Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kiedy odprawa?

IP: *.gdynia.mm.pl 20.07.06, 17:52
    Zostałam zwolniona z pracy po przepracowaniu 6 lat z powodu restrukturyzacji
    firmy.Nalezy mi się odprawa w wysokości dwumiesięcznego wynagrodzenia.Okres
    wypowiedzenia miałam do dnia 30 czerwca.Do dzisiaj nie dostałam ani odprawy
    ani świadectwa pracy.Jaki czas ma pracodawca na to wszystko? Czy ktoś się
    orientuje?

Obserwuj wątek
      • Gość: xx Re: Kiedy odprawa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 20:39
        Art. 97.

§ 1. W związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy. Wydanie świadectwa pracy nie może być uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z pracodawcą.
      • iw78 Re: Kiedy odprawa? 20.07.06, 21:24
        Swadectwo pracy jest dokumentem, który pracodawca jest obowiązany wydać
        pracownikowi niezwłocznie w momencie ustania stosunku pracy, czyli jego
        rozwiązania lub wygaśnięcia ( art 97§1 k.p.). Jeżeli wydanie świadectwa w
        ostatnim dniu trwania stosunku pracy jest niemożliwe, pracodawca nie później
        niż w ciągu 7 dni przesyła świadectwo pracy pracownikowi za pośrednictwem
        poczty. To samo dotyczy wynagrodzenia...pracownik powinien być tego samego dnia
        rozliczony ( chociaż akurat z tym nie zawsze tak jest, bo najpóźniej jest
        rozliczany w dniu kiedy w danej firmie obowiązuje wypłata). Natomiast sam fakt,
        że do dziś nie dostałaś świadectwa pracy jest dziwny, zresztą i ta odprawa
        również. W końcu dziś jest 20-sty. Chyba nie pozostaje Ci nic innego jak złożyć
        osobistą wizyte w dawnej firmie w celu wyjaśnienia tej sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka