Dodaj do ulubionych

Zwolnienie mnie z pracy

11.07.24, 18:44
Pracuję od kilku lat w pewnej firmie, mam etat. Nigdy nikt nie zgłaszał wobec mnie żadnych zastrzeżeń, żadnych uwag, żadnych pretensji. Nigdy nie mialam żadnej nagany, żadnej uwagi, żadnego zastrzeżenia. Owszem zdarzały się konflikty, ale zawsze były potem rozwiązywane. Dziś znienacka zostałam wezwana do kadr, gdzie dyrektor ds kadr ( czy jakoś tak to się nazywa) powiedział mi, że chcą ze mną rozwiązać umowę o pracę i to już ( wypowiedzenie mam miesiąc). Bylam w szoku, nie chcieli podać powodów, nie chcieli dać czasu do namysłu. Wytargowałam godzinę do namysłu, naradziłam się z kim trzeba, wrociłam i powiedziałam, ze nic nie podpiszę. Ale wreszcie dowiedziałam się o zarzutach- dezorganizacja i ploty ( autentyczne!). Nie podpisałam. Wyszłam. Prawnik powiadomiony. W poniedzialek mam spotkanie z dyrektorką. Powiedzcie mi, co się dalej dzieje, gdy ja nie podpisałam tego ? Jaka jest dalsza procedura? PS. Zaproponowali mi śmieszną odprawę, zamierzam iść na zwolnienie. Co będzie dalej?
Obserwuj wątek
    • pseudo_stokrotka Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 18:48
      Co teraz? Dostaniesz wypowiedzenie z normalnym terminem, albo dyscyplinarkę. Jesli się z tym nie zgadzasz, możesz iść do sądu.
      A zwolnienie najprawdopodobniej będzie sprawdzone, jeśli teraz się rozchorujesz.
      • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 18:56
        pseudo_stokrotka napisała:

> Co teraz? Dostaniesz wypowiedzenie z normalnym terminem, albo dyscyplinarkę. Je
        > sli się z tym nie zgadzasz, możesz iść do sądu.
        > A zwolnienie najprawdopodobniej będzie sprawdzone, jeśli teraz się rozchorujesz

Co to znaczy wypowiedzenie z normalnym terminem? Przecież oni już mnie chcieli dziś zwolnić?
        • kubek0802 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:03
          Jeżei zgodnie z umową masz 1 miesieczne wypowiedzenie to po prostu,edstawieniu ci jego treści rozpoczęło bieg. Sam fakt nie złożenia podpisu jest bez znaczenia bo zakładam że ktoś był świadkiem tego faktu. A w okresie wypowiedzenia oczywiście możesz być na zwolnieniu i odwołać się do sądu.
          • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:06
            kubek0802 napisała:

> Jeżei zgodnie z umową masz 1 miesieczne wypowiedzenie to po prostu,edstawieniu
            > ci jego treści rozpoczęło bieg. Sam fakt nie złożenia podpisu jest bez znaczen
            > ia bo zakładam że ktoś był świadkiem tego faktu. A w okresie wypowiedzenia oczy
            > wiście możesz być na zwolnieniu i odwołać się do sądu.

Ale mi nic nie przeczytano, nie przedstawiono jego treści. Powiedziano, ze chcą mnie zwolnić, nie chciano podać powodów, dopiero jak, wymogłam powody- powiedziano mi ogólnie o co chodzi. Dwa zdania. Czy jak będę na zwolnieniu, mogą mnie zwolnić mimo to?
            • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:54
              Muszą cię skutecznie powiadomić o wypowiedzeniu, a w jego treści musi być podana przyczyna
              • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:09
                mizantropka_20 napisała:

> Muszą cię skutecznie powiadomić o wypowiedzeniu, a w jego treści musi być podan
                > a przyczyna

Co to znaczy skutecznie?
                • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 21:57
                  Że mogą udowodnić,że cię poinformowali
                  Dopuszczalne formy to list polecony, świadek, SMS email
                  • mlodyniedowziecia Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 05:06
                    Ale samo wypowiedzenie musi być na piśmie (choćby elektronicznym). Nie wystarczy mail ani powiedzenie "wypowiadam umowę o pracę, bo jesteś plotkarz". W tym przypadku, kadry przeprowadziły rozmowę, nic więcej. Żadnego pisma nie pokazano.
          • skumbrie Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 08:29
            >Jeżei zgodnie z umową masz 1 miesieczne wypowiedzenie to po prostu,edstawieniu ci jego treści rozpoczęło bieg.

Po kilku latach pracy miesięczne zwolnienie? Zgodnie z jakim prawem?
            • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 08:30
              Ona nie pracuje tam kilka lat, już tłumaczyła że napisała tak z emocji, od tamtego roku tam pracuje - chyba, bo też jasno tego nie napisała.
        • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:06
          Dzisiaj mogli Cię zwolnić tylko przez dyscyplinarkę albo za porozumieniem stron - tu miałabyś się zgodzić i podpisać.

Często pracodawca straszy dyscyplinarką aby pracownik podpisał porozumienie stron.

Może Cię zwolnić jako wypowiedzenie umowy, wtedy w zależności od stażu pracy jest miesiąc lub 3 miesiące wypowiedzenia - tego nie trzeba podpisywać . Można wtedy odwołać się od tego zwolnienia - i od tamtego roku jest tak, że na pierwszej sprawie na twoją prośbę sąd narzuca obowiązek pracodawcy na zatrudnienie Cię dopóki nie zakończy się sprawa sądowa.
          • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:11
            eagle.eagle napisała:

> Dzisiaj mogli Cię zwolnić tylko przez dyscyplinarkę albo za porozumieniem stro
            > n - tu miałabyś się zgodzić i podpisać.
            >
            > Często pracodawca straszy dyscyplinarką aby pracownik podpisał porozumienie str
            > on.
            >
            > Może Cię zwolnić jako wypowiedzenie umowy, wtedy w zależności od stażu pracy je
            > st miesiąc lub 3 miesiące wypowiedzenia - tego nie trzeba podpisywać . Można wt
            > edy odwołać się od tego zwolnienia - i od tamtego roku jest tak, że na pierwsze
            > j sprawie na twoją prośbę sąd narzuca obowiązek pracodawcy na zatrudnienie Cię
            > dopóki nie zakończy się sprawa sądowa.

No wlaśnie tak mnie chcieli zwolnić za porozumieniem stron, ale nie podpisałam. Wtedy grozili dyscyplinarką. Czyli co, ponownie mnie zwolnią i już nie będę musiala tego podpisywać? A jaki mam czas na wytoczenie sprawy?
            • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:15
              Chyba jest 30 dni aby odwołać się do sądu pracy, ale to Ci prawnik wszystko powinien powiedzieć.

Napewno nie było to wypowiedzenie umowy ?
              • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:21
                eagle.eagle napisała:

> Chyba jest 30 dni aby odwołać się do sądu pracy, ale to Ci prawnik wszystko pow
                > inien powiedzieć.
                >
                > Napewno nie było to wypowiedzenie umowy ?

Dokladnie powiedzieli, że chcą ze mną " rozwiązać umowę o pracę"
                • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:25
                  To jak będą uczciwi to następnym ich krokiem będzie wypowiedzenie Ci umowy pewnie bez obowiązku świadczenia pracy - tu nie musisz podpisywać, ale możesz - nic to nie zmieni, ale warto wziąć dla siebie aby wiedzieć od czego się odwoływać.

A jak będą nie uczciwi to pracodawca i świadek mogą stwierdzić że to dzisiaj było wypowiedzenie umowy.

Jak pracowałaś tam dłużej niż pół roku to masz 1 miesiąc wypowiedzenia.
              • hrasier_2 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:23
                Ma na to 21 dni od otrzymania pisma od pracodawcy. Co nie zmienia sytuacji. Za szybko ją chcieli zwolnić. Ma rozmowę w poniedziałek i może znaczyć że idzie z tą sprawą do sądu. Cwaniaczki pracodawcy też nie są bezkarni. Na pewno pracę straci bo atmosfera jest paskudna. Ale warto powalczyć o godne rozstanie.
            • biala_ladecka Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:24
              Ale o co ty chcesz wytaczać sprawę?
              • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:26
                biala_ladecka napisała:

> Ale o co ty chcesz wytaczać sprawę?
                >

W tej chwili przy wypowiedzeniu każdej umowy musi być powód. Pracownik ma prawo się z nim nie zgadzać i może pójść z tym do sądu pracy.
                • hrasier_2 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:31
                  Pewnie. Musi też zabezpieczyć urlop i chorobowe może ciągnąć. Przykra sprawa. I nie jest w tym odosobniona.
        • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:49
          Nie mogą cię zwolnić z dnia na dzień, chyba, że to dyscyplinarna. Wypowiedzenie rozpocznie bieg od pierwszego sierpnia
          • bib24 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:55
            wystarczy zwolnić z obowiązku świadczenia pracy i masz "z dnia na dzień". podejrzewam, że tak zrobili, tylko autorka tego nie rozumie.
            • madame_edith Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:20
              No w „z dnia na dzień” chodzi o to, że zostajesz nagle, wlasnie od jutra pozbawiona dochodu. A tu jednak w okresie wypowiedzenia dostaje sie wynagrodzenie, tylko do pracy nie trzeba chodzić. Rzekłabym optymalna sytuacja (poza faktem samego rozwiązania stosunku pracy)
      • iwles Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 18:59

A dyscyplinarka z jakiej okazji?
        Zwolnienie od psychiatry, trudne do podważenia.
        • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:02
          iwles napisała:

>
          > A dyscyplinarka z jakiej okazji?
          > Zwolnienie od psychiatry, trudne do podważenia.

Dezorganizacja pracy i niby znajomość z dyrektorką. Tyle mi się udało dowiedzieć w kadrach.
          Tak zwolnienie od psychiatry, jestem już umówiona z nim na poniedzialek.
          • eriu Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 07:37
            Jak pracujecie razem z dyrektorką to trudno się nie znać. Idiotyczny powód i nie jest powodem do zwolnienia.

Klasyczny przykład próby zastraszenia pracownika żeby mu nie dać tego co prawo nakazuje. Dobrze, że idziesz do prawnika.
            • silenta Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 07:39
              I uważasz, że dyrektorka podpisze wypowiedzenie pracownika za znajomość z dyrektorką? Przecież to trollwątek, w którym nic się kupy nie trzyma.
              • tania.dorada Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 08:52
                silenta napisała:

> I uważasz, że dyrektorka podpisze wypowiedzenie pracownika za znajomość z dyrek
                > torką? Przecież to trollwątek, w którym nic się kupy nie trzyma.

Czy też masz wrażenie, że to kolejne wcielenie lalki.di aka aaaa już nawet nie chce mi się pamiętać wszystkich nicków laski od „pracuje w pewnej firmie i mam tam koleżankę”? Może ktoś odkrył jej wątki w temacie „koleżanka, właściwie prawie przyjaciółka, jest toksyczna i odezwała się do kolegi którego nie lubię a jej zatrudnienie zależy ode mnie” i uznał, że może lepiej żeby nie zależało…?
                • zona_mi Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 09:22
                  tania.dorada napisał(a):

> Czy też masz wrażenie, że to kolejne wcielenie lalki.di aka aaaa już nawet nie
                  > chce mi się pamiętać wszystkich nicków laski od „pracuje w pewnej firmie i mam
                  > tam koleżankę”? Może ktoś odkrył jej wątki w temacie „koleżanka, właściwie praw
                  > ie przyjaciółka, jest toksyczna i odezwała się do kolegi którego nie lubię a je
                  > j zatrudnienie zależy ode mnie” i uznał, że może lepiej żeby nie zależało…?

🎶
                  • drilka Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 11:34
                    zona_mi napisała:

> tania.dorada napisał(a):
                    >
                    > > Czy też masz wrażenie, że to kolejne wcielenie lalki.di aka aaaa już nawe
                    > t nie
                    > > chce mi się pamiętać wszystkich nicków laski od „pracuje w pewnej firmie
                    > i mam
                    > > tam koleżankę”? Może ktoś odkrył jej wątki w temacie „koleżanka, właściwi
                    > e praw
                    > > ie przyjaciółka, jest toksyczna i odezwała się do kolegi którego nie lubi
                    > ę a je
                    > > j zatrudnienie zależy ode mnie” i uznał, że może lepiej żeby nie zależało
                    > …?
                    >
                    > 🎶
                    >
                    >
                    Dokładnie. I jako lalka.di (czy jakoś tak) opisywała przyjęcie do tej pracy 😂
    • hrabina_niczyja Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:00
      Jaki rodzaj umowy? Czas określony? Dalej będzie tak, że spiszą protokół, zanotuja, że nie podpisałaś i tyle. Wypowiedzenie biegnie.
      • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:04
        hrabina_niczyja napisała:

> Jaki rodzaj umowy? Czas określony? Dalej będzie tak, że spiszą protokół, zanotu
        > ja, że nie podpisałaś i tyle. Wypowiedzenie biegnie.

Umowa na rok, do końca kwietnia 2025. Co to znaczy, że wypowiedzenie biegnie, skoro nic nie podpisałam?
        • kubek0802 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:07
          blanka.ki napisała:

> hrabina_niczyja napisała:
          >
          > > Jaki rodzaj umowy? Czas określony? Dalej będzie tak, że spiszą protokół,
          > zanotu
          > > ja, że nie podpisałaś i tyle. Wypowiedzenie biegnie.
          >
          > Umowa na rok, do końca kwietnia 2025. Co to znaczy, że wypowiedzenie biegnie,
          > skoro nic nie podpisałam?
          Wypowiedzenie to czynność jednostronna. Nie jest wymagany twój podpis. Wystarczy notatką że nie złożyłaś podpisu.
        • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:08
          blanka.ki napisała:

>
          > > Jaki rodzaj umowy? Czas określony? Dalej będzie tak, że spiszą protokół,
          > zanotu
          > > ja, że nie podpisałaś i tyle. Wypowiedzenie biegnie.
          >

> Umowa na rok, do końca kwietnia 2025. Co to znaczy, że wypowiedzenie biegnie,
          > skoro nic nie podpisałam?

Jak się to ma do tego co napisałaś w pierwszym poście że pracujesz w firmie już parę lat ?
          • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:09
            I znaczy że twoje wypowiedzenie to 2 tyg, pracę kończysz 27 lipca.
            • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:13
              eagle.eagle napisała:

> I znaczy że twoje wypowiedzenie to 2 tyg, pracę kończysz 27 lipca.

Umowa była 2x przedłużona na rok, faktycznie 2 tyg, teraz spojrzałam w umowę. Czyli co muszę zrobić przez te 2 tygodnie? Związek zawodowy już występuje w mojej sprawie.
              • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:18
                Od kiedy tam pracujesz ?

Z tego co piszesz to na daną chwilę normalnie pracujesz, i nie jesteś na wypowiedzeniu.
              • eriu Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 07:40
                Masz niezgodny z prawem okres wypowiedzenia. Powinien być miesiąc po takim okresie pracy u tego pracodawcy.
          • babcia47 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:17
            Moze miec odnawiane umowy na okres zamknięty ale chyba przy trzeciej z automatu staje się umową na czas nieokreślony. Obecnie pracodawca może wypowiedzuec umowę nawet mailem lub sms-sem i żaden podpis nie jest wymagany.
            • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:08
              Po 33 miesiącach, okres próbny się nie wlicza. No chyba, że miała zawierane co miesiąc, to wtedy po trzech miesiącach
        • hrabina_niczyja Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:11
          Normalnie, twój podpis nie ma znaczenia. Zostałaś poinformowana, że rozwiązują z toba umowę z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Wystarczy. Teraz spiszą protokół, że odmówiłaś podpisania. Jakby pracodawca musiał mieć podpis jaśnie pracownika to nikogo by nigdy nie mógł zwolnić. Do końca sierpnia jesteś jeszcze pracownikiem. Od 1 września już nie.
          • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:15

> Normalnie, twój podpis nie ma znaczenia. Zostałaś poinformowana, że rozwiązują
            > z toba umowę z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Wystarczy. Teraz spiszą protok
            > ół, że odmówiłaś podpisania. Jakby pracodawca musiał mieć podpis jaśnie pracown
            > ika to nikogo by nigdy nie mógł zwolnić. Do końca sierpnia jesteś jeszcze praco
            > wnikiem. Od 1 września już nie.

Nawet jak pójdę na dlugie zwolnienie? Leczę się na nerwicę lękową u psychiatry od lat i już mi powiedzial, ze mi wystawi zwolnienie.
            • babcia47 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:20
              I tak po 182 dniach L4 przestaniesz byc pracownikiem
              • li_lah Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:55
                Ale dzięki temu bedzie miec płacone o te 182 dni dluzej.
                • babcia47 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:15
                  Na l4 mozna iść nawet gdy już się zostało zwolnionym z zachowaniem wynagrodzenia i ubezpieczenia. Kiedys byl na to tydzień teraz chyba wydłużono do m8esiaca
              • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:10
                Może być jeszcze trzy miesiące świadczenia rehabilitacyjnego
                • babcia47 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:34
                  Rehabilitacyjnego jest rok chyba ze cos zmieniono w ciągu ostatnich 4 lat . Wyplata jednak zależy od decyzji komisji ZUS
                  • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:46
                    Owszem, ale pracodawca może zwolnić bez wypowiedzenia po trzech miesiącach na podstawie art. 53 KP
          • evening.vibes Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:29
            > Normalnie, twój podpis nie ma znaczenia. Zostałaś poinformowana, że rozwiązują
            > z toba umowę z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Wystarczy. Teraz spiszą protok
            > ół, że odmówiłaś podpisania.

I co wskażą w protokole jako podwód zwolnienia? 'Poloty'?
            • hrabina_niczyja Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 21:37
              Już ty się nie martw. Podanie powodu to nie jakiś problem. Zresztą zapewne jakby odebrała pismo to by się dowiedziała. A tak to sama nie wie co i jak i co od niej chcieli.
            • babcia47 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:36
              Zrobiq redukcje etatu i nikt tego nie podwazy. Pitem utworzą inny, pod inna nazwa i nieco innym zakresem obowiązków. Historia zna juz takie przypadki
              • taki-sobie-nick Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 23:28
                babcia47 napisała:

> Zrobiq redukcje etatu i nikt tego nie podwazy. Pitem utworzą inny, pod inna naz
                > wa i nieco innym zakresem obowiązków.

I tak wygląda postępowanie normalnych, neurotypowych, zdrowych, uspołecznionych ludzi...
                • silenta Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 12:16
                  A skąd wiesz, że kadrowa jest neurotypowa, zdrowa i uspołeczniona? Może jest autystką z nerwicą?
                  • taki-sobie-nick Re: Zwolnienie mnie z pracy 13.07.24, 20:56
                    Społeczeństwo: [wrednie i złośliwie dowala pewnym grupom]

To samo społeczeństwo: [zadziwia się, że przedstawiciele tych grup nie lecą się z nim integrować]

To samo społeczeństwo: [ma się za tolerancyjne ze względu na LGBT]

• mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:04
          Coś mi się tu nie zgadza, pisałaś, że pracujesz w tej firmie od kilku lat, dla mnie kilka to trzy, cztery,nawet dziesięć. Jeśli tak, to musisz mieć umowę na czas nieokreślony i trzymiesięczny okres wypowiedzenia. No chyba, że dla ciebie kilka to rok, czy dwa
          • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:08
            mizantropka_20 napisała:

> Coś mi się tu nie zgadza, pisałaś, że pracujesz w tej firmie od kilku lat, dla
            > mnie kilka to trzy, cztery,nawet dziesięć. Jeśli tak, to musisz mieć umowę na c
            > zas nieokreślony i trzymiesięczny okres wypowiedzenia. No chyba, że dla ciebie
            > kilka to rok, czy dwa

Dwa, faktycznie z tych nerwów użylam zbyt ogólnego stwierdzenia.
            • babcia47 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:39
              Jezeli dwa razy ci juz przedluzano to znaczy ze rozpoczęłaś trzeci okres a ten juz jest bezterminowy z automatu skoro świadczysz prace i masz wypłacane wynagrodzenie
              • babcia47 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:44
                A nie, wroc! Dopiero czwarta umowa jest bezterminowa
                • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:53
                  Przepraszam, nie przeczytałam sprostowania
              • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:52
                Babcia, błagam!!!! Czwarta!!!! Jeśli oczywiście zatrudnienie nie trwało 33 miesiące, bo mam nadzieję, że o umowie na czas określony w celu zastępstwa nie piszemy. Okres próbny się nie wlicza
      • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:07
        Wypowiedzenie rozpoczęło by bieg od sierpnia. Jeśli jej jeszcze skutecznie nie powiadomili, to może tak jak planuję iść na zwolnienie. Jak wiadomo na zwolnieniu nie można wypowiedzieć. Ale faktycznie niech idzie do prawnika, bo trudno doradzać, jak się nie zna sytuacji.

• hrabina_niczyja Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 21:38
          Jak nie jak tak. Została wezwana, została poinformowana, przedstawiono jej wypowiedzenie co podpisu. Skuteczne jak najbardziej.
          • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 21:41

> Jak nie jak tak. Została wezwana, została poinformowana, przedstawiono jej wypo
            > wiedzenie co podpisu. Skuteczne jak najbardziej.

Ale z tego co ona pisze, a ja zrozumiałam, to nie było to wypowiedzenie umowy. Tylko chcieli z nią rozwiązać umowę, a jak nie chciała to straszyli dyscyplinarką. Gdyby to było wypowiedzenie to po pierwsze nie straszyliby a po drugie nie daliby jej czasu na przemyślenie - bo i po co.
            • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 21:50
              eagle.eagle napisała:

>
              > > Jak nie jak tak. Została wezwana, została poinformowana, przedstawiono je
              > j wypo
              > > wiedzenie co podpisu. Skuteczne jak najbardziej.
              >
              >
              > Ale z tego co ona pisze, a ja zrozumiałam, to nie było to wypowiedzenie umowy.
              > Tylko chcieli z nią rozwiązać umowę, a jak nie chciała to straszyli dyscyplinar
              > ką. Gdyby to było wypowiedzenie to po pierwsze nie straszyliby a po drugie nie
              > daliby jej czasu na przemyślenie - bo i po co.

A czym się różni wypowiedzenie od rozwiązania umowy?
              O czas do namysłu poprosilam ja.
              • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 21:52
                Wypowiedzenie to jak jedna strona wypowiada drugiej i ta druga nawet jak się nie godzi na to to wypowiedzenie jest ważne.

Rozwiązanie umowy - czyli obie strony zgodnie chcą rozwiązać umowę.
              • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:56
                Prawnik na cito, musi przejrzeć na cito kwity
                • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 00:48
                  mizantropka_20 napisała:

> Prawnik na cito, musi przejrzeć na cito kwity
                  >

Jakie kwity?

Ona nic nie ma.

Prawnik nie uchroni ją przed wypowiedzeniem. Może jedynie napisać pismo do sądu jak już go dostanie.
                  • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 01:15
                    Ma, a przynajmniej powinna udokumentowany umowami o pracę przebieg zatrudnienia w tej firmie. Z takich kwitów wiele wyniks
                    • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 01:44
                      mizantropka_20 napisała:

> Ma, a przynajmniej powinna udokumentowany umowami o pracę przebieg zatrudnienia
                      > w tej firmie. Z takich kwitów wiele wyniks
                      >

Niby co ma wynikać ?

Ona ma tylko umowy o pracę, które nic jej w tej chwili nie pomogą. Przecież nikt nie podważa faktu że jest tam zatrudniona.
          • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:01

> Jak nie jak tak. Została wezwana, została poinformowana, przedstawiono jej wypo
            > wiedzenie co podpisu. Skuteczne jak najbardziej.

Rozwiązanie umowy o pracę, a nie wypowiedzenie. I nic nie podpisalam. Wypowiedzenie mi wręczą jeżeli już to w pon.
          • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:17
            Ale na zwolnienie może iść w poniedziałek, wtedy jeszcze wypowiedzenie nie obowiązuje. Dlatego mądre firmy skutecznie powiadamiają ostatniego dnia miesiąca
            • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:20
              mizantropka_20 napisała:

> Ale na zwolnienie może iść w poniedziałek, wtedy jeszcze wypowiedzenie nie obow
              > iązuje. Dlatego mądre firmy skutecznie powiadamiają ostatniego dnia miesiąca

No to mi wyślą poleconym i na to samo wyjdzie.
              • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:59
                Fakt
              • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 00:52
                blanka.ki napisała:

> mizantropka_20 napisała:
                >
                > > Ale na zwolnienie może iść w poniedziałek, wtedy jeszcze wypowiedzenie ni
                > e obow
                > > iązuje. Dlatego mądre firmy skutecznie powiadamiają ostatniego dnia miesi
                > ąca
                >
                > No to mi wyślą poleconym i na to samo wyjdzie.

Nie, jak od poniedziałku będziesz na zwolnieniu to wysłane w tym dniu wypowiedzenie nie będzie miało mocy prawnej.
                • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 01:19
                  Bingo, choć parszywie się czuję, bo coś mi wątkowajka na blond lelije nie wygląda
    • biala_ladecka Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:11
      Nie rozumiem. Pracodawca ma prawo Cię zwolnić. Jaki masz okres wypowiedzenia? Miesiąc, czy trzy miesiące, a oni naciskają na skrócenie do miesiąca porozumieniem stron? Porozumienia nie musisz podpisywać to Twój wybór.
      • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:13
        Forumka napisała o jednomiesięcznym okresie wypowiedzenia, ale też napisała, że pracuje w firmie od kilku lat więc podejrzewam że mogą być trzy
        • biala_ladecka Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:22
          Pojawiają się w wątku sprzeczne inf. wiec w zasadzie może mieć 2tyg, miesiąc, albo 3 miesiące.
        • babcia47 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:22
          Ja odnoszę wrażenie że ona sama nie wie co "ma"
          • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:19
            Lubię to! Pyta na forum o kwestie, w których każdy niuans ma znaczenie
    • klaramara33 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:40
      Były jakieś intrygi z Twojej strony, podano ci konkretne sytuacje?
      • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:10
        klaramara33 napisała:

> Były jakieś intrygi z Twojej strony, podano ci konkretne sytuacje?

Nie było. Był konflikt z jednym współpracowników, ale dawno rozwiązany i zażegnany. W tej chwili rozmawiamy normalnie.
        • annaboleyn Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:12
          Może udawał, że normalnie, a po cichu na Ciebie doniósł i to skutecznie? Coś miał na Ciebie?
          • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 21:44
            annaboleyn napisała:

> Może udawał, że normalnie, a po cichu na Ciebie doniósł i to skutecznie? Coś mi
            > ał na Ciebie?

Mogło tak być, bo słyszałam, że to wredny typ. Nic na mnie nie miał, to były przepychanki słowne i dwa maile, ale grzeczne.
            • annaboleyn Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:02
              Ale poradziłaś się prawnika, tak? Powinien Ci odpowiedzieć na te pytania. To prawnik Twój, związkowy?
              • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:12
                annaboleyn napisała:

> Ale poradziłaś się prawnika, tak? Powinien Ci odpowiedzieć na te pytania. To pr
                > awnik Twój, związkowy?

Prawnik polecił zadzwonić jutro, to się ze mną spotka. Rozmawiałam ze związkiem, on też ma prawnika.
                • annaboleyn Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:19
                  No to on Ci powinien wyjaśnić wszystkie wątpliwości związane z umową i ew. wypowiedzeniem.
                  • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:21
                    annaboleyn napisała:

> No to on Ci powinien wyjaśnić wszystkie wątpliwości związane z umową i ew. wypo
                    > wiedzeniem.

Bóg jeden wie, kiedy on znajdzie czas na spotkanie.
                    • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:26
                      Zgłoś się o poradę do PIP, ale wtedy ze ZLA nici
                      • klaramara33 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 06:59
                        mizantropka_20 napisała:

> Zgłoś się o poradę do PIP, ale wtedy ze ZLA nici
                        >
                        Wystarczy zadzwonić do PIP.. Ja kiedyś dzwoniłam w pewnej sprawie i mi odpowiedziano
                        • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 08:17
                          Wiesz, pod hasłem "zgłoś” mogą być rozumiane różne formy komunikacji
                      • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 14.07.24, 00:39
                        mizantropka_20 napisała:

> Zgłoś się o poradę do PIP, ale wtedy ze ZLA nici

Co to jest ZLA?
                        >
                        • lucadimontezemolo Re: Zwolnienie mnie z pracy 14.07.24, 08:21
                          blanka.ki napisała:

>
                          > Co to jest ZLA?
                          > >
                          Zwolnienie lekarskie, przez niektórych zwane L-4.
            • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:24
              Dwa maile to nic??? Zależy, kto je oprócz adresata przeczyta.
        • klaramara33 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 06:57
          blanka.ki napisała:

> klaramara33 napisała:
          >
          > > Były jakieś intrygi z Twojej strony, podano ci konkretne sytuacje?
          >
          > Nie było. Był konflikt z jednym współpracowników, ale dawno rozwiązany i zażegn
          > any. W tej chwili rozmawiamy normalnie.
          No to głupia firma, że tak stawia sytuację ,zwalnia bez podania powodu ,a jak je ostatecznie podaje, to nawet nie stara się wyjaśnić. Zostaw po co Ci to bagno szukaj lepszej zarządzanej przez kompetentnych ludzi.
    • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 19:44
      Wypowiedzenie to czynność jednostronna, bez znaczenia czy podpiszesz

• evening.vibes Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:24
        mizantropka_20 napisała:
        > Wypowiedzenie to czynność jednostronna, bez znaczenia czy podpiszesz

Ale pracodawca musi mieć potwierdzenie przyjęcia tego wypowiedzenia.

• bib24 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:27
          to niech jej mailem wyśle w dniu dzisiejszym. chyba można nie? albo świadek podpisze, że widziala.
          • evening.vibes Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:31
            bib24 napisała:
            > to niech jej mailem wyśle w dniu dzisiejszym. chyba można nie?

Może. Dalej jednak musi podać tryb i powód rozwiązania umowy.

Świadek raczej nie przejdzie.
            • bib24 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:41
              to napiszą "redukcja etatów", "oszczędności" itp.
              • evening.vibes Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:46
                bib24 napisała:
                > to napiszą "redukcja etatów", "oszczędności" itp.

Mogą ale to też można podważać.
                • bib24 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:47
                  i co? podważy i będzie pracować w miejscu, gdzie będa nad nią wisieć czekając na najmniejsze potkniecie jako pretekst, żeby ją wywalić? jaki ma to sens?
                  • 71tosia Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 21:04
                    Taki ze będą musieli płacić przez jakiś jeszcze czas co autorce da czas na szukanie innej pracy
              • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 21:47
                bib24 napisała:

> to napiszą "redukcja etatów", "oszczędności" itp.

Nie mówili o redukcji etatów, tylko o dezorganizacji pracy(?) i znajomość z dyrektorką.
                Jak dla mnie absurd, ale jak się chce to się kij znajdzie.
                • annaboleyn Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:04
                  A z plotami o co im chodziło? Że krążą o Tobie, że Ty plotkujesz?
                  Takie oskarżenia i bez konkretów?
                  • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:16
                    annaboleyn napisała:

> A z plotami o co im chodziło? Że krążą o Tobie, że Ty plotkujesz?
                    > Takie oskarżenia i bez konkretów?

Powiedzieli ogólnie, nie wdawali się w szczegóły. Naciskali na podpisanie, grozili dyscyplinarką.
                    • annaboleyn Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:20
                      To trochę słabo z ich strony. Rozumiem, że Cię zatkało po takim tekście, ale nie mogą na tym nic opierać bez konkretów. Jak chcą zwolnić dyscyplinarnie, to musi być twardy powód, a nie dywagacje.
                      • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 00:45
                        annaboleyn napisała:

> Jak chcą zwolnić dyscyplinarnie, to mu
                        > si być twardy powód, a nie dywagacje.

Dlaczego?

Myślisz że w sądzie pracy nikt nie wygrywa o niesłuszne zwolnienie dyscyplinarne?
                • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:30
                  Mówią, mówią, że, a dowodu na to nie
        • swinka-morska Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:32
          evening.vibes napisała:

> mizantropka_20 napisała:
          > > Wypowiedzenie to czynność jednostronna, bez znaczenia czy podpiszesz
          >
          > Ale pracodawca musi mieć potwierdzenie przyjęcia tego wypowiedzenia.

Wystarczy, że przy wręczaniu wypowiedzenia są 2 osoby, które spiszą notatkę "tego i tego dnia wręczono wypowiedzenie, pracownik odmówił podpisania, data, godz, podpisy".
    • evening.vibes Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 20:27
      Pracownika zatrudnionego na umowę o pracę nie jest wbrew pozorom łatwo zwolnić - trzeba mieć obiektywny powód. Twój pracodawca prawdopodobnie ma za słabe podstawy wypowiedzenia więc próbował cię postraszyć dyscyplinarką, żebyś zgodziła się się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

Co będzie dalej - ciężko stwierdzić. Muszą ci formalnie umowę wypowiedzieć z podaniem powodu i od tego jaki będzie powód może zależeć co możesz dalej zrobić - tu skonsultuj się z prawnikiem.
      • klaramara33 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 06:53
        Takiego na nieokreślony jczas zatrudnionego est trudno zrobić na czasową unowę nie jest trudno. Autorka ma czasową.
        • klaramara33 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 07:01
          Trudno zwolnić na nieokreślony czas jedynie zatrudnionego.
        • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 07:01
          Teraz to się zmieniło, nawet jak się ma umowę na czas określony to pracodawca musi podać powód zwolnienia.
        • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 08:19
          Też może być trudno, bo należy podać wiarygodną i racjonalną przyczynę
    • 71tosia Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 21:00
      Zgaduje ze pewnie pracodawca nie chce podpisać trzeciej umowy która dawałaby ci zatrudnienie bezterminowe? W takiej sytuacji kazdy pretekst dobry by pozbyc się pracownika i zatrudnic na niskie stawki kolejnego by znowu się go za jakiś czas pozbyc. Staraj się wydłużyć okres wypowiedzenia i szukaj uczciwego pracodawcy.
      • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 21:48
        71tosia napisała:

> Zgaduje ze pewnie pracodawca nie chce podpisać trzeciej umowy która dawałaby c
        > i zatrudnienie bezterminowe? W takiej sytuacji kazdy pretekst dobry by pozbyc s
        > ię pracownika i zatrudnic na niskie stawki kolejnego by znowu się go za jakiś
        > czas pozbyc. Staraj się wydłużyć okres wypowiedzenia i szukaj uczciwego pracod
        > awcy.

Ale jakiej trzeciej, jak umowa mi się kończy w 2025 roku?
        • 71tosia Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:46
          Być może doszli do wniosku ze nie ma co czekać i już teraz można wymienić pracownika na tańszego? Dobrego pracownika od tak się nie zwalnia chyba ze można zatrudnić równie dobrego ale tańszego.
        • kachaa17 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 07:50
          Czyli w maju Ci przedłużyli umowę a teraz zwalniają bo dezorganizujesz pracę i plotkujesz?
          • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 08:35
            kachaa17 napisała:

> Czyli w maju Ci przedłużyli umowę a teraz zwalniają bo dezorganizujesz pracę i
            > plotkujesz?

Tak.
      • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:38
        Tosia, czas trzecich umów dawno przeszedł do prehistorii. Naprawdę, nie musisz się wymądrzać w każdej dziedzinie, zwłaszcza w takiej, o której nie masz pojęcia. Ja na przykład milczę w zagadnieniach fizyki kwantowej. Ktoś kto jest do wszystkiego, jest do niczego.
        • 71tosia Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 22:51
          Naprawdę? poradnikprzedsiebiorcy.pl/-umowa-o-prace-na-czas-okreslony-w-kontekscie-limitu-umow
          Artykuł z marca 2024 roku ale może była nowelizacja zapewne nam o tym napiszesz.
          • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 23:10
            Tosiu, rozumiesz, że jeśli nie może przekroczyć trzech, to chodzi o czwartą? Ty z tego co kojarzę jesteś wybitnym umysłem ścislo/analitycznym? Hmm
            • 71tosia Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 23:33
              Czyli jednak ograniczenie liczby i trwania umow czasowych nie odszedł do prehistorii?
              • 71tosia Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 23:41
                „Maksymalna długość umowy na czas określony – 33 miesiące. Od dnia wejścia Polski do Unii Europejskiej trzecia umowa zawarta z pracownikiem na czas określony, z mocy prawa, przekształca się w umowę na czas nieokreślony„
                • zosia_1 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 09:52
                  Nie trzecia s czwarta umowa przekształca się na czas nieokreślony art. 251 kp
                  • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 10:01
                    Z ciekawości wpisałam w wyszukiwarkę "czwarta umowa na czas określony' i wywaliło biliard odpowiedzi, ale nie chcę kopać leżącego
                    • 71tosia Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 10:33
                      Z ciekawości wpisałam trzecia umowę na czas nieokreślony wyszło bilion odnośników (podobnych jak ten który zacytowałam). Byc moze cos się zmieniło w ostatnich latach w KP, chetnie się dowiem kiedy od znawczyni mizantropki która twierdzi ze ograniczenia co do ilosci umow to prehistoria polskiego prawa pracy.
                      • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 10:45
                        To skoro nie jesteś na bieżąco to czemu się upierasz i linkujesz przepisy, których nie potrafisz właściwie zinterpretować? Mnie też zdarza się palnąć głupotę, ale jeśli ktoś mi to wytknie, to się przy niej nie upieram. Poza tym nie zabieram głosu w sprawach, o których nie mam choćby bladego pojęcia.
                        • 71tosia Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 12:03
                          Doprawdy? Napisałam to co znam z własnego doświadczenia i znajomych ze zwykle nie zwalnia się zwłaszcza dobrego pracownika z powodu widzimisie, powodem często jest to ze rownie dobrego można dostac za mniejsze pieniądze, i firmy często dlatego nie przedłużają kolejnej umowy na czas nieokreślony (3 lub 4 umowy, nie sledze aż tak prawa pracy, ty nie umiesz podać kiedy się to zmieniło) tylko biora następnego na krótsze i tańsze umowy. Naprawde nie trzeba być specjalista prawa pracy by to wiedzieć.
                          Ps Zaatakowałas autorkę wymyślając jej od oszustek czyli trolli. Skoro wg ciebie historia jest zmyślona a autorka jest niewiarygodna to po co bierzesz udział w dyskusji? Mnie by było szkoda czasu.
                          • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 15:51
                            Nie mam zamiaru czytać tego elaboratu
              • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 23:57
                Tosiu, niejedna na tym forum poległa pod mocą twojej erudycji. Dołączam do grona. Z mojej strony koniec i to oczywiście mój niski poziom inteligencji o tym decyduje. Pozdrawiam i niesamowicie zazdroszczę
            • silenta Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 06:05
              Ale Tosia ma rację, trzecia umowa na czas określony /lub przekroczenie 33 miesięcy na umowie na czas określony/ staje się z automatu umową na czas nieokreślony. Do tego limitu nie liczy się umowa na okres próbny.
              • silenta Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 06:06
                A poza tym przecież autorka to troll, nic się w jej wypowiedziach kupy nie trzyma.
              • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 07:06
                W linkowanym przepisie jest napisane, że liczba umów na czas określony nie powinna przekraczać trzech, zatem dopiero czwarta rodzi obowiązek zawarcia umowy na czas nieokreślony
                Jeszcze raz, zawarcie trzeciej umowy nie jest przekroczeniem limitu trzech. Oczywiście jeśli by te cztery umowy były zawierane w trakcie 33 miesięcy
                • silenta Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 07:28
                  Tak, masz rację. Nie wiem czemu w głowie mi siedzi, że trzecia musi być na czas nieokreślony.
                  • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 08:22
                    Bo tak do niedawna było. Jestem pod wrażeniem, że potrafisz przyznać się do błędu. To rzadkość na ematce. Pozdrawiam
    • cranberries1983 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 23:02
      spoko podejcie - prawnik
      ja bym poszła na spotkanie w jego towarzystwie

i jeszcze powiadomić inspekcje pracy

poki co nic sie nie wydarzyło, oni tylko przedstawili propozycję
      • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 23:15
        Musi, tu ważne są niuanse, dlatego nawet najwęższa z wąskich od prawa pracy może źle doradzić
      • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 23:17
        cranberries1983 napisał:

> spoko podejcie - prawnik
        > ja bym poszła na spotkanie w jego towarzystwie
        >
        > i jeszcze powiadomić inspekcje pracy
        >
        > poki co nic sie nie wydarzyło, oni tylko przedstawili propozycję

PIP będzie powiadomiony, obiecał mi to związek zawodowy Z prawnikiem nie mam po co iść, bo nikt go tam nie wpuści. Gdyby nic się nie miało wydarzyć, nie naszykowali by dla mnie umowy rozwiązania za porozumieniem stron.
        • cranberries1983 Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 23:46
          pip radze osobiscie zawiadomić. nie zaszkodzi
          masz prawo przyjść na spotkanie w tow. pelnomocnika
          • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 23:53
            cranberries1983 napisał:

> pip radze osobiscie zawiadomić. nie zaszkodzi
            > masz prawo przyjść na spotkanie w tow. pelnomocnika

Nikt mu nie wystawi przepustki na wejście, upoważniony jest tylko sekretariat, a oni wyczują pismo nosem.
            • taki-sobie-nick Re: Zwolnienie mnie z pracy 11.07.24, 23:58

> Nikt mu nie wystawi przepustki na wejście

PiP sporządzi odpowiednią notatkę.
            • droch Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 01:33
              To akurat w SP będzie argumentem na łamanie praw pracowniczych.
              • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 08:37
                Dostałam teraz telefon z sekretariatu, żebym przyszła dziś o 11.
                • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 08:38
                  A dlaczego dzisiaj nie jesteś w pracy ?
                  • mizantropka_20 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 08:45
                    Bo tam w ogóle nie pracuje
                  • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 08:56
                    eagle.eagle napisała:

> A dlaczego dzisiaj nie jesteś w pracy ?

Dlaczego nie jestem? Skąd ten pomysł? Idę na 10.
                    • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 09:13
                      Wiesz już co to rozwiązanie umowy a wypowiedzenie wink
                      Jak Ci jednak dadzą znowu wybór dyscyplinarka albo rozwiązanie to się zastanów co Ci się bardziej opłaca. Dość krótko tam pracujesz więc niewiele ryzykujesz. Dodam tylko że sprawa w sądzie to ok rok- półtora. A przy dyscyplinarce nie będzie możliwości aby sąd Cię przywrócił do pracy przed ukończeniem sprawy.
                      • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 10:36
                        eagle.eagle napisała:

> Wiesz już co to rozwiązanie umowy a wypowiedzenie wink
                        > Jak Ci jednak dadzą znowu wybór dyscyplinarka albo rozwiązanie to się zastanów
                        > co Ci się bardziej opłaca. Dość krótko tam pracujesz więc niewiele ryzykujesz.
                        > Dodam tylko że sprawa w sądzie to ok rok- półtora. A przy dyscyplinarce nie będ
                        > zie możliwości aby sąd Cię przywrócił do pracy przed ukończeniem sprawy.

No więc szefowa odwołała ze mną spotkanie, powiedziała, że na wszystkie pytania dotyczące mojego zwolnienia odpowie kadrom.
                        • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 10:47
                          Znaczy jesteś zwolniona czy za chwilę będziesz ?
                          • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 11:23
                            eagle.eagle napisała:

> Znaczy jesteś zwolniona czy za chwilę będziesz ?

No właśnie nic nie wiem. Dostałam tylko telefon od sekretarki, że spotkanie odwołane i że pani dyrektor odpowie kadrom w trakcie dalszej procedury.
                            • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 11:27
                              To może idź do kadr i zapytaj się na czym stoisz.
                              • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 13:22
                                eagle.eagle napisała:

> To może idź do kadr i zapytaj się na czym stoisz.

Byłam, nie mają żadnych papierów odnośnie mojego zwolnienia.
                                • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 13:24
                                  Tzn na dzisiaj się nie przygotowali, chociaż to jeszcze nie koniec dnia pracy.
                                  Wczoraj nie podpisałaś porozumienia to pewnie dzisiaj pytają prawnika jak mogą Cię zwolnić.
                                  • turbinkamalinka Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 13:46
                                    To znaczt=y że gorączkowo przeszukują papiery aby wytknąć jej każdy błąd.
                                  • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 16:11
                                    eagle.eagle napisała:

> Tzn na dzisiaj się nie przygotowali, chociaż to jeszcze nie koniec dnia pracy.
                                    > Wczoraj nie podpisałaś porozumienia to pewnie dzisiaj pytają prawnika jak mogą
                                    > Cię zwolnić.

Już koniec, jestem w domu. Od poniedzialku zwolnienie.
                                    Spotkania z dyrektorką nie będzie, bo idzie na urlop.
                                    • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 16:18
                                      Znaczy nie przemyśleli do końca swojej wczorajszej decyzji. Byli pewni że się przestraszą i podpiszesz porozumienie. A dzisiaj prawnik im powiedział że nie mają powodu aby Cię zwolnić.
                                      Przynajmniej u mnie tak to było, pierwszym razem .
                                      • blanka.ki Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 17:53
                                        eagle.eagle napisała:

> Znaczy nie przemyśleli do końca swojej wczorajszej decyzji. Byli pewni że się p
                                        > rzestraszą i podpiszesz porozumienie. A dzisiaj prawnik im powiedział że nie ma
                                        > ją powodu aby Cię zwolnić.
                                        > Przynajmniej u mnie tak to było, pierwszym razem .

Wątpię, wysłali zapytanie do związku zawodowego, czy mnie chroni i czy jestem ich członkiem. Związek ma 5 dni na odpowiedź.
                              • eriu Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 13:45
                                Niech pisze maile żeby były ślady!
                • bib24 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 09:05
                  a masz na to jakiś dowód? po przyjdziesz na 11 i dostaniesz naganę za spóźnienie, podstawę do dyscyplinarki.
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 10:20
                    Nie, jedno spóźnienie nie może być podstawą do dyscyplinarki. Najpierw musiałaby być nagana ze wpisem do akt.
                    • bib24 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 11:51
                      ale wiesz, ziarnko do ziarnka
                      trzeba zbierać przewinienia zeby móc kogoś wyrzucić.
                      • cranberries1983 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 11:53
                        ale to musisz od rzu wykazywac - nie mozesz nagle wyskoczyc z raportem ze ktos 2 rok oprdl sie w pracy
                      • dr.amy.farrah.fowler Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 12:13
                        Tak, w jednej mojej robocie zapowiedzieli, że będą nam wpisywać naganę do akt za wszystko, typu 5 minut spóźnienia, bo "firma musi mieć możliwość zwolnienia każdego bez wypowiedzenia".

Ostatecznie taką naganę wpisali jedną, a potem wszystko się j*bło i zwolnili nas wszystkich, ale oni przynajmniej wiedzieli, jak to należy robić.
                        • eagle.eagle Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 13:12
                          Od nagany też się możesz odwołać. Czas to wymaga ale przynajmniej nie jest się jak ta owca prowadzona na rzeź.
                        • cranberries1983 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 13:15
                          od tego jest PiP
            • cranberries1983 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 08:52
              no to baw sie dobrze wg narzuconych przez nich zasad
    • anomaliapogodowa81 Re: Zwolnienie mnie z pracy 12.07.24, 15:48
      A jak Ci forum dawno temu pisało, że się do tej roboty i na to stanowisko zwyczajnie nie nadajesz i że prędzej czy później cìe stamtąd szurną to się awanturowałaś.
      To cię szurnęli. 🤷‍♀️

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka