Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mam pytanko-ubezpieczenie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 12:42
    Pracuję na zlecenie w szkole językowej. Pracodawca odprowadza tylko podatek
    dochodowy. Moje pytanie brzmi: co z ubezpieczeniem?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 13:09
        Gość portalu: czarna napisał(a):

> Pracuję na zlecenie w szkole językowej. Pracodawca odprowadza tylko podatek
        > dochodowy. Moje pytanie brzmi: co z ubezpieczeniem?

Jakim ubezpieczeniem ? Zdrowotnym, emerytalnym, na życie, wypadkowym ?

S.
        • Gość: czarna Re: mam pytanko-ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 13:22
          zdrowotnym
      • Gość: Gość Re: mam pytanko-ubezpieczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 20:04
        W przyp. umowy cywilno prawnej /um. o dzieło, um. zlecenie/ składka na ubezp.
        zdrowtne nie jest odprowadzana
        • Gość: czarna Re: mam pytanko-ubezpieczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 20:16
          wiem, ze nie jest dlatego pytam, jak mam sama ją sobie opłacić....
          • j2334 Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 20:39
            ja mam umowe-zlecenie ,wszystkie skladki i zdrowotna i emerytalno-rentowa mam
            odprowadzana.Z tego co wczesniej na tym forum czytala,to pracodawca ma
            obowiazek je odprowadzac.Wczesniej juz cos na ten temat bylo.
            • rubeus Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 20:51
              Przy UZ ma obowiązek, ale wtedy gdy jest to jedyny tytuł z jakiego wykonujesz
              pracę.
              Wystarczy, że masz gdzieś kawałek etatu i tego tytułu masz ubezpieczenie
              , to z UZ nie odporwadza nic poza podatkiem.
          • krzysztofsf Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 20:51
            Jesli jestes do lat 26 (chyba - sprawdz w zus) mozesz korzystac ze skladki
            pracujacego rodzica - musi w pracy podac cie do wpisania do ksuiazeczki.

Jak masz pracujacego malzonka - to samo(naturalnie bez ograniczenia wiekowego).

Mozesz w innyym przypadku zglosic sie do ZUS i tam podadza kwote jaka nalezy
            wplacac, gdy chcesz oplacac skladke samodzielnie. Wydaje mi sie jednak, ze
            ubezpieczenie na kase chorych masz oplacone i mozesz sie leczyc na podstwaie
            (nie wiem jak to sie dokumentuje) umowy zlecenia.
            www.jobuniverse.pl/artykuly/21280.html
            Zgodnie z ustawą z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych
            (Dz.U. nr 137 z 1998 r., poz. 887 ze zm.) osoby wykonujące pracę na podstawie
            umowy-zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z kodeksem
            cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, muszą obowiązkowo płacić
            składki na ubezpieczenia:

* emerytalne i rentowe,
            * wypadkowe - jeżeli umowa-zlecenie jest wykonywana w siedzibie lub miejscu
            prowadzenia działalności przez zleceniodawcę,
            * zdrowotne (kasa chorych).

Natomiast ubezpieczenie chorobowe dla osób wykonujących pracę na umowę-zlecenie
            ma charakter dobrowolny. Zasady te dotyczą osób, dla których praca na podstawie
            umowy-zlecenia stanowi jedyny tytuł do ubezpieczeń społecznych.

Jeżeli ktoś wykonuje jednocześnie dwie umowy-zlecenia, to ma obowiązek opłacania
            składek na ubezpieczenia: emerytalne i rentowe tylko od jednej, wybranej przez
            siebie umowy-zlecenia. Z tytułu drugiej umowy może dobrowolnie opłacać składki
            na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Jeżeli to zrobi, wówczas będzie musiał
            obowiązkowo płacić składki na ubezpieczenia wypadkowe, jeżeli tylko wykonuje
            umowę-zlecenie w siedzibie lub miejscu prowadzenia działalności przez zleceniodawcę.

Natomiast składki na ubezpieczenia zdrowotne, czyli na kasę chorych, są
            obowiązkowe z tytułu obydwu umów-zleceń (są odliczane od zaliczki na podatek z
            tytułu każdej umowy).

Płatnikiem składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne zleceniobiorców jest
            zleceniodawca. Płatnik składek zobowiązany jest opłacać należności z tytułu
            składek w formie bezgotówkowej np. w drodze obciążenia rachunku bankowego.
            Płatnicy, którzy są osobami fizycznymi, a nie prowadzą pozarolniczej
            działalności gospodarczej w rozumieniu przepisów ustawy prawo działalności
            gospodarczej lub innych przepisów szczególnych, mogą płacić składki gotówką.

Zgodnie z art. 18 ww. ustawy w przypadku umów-zleceń składki są obliczane od
            podstawy, którą jest przychód. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia
            emerytalne i rentowe zleceniobiorców ustala się, jeżeli w umowie agencyjnej lub
            umowie zlecenia albo w innej umowie o świadczenie usług, do której zgodnie z
            Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, określono odpłatność
            za jej wykonywanie kwotowo, w kwotowej stawce godzinowej lub akordowej albo
            prowizyjnie.

Jeżeli natomiast odpłatność za wykonanie umowy-zlecenia określono w inny sposób,
            to podstawę wymiaru stanowi kwota najniższego wynagrodzenia.

O chorobowym natomiast pisza ponizej - wynika z tego wg mnei, ze samodzielnie
            sie nie oplaci, jedynie zleceniodawca - ktory moze nie chciec (nawet kosztem
            stawki pracownika), poniewaz zbyt zbliza to dane zlecenie do umowy o prace.
            Sadze, ze pozostaje ci negocjowac z pracodawca mozliwosc placenia za okres gdy
            jestes chora w ramach samej umowy zlecenia.

ww2.tvp.pl/1675,249793,6.view

Warto pamiętać, że zleceniobiorca, o ile podlega obowiązkowo ubezpieczeniom
            społecznym, może przystąpić do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.
            Zgłoszenia dokonuje na wniosek zleceniobiorcy - zleceniodawca. Wtedy - po
            przebyciu okresu wyczekiwania na prawo do zasiłku - może korzystać ze świadczeń
            chorobowych tak jak pracownik. Nie ma jedynie prawa do zasiłku opiekuńczego i
            wyrównawczego.
      • snajper55 Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 21:17
        "Jeżeli umowa zlecenie będzie jedynym źródłem przychodu z pracy, to
        ubezpieczenie emerytalne, rentowe i zdrowotne jest obowiązkowe. Jeżeli byłaby
        to umowa o dzieło, to byłby problem z ubezpieczeniem zdrowotnym, ponieważ umowa
        o dzieło nie podlega żadnym ubezpieczeniom ZUS. Wówczas można rozważyć zawarcie
        umowy z NFZ (ok. 200 zł miesięcznie).
        Na okres wykonywania umowy zlecenia, umowy o dzieło, umowy o pracę trzeba się
        wyrejestrować z ZUS. "
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=49173852&a=49383799

S.
        • j2334 Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 21:43
          to ciekawe,bo w moim przypadku umowa -zlecenie jest drugim zrodlem
          utrzymania.,oczywiscie w innym zakladzie pracy mam umowe o prace.
          • snajper55 Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 21:58
            j2334 napisała:

> to ciekawe,bo w moim przypadku umowa -zlecenie jest drugim zrodlem
            > utrzymania.,oczywiscie w innym zakladzie pracy mam umowe o prace.

Może zleceniodawca nie wie, że jest to Twoje drugie źródło dochodu ?

S.
            • j2334 Re: mam pytanko-ubezpieczenie 05.10.06, 22:10
              doskonale wie,ze jest to moje drugie zrodlo utrzymania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka