Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

W którym roku życia poszliście do pracy

16.09.06, 18:41
    Jak w temacie
    w którym roku życia poszliście do pierwszej pracy ?
    (zakładam ten temat ponieważ tamten nie wypalił).
    Obserwuj wątek
      • Gość: @ Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 18:53
        czuje ze ten też nie wypali
      • gladiusz Re: W którym roku życia poszliście do pracy 17.09.06, 19:22
        26latek napisał:

> w którym roku życia poszliście do pierwszej pracy ?
        > (zakładam ten temat ponieważ tamten nie wypalił).

Jeśli chcesz przez ten temat osiągnąć gromki aplauz i reakcję "nie idziemy od
        jutra do pracy" lub "nie szukamy wcale pracy" to nietety ten temat też nie
        wypali.

Prawda jest taka (skoro próbowałem inaczej w tamtm temacie i nie wypaliło, to
        teraz spróbuję tak. Może wypali - niezależnie od tego co "wypał" dla ciebie
        oznacza)
        Jestes we współczesnym świecie outsiderem. Winni są twoi rodzice i ty sam.
        Masz prawo żyć, czuć, być wrażliwym, niezadowolonym i przerażonym.
        Ale to będzie ciężlkie, smutne i krótkie życie. Chyba że coś zmienisz - tzn
        chyba że się zmienisz - bo świata nie zmienisz (na pewno nie siedząc na kanapie
        i w necie)
      • Gość: dar Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: *.dsl.bbeyond.nl 17.09.06, 21:30
        w wieku 18 lat, zeby zarobic na swoje wakacje.Pracowalwm na budowie.
        Ale Ty pewnie nie znasz tego uczucia jaka to jest frajda nie doic z rodzicow.
        Bo widze po poprzednich watkach ze jestes niestety pasozytem.
        • Gość: tamara Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 22:01
          i gdzie Ci się udało jechać za te zarobione pieniązki na budowie w wieku 18lat
          - na wakacje za stodołę
          - czy do cioci do Psiej Wólki
          • Gość: dar Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: *.dsl.bbeyond.nl 18.09.06, 21:26
            pojechalem do Leby na dw tygodnie w 89 roku.
            A tak ogolnie to jakie to ma znaczenie gdzie pojechalem?
            • Gość: echtom Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: 153.19.98.* 29.09.06, 14:02
              Masz rację - to nie ma żadnego znaczenia, bo wakacje w przysłowiowej Koziej
              Wólce za własne zarobione pieniądze dają większą satysfakcję niz wyjazd z
              rodzicami na Teneryfę. Sama najlepiej wspominam rejs po Morzu Czarnym, na który
              przez rok odkładałam pieniądze ze stypendium naukowego - też w jakimś
              sensie "wypracowane" przez systematyczną naukę i zaliczone w terminie egzaminy.
              Większa frajda niż wakacje w Rzymie, które dwa lata wcześniej zafundowała mi
              rodzina. Pierwszą pracę wakacyjną podjęłam mając 18 lat i od tego momentu
              właściwie zawsze miałam jakieś swoje pieniądze - praca w czasie wakacji,
              korepetycje, potem tłumaczenia. Pierwszą stałą pracę podjęłam w wieku lat 28 -
              wcześniej jednak nie próżnowałam, bo zdążyłam ukończyć dwa fakultety i odchować
              dwoje dzieci. Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy nie chcą podejmowac wyzwań i
              przeżywać satysfakcji, że coś osiągnęli własną pracą, ale w końcu co mnie to
              obchodzi, jeśli to nie ja ich utrzymuję. Moje starsze córki zarobiły swoje
              pierwsze pieniądze w gimnazjum - teraz czekają niecierpliwie, aż dojdą do
              wieku, w którym będą miały większy wybór ofert pracy - najstarsza już w
              najbliższe wakacje.
        • Gość: K. Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: *.pronet.lublin.pl 12.11.06, 20:13
          25 lat
          • ruda.farbowana Re: W którym roku życia poszliście do pracy 12.11.06, 21:30
            19 lat, zaraz po maturze. Od tego czasu pracowałam w 2 knajpach, 2 sklepach,
            budce z fas foodami, opiekowałam sie dzieckiem, sprzątałam u znajomych.
            Równocześnie studiowałam zaocznie. Obecnie mam lat 25 i od roku pracuje na
            stanowisku zgodnym z kierunkiem studiów. Nie wyobrażam sobie już od wielu lat,
            że mogłabym brać pieniądze od rodziców. Mieszkam jeszcze u nich, ale dokładam
            do wydatków, a resztę mam na swoje potrzeby + oszczędności.
            • ruda.farbowana Re: W którym roku życia poszliście do pracy 12.11.06, 21:30
              Oczywiście fast foodami:)
      • raveness1 Re: W którym roku życia poszliście do pracy 17.09.06, 22:51
        W wieku lat 15 - na praktyki. To byl czas...co mysmy tam nie wyprawiali. Mlode
        siurki, zielono w glowach.
      • wampuka Re: W którym roku życia poszliście do pracy 18.09.06, 00:22
        Wolontariat (bo to też praca była, ciężka!) od 15 roku życia na pół serio. Na
        serio (opieka nad dziećmi na wyjazdach) od 18-go r. ż.
        Płatna praca-krótko po 22 urodzinach.
      • Gość: muka Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 09:33
        Mialam jakies 10 lat, ogolnie cenie sobie niezaleznosc finansowa "od zawsze",
        legalna prace z umowa itp. dopiero na studiach mialam, ale pracowalam w wielu
        miejscach i w przeroznych robotach.
      • Gość: kar_ma Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: *.chello.pl 20.09.06, 19:43
        Pracuję od 15 roku życia - zaczynałam od sprzątania w akademiku na czarno i od
        sprzedawania na stoisku z bielizną pościelową. Potem promocje w supermarketach,
        praca w schronisku górskim (sprzątanie,gotowanie itp.)
        Pracowałam w każde wakacje.
        Prawdziwą pracę dostałam na 4 roku studiów.
        • Gość: Mycha Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: *.chello.pl 20.09.06, 23:11
          na czarno od 16 roku życia, legalnie od 22 roku życia
      • iberia30 Re: W którym roku życia poszliście do pracy 23.09.06, 12:49
        na studiach wiec 21-22lata.
      • Gość: ... Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: 212.160.172.* 29.09.06, 12:53
        legalnie od 28r.ż....
        a mam cztery specjalności w jednym kierunku...
        bez komentarza
        • ashton Re: W którym roku życia poszliście do pracy 29.09.06, 13:03
          20 lat miałam - po drugim roku studiów sobie popracowałam w wakacyjne miesiące.
          Później przerrrwa i dopiero po studiach (lat 23). Z komentarzami potencjalnych
          pracodawców "no jak to w tym wieku żadnego doświadczenia?"
      • Gość: rice Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: 217.8.165.* 01.10.06, 15:42
        23 lata zaczełam pracować na studiach a właściwie to dorabiać sobie do
        stypendium: stałam na promocjach, potem prace znalazłam przez workserwis (różne
        sklepy)
        jak skończyłam studia to zaraz poszłam na staż absolwencki i po pół roku
        znalazłam pracę w biurze pracuje w zawodzie i nieżle mi płacą przynajmniej tak
        na razie uważam acha mam teraz 26lat:)
      • Gość: iost nie ma lekko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 01:19
        W wieku 16 lat rozpocząłem prace na czarno. Pracowałem: na budowie pół roku jako
        pomagacz od wszystkiego, później 4-5 lat na budowach jako elektryk budowalny,
        równolegle sprzedawałem grille na giełdzie, pracowałem dorywczo w markecie przy
        kasie, z którego uciekłem, na wieżowcu Prokomu - kiedy się budował - pracowałem
        przy budowie lotniska dla helikopterów (to w Gdynii, ja jestem z Poznania),
        pracowałem w ogrodzie u znajomego przez jakiś czas, także rosnosiłem gazety -
        pewnie jak każdy...
        Kiedy zacząłem prace, zacząłem także nauke w Technikum Łączności 5-letnim
        (zrobiłem w 6 lat :-) ...) na Przełajowej w Poznaniu, dziennie (pewnie
        zapytacie, kiedy więc pracowałem..zaraz wyjaśnie), potem poszedłem na studia
        Politechnike Poznańską na Elektrotechnikę (już zaocznie), szybko zrezygnowałem
        na rzecz nowopowstałem informatyki na WSNHiD (eksperymentalnej wówczas).
        Zrobiłem tam inż. i przeniosłem się na uzupełniające mgr na Politechnike
        Poznańską na Systemy Rozproszone i Sieci komputerowe. Dziś mam 26 lat,
        skończyłem polibude, robię pracę mgr (spóźnioną). Cofając się do momentu szkoły
        średniej...kiedy pracowałem? jak szedłem na 13 lub 14stą do szkoły to od 7mej,
        jako kończyłem o 14ej, to szedłem na budowe i pracowałem np do 20-22-iej. Po
        szkole średniej, gdy zacząłem studiować zaocznie, trafiłem fo firmy
        komputerowej, która pozwoliła mi pracować pod warunkiem, że będę uczył
        informatyki w jednej ze szkół podstawowych. Bardzo chciałem przy kompach
        pracować więc się zgodziłem. Praca na 2 etaty mnie wykańczała mimo już
        doświadczenia, po pół roku odpuszczono mi szkołe podstawową. Niedługo zostałem
        kierownikiem serwisu w firmie komputerowej. Po 3 latach odszedłem. Dziś mam
        własną firmę produkującą aplikacje internetowe. Jestem DDA.
        pozdrawiam..i liczę na komentarze
        • echtom Re: nie ma lekko 02.10.06, 11:48
          Jestem pełna podziwu. Powiedz mi tylko, kiedy znajdowałeś czas na odrabianie
          lekcji w tym technikum?
          • anusiaczek87 Re: nie ma lekko 03.10.06, 09:09
            naprawde podziwiam..
          • Gość: iost Re: nie ma lekko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 19:20
            Dziękuje. Drogę z domu do szkoły miałem długą (ok 60-80minut), więc czasami w
            autobusie, czasem na przerwach lub przed zajęciami. Czasem kopiowałem od kolegów
            lub koledzy pomagali, douczali na 'gorąco' lub za mnie zadania robili:) To iście
            męska szkoła średnia, kolegów miałem sporo. No ale zapłaciłem za ten tryb życia
            - musiałem rok powtórzyć. To nic...
      • mordaruda Re: W którym roku życia poszliście do pracy 03.10.06, 13:45
        Jak miałam ok. 11 lat. Mama pracowała w kiosku, wywoziłam rowerem makulaturę do skupu, pieniądze były dla mnie, kwit na papier toaletowy dla mamy, w tym samym czasie w wakacje pilnowałam ciotecznego rodzeństwa za co dostałam swój własny magnetofon, szybko popsuty przez rodzeństwo. Po maturze pilnowałam dzieci, jakieś hurtowanie, rozkładanie towaru itp. Pierwsza legalna praca w wieku 23 lat, na kasie w hipermarkecie, wytrzymałam do końca studiów, bo mi na nie starczało. Chyba jednak nie jestem DDA :)Butelki też wynosiłam, strasznie mi było wtedy wstyd.
      • Gość: 2miechu Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 18:54
        W wieku 15 lat. Ojciec ma warsztat produkcji drzewnej. W wieku 19lat zacząłem
        prowadzić firmę matki. W tym czasie studia zaoczne. Dziś mam 30lat, prowadzę
        firmę, zatrudniam pracowników i myślę o dalszym rozwoju swojej prywatnej
        działalności. Ale nieraz stykałem się z dorosłymi mamisynkami, którzy nic nie
        potrafili zrobić samodzielnie.
      • zoe77 Re: W którym roku życia poszliście do pracy 07.11.06, 08:59
        Mam 29 lat,w tym roku minęło mi 10 lat pracy (w wieku 19 lat pierwsza umowa).W
        trakcie studiowałam. Nie liczę praktyk w liceum, czy tez pomocy rodzicom,
        którzy mieli własny biznes.
      • Gość: qwer Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: 80.51.199.* 07.11.06, 12:11
        Na czarno w wieku coś około 12-13lat (jagody, pomidory, porzeczka,
        truskawki...). Pierwsza legalna praca z umowa itd itp w drugiej licealnej - 17
        lat.
      • Gość: En person Re: W którym roku życia poszliście do pracy IP: *.chello.pl 08.11.06, 20:57
        W wieku latek 20 (po 1 roku studiów) w czasie wakacji pracowałam w agencji
        reklamowej (fizycznie)-mało płacili ale atmosfera była super. Po roku (w te
        wakacje) najpierw pracowałam tydzień u sklepikarza oszusta, który obiecał umowe
        a po tygodniu zdziwiony spojrzał na mnie i pow. "Umowa, jaka umowa? Pani chyba
        oszalała". Dał mi dziad zamiast sześciu cztery zeta na godzinę, ale go olałam,
        bo znalazłam robotę w hotelu jako pokojówka. Płacili więcej, ale atmosfera była
        koszmarna, robota tragicznie ciężka. Teraz planuję iść do pracy dopiero w
        wakacje, ale to już za granicą.
      • provirtual.pl Hardcore :-) 09.11.06, 16:33
        W wieku 14 lat - roznoszenie katalogów IKEA (umowa zlecenie, ale że byłam za
        młoda to na "podstażoną" legistymację szklną i z lewym PESELem ;-);
        w wieku 16 lat - na pól etatu wieczorami wystawianie faktur, wysyłka czasopism;
        i po 3 miesiącach - wyprowadzka do rodziców, nauka programowania, strony
        internetowe, portale, a od paru miesięcy - własna działalność i podwykonastwo
        dla jednej z dużych firm programistycznych.
        W międzyczasie - liceum dziennie, matura i studia - zaocznie, bo dziennie chyba
        bym nie dała rady :-)
        • Gość: aga Re: Hardcore :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 17:13
          24
          • Gość: ika Re: Hardcore :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 19:33
            16 - korepetycje, na studiach jakies umowy o dzielo, stala praca - 25
            • Gość: ewik_79 Re: Hardcore :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 12:53
              17 - zlecenia, promocje, różne biurowe, od 20 roku życia umowa o pracę :)
              • g.dziwota W którym roku życia poszliście do pracy 15.11.06, 17:00
                Na umowę o pracę w wieku 25 lat (po studiach).
                Wczesniej w trakcie studiów na umowy zlecenia branża reklamowa.
                Zdarzało się i na budowie cement i pustaki nosić, sprzątać itp.
                Od zawsze pomagałem rodzicom na działce warzywnej (kopanie, pielenie i takiem
                tam rózne sprawy z tym związane).
                Najwiecej chyba czasu wolnego (który można było spędzic inaczej) zajęła mi
                pomoc rodzicom przy budowie domu. Ale teraz jest satysfakcja jak patrzę na
                różne rzeczy zrobione swoimi rękami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka