Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Badania okresowe -po co pracodawcy?

03.07.06, 22:36
    Nie mam nic do ukrycia ale zastanawiam się czy wyniki takich badań trafiają
    do pracodawcy , czy może je wykorzystać przeciw pracownikowi?Z drugiej strony
    wydaje mi sie że to na co jestem chora lub nie nie powinno obchodzić
    pracodawcy bo w końcu to moja osobista sprawa.Może sie myle ?
    Obserwuj wątek
      • profes79 Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? 04.07.06, 00:41
        Mylisz sie. Badania okresowe wymagane sa Kodeksem Pracy - pracodawca ma
        OBOWIAZEK odmowic przyjecia cie do pracy - moze nie obowiazek, ale w razie
        jakiegokolwiek wypadku czy choroby zawodowej on ponosi odpowiedzialnosc. Tak
        wiec jesli odmowi przyjecia cie do pracy ze wzgledu na stan zdrowia i udowodni
        to wynikami badan (wraz z orzeczeniem lekarza) to ma do tego pelne prawo.
        POmijam juz zawody, gdzie pewne choroby automatycznie wykluczaja cie z pracy
        (np. padaczka, choroby przewodu pokarmowego itd.).
        Wyniki badan TRAFIAJA do pracodawcy.
        • Gość: monika Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: 194.106.193.* 26.09.06, 19:57
          zadne badania NIE TRAFIAJA DO PRACODAWCY jest orzeczenie lekarskie na podstawie
          którego pracodawca przyjmuje Cię do pracy bo jest wyraznie napisane ...ZDOLNY
          no chyba ze nie jest zdolny.....wyniki badań pt morfologia rtg czy inne podobne
          są objęte tajemnicą lekarską - to podstawowa sprawa - poza tym co najwyzej sam
          pacjent moze je odebrac osobiście...wyniki badań są udostepniane np
          prokuraturze jeśli zdarzy się wypadek śmiertelny lub tez innym istytucjom jeśli
          zdarzył sie wypadek i trzeba sprawdzić czy tdana osoba miala badania a jak tak
          to jakie i czy orzeczenie o zdolności do pracy było prawidlowo
          wystawione...jednak wszytsko warunkuje obowiązek tajemnicy lekarskiej plus
          spora ustawa o przechowywaniu i udostępnianiu dok medycznej itd....i napewno
          jak juz udostepni taką dok. to napewno odpowiednim osobom...a nie wszytskim
          ciekawskim..
          • kszynka Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? 27.09.06, 10:51
            dupokrytka - (pewnie przepisy tego wymagają)
            :-)
        • arius5 Tez zastanawiam sie - po co ? 27.09.06, 01:09
          W niektorych krajach Unii, moze i we wszystkich, nie wiem, nie ma zadnych badan
          okresowych, kogo to obchodzi ?
          • Gość: Miś W Stanach nie ma badan i nie ma dyskryminacji IP: 70.254.191.* 27.09.06, 02:39
            Pracuje w USA od 20 lat. Nie ma tu zadnych lekarskich badan okresowych
            zwiazanych z praca. Oczywiscie kierowca musi miec prawo jazdy przy wydawaniu
            ktorego sprawdzany jest wzrok - przez urzednika, a nie lekarza. Nie ma tu
            rowniez roznorakich typow dyskryminacji, np. wiekowej tak powszechnej w Polsce.
            Kolega inzynier w wieku 61 lat znalazl szybko i bez problemow nowa prace.
            • Gość: mmmm Re: W Stanach nie ma badan i nie ma dyskryminacji IP: 195.205.3.* 27.09.06, 14:14
              W Polsce jeżeli ktoś jest infomatykiem lub inzynierem ,i ma słaby wzrok ,to
              kaplica ,co badania to smarowanie
            • titta Re: W Stanach nie ma badan i nie ma dyskryminacji 27.09.06, 16:24
              W Stanach do niedawna obowiazywaly badania na syfilis przed zawarciem zwiasku
              malzenskiego. W niektorych stanach bez zaswadczenia nie udzielano slubu.

Badania okresowe w zalozeniu nie sluza dyzkryminacji tylko wykryciu chorob. To
              socjalistyczne podejscie: pracodawca opiekuje sie pracownikami, podobnie jak
              badania okresowe studentow, gdzie "dobra mama" jest uczelnia.
          • Gość: Vicente Re: Tez zastanawiam sie - po co ? IP: *.pool85-48-140.dynamic.uni2.es 27.09.06, 22:36
            Co roku przechodze obowiazkowe badania lekarskie.Jestem z tego zadowolony,bo
            znam swoj stan zdrowia.W Hiszpani podobnie jak w Polsce do pracodawcy
            dociera tylko wiadomosc ze sie jest zdolnym do wykonywania okreslonej pracy a
            do mnie calosc badania.
            Przy wykonywaniu pracy w warunkach szkodliwych jest koniecznoscia wczesne
            wykrycie dolegliwosci lub choroby zawodowej dlatego tez badania okresowe
            sa koniecznoscia i dobrem naszym.
      • Gość: ET Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: *.ec.kalisz.pl 04.07.06, 07:54
        Pracodawca nie dostaje wyników, tylko zaświadczenie od lekarza, ze jesteś
        zdolna lub nie zdolna do pracy na tym stanowisku. Wyniki zostają u lekarza i
        pracodawca nie ma zielonego pojęcia na co chorujesz. A badania okresowe muszą
        być, takie są przpisy.
        • Gość: anna Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 12:55
          Przepraszam, a jak te badania wyglądają???
          Niedługo zaczynam swoją pierwszą pracę i chciałabym wiedzieć
          • astra21 Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? 04.07.06, 13:08
            Nie wiem jak jest teaz ale jak ja dosatałam prace dostąłam skierownie z kdr na
            badania okesowe i wykaz placówe gdzie mam się złosić. Poszłam założyli mi
            karte,pytali się o wzrost, wage, przebyte choroby i tyle.
          • ela282 Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? 04.07.06, 13:12
            Powinnaś dostać skierowanie na podstawowe badania krwi i moczu oraz na
            prześwietlenie płuc. W zależności jakie będziesz miała stanowisko pracy moga
            Cię wysłać np. do okulisty
          • corrii Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? 04.07.06, 14:34
            wszystko zależy na jakie stanowisko. ja miałam jeszcze okuliste i badania
            psycho-fizyczne (równowaga, lęk wysokości, czy trafiam palcem w nos i takie tam) :D
            • Gość: gosc Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 16:18
              a moze pracodawca powinien pewne rzeczy wiedziec? bo zdarza się że lekarz
              wypisuje świstek bez badań... nam się zdarzyło zatrudnic osobe chora nerwowo -
              efekt był opłakany, kiedy zaczął się stres związany z zakończeniem projektu.
              dodam że praca stresogenna. dowiedzieliśmy się o chorobie przypadkiem, w
              rozmowie. na szczęście był zatrudniony na okres próbny i nie przedłużyliśmy
              umowy.
              • iw78 Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? 16.08.06, 16:29
                oj nie przesadzaj...
          • dusia25 Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? 17.08.06, 19:02
            standardowo zgłaszasz się do przychodni wskazanej przez pracodwacę, z
            wystawionym przez niego skierowaniem. Musisz być na czczo i przynieść
            pojemniczek z moczem (oddanym rano na czczo).. Pobiorą Ci krew, zapewne skierują
            na RTG płuc, do okulisty, do lekarza ogólnego (waga, wzrost, ciśnienie,
            osłuchanie, ogólne pytania o stan zdrowia i przebyte choroby). Możesz dostać też
            skierowanie np. do laryngologa (ja ostatnio dostałam na kontrolnych - czyżby mój
            szef uznał, że mam problemy ze słuchem i nie słucham poleceń służbowych?..
            hmmm... ;P).

Tak naprawdę to całe badanie kontrolne to krążenie między jednym gabinetem a
            drugim i wysiadywanie w kolejkach. Im większa przychodnia, tym lepiej, bo
            łatwiej dostać się na badania kontrolne między "normalnymi" pacjentami. Zawsze
            jakiś lekarz akurat przyjmuje.

A co do efektów... Cóż, ostatnio jak byłam, usłyszałam skargę pewnego pana, że
            on od 12 lat słabo widzi i musi nosić silne szkła w okularach, a pani okulistka
            wpisała mu, że wzrok ma bez zarzutu. "Następny proszę!" ;))

Badania zwykle robi się co dwa lata, ale zależy chyba od widzimisię lekarzy.
            Moja kumpela następne ma za 3 lata, ja za dwa mimo, że wyniki miałam
            rewelacyjne.. Ala za to pracodawca ma święty spokój. ;D
            • Gość: Hagar:) Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 11:49
              No to luzik macie z tymi badaniami:)

U mnie co roku - okulista (w tym badania dna oka), laryngolog (w tym
              audiogram), neurolog, krew, mocz, prześwietlenie płuc, chirurg, stomatolog,
              psycholog, psychiatra, dermatolog.

Bleee..
            • Gość: pracownik Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: 212.244.195.* 27.09.06, 12:05
              Święte słowa! U mnie nawet nie żądali podstawowych badań krwi i moczu. Już nie
              mówię o tzw. "wywiadzie" - gdybym np. miał padaczkę i nie ujawnił tego - to
              nikt nigdy by sie o tym nie dowiedział!
          • Gość: ewcial Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: *.4web.pl 26.09.06, 21:32
            To zależy od lekarza. Nasz lekarz oprócz osłuchania serca, płuc, mierzenia
            ciśnienia robi każdej kobiecie badanie piersi (obowiązkowo).
            • Gość: Gienia Re: Badania piersi IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.09.06, 13:31
              Gość portalu: ewcial napisał(a):

> robi każdej kobiecie badanie piersi (obowiązkowo).
              Jakie ta medycyna zrobiła przez ostatnie 30 lat postępy - jak miałam 20 lat
              zawsze u lekarza musiałam się rozbierać, a teraz wystarczy, że pokażę język...
              • Gość: mmm Re: Badania piersi IP: 195.205.3.* 27.09.06, 14:16
                > robi każdej kobiecie badanie piersi (obowiązkowo).
                > Jakie ta medycyna zrobiła przez ostatnie 30 lat postępy - jak miałam 20 lat
                > zawsze u lekarza musiałam się rozbierać, a teraz wystarczy, że pokażę język

Ha ha ,tak to było 30 lat temu ,teraz juz nie chcą ciebie rozbierać
                • Gość: bab Re: Badania piersi IP: *.uniorg.de 27.09.06, 14:31
                  dlatego przestalam chodzic do lekarza
      • Gość: noset Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:45
        badania okresowe to nie wymysl pracodawcy. sa obligatoryjne na wszystkich
        stanowiskach pracy i ich zakres okreslaja przepisy sanitarno - epidemiologiczne.
        to, czy pracownik posiada aktualne badania sprawdzic moze pip lub sanepid.
        jezeli ich nie ma, pracodawca placi kare. zakres badan jest takze przepisami
        przypisana do danego stanowiska. inne sa dla gornika czy kierowcy, inne dla
        sekretarki czy nauczyciela. robic powinni je wszyscy i to dla wlasnego dobra
        (patrz: choroby zawodowe, renty inwalidzkie i inne). jezeli lekarz przeprowadza
        je nierzetelnie a wy nie reagujecie, to juz wasz problem.
        • Gość: helmut Badania okresowe - rzeczowa odpowiedz!!! IP: *.uniorg.de 27.09.06, 14:39
          > to, czy pracownik posiada aktualne badania sprawdzic moze pip lub sanepid.
          > jezeli ich nie ma, pracodawca placi kare. zakres badan jest takze przepisami

W innych krajach nie ma ani pip'y ani sanepidu. Dlatego tez pracodawcy nie
          wymagaja badan okresowych.
      • alicjawu Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? 21.09.06, 11:17
        badania okresowe w moim zakładzie są robione skrupulatnie, tzn. mamy dobrego
        doktora (mocz, krew, okulista, wszytkie badania dla kierowców, EKG) ale znam
        też takich, którzy piszą zdolny do pracy nie widząc człowieka.
        W 2001 roku takie badania wykryły u 22-letniego chłopaka zmiany w płucach,
        potem była chemia, długie leczenie, na szczęście dobrze się skończyło. Gdyby
        nie było tych badań, nie byłyby powodu, dla którego prześwetliłby płuca ...
        A ostatnio dominuje walka z cholesterolem (pan po `50 dostał tylko gwarancję na
        rok ;-) a ja mam na 3 lata)
        nie warto lekceważyć tych badań!
      • takasobie_ja Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? 22.09.06, 08:24
        Nie mam pojęcia po co sa takie badania.
        Mój szef jest bardzo chorym człowiekim (parkinson) a pracuje i ma zaswiadczenie
        ze sie nadaje do pracy....ciekawe ile za to zaplacil.
        Najgorsze jest to ze swoja ulomność fizyczna odreagowuje na pracownikach.
        • madlam Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? 23.09.06, 16:35

> Nie mam pojęcia po co sa takie badania.
          > Mój szef jest bardzo chorym człowiekim (parkinson) a pracuje i ma
          zaswiadczenie
          > ze sie nadaje do pracy....ciekawe ile za to zaplacil.
          > Najgorsze jest to ze swoja ulomność fizyczna odreagowuje na pracownikach.

Zakres badań zależy od stanowiska - będąc na etacie "szefa" (ew. właściciela
          firmy) choroba Parkinsona nie przeszkadza. Inaczej przedstawia sie sytuacja gdy
          musi obsługiwac np piłę tarczową.
          Pzdr
          MadLam
      • bibbi5 po co pracodawcy? lekarz dokończy dzieła!!! 26.09.06, 20:38
        nie daj Boże, jak znajdą u Ciebie jakąś chorobę i zaczną leczyć - to już
        koniec. Wiem to. U nas leczenie polega na wykańczaniu ludzi. Lekarze zaczną
        przepisywać leki, potem jeszcze inne leki, i dalej leki - i bye bye
        • Gość: fifi Re: po co pracodawcy? lekarz dokończy dzieła!!! IP: *.eranet.pl 27.09.06, 00:53
          sama prawda, no tak właśnie jest...
      • stemp10 To jest czasami ostatnia deska ratunku 27.09.06, 08:29
        A może nawet i często. Ludzie chodzą z chorobami całymi latami nic nie robiąć
        albo nie wiedząc o tym. Np. 20 lat bez podstawowej analizy krwi i moczu, bez
        prześwietlenia klatki piersiowej.
        Niech wypowiedzą się lekarze, ale wiem to ze swojej pracy (5000tys.
        zatrudnionych), że te badania pozwalają wykryć zaawansowane choroby
        nowotworowe, krążenia, płuc. Miałem taką sytuację ostatnio, gdzie bliski mi
        współpracownik po badaniach okresowych został skierowany na bardziej
        szczegółowe i okazało się że to nowotwór przełyku. Niestety już nie żyje. Nie
        brońcie się przed tymi badaniami, nie warto.
        Pozdrawiam Zbyszek
      • Gość: :-( nie dla pracodawcy a dla NAS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 08:50
        pracodawcy może po nic ale nam są potrzebe!!!!
        LEPSZA PROFILAKTYKA NIZ LECZENIE!!!!

--------------------
        "...po co mi badania!Przecież jestem zdrowa!
        zmarła dwa dni później - zostawiła dzieci, męża, nas....
        rak...
        • Gość: mmmM Re: nie dla pracodawcy a dla NAS IP: 195.205.3.* 27.09.06, 14:18
          pracodawcy może po nic ale nam są potrzebe!!!!
          > LEPSZA PROFILAKTYKA NIZ LECZENIE!!!!

Oh oh ,ciekawe czy pracodawca również chadza na badania okresowe
        • Gość: leila Re: nie dla pracodawcy a dla NAS IP: *.k832.webspeed.dk 27.09.06, 14:30
          cieszcie sie ze w PL sa takie badania, w innych krajach np Dani w ogole nikt o
          to nie dba!pracuje w sluzbie zdrowia a nigdy nie bylam badana okresowo!
          • Gość: mimi Re: nie dla pracodawcy a dla NAS IP: 217.153.97.* 27.09.06, 16:25
            Bardzo ciekawe, co piszecie. Czy wie ktos cos o tym, ktore z badan sa obligatoryjne dla kazdego
            pracownika bez wzgledy na zawod?
            Przechodzone przez Was badania sa bardzo rozbudowane. A tymczasem mnie wyslali teraz tylko do
            okulisty i lekarza ogolnego (pracuje jako copywriter). Tymczasem 4 lata temu, gdy pracowalam w innej
            firmie (ale za to badania byly w tej samej prywatnej sieci opieki zdrowotnej) - mialam tez robiona
            morfologie. Zapytalam sie pielegniarki o te zmiany i dowiedzialam sie, zgadnijcie czego? Ze kolejne
            badania, takie jek morfologia to tylko dla osob "pracujacych na kierowniczych stanowiskach"! Taaa.
            Dbamy o gore, reszta moze wymrzec?
      • earlyyears Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? 27.09.06, 17:38
        mylisz sie. np. masz dostep do liczydla a jestes psychiczna. pracodawca musi to
        wiedziec.
      • Gość: M Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 18:45
        badania SĄ POTRZEBNE żeby sprawdzić czy ktoś nie ma ma Aids albo czy nie jest
        w ciązy
        • Gość: babcia Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: *.srg.vectranet.pl 27.09.06, 19:26
          Pracuje w "panstwowej"firmie
          Uwazam ze te badania to wydatek dla pracodawcy
          Okresowe badania to okulista jak pacujesz na komputerach
          Leczyc trzeba sie prywatnie
          OKRESOWE badania to dodatkowa kasa dla sluzby zdrowia
          • mariuszdd Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? 27.09.06, 20:34
            Gość portalu: babcia napisał(a):

> Pracuje w "panstwowej"firmie
            > Uwazam ze te badania to wydatek dla pracodawcy
            > Okresowe badania to okulista jak pacujesz na komputerach
            > Leczyc trzeba sie prywatnie
            > OKRESOWE badania to dodatkowa kasa dla sluzby zdrowia

Książki czytanie to też do okulisty ;)
            To sciema ,a chodzi o ,kase,kase ,kase.

• Gość: J. Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? - do babci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 21:43
            W Twoim przypadku takie badania to wydatek dla służby zdrowia, bo pracujesz w
            budżetówce.

Mój chłopak pracuje w prywatnej firmie i dziś miał przeprowadzone badania
            okresowe w PRYWATNEJ przychodni. I to firma, a nie państwo, za nie zapłaciła.
            Zrobili mu badanie wzroku (praca przy komputerze), krwi i moczu. Odwiedził też
            lekarza pierwszego kontaktu, który przeprowadził odpowiedni wywiad. Po wynikach
            skieruja go ew. na dodatkowe badania.

Osobiście myślę, że to bardzo dobrze, że takie badania są przeprowadzane. Mam
            znajomych, którzy od kilkunastu lat nie robili morfologii! W Polsce ani państwo,
            ani tzw. "lekarze rodzinni", ani ludzie nie dbają o profilaktykę. Dobrze, że
            chociaż firmy zmuszają ludzi do min. kontroli zdrowia...
      • Gość: Drinexile Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: 212.55.51.* 27.09.06, 20:33
        To proste jak budowa cepa: grupa lekarzyn zalozyla firme pod tytulem "Medycyna
        Pracy" i po prostu trzepie na tym kase. Od dwoch lat pracuje za granica i nikt
        zadnych badan mi nie robil. Oczywiscie, pewne szczegolne zawody (kierowcy,
        lotnicy, marynarze etc) wymagaja badan do wydania lub podtrzymania uprawnien,
        ale po jaka cholere cos takiego sprzataczce, urzednikowi czy nauczycielowi.
        Przeciez wszyscy wiedza jak to wyglada, najczesciej pracownik nawet nie jest
        badany przez lekarza tylko oglada sie wyniki.
        • Gość: host Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 21:25
          nauczycielowi chocby po to, by mogl obejrzec go laryngolog i stwierdzic, czy nie
          ma guzkow spiewaczych. sprzataczce by pracodawca byl pewny, ze moze ona wejsc na
          drabine i umyc okno. urzednikowi, by wiedzial czy nie ma raka pluc od
          papierochow. co do rzetelnosci badan, to juz sprawa indywidualna. ja chodze do
          takiej przychodni, gdzie badania sa robione porzadnie.
          • Gość: J. Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 21:47
            Drinexile,
            jeśli dana osoba zgadza się, by lekarz wystawił taki papierek bez
            przeprowadzenia badań, to największą stratę ponosi właśnie pacjent.
            Ja bardzo chętnie raz na rok zrobiłabym sobie podstawowe badania kontrolne, zwł.
            jeśli firma za to płaci i mam w tym dniu kilka godzin wolnego z takiej okazji...
            Nie wiem, czemu niektórzy tutaj widzą w tym jakiś poważny problem.

PS. O ile dobrze pamiętam szkolenie BHP, to osoba pozbawiona odpowiednich
            uprawnień (a już na pewno kobieta) nie może wejść na drabinę na wysokość ponad
            1,5 czy 2 metry. Więc mycie wysokich okien czy wymiana żarówki według prawa
            odpada ;)
      • Gość: precz z korupcją Re: Badania okresowe -po co pracodawcy? IP: *.aster.pl 28.09.06, 20:19
        Uważam, że badania okresowe są z korzyścią dla pracownika, bo pozwalają wykryć
        poważną chorobę w początkowym stadium.
        Nie rozumiem tylko jednej rzeczy:
        -dlaczego w mojej firmie od tego roku nie mogę tych badań wykonać w swojej
        przychodni?
        -dlaczego nie mogę z wynikami badań udać się do lekarza medycyny pracy, do
        którego chodzę od lat i od niego przynieść zaświadczenie?
        -dlaczego wyniki badań z mojej przychodni nie są honorowane u lekarza medycyny
        pracy wskazanego przez pracodawcę?
        -dlaczego wyniki badań muszę zrobić w przychodni wskazanej przez pracodawcę?

NIE MOGĘ, bo pracodawca podpisał umowę z prywatną przychodnią
        i to im da zarobić!
        Jak to się nazywa ?
        k o r u p c j a ? ? ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka