Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

informatyka

IP: *.ztpnet.pl 09.10.06, 11:15
    jak myslicie czy informatyka to dobry zawod?? obecnie ucze sie w technikum informatycznym, to nie to samo co studia ale zawsze cos, co sadzicie o tym zawodzie? jest szansa na znalezienie dobrej pracy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: minka Re: informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 11:31
        Wystarczy wejść na pierwszy lepszy portal z ofertami pracy i wyszukać ofert dla informatyków, sam zobaczysz, ze jest ich naprawdę dużo. Poza tym z tego, co się słyszy, bardzo dużo ludzi z takim wykształceniem wyjeżdża za granicę, więc oczywiste jest to, że w rezultacie zapotrzebowanie będzie wzrastać. Myślę, że to dobry zawód, wymagający ciągłego rozwoju, co raczej jest aktutem.
        • poszukiwacz_pracy Re: informatyka 09.10.06, 14:51
          hmm ofert jest sporo ale konkurencja też jest duża w tym fachu, a wymagania też
          spore, technika informatyka nikt nie zatrudni na programistę ani admina
          • Gość: abc Re: informatyka IP: *.chello.pl 09.10.06, 18:39
            a niby czemu nie? akurat na programiste bez problemu bo to latwo sprawdzic czy
            ktos ma potrzebna wiedze...
            • Gość: yakin Re: informatyka IP: *.etel.pl 18.10.06, 12:39
              akurat tu sie bardzo mylisz... wlasnie programiscie najbardziej potrzebne sa
              studia. Bez studiow to moze byc Pan Informatyk kladacy sieci komputerowe czy
              admin do codziennego zarzadzania siecia - bez sytuacji wymagajacych
              szczegolnych umiejetnosci. Programista musi myslec w specyficzny sposob... Ale
              o tym wiedza tylko ludzie z branzy, ktorzy szukaja prawdziwych programistow, a
              nie Pana Jasia co to strone w HTMLu kiedys zrobil.

Pozdrawiam
              • Gość: koconmus Wydaje ci się bo rośniesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 20:24
                ... i głąbom od zatrudniania też. Jestem tylko po średniej szkole, teraz
                studiuję bo potrzebny mi papier, a informatyką zawodowo zajmuję się od 93,
                matura 91. Jestem autorem kilku aplikacji w tym programu do zarządzania
                zleceniami i produkcją na 60tyś. linii kodu w Delphi. Pracodawcy patrzą tylko na
                papiury, na diabli wiedzą co. Mam wiedzę, mam umiejętności, do każdej oferty
                praktycznie muszę coś nadrobić, coś się douczyć i to mnie dyskwalifikuje, a już
                nie raz udowodniłem bubkom po studiach że nic nie umieją.Studia nie gwarantują
                umiejętności użytkowania galaretki znajdującej się między uszami, ale nasi
                pracodawcy i rekrutujący tego nie chwytają. Chyba też tej galaretki nie umieją
                używać.
                • Gość: yakin Re: Wydaje ci się bo rośniesz IP: *.etel.pl 16.11.06, 13:53
                  tak tak tak... tak sobie tlumacz...
                  data mining czytales do poduszki, algorytmy ewolucyjne pisales na komorce w
                  autobusie a sieci neuronowe zaimplementowales w lodowce.
                  Chlopie... nie kompromituj sie juz.
                  Informatyka to olbrzymia dziedzina wiedzy.
                  Ktos kto konczy informatyke kierunkuje sie w jednej wybranej specjalizacji
                  majac do tego solidne podstawy. Nie jest od razu omnibusem.

To co sobie klepiesz w domu to jedno... powazne zastosowania to drugie. Mozesz
                  nawet napisac ciekawy system obslugi agencji nieruchomosci czy inny programik
                  do obslugi hurtowni.
                  Ale nikt nie powierzy Ci zadania oprogramowania prostej bazy wiedzy czy
                  pragramu wyznaczajacego trasy z wykorzystanie algorytmow heurystycznych bo nie
                  bedziesz miec o tym zielonego pojecia.
                  Pisz dalej swoje programiki i ucz sie.
                  Jak skonczysz juz te studia (ale nie zaocznie byle zdac - tylko zeby zrozumiec
                  pewne rzeczy) to zmienisz zdanie.
                  Tez kiedys bylem mlody i "najmadrzejszy" :P

Powodzenia.
                  I troche pokory...
      • Gość: nekirc Re: informatyka IP: *.aster.pl 09.10.06, 15:05
        zawód jak każdy inny, ja jestem inzynierem informatyki i pracuje w media markt
        • Gość: Życzliwy Re: informatyka IP: *.acn.waw.pl 09.10.06, 19:22
          Przykre to, w sklepie dla idiotów jako doradca klienta za 1000 zeta? stary może bs studia zmienil?
      • marklips Re: informatyka?hardware,software,pro grammer.... 09.10.06, 21:34
        Uczys sie ogolnych informatyki?
        Mozesz podac przedmioty?
        Jakie oceny?
        Czy juz potrafisz komputer rozebrac i zlozyc?
        Czy uczysz sie c+,java,visual basic?
        Czy potrafisz wlasne programy tworzyc?
        Co jest mocne dla Ciebie-media czy matematyka i fizyka?
        Potrafisz kodowac?Znasz matematyczne algorytmy?
        Masz marzenia o pracy jako informatyk?
        Masz juz wlasne cele i marzenia?

Jak z jezykiem angielskim?
        Napisz do google,przez email ale i przez normalny
        list.Najlepiej polecony i tylko do centrali w USA.
        Moi uczniowie za zgoda rodzicow,zarabiaja.
        To sa dzieci w wieku 10-15 lat.
        Tutaj w Berlinie ale i w Europie.
        Mam mala szkole w internecie.
        Informatyka to jak muzyka.
        Pozdrawiam.Mark Lips
        komponist24@gmail.com
        :::::::::::::::::::::::::::::::
        • Gość: YouzeQ Nie ma zawodu informatyk jest programista, IP: *.tsi.tychy.pl 10.10.06, 00:04
          serwisant, grafik, webmaster, admin i inne.

A co do visual Basic to ja bym się tego nie uczył. Co innego Java action script
          MySQL PHP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka