić nie na tym jak zatrzymać tych ludzi, bo po prostu obecnie mało kto przebije płacowo brytyjczyków, tylko na tym jak ich potem ściągnąć. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Bez paniki IP: 195.117.195.* 12.06.06, 09:24 Większość nie zechce wracać ,ponieważ obecne przepisy nakładją obowiązek placenia podatku i w Anglii i w Polsce. Dopóki się to nie zmieni nie ma szans , aby ci ludzie wracali do kraju. Wiele juz teraz podjęło decyzję , że nie wrócą właśnie z powodu podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prazanka Re: Bez paniki IP: *.server.ntli.net 12.06.06, 10:13 Nie dlatego nie wracamy,ze trzeba placic podatki.Tu placimy i tu chcemy zyc.Wyjechalismy z mezem kiedy przez polskie podatki musielismy zamknac firme rodzinna.Syn prace znalazl bo jest mlody ale my mielismy po 50-tce i corke na 1- szym roku studiow platnych.Sprzedalismy samochod i wyjechalismy do Londynu.Pieniadze odeslalismy corce aby oplacila zalegle 4 miesiace komornego i 2-gi semestr studiow.Zylismy bardzo skromnie bo prace znalezlismy po 3miesiacach.Dzis syn rowniez tu jest od 4 lat,corka od roku na stale.Dziekujemy Balcerowiczowi za to ,ze teraz mieszkamy w pieknym kraju.A obecne rzady nic nam zlego nie zrobily.Zostawcie ich w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic jeszcze 30 lat i problem Polski zniknie sam:) IP: *.chello.pl 12.06.06, 08:02 w sumie to chyba nie będzie za czym płakać, skoro rodacy głosują nogami,a nie głową przy urnie. Ta emogracja to świadectwo zbiorowej indolencji Polaków- nawet jak są optymalne warunki zewnętrzne, to jedyne co jesteśmy w stanie wygenerować dla siebie to troszkę lepsza wersja piekła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: jeszcze 30 lat i problem Polski zniknie sam:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 18:42 Bardzo mądra wypowiedź poparta doświadczeniem historycznym. W tej chwili (od dobrych 16 lat) Polska i Polacy mają jedną z najlepszych szans dziejowych od czasu potopu szwedzkiego (czyli od ponad 300 lat)i marnotrawią ją dosłownie koncertowo ! Za kilka, góra kilkanaście lat dobry los się od Polski i Polaków odwróci (zestarzeje się obecne młode, najliczniejsze we współczesnej Europie pokolenie !!!) i pozostanie tylko płacz i zgrzytanie zębów. Ale widocznie Polacy tego chcą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newday Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha IP: *.ipt.aol.com 12.06.06, 08:09 Z tych 2 milionow, ktore wyjechaly wroci okolo polowa. Ludzi, ktorzy tu poznaje, tu w UK i pytam ich czy wracaja to jest przekruj, jedni tak chca wracac i sa tu sezonowo aby zarobic inni natomiast nie mysla o powrocie i chca tu budowac swoja przyszlosc. Apropos jak widze jakis watek to po kilku komentarzach skaczecie sobie do gardel, tak to ambitne aby anonimowo sobie nabluzgac. Pozdrawiam goroca. Odpowiedz Link Zgłoś
fruchtzwerg Re: Dwa miliony Polaków w ciągu dwóch lat wyjecha 12.06.06, 08:10 -------------------------------------------------------------------------------- to chyba logiczne, ze w swiecie, w ktorym panuje swoboda przeplywu ludzi i kapitalu, z panstw, ktore wprowadzaja "sprawiedliwosc spoleczna", "Polske solidarna", "ochrone najbiedniejszych" itd. ci ktorzy maja byc jeleniami i za te socjalistyczne bzdety placic, wyjezdzaja do panstw, gdzie po prostu pozwala sie ludziom pracowac i zyc. Przypisywanie winy aktualnej ekipie rzadzacej jest smieszne. Przed nimi byla ekipa socjalistyczna, teraz jest narodowo-buraczano-socjalistyczna, Do 2001 byla znowu narodowo-socjalistyczna. itd.. dopoki kazda partie rzadzaca bedzie mozna okreslic tym epitetem na literke "s", bedzie jak jest albo i gorzej. To wlasnie ta ekipa w osobie Jacka Kurskiego trafnie zdiagnozowala mentalnosc wiekszosci Polakow. I daje ciemnemu ludowi to czego chcial. A dominujace na forach antypisowskie poglady sa niereprezentatywne. Samo posiadanie komputera i umiejetnosc jego obslugi implikuje wiekszy IQ i mniejsza podatnosc na PiSowskie brednie. Wyklucza to wiekszosc ciemnego ludu z mozliwosci reprezentowania tu swoich pogladow.. niewielka zreszta strata. Przygladam sie temu cyrkowi z bezpiecznej odleglosci i mnie to wali :) Nigdy juz do Polski nie wroce. Odpowiedz Link Zgłoś