Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jobpilot.pl - o co chodzi?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:58
    hi,

dwa tygodnie temu umieściłem swoje CV w portalu jobpilot - według statystyk
    dostepnych na stronie nikt tego cv nawet nie przejrzał. Czy moje CV jest az
    tak nieatrakcyjne, czy też coś nie tak jest z tym portalem? Jesli macie jakieś
    doświadczenia z umieszczaniem cv on-line i jakie są tego efekty serdecznie
    proszę o jakieś info.
    Obserwuj wątek
      • bolec11 Re: jobpilot.pl - o co chodzi? 11.07.06, 10:07
        ja umieszczałem cv na różnych portalach i jak dotąd nie dostałem żadnej odpowiedzi
        ,na jobs.pl też mam swoje cv po polsku i angielsku odpowiedziałem na conajmiej 6
        ofert pracy i czekam juz prawie pół roku zadnej odpowiedzi,czy zostało
        zatwierdzone przez pracodawce czy odrzucone, zamieściłem też w portalu jobland
        odpowiedziałem na jedną ofertę pracy i ze zdumieniem zadzwoniła pewna pani
        całkowicie z innej firmy (a moje dane miała z portalu jobland)nie wiem w jaki
        sposób i powiedziała mi że jak zapłace około 2000zl na konto firmy miałem
        wszystkie dokumenty przesłane meilem to wyjazd w ciągu tygodnia do anglii
        także radzę uważać
        • Gość: mmm Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:10
          z tego chyba wynika, że nie ma sensu umieszczanie cv w takich portalach
          • Gość: sss Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.stk.net.pl 11.07.06, 10:50
            ja tez umiescilam ponad rok temu i ostatnio z ciekawosci zajrzalam na
            jobpilot....oh jakze to przykre ze nikt tam nie zaglada...a tak ten portal sie
            reklamuje w TV ...ze dzieki niemu mozna prace znalesc.porazka.
            • Gość: Renata jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.netx.waw.pl / *.netx.waw.pl 17.07.06, 22:38
              Ja moją pierwszą pracę (etatową) dostałam przez head hunters. Kolejną także i
              nastepną. Jedna z ofert dotarła do mnie w czwratek ok. 12:00, a ja wysłałam CV
              w odpowiedzi na ofertę w środę ok. 18:00. To własnie był portal JobPilot.
              Dlatego też polecam wszelkie formy "reklamy" w portalach PRACA plus rozesłanie
              swoich ofert do biur pośrednictwa pracy. Obecnie sama mam firmę, a oni nadal
              dzwonią z ofertami, stąd moja suestia.... Czemu Ty masz się martwić i szukać,
              inni zrobią to za Ciebie i to gratis, bo płaci pracodawca!!!!
          • alex.s Re: jobpilot.pl - o co chodzi? 14.07.06, 14:11
            Gość portalu: mmm napisał(a):

> z tego chyba wynika, że nie ma sensu umieszczanie cv w takich portalach

Ludziska, czy wszystko musi być czarne albo białe,
            rozejrzyjcie się dookoła, świat jest pełen kolorów!
            Może brzmi to super optymistycznie, ale taka jest prawda.
            A czytając większość postów, można wysnuć wniosek, że wszystko
            jest bez sensu i że powinno się patrzeć tylko na jedną stronę medalu,
            i to zazwyczaj tą w złych,ciemnych barwach.
            Pozycja i profesjonalizm portali o pracy wzrasta,ale tyle opinii,
            ile zainteresowanych tematem. Ja jestem na TAK. Co by nie mówić,
            jest to obecnie najłatwiej dostępne źródło informacji o rynku pracy.
            To faktycznie sprawia, że oferty szybko stają się nieaktualne,
            ale tylko dlatego, że właśnie ktoś został "upolowany" przez
            pracodawcę. A aktywność na rynku pracy to podtawa do tego, by stać
            się częścią tego rynku. Umieszczanie CV i LM w portalach o pracy,
            to jeden ze sposobów i jeśli nie pomoże, to z pewnością nie
            zaszkodzi. Trzeba korzystać z wszelkich dotępnych środków.
            Po co odbirać sobie jakąkolwiek szansę. Warto dostrzegać bogactwo
            barw i znaleźć sens w umieszczaniu "siebie" i umiejętnym
            korzystaniu z portali o pracy.

• wypasiona_foczka to normalka... 11.07.06, 11:32
        Nie znam ani jednego przypadku osoby, której umieszczenie CV na stronach jobpilotów, pracuj.pl itp pomogłoby w jakimkolwiek stopniu w znalezienu pracy. Miejsca takie są kopalnią danych osobowych dla osób które tak naprawde Twoje zatrudnienie mają gdzieś... Za rok odezwie się kobieta która będzie chciała sprzedać Ci ubezpieczenie, oprogramowanie do komputera za pół ceny albo superatrakcyjny zestaw kosmetyków. Nie ma co sobie głowy zawracac takimi rzeczami.. ja bym swoje CV stamtąd natychmiast usunęła i szukała pracy w inny sposób.
        A poza tym, jeśli patrzysz na statystyki na takich stronach i masz 1.000 ofert pracy i 20.000 zarejestrowanych CV to chyba o czymś świadczy...
        • Gość: mmm Re: to normalka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 11:38
          swięte słowa - moja naiwność rzeczywiście dała o sobie znać - niby nie szukam
          pracy - po prostu pomyślałem sobie, że trafi się coś ciekawszego - ale w takim
          razie zaraz kasuję to cv
          • gloria79 Re: to normalka... 11.07.06, 12:54
            Hm... nie zgodze sie z ta opinia. Pracuje w dziale HR i ostatnio korzystalam z
            bazy pracuj.pl (polecam pracodawcom). Kontaktowalam sie z co najmniej
            kilkunastoma osobami, spotkalam z kilkoma, normalny proces rektrutacji :)
            Bardzo czesto jednak zdarzalo sie, ze kandydaci nie byli zainteresowani oferta,
            bo CV zamiescili w bazie kilka miesiecy temu.
            • Gość: Dagy Re: to normalka... IP: 62.233.165.* 11.07.06, 14:14
              jest jeszcze powód, dla którego pracodawcy nie korzystają z baz portali
              pośredniczących. Za możliwość przeglądania cv trzeba płacić; za każde cv, które
              pracodawca otwiera, niezależnie od zainteresowania kandydatów.
              W dobie cięcia kosztów - zbędny wydatek.
          • wypasiona_foczka Re: to normalka... 12.07.06, 15:16
            etam zaraz naiwnośc... to oczywiste, ze kazdy normalny czlowiek skorzysta ze wszelkich sposobnosci by pracy szukac. Kolejnym problemem z takimi portalami jest to, ze przez wiele miesiecy mimo ewidentnego braku aktualnosci wiszą ogłoszenia zarówno od pracodawców jak i od szukajacych. Jak ktos juz nizej wspomniał, nawet jak znajdziesz coś interesujacego to okazuje się, ze juz znależli kogo szukali albo CV juz nieaktualne bo kandydat rozpoczął nowa pracę i takie głupie ganianie sie w kółko.
            Są strony na których CV i oferty pracodawców sa kasowane po np. 3 miesiacach ale większośc tych drobniejszych potrali szczególnie trzyma wszystko jak leci, zeby nabijac sobie statystyki, że niby tyle osób sie na bieząco przez stronę przewija.
        • Gość: abc Re: to normalka... IP: *.chello.pl 16.07.06, 15:01
          widzisz, wyobraz sobie ze do mnie dzwonia wlasnie z serwisow w ktorych
          umiescilem swoje cv...
        • Gość: ilovemywork Re: to normalka... IP: *.starcom.com.pl 17.07.06, 10:50
          Moim zdaniem filozofia takich portali jest inna - zawieszniae tam CV i liczenie
          no to, ze ktos sie odezwie jest milym dodatkiem. I nieskutecznym... Ale
          wystarczy sobie droga RSS czy innego tam zamowic biezacy newsletter z
          aktualnymi ofertami. Pasywne dzialanie w postaci zawieszania CV wydaje sie bez
          sensu. Na pracuj.pl z 3 ofert na jakie odpowiedzialem mialem 3 rozmowy, z czego
          jedna zakonczyla sie sukcesem. Prawie zawsze jest odzew - tylko aktywnosc
          powinna nastapic po stronie szukajacych.

www.ilovemywork.blog.onet.pl
        • Gość: rekruter Nie zgadzam sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 10:20
          Poprzez baze danych JP znalezlismy wielu dobrych kandydatow. Problem w tym, ze
          szukanie w bazie nie jest za darmo, wielu pracodawcow nie kupuje tej uslugi.
      • badger1 Re: jobpilot.pl - o co chodzi? 12.07.06, 14:09
        Nie zgodzę się z tobą.
        Po umieszczeniu na jobpilot ogłoszenia, następnego dnia odezwał się do mnie
        outsourcer informatyków, przeprowawdzono ze mną normalne klikanie na ankiete,
        rozmowe po angielsku. Sprawa zamarła, bo tamta firma przestała się odzywać
        (polacy chcieli mnie wyałtsorsować do austrii).
        Ogólnie pare razy się ktoś odezwał (mija półtora miesiąca od umieszczenia).
        Raz była bardzo zachęcająca propozycja pracy - "Proszę przysłać CV", takiej
        treści mail. Nazwy firmy nie podam :)

Ta "oglądalność" oferty to tak naprawdę oznacza iż twój profil zgadza się z
        profilem poszukiwanym przez jakąś firmę. U mnie wygląda to tak:

Po polsku: 14 spojrzeń
        Po angielsku: 7 1 14.3 % 31.05.2006 23.06.2007
        • badger1 Re: jobpilot.pl - o co chodzi? 12.07.06, 14:10
          klikło mi się i nie dokończyłem :
          stanowisko programisty C#, 2 lata doświadczenia
          • malgos_76 Re: jobpilot.pl - o co chodzi? 12.07.06, 15:53
            Ja umieszczałam na jobpilot i pracuj, odezwały się dwie firmy ale jedną nie
            byłam zainteresowana a druga sie odezwała dwa tygodnie po tym jak zmieniłam
            pracę.
      • Gość: hm Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: 217.33.252.* 12.07.06, 16:04
        Mozna sprobowac powiesic swoje cv na stronie monster.com, w zaleznosci od kraju
        maja swoja stronke, np monster.co.uk itp, ale baza jest wspolna i we wszystkich
        krajach widac CV. Mozna tam sobie wybrac jakie kraje nas interesuja.
        Moj kolega umiescil tam swoje CV i mial kilka interesujacych propozycji pracy w
        Polsce i poza, w koncu wybral miedzynarodowa firme w Polsce.
        • bj27 Re: jobpilot.pl - o co chodzi? 12.07.06, 19:53
          Ze strony monster.com --> jest przekierowanie na jobpilot. I tyle spostrzeżeń :)
          • Gość: hmm Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 12.07.06, 20:53
            Chodzi o oryginalna strona, a nie jej polskiego odowiednika. Polscy rekruterzy
            to przegladaja, zwlaszcza z duzych firm.
            • Gość: marianktorykocha z pracuj.pl podobnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 00:53
              Szkoda wysyłac w takie miejsca swoje zyciorysy.Ja wyslalem ponad 2 miesiace
              temu.Nie było żandego odzewu.
          • Gość: rekruter Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 10:24
            bo jobpilot nalezy do monstera. Jak dotychczas nie udalo im sie (albo nie
            chcieli) kompletnie integrowac polskiego jobpilota do monstera.
        • Gość: bambi7 Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.csk.pl 15.07.06, 18:26
          fakt, są na tej stronie ciekawe oferty z mojej wąskiej specjalności
          (konkretnie - oświetlenie)

szkoda tylko, że wymagają przynajmniej 2 lat doswiadczenia :-(

na pocieszenie, dosyc spore zarobki (30000 funtów/rok + dodatki) - zgłoszę sie
          tam za 2 lata :-)
      • mariuszfel Re: jobpilot.pl - o co chodzi? 15.07.06, 14:13
        A ja założyłem konto na infopraca w styczniu i miałem 6 ofert pracy i wreszcie
        na ostatnią udało mi się i wyjeżdzam w połowie sierpnia do UK , więc trzeba
        próbować i czekać od stycznia moje CV zostało odwiedzone 30razy więc życze wam
        powodzenia.
      • Gość: aa Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.chello.pl 15.07.06, 19:50
        Ja swoje CV w portalu jobpilot.pl umieściłam dwa lata temu i dotychczas nikt do niego nie zjarzał. Nie
        przejmuj się zatem, to tylko dwa tygodnie po pól roku będzie to Tobie obojętne.
      • Gość: justa Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.07.06, 20:08
        Ja umieściłam swoje CV w jobpilocie około miesiąca temu. Do tej pory mam w
        skrzynce jedną wiadomość. Składa się ona z danych kontaktowych firmy, łącznie z
        nazwiskiem osoby kontaktowej. Nie mam żadnej informacji typu: proszę się z nami
        skontaktować, itp. Nie wiedziałam jak mam to rozumieć... Napisałam maila do
        serwisu z pytaniem, czy pozostawienie takiej wiadomości oznacza prośbę o
        kontakt, udzielono mi bardzo enigmatycznej odpowiedzi i dalej nie wiem...
        • Gość: hil Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 18:18
          To informacja o firmach, ktore przejrzaly Twoje CV. Widocznie nie odpowiadalo
          ono im na tyle, aby podjac dalsze kroki = nawiazac kontakt.
      • tuja93 Re: jobpilot.pl - o co chodzi? 17.07.06, 23:37
        Takie portale jak JobPilot to rzeczywiscie calkowita strata czasu. Jedynie
        wysylaj swoj CV na konkretne stanowisko. Jezeli juz masz umiescic swoj zyciorys
        to podaj jak najmniej szczegolow - w tresci CV nie podawaj adresu , mailu i
        telefonu i nawet nazwiska. Jezeli ktos bedzie zainteresowany to skontaktuje sie
        za posrednictwem portalu. Wtedy masz kontrole nad calym procesem.
        Pozdrawiam.

Gość portalu: mmm napisał(a):

> hi,
        >
        > dwa tygodnie temu umieściłem swoje CV w portalu jobpilot - według statystyk
        > dostepnych na stronie nikt tego cv nawet nie przejrzał. Czy moje CV jest az
        > tak nieatrakcyjne, czy też coś nie tak jest z tym portalem? Jesli macie jakieś
        > doświadczenia z umieszczaniem cv on-line i jakie są tego efekty serdecznie
        > proszę o jakieś info.
        • Gość: mmm Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 12:34
          czyli jednak ma sens umieszczanie cv na takich stronkach - poczekam sobie
          cierpliwie na jakis odzew.
          co do pasywnego zachowania - to pisałem, ze nie mam noża na gardlke z praca i po
          prostu chcialem się zorientować na rynku pracy - a nuż trafi się coś ciekawszego
      • profas5 Re: jobpilot.pl - o co chodzi? 19.07.06, 16:46
        Z tego typu portali tak na prawdę korzystają tylko firmy pośredniczące --
        niewielu jest pracodawców, którzy wykupują abonament.
        Skuteczniej będzie wysłać aplikację do agencji pośrednictwa pracy, tzw Doradztw
        Personalnych.
        Ja polecam ProfAs allbo Addecco.
        Ich stronka to:
        www.profas.com.pl
        ale cv można wysyłać też bezpośrednio:
        sprrzedaz@profas.com.pl
        • Gość: mmm Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.centertel.pl 19.07.06, 18:34
          dzięki - spróbuję
      • Gość: smutny Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: 80.51.231.* 19.07.06, 19:07
        Do mnie 3 razy dzwoniły jakieś firmy łowiące pracowników ale mieli za ogromne
        wymagania zwłaszcza biegły angielski, więc sobie odpuściłem.
        • Gość: mmm Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.centertel.pl 19.07.06, 19:11
          wydawało mi się, że dzisiaj biegły angielski to standard, a nie wygórowane wymagania
      • Gość: Mycha Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 09:22
        A ja umieściłam swoje cv na jednym z portali i na następny dzień rano już do
        mnie dzwonili, byłam zaskoczona bo nie bardzo wierzyłam w jakikolwiek odzew.
        Muszę dodać że było to moje pierwsze cv.
        • Gość: mmm Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 09:44
          no w końcu ktoś obejrzał to moje cholerne cv
          • Gość: smutny Re: jobpilot.pl - o co chodzi? IP: 80.51.231.* 26.07.06, 11:39
            I pewnie dzwonili do was z RINFU

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka