Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zalozyc wlasna firme -jak zdobyc kapital?Poradzcie

IP: *.stargard.mm.pl 21.06.06, 23:24
    Witam wszystkich

Jestem w sytuacji nieciekawej finansowo i bez pracy od czasu urodzenia
    dziecka. Nie posiadam wlasnego kapitalu, a majac dosc szukania i szukania,
    chce zalozyc wlasna firme. Wspominaliscie o mozliwosciach otrzymania dotacji -
    czy mozecie napisac, jakie sa mozliwe i jak sie o nie starac? Czy za kazdym
    razem musi byc dokladny biznesplan?

Nie chce mnozyc watkow, wiec zapytam tutaj - czy mielibyscie jakies
    rady/sugestie (znajac dobrze rynek, bo to widac tu na forum:), jaka firma ma
    szanse w dzisiejszych czasach? Jestem plastykiem po liceum i marze, zeby to
    wykorzystywac. Mam sporo pomyslow na projekty uzytkowe, pasjonuje mnie
    dekoracja wnetrz i wszelkie pokrewne (lacznie z ogrodami). Wiem, co lubie
    robic, ale nie znam rynku (a nie chce zbankrutowac z I wlasna firma;-)
    Czy mozecie mi cos dpradzic?
    Z gory dzieki za odpowiedzi.
    Pozdr
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mewa Ile pieniedzy minimum potrzeba na mala firme? IP: *.stargard.mm.pl 22.06.06, 11:36
        Bardzo prosze, napiszcie - w koncu kazdy kiedys zaczyna...:)
        • Gość: IKS Re: Ile pieniedzy minimum potrzeba na mala firme? IP: *.crowley.pl 22.06.06, 11:51
          Myslę, że nie masz szans z własnym biznesem, gdyz jesteś po prostu niepoważna.
          Poza realiami. Wymagasz aby ktos dał ci rade, czy nawet przepis jak się dorobić.
          To się zdobywa samemu własna inwencją i każdy kto ma jakiś dobry pomysł, to po
          prostu go sam wykorzystuje, a nie chwali się tym na jakims forum internetowym.
          Śmieszne. Napisałbym nawet jeszcze dobitniej, że jestes po prostu głupia jesli
          oczekujesz takiej rady.
          • Gość: michał pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 12:14
            mi sie wydaje ze forum jest po to takze zeby sie poradzic!
            pracujesz?
            jesli tak to polecam dzielanie 2.5 ZPORR
            skladasz Cv, oswiadczenia etc.
            jesli cie przyjma, odbywsza szkolenie a po ukonczonym szkoleniu dostajesz
            wsparcie pomostowe:
            - 760 zł, miesiecznie przez pol roku lub rok
            - do 28 tys. na rozpoczecie dzialalnosci.

wszystko oczywiscie bezwrotne:))
            www.zporr.gov.pl
            lub twoja regionalna instytucja finasujca
            www.parr.gov.pl
            • Gość: IKS Re: pomoc IP: *.crowley.pl 22.06.06, 12:23
              Ona nie ma zadnego pomysłu, a tam trzeba przedstawić bardzo dokładny biznesplan.
              Ten program jest dla dzieci biznesmenów, którzy moga im poręczyć zdobycie
              kontraktów. Są to po prostu darmowe pozyczki dla rodzin juz działajacych firm.
              Przepraszam, że piszę prawde na tym forum, ale nie moge się tego jakoś oduczyć.
              • Gość: michał Re: pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 12:39
                ma chec to wystarczy!
                chec powina zostac teraz poparta nauka: podatkow, sprawami zus etc.
                prowadzenie wlasnej firmy jest fajne, ale wymaga wiedzy lub checi zeby taka
                wiedze przyswojic!SZYBKO:)
          • Gość: mewa iks i inwektywy IP: *.stargard.mm.pl 22.06.06, 13:19
            Wypisywanie na forum komus, ze jest po prostu glupi, bo pyta, to doprawde
            zenada. Mowi sie "kto pyta, nie bladzi" i wiem, ze to prawda, natomiast poziom
            ew. odpowiedzi zalezy od poziomu tych, co sa tu na forum.
            Jak sie zaklada firme - na ten temat udziela sie rad i nie jest to zadna
            tajemnica strzezona zazdrosnie. Z pewnoscia nie byloby dla mnie problemem
            dzielic sie doswiadczeniem z innymi.
            Co do formacji platycznej - zawdzieczam ja liceum, natomiast jestem po studiach
            lingwistycznych i znam 3 jezyki obce i jestem zawodowym tlumaczem
            symultanicznym. Jest to praca, ktora mnie nudzi. Chce za to zyc z tego, co
            lubie, czyli tworzenia.

I skad wie taki iks, ze nie mam zadnego pomyslu? Moj pomysl na poczatek - to
            ulubiona wlasna firma o tworczym charakterze, zwiazana z dekoracja wnetrz i nie
            tylko. Za to calej reszty musze sie dopiero dowiedziec.
            Dziekuje wszystkim innym za wypowiedzi dodajace otuchy:)
            • billy.the.kid Re: iks i inwektywy 22.06.06, 21:07
              do tego wszystkiego najbardziej potrzebny jesat KLIENT.najwpanialsze
              biznesplany i takie różne głupoty nie zastapią najwazbniejszego -właśnie
              KLIENTA.
      • annajustyna Dekoratorstwo wnetrz i projektowanie ogrodow 22.06.06, 21:30
        wymagaja kwalifikacji uniwersyteckich...
        • annajustyna Re: Dekoratorstwo wnetrz i projektowanie ogrodow 22.06.06, 21:32
          Oczywiscie kierunkowych...Ja osobiscie na Twoim miejscu skoncentrowlabym sie na
          tlumaczeniach, ale mnie to akurat nie nudzi...
          • Gość: Mewa Re: Dekoratorstwo wnetrz i projektowanie ogrodow IP: *.stargard.mm.pl 22.06.06, 21:43
            Tak naprawde do zaprojektowania przedmiotow dekoracyjnych nie potrzeba
            uniwersytetow - wystarcza pomysl i zdolnosci rysunkowe oraz znajomosc rysunku
            technicznego. O tym, ze wielu projektantow mebli czy buzyterii nie
            posiada 'papierow' wiedza ci, ktorych ta dzialka interesuje. Czlowiek powinien
            robic to, co lubi, wiec nie widze powodu, zeby zyc dalej jako tlumacz ze
            zlecenia na zlecenie. Jesli interesuje to ciebie - bardzo prosze, przeciez nie
            jestes na moim miejscu.
            Najbardziej dziwic moze na tym forum tak wiele zjadliwosci - obserwuje to tez w
            watkach innych osob.

Klient - wlasnie, jest najwazniejszy i dlatego zadalam pytanie dot.
            zapotrzebowania na rynku, bo niejedna ciekawa idea upadla z tego powodu (znam
            kilka przemilych butikow dekoratorskich, ktore juz przestaly istniec przy
            niskich obrotach)
            • annajustyna Re: Dekoratorstwo wnetrz i projektowanie ogrodow 23.06.06, 15:11
              Ale moja uwaga nie byla/nie miala byc zjadliwa. Skoro juz znasz realia rynku, to
              swietnie. ja bym na Twoim miejscu sprobowala polaczyc prace artystyczna z
              tlumaczeniami...A co do zdobycia kapitalu: chyba nie da sie bez dobrego
              biznes-planu (jak sie to pisze poprawnie?)...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka