Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w księgowości

22.08.06, 09:40
    mieszkam w W-we, jestem po stud. humanistycznych, znam dobrze rosyski,
    pracowałem w dziale exportu, za miesiąc będę bezrobotny...
    Od dawna chciałem zrobić kurs "samodzielny księgowy", teraz widzę że jest
    wielkie zapotrzebowanie księgowych, może ktoś robił ten kurs i pracuje w
    księgowości?? proszę, podzielcie się wrażeniami! dzięki
    Obserwuj wątek
      • Gość: iw78 Re: praca w księgowości IP: *.centertel.pl 22.08.06, 10:38
        A czy kiedykolwiek miałes doświadczenie z księgowością? Poza tym sam kurs nie
        wystarczy abyś znalazł zatrudnienie własnie w księgowości, bo mimo wszystko
        jednak trzeba mieć to doświadczenie. Wiem, ze nie nastawiam cie zbyt
        optymistycznie...
        Naprawdę chcesz po humanistyce przeskoczyć na cyferki?
        Masz doświadczenie w eksporcie, znasz dobrze rosyjski...moze warto iść w tym
        kierunku...bo wbrew pozorom tu też jest sporo ogłoszeń o pracę.

Życzę Ci w każdym bądź razie podjęcia słusznych decyzji i powodzenia w szukaniu
        nowej i ciekawej pracy :) Pozdrawiam
        • Gość: GLG Re: praca w księgowości IP: 83.168.106.* 22.08.06, 14:11
          Obecne oferty na rynku pracy są dla księgowych po 20 latach pracy w księgowości.
          Znajdź mi osobę która zaksieguje ci 600 dokumentów miesięcznie, naliczy płace
          dla 200 osób. Nie ma takiej osoby inikt z doswiadczeniem sie nie podejmie tego,
          bo to praca dla 3 osób, a nie dla jednej. Doby zabraknie ci do zrobienie tego.

Pozostałe wolne oferty w księgowości to firmy wobec których toczy się karne
          postępowanie podatkowe za defraudacje i fałszerstwa. Tego żadna biuro rachunkowe
          się nie podejmie.

Usługi outsoursingowe typu IBM, HP z centrami finansowymi, tam aby się dostać
          nic nie potrzeba umieć a wynagrodzenie takie jak sprzedawca w markecie 1100 zł
          netto.

Nie wiem co ty chcesz szukać w. tym zawodzie.

Dzisiaj liczą się plecy, a jak nie to harówka po 14 godzin za marne grosze.
          • Gość: tomeczek księgowość a płace, kadry itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 14:31
            Gość portalu: GLG napisał(a):

> Znajdź mi osobę która zaksieguje ci 600 dokumentów miesięcznie, naliczy płace
            > dla 200 osób. Nie ma takiej osoby inikt z doswiadczeniem sie nie podejmie tego,
            > bo to praca dla 3 osób, a nie dla jednej.

Żaden rozsądny księgowy nie podejmie się jednocześnie prowadzenia rachuby płac i
            innych takich, zwłaszcza w ilościach przez ciebie podanych. Tak jest natomiast w
            małych firmach kilkuosobowych, gdzie każdy z pracowników to chodzące urządzenie
            wielofunkcyjne. Zresztą nie zawsze wychodzi to firmie na dobre...
          • Gość: iw78 Re: praca w księgowości IP: *.centertel.pl 22.08.06, 14:41
            Księgowość a płace to dwie różne sprawy. Chłopak słowem nie wspomniał o
            płacach.
            I chyba dość mocno przesadziłes/as.
            Do zawodu o jakim ty piszesz naprawdę jeden kurs nie wystarczy, tu trzeba lat
            nauki a i przepisy zmieniają się non stop. A nie wydaje mi się aby chłopak
            mówiąc o takim a nie innym kursie miał zaraz po jego ukończeniu startowac
            conajmniej na głownego księgowego.
            Osobiście nie polecę mu księgowości ( chociaż to naprawdę nic strasznego, jest
            ok). Ale to on podejmie decyzję, a dodatkowe kursy i doświadczenia ....to tylko
            na jego plus. Zawsze warto sprobować i samemu potem podjąc decyzję czy wybranie
            tego a nie innego kierunku było słuszne.
      • Gość: Monia Re: praca w księgowości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 10:49
        Według mnie totrochę racji,że bez doświadczenia nie masz co nad takimi kursami
        się zastanaiaćponieważ kurs na samodzielnego księgowego to za wysokie progi dla
        Ciebie bez doświadczenia, beż żadnej teorii na temat podstaowych zasad
        księgowania. Pracowałam w księgowości więc się orientuję. Jednak przesada,że
        tak nie chcą bez doświadczenia, żeby pomagać księgowemu nie tzreba umieć
        niewiadomo czego. Jedak nie spodziewaj się w tej pracy wysokich zarobków też
        powinieneś lubić takie wysiadywanie, ponieważ jest to praca typowo biurowa, tam
        pracują spokojni ludzie zazwyczaj i dokładni.
        Powinieneś zacząć od kursów w księgowaniu, znaleźć pracę jako pomoc
        księgowej/księgowego i dopiero po rzetelnym doświadczeniu, kursach można zostać
        samodzielnym księgowym
        • topotugin Re: praca w księgowości 24.08.06, 14:08
          dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedzi, niestety obecnie człowiek chce się
          zabiespieczyć od bezrobocia na różne sposoby, mam wykształcenie, znam dobrze
          rosyjski (jestem Rosjaninem), mam pareletnie doświadczenie, mieszkam w stolicy
          ale i tak boje się bezrobocia. Więc jak wykształcona osoba może uniknąć
          bezrobocia tylko dodatkowymi kursami, szkoleniami... zmianą zawodu
          • Gość: michał Re: praca w księgowości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 14:47
            wszystko zalezy od Ciebie:)))
            a kursy to prosze:
            www.szkolenia.infor.pl
            sporo jest teraz na rynku szkolen z EFS wiec placisz z regoly 20% kosztow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka