Gość: czarna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 12:42 Pracuję na zlecenie w szkole językowej. Pracodawca odprowadza tylko podatek dochodowy. Moje pytanie brzmi: co z ubezpieczeniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 13:09 Gość portalu: czarna napisał(a): > Pracuję na zlecenie w szkole językowej. Pracodawca odprowadza tylko podatek > dochodowy. Moje pytanie brzmi: co z ubezpieczeniem? Jakim ubezpieczeniem ? Zdrowotnym, emerytalnym, na życie, wypadkowym ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna Re: mam pytanko-ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 13:22 zdrowotnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: mam pytanko-ubezpieczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 20:04 W przyp. umowy cywilno prawnej /um. o dzieło, um. zlecenie/ składka na ubezp. zdrowtne nie jest odprowadzana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna Re: mam pytanko-ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 20:16 wiem, ze nie jest dlatego pytam, jak mam sama ją sobie opłacić.... Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 20:39 ja mam umowe-zlecenie ,wszystkie skladki i zdrowotna i emerytalno-rentowa mam odprowadzana.Z tego co wczesniej na tym forum czytala,to pracodawca ma obowiazek je odprowadzac.Wczesniej juz cos na ten temat bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 20:51 Przy UZ ma obowiązek, ale wtedy gdy jest to jedyny tytuł z jakiego wykonujesz pracę. Wystarczy, że masz gdzieś kawałek etatu i tego tytułu masz ubezpieczenie , to z UZ nie odporwadza nic poza podatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 20:51 Jesli jestes do lat 26 (chyba - sprawdz w zus) mozesz korzystac ze skladki pracujacego rodzica - musi w pracy podac cie do wpisania do ksuiazeczki. Jak masz pracujacego malzonka - to samo(naturalnie bez ograniczenia wiekowego). Mozesz w innyym przypadku zglosic sie do ZUS i tam podadza kwote jaka nalezy wplacac, gdy chcesz oplacac skladke samodzielnie. Wydaje mi sie jednak, ze ubezpieczenie na kase chorych masz oplacone i mozesz sie leczyc na podstwaie (nie wiem jak to sie dokumentuje) umowy zlecenia. www.jobuniverse.pl/artykuly/21280.html Zgodnie z ustawą z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. nr 137 z 1998 r., poz. 887 ze zm.) osoby wykonujące pracę na podstawie umowy-zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, muszą obowiązkowo płacić składki na ubezpieczenia: * emerytalne i rentowe, * wypadkowe - jeżeli umowa-zlecenie jest wykonywana w siedzibie lub miejscu prowadzenia działalności przez zleceniodawcę, * zdrowotne (kasa chorych). Natomiast ubezpieczenie chorobowe dla osób wykonujących pracę na umowę-zlecenie ma charakter dobrowolny. Zasady te dotyczą osób, dla których praca na podstawie umowy-zlecenia stanowi jedyny tytuł do ubezpieczeń społecznych. Jeżeli ktoś wykonuje jednocześnie dwie umowy-zlecenia, to ma obowiązek opłacania składek na ubezpieczenia: emerytalne i rentowe tylko od jednej, wybranej przez siebie umowy-zlecenia. Z tytułu drugiej umowy może dobrowolnie opłacać składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Jeżeli to zrobi, wówczas będzie musiał obowiązkowo płacić składki na ubezpieczenia wypadkowe, jeżeli tylko wykonuje umowę-zlecenie w siedzibie lub miejscu prowadzenia działalności przez zleceniodawcę. Natomiast składki na ubezpieczenia zdrowotne, czyli na kasę chorych, są obowiązkowe z tytułu obydwu umów-zleceń (są odliczane od zaliczki na podatek z tytułu każdej umowy). Płatnikiem składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne zleceniobiorców jest zleceniodawca. Płatnik składek zobowiązany jest opłacać należności z tytułu składek w formie bezgotówkowej np. w drodze obciążenia rachunku bankowego. Płatnicy, którzy są osobami fizycznymi, a nie prowadzą pozarolniczej działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów ustawy prawo działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych, mogą płacić składki gotówką. Zgodnie z art. 18 ww. ustawy w przypadku umów-zleceń składki są obliczane od podstawy, którą jest przychód. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe zleceniobiorców ustala się, jeżeli w umowie agencyjnej lub umowie zlecenia albo w innej umowie o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, określono odpłatność za jej wykonywanie kwotowo, w kwotowej stawce godzinowej lub akordowej albo prowizyjnie. Jeżeli natomiast odpłatność za wykonanie umowy-zlecenia określono w inny sposób, to podstawę wymiaru stanowi kwota najniższego wynagrodzenia. O chorobowym natomiast pisza ponizej - wynika z tego wg mnei, ze samodzielnie sie nie oplaci, jedynie zleceniodawca - ktory moze nie chciec (nawet kosztem stawki pracownika), poniewaz zbyt zbliza to dane zlecenie do umowy o prace. Sadze, ze pozostaje ci negocjowac z pracodawca mozliwosc placenia za okres gdy jestes chora w ramach samej umowy zlecenia. ww2.tvp.pl/1675,249793,6.view Warto pamiętać, że zleceniobiorca, o ile podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym, może przystąpić do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Zgłoszenia dokonuje na wniosek zleceniobiorcy - zleceniodawca. Wtedy - po przebyciu okresu wyczekiwania na prawo do zasiłku - może korzystać ze świadczeń chorobowych tak jak pracownik. Nie ma jedynie prawa do zasiłku opiekuńczego i wyrównawczego. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 21:17 "Jeżeli umowa zlecenie będzie jedynym źródłem przychodu z pracy, to ubezpieczenie emerytalne, rentowe i zdrowotne jest obowiązkowe. Jeżeli byłaby to umowa o dzieło, to byłby problem z ubezpieczeniem zdrowotnym, ponieważ umowa o dzieło nie podlega żadnym ubezpieczeniom ZUS. Wówczas można rozważyć zawarcie umowy z NFZ (ok. 200 zł miesięcznie). Na okres wykonywania umowy zlecenia, umowy o dzieło, umowy o pracę trzeba się wyrejestrować z ZUS. " forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=49173852&a=49383799 S. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 21:43 to ciekawe,bo w moim przypadku umowa -zlecenie jest drugim zrodlem utrzymania.,oczywiscie w innym zakladzie pracy mam umowe o prace. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 21:58 j2334 napisała: > to ciekawe,bo w moim przypadku umowa -zlecenie jest drugim zrodlem > utrzymania.,oczywiscie w innym zakladzie pracy mam umowe o prace. Może zleceniodawca nie wie, że jest to Twoje drugie źródło dochodu ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 22:10 doskonale wie,ze jest to moje drugie zrodlo utrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś