Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZUS a sprawa przedawnienia ... pomocy

IP: *.chello.pl 13.07.06, 14:01
    Witam serdecznie

Mam pytanie dotyczące moich praw.

Wczoraj otrzymałam list polecony z naszego kochanego ZUS’u w którym Zakład ten żąda ode mnie przedstawienia papierów sprzed siedmiu lat oraz kwit z zapłatą składek za tamten okres.

Ja tych papierów po prostu nie posiadam i z tego co wiem ZUS ma prawo żądać ode mnie papiery tylko z okresu 5 poprzednich lat. Czy może się mylę i mam obowiązek przedstawienia ich ZUS’owi i w innym przypadku grożą mi konsekwencje?

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ela Re: ZUS a sprawa przedawnienia ... pomocy IP: *.ec.kalisz.pl 13.07.06, 14:20
        5 lat to US, a Zus 10 lat. A odnośnie dokumentacji płacowej 50 lat.
      • annajustyna Re: ZUS a sprawa przedawnienia ... pomocy 13.07.06, 14:28
        Zwroc sie do dawnego zakladu pracy. Maja obowiazek przechowywac takie rzeczy i
        wydac Ci potrzebne zaswiadczenia.
        • Gość: ewa Re: ZUS a sprawa przedawnienia ... pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 19:29
          ja w ubiegłym tygodniu dostałam " nakaz " dostarczenia kopii deklaracji za III
          2000, na wszelki wypadek posiadam wszystkie dokumenty dotyczące ZUZ od kiedy
          mam z nimi doczynienia ( około 15 lat).
          • ani_ja_ni_ty Re: ZUS a sprawa przedawnienia ... pomocy 13.07.06, 21:51
            ale bur* na kółkach!a podobno nowy system do przechowywania danych wprowadzili...50 lat mam papiery trzymać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka