Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

weksel in blanco

IP: *.broker.com.pl 21.09.06, 15:45
    Od niedawna szukam pracy. Niestety ze względów finansowych -raczej braku tych
    finansów- muszę odłożyć na bok ambicje i przyjąć "gorszą" posade. W oferowanwj
    pracy postawiono warunek podpisania weksla in blanco (bez kwoty). Jakie mogą
    być tego konsekwencje gdybym sie po jakimś czasie zwalniała? Boję się
    sytuacji, kiedy "na złość" ktoś sobie coś wyniesie a ja będę musiała pokryć
    koszty.
    Obserwuj wątek
      • Gość: nie podpisuj Re: weksel in blanco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 16:21
        Nie podpisuj nigdy weksla in blanco. Jeśli zadajesz takie pytanie to pewnie nie
        wiesz czym on jest? Nie znasz potencjalnych konsekwencji?
        Moja droga, nie chodzi o to, że ktoś wyniesie rolkę papieru toaletowego lub
        mydelniczkę z pracy a ty za to zapłacisz :)

Ty po prostu możesz zostać puszczona z torbami! Otóż weksel in blanco jest
        dobrowolnym zobowiązaniem do zapłaty dobrowolnej kwoty. Tak w skrócie.
        Jeśli "pracodawca" - czyt. zwykły oszust wypełni go na sto tysięcy złotych i
        pójdzie po nakaz zapłaty do sądu, to niewątpliwie go dostanie, jeśli tylko
        prawidłowo weksel wypełni. Odpowiadasz bowiem z weksla a nie uczestniczysz w
        procesie cywilnym i nie udowadniasz, że to nie ty ukradłaś papier do dupy.
        Nie myl pojęć.

Poczytaj:
        liwiusz.republika.pl/weksel_umowa.html
        www.weksel.pl/
        Teraz odpowiedz na pytanie:
        Czy dla marnej pracy za tysiąc miesięcznie warto oddać pracodawcy mieszkanie
        lub cały swój majątek?

Nie wierzysz? To podpisuj :)
        • Gość: zagubiona Re: weksel in blanco IP: *.broker.com.pl 21.09.06, 16:28
          Dzięki za odp. Daruje sobie. Aż tak zdesperowana jeszcze nie jestem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka